גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע שבו ישראל איבדה את התקשורת באירופה, אבל שמרה על תמיכת ההנהגה

שער ה"טיים" על "הזוועות של עזה" מסמן כי הגיע תורה של המטוטלת התקשורתית בעולם לשוב לצד הפלסטיני ● אולם, עד כה תמיכת המנהיגים האירופיים בישראל עומדת איתן, כשההישג החשוב ביותר הוא שהאיחוד טרם קרא באופן ברור להפסקת אש ● האם סופה להישחק?

פסגת שרי החוץ של מדינות ה־G7 השבוע / צילום: ap, Eugene Hoshiko
פסגת שרי החוץ של מדינות ה־G7 השבוע / צילום: ap, Eugene Hoshiko

זה היה השבוע שבו ישראל איבדה את התמיכה בסיקור של חלק גדול מכלי התקשורת באירופה. חודש אחרי מעשי הטבח הנוראיים של חמאס ה־7 באוקטובר, רוב גדול של העיתונים, ערוצי הטלוויזיה והאתרים "דפדפו הלאה", ועברו להתמקד באופן משמעותי בעיקר במה שקורה בעזה.

כותרות העיתונים בעולם | האיחוד האירופי נגד טורקיה, והאזרחים הבריטים שנתקעו בעזה
תחקיר מציג: צלם AP שתיעד את ה-7 באוקטובר בתמונה עם סינוואר
רק יהודים אתם לא רוצים? המכתב הנוקב של המיליארדר להרווארד

זה החל עם החשודים המיידים. שורת אזהרות חריפות מצד ראשי גופים בינלאומיים, שהפכו בתוך דקות משיגורם לכותרות ראשיות: מזכ"ל האו"ם ("עזה הופכת לבית קברות לילדים"), מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי ("הלם מהתקפות על בתי חולים ואמבולנסים") ונציב זכויות האדם של האו"ם ("ישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה"). וזה המשיך עם תמונות ההרס והקורבנות האזרחיים הרבים כתוצאה מהפצצות חיל האוויר.

לא נשאר זכר לסולידריות

התדרוכים היומיים של דובר צה"ל לכתבים (וגם התדרוכים הנעשים לכתבים זרים באנגלית), המידע שמתרוצץ ברשתות החברתיות ופעילות של גורמי הסברה ישראלים מנסים לשמר את הצד הישראלי בתודעה האירופית. אבל זהו קרב מאסף. תשומת הלב ניתנה בשבוע החולף בין היתר להפצצה של אמבולנס פלסטיני, בעוד שהקלטות שפירסם דובר צה"ל על כך שמחבלי חמאס משתמשים בהם למעבר בטוח לא זכו להד. בזה אחר זה, כלי התקשורת התמקדו השבוע בשורת הפצצות של יעדים במחנות פליטים בעזה. ילדים או גופות ילדים המחולצים מבין עיי־חורבות הופיעו בכל השערים.

הדיווחים שמגיעים מהצד הישראלי על השימוש של חמאס במנהרות בבתי חולים לא עברו ממש לתקשורת הבינלאומית. במקרה הטוב, הן נכנסו לידיעות המתגלגלות המספקות סיקור שוטף. כך גם לגבי הטענות לטבח של אזרחים על ידי חמאס עצמו, שניסה למנוע מעבר דרומה. לעומתם, הסיפורים על איכות מי השתייה בעזה, על חשש מהתפשטות מחלות, על סכנת הפסקת החשמל לבתי החולים ועל מצוקת היולדות הפכו לכתבות עצמאיות.

זה לא המצב רק בכלי התקשורת הבינלאומיים המובילים באנגלית (כמו ה־CNN, ה־BBC, ה"גרדיאן" וה"ניו יורק טיימס"), אלא גם בתקשורת המקומית במדינות כמו צרפת, או דנמרק שבה הגיע זמנם של כמרים "להכות על חטא" בכך שהם אינם יכולים "למנוע את הטבח המתחולל בעזה". שער ה"טיים" לגבי "הזוועות של עזה" מסמן כי הגיע תורה של המטוטלת התקשורתית לשוב לצד הפלשתיני, אחרי עצירה קצרה בצד הישראלי. המצב ההומניטרי בעזה, ההפצצות והעקורים הם בראש מעייני התקשורת האירופית, והיא זו שמעצבת את דעת הקהל ביבשת.

''הזוועות של עזה''. שער מגזין ''טיים'' ב־6 בנובמבר

לעין הישראלית, כל זה מקומם מאוד. מעשי הטבח של ה־7 באוקטובר עדיין טריים בעבור הקהל הישראלי, וסיפורי הקורבנות מוצגים בכל ערב בטלוויזיה ובכל בוקר בעיתונים. קו פרשת המים וההבנה הישראלית כי מדובר במלחמת אין־ברירה לא מיתרגמת לשינוי ערכים בתקשורת הגלובלית, שמסקרת את המלחמה בהתאם לעמדות שאימצה במהלך עשרות שנות הסכסוך הישראלי־פלסטיני. פער נפתח בין הישראלים לבין התקשורת האירופית, והיכן שהייתה עד לפני שבועיים־שלושה סולידריות והזדהות, כעת יש ניכור וגינוי.

האור הירוק עדיין בוהק

אבל נכון לעכשיו, התמיכה בקרב מנהיגי המדינות החשובות באיחוד האירופי נותרה איתנה. רוב המומחים סבורים כי הדבר זמני, כי התמונות הזורמות מעזה והכיסוי התקשורתי שוחקים את התמיכה הציבורית ויישחקו גם את התמיכה הפוליטית, כמעין חוק טבע.

אבל עד כה, המנהיגים האירופיים הפגינו תמיכה בישראל שלא נרשמה כמוה בעשורים האחרונים. יותר מחודש לתוך המלחמה, קרוב לשבועיים אחרי התחלת התמרון הקרקעי, הההישג החשוב הוא שהאיחוד האירופי טרם קרא לישראל באופן ברור להפסקת אש. במקום זאת, הוא - בתיאום עם האמריקאים - מדברים על "פאוזות הומניטריות", ומקפידים להזכיר את שחרור החטופים הישראלים ברצועת עזה כחלק מאותן הפוגות. העמדה הזו חזרה על עצמה גם בפסגת שרי החוץ של מדינות ה־7G ביום שלישי, ונראית איתנה נכון לעכשיו.

בנוסף, נאום מדיניות של נשיאת הנציבות אורסולה פון דר־ליין שהתקיים השבוע אימץ את הגישה האמריקאית לפיה ימיו של חמאס ברצועת עזה נגמרו. תמיכתה ברורה ויהיה קשה לחזור בה: "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה בעוד חמאס מתבצר ומגן על לוחמים ומצבורי נשק מתחת למחנות פליטים ותשתית אזרחית", אמרה. ראש מועצת אירופה (המייצג את ראשי כל החברות באיחוד) כתב השבוע כי שוחח עם נתניהו ו"אישר מחדש את הסולידריות העמוקה של עם ישראל. יש לשחרר מייד את החטופים".

החייאת דיון המידתיות

פה ושם ישנם אכן סימני התרופפות. ראש ממשלת אירלנד, מדינה שביקרה את ישראל בחריפות והגדירה את פעילותה כ"עונש קולקטיבי" שב ותקף. "מה שאני רואה (שישראל עושה ברצועת עזה) הוא לא הגנה עצמית, אלא דומה יותר לנקמה", אמר.

ראש ממשלת בלגיה הציג מחדש לדיון את המונח שהאיחוד האירופי מיהר בעבר להשתמש בו כדי לאותת לישראל שזמנה תם - "מידתיות". "מה שקורה עכשיו בעזה הוא כבר לא פרופורציונלי", אמר. גם ספרד מצדדת בהפסקת אש מיידית. ראש ממשלת יוון, שאמור להיות בעל־ברית הדוק של ישראל ובמיוחד של ראש הממשלה נתניהו, גינה את "התמונות הנוראיות היוצאות מעזה", ואמר כי שאלת ה"מידתיות" תשוב ותעלה. אבל בנקודת הזמן הנוכחית, מדובר במיעוט באיחוד האירופי.

העמדה הצרפתית, כדאי לציין, מרחפת במעין חלל שאינו קשור ישירות ליוזמות אחרות, ומאפיינת את השאיפות הגדולות של המדינה שמנסה לפלס תמיד דרך עצמאית. נשיא צרפת מקרון הכריז בתחילה על כוונה ליצור קואליציה בינלאומית שתילחם בחמאס כמו שנלחמה בדאעש. הוא גם הכריז לפני שבועיים כי בית חולים צף ייצא לכיוון עזה "בתוך יומיים", אך שום דבר לא התקדם בתחום זה. כעת, הוא מכנס ועידת שלום לדון במשבר ההומניטרי בעזה.

לקולות בישראל הקוראים להתעלם מהקהילה הבינלאומית אפשר לומר כי האירופאים אכן לא מאוד חשובים בתמונת המצב הנוכחית. למדינות כמו רוסיה וסין יש חשיבות גדולה יותר בעימות. אבל העמדה האירופאית מתואמת הדוקות עם העמדה האמריקאית, ומספקת סימנים לגבי היקף התמיכה המערבית.

הגוש שחושל על רקע מלחמת אוקראינה מנסה להציג חזית אחידה. עד כה, היא מיתרגמת לחופש פעולה צבאי לישראל. לאור ירוק בעוצמה שלא קיבלה בעבר. אבל באופק, בעקבות הסיקור, המצב בעזה, ההפגנות ברחובות וככל שמתרחקים מה־7 באוקטובר, הסיכון שהוא ייפסק הולך וגובר.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב