גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט הבזק של נוכל הקריפטו: למה זה לא יכול לקרות גם בישראל

מבט על ההבדלים בין ההליכים המשפטיים בהונאות כלכליות בארה"ב ובין אלה שנערכים בישראל מגלה מציאות מתסכלת: מה שלוקח פחות משנה בארה"ב יכול להגיע לשנים רבות במקרים דומים בארץ ● מומחים משפטיים מסבירים לגלובס איך עובדת השיטה המהירה של אמריקה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews
סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

החודש הורשע היזם האמריקאי סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, בשבעה אישומים של הונאה וקנונייה בהיקף של מיליארדי דולרים, במה שהוגדר על ידי התובע כ"אחת מההונאות הפיננסיות הגדולות בהיסטוריה האמריקאית". ההליך המשפטי שנערך נגדו בבית המשפט הפדרלי במנהטן נמשך 11 חודשים מתחילתו ועד הרשעתו, וחודש אחד בלבד לקח לשמוע את כל העדויות, ולחבר המושבעים בבית המשפט הפדרלי במנהטן לקבוע כי הוא אשם בביצוע העבירות. דינו ייגזר במרץ 2024.

WSJ | השותפים לשעבר של סם בנקמן פריד משיקים בורסת קריפטו חדשה
זינק ביותר מ־120% השנה: הביטקוין בשיא של שנה וחצי 

אם משווים את משך ניהול המשפט למשפטים המתנהלים בישראל - הפער עצום. איך יכול להיות שקיימים כאלו פערים בין מערכות המשפט, למרות הדמיון בדרך הבאת הראיות לביהמ"ש? השווינו לתיקים בישראל ועמדנו על ההבדלים בין שיטות המשפט בעזרת שלושה עורכי דין העוסקים במשפט האמריקאי.

עו"ד קליף פיליג, שותף במשרד מיתר ומומחה למשפט אמריקאי, מסביר כי בחוקה האמריקאית מעוגנת זכותו של הנאשם למשפט מהיר. יש מדינות שמחייבות משפט בארה"ב תוך 60 ימים, אחרות מספר חודשים. בישראל, לפני הגשת כתב האישום קיים שלב של שימוע לנאשמים שאינם עצורים. שלב זה לוקח חודשים ארוכים בתיקים הגדולים. בארה"ב לא קיימת זכות זו.

 

עו"ד דיוויד איי. מילר, שותף בפירמת גרינברג טראוריג הבינלאומית, המתמחה בתיקי צווארון לבן, ולשעבר תובע פדרלי במחוז הדרומי של ניו יורק שבו נערך המשפט של בנקמן-פריד, מספר כי המשפט כולו, מהגשת כתב האישום ועד ההרשעה, נמשך 11 חודשים. בשונה מישראל, את כתב האישום צריך לאשר בשלב הראשון חבר מושבעים גדול. מילר מסביר שעל חבר המושבעים לקבוע אם יש "יסוד סביר להאמין שהנאשם ביצע לפחות חלק מהפשעים המיוחסים לו". רק אם ייקבע כך, המשפט יתקדם לשלב הבא.

קליף פיליג שותף משרד עוה''ד מיתר מומחה למשפט אמריקאי / צילום: תומר יעקובסון

אמיר ברמלי, אביב טלמור ודניאל בירנבאום כמשל

עו"ד ג'ון הילברכט, ראש מחלקת צווארון לבן, חקירות ואכיפה ממשלתית במשרד DLA Piper, ולשעבר תובע פדרלי גם במחוז הדרומי של ניו יורק, מסביר כי אם חבר המושבעים הגדול יסכים שיש ראיות, הוא יאשר את כתב האישום, וכי במרבית המקרים הפדרליים חבר המושבעים מאשר.

עו''ד ג'ון הילברכט / צילום: DLA PIPER

בשלב הבא, לממשל יש חובה להמציא את המסמכים שעליהם מבוסס האישום לנאשם ולעורך דינו. חובה זו קיימת גם בישראל, רק שכאן היא גוררת שורה ארוכה של דיונים על מסמכים שלא הועברו וראיות חסויות, שנמשכים חודשים רבים ואף למעלה משנה. כך היה במקרה של אמיר ברמלי, שהורשע בהונאת משקיעים בהיקף של 340 מיליון שקל. מהגשת כתב האישום ביוני 2016 חלפו שנתיים עד שהחלה שמיעת ההוכחות. במשך אותם שנתיים התקיימו דיונים שנגעו לייצוג, בקשה לבטל את האישומים ובקשות לחומרי חקירה.

 

גם אצל אביב טלמור, מייסד יוטרייד למסחר אלגוריתמי, שהורשע בהונאת משקיעים בהיקף מצומצם יותר, של 76 מיליון שקל, התנהלו הליכים מקדמיים במשך שנה וארבעה חודשים, שעסקו בחומרי החקירה.

מקרה נוסף המדגים את הימשכות ההליכים המשפטיים בארץ הוא במשפטו של דניאל בירנבאום, מנכ"ל סודה סטרים לשעבר, שכלל לא נשמעו בו עדים. הוא הודה בחודש שעבר בהסדר טיעון בשימוש במידע פנים. הדיון הראשון בתיק התקיים רק שנה לאחר הגשתו, וכל השנה הראשונה עסקה בהעברת חומרי חקירה ודיונים מקדמיים. כמעט שנתיים חלפו מבלי שנשמעו עדים עד להצגת ההסדר.

אחת הסיבות לפערים: קצב שמיעת העדים

ובחזרה להליך האמריקאי: מילר מסביר כי לאחר אישור כתב האישום על ידי חבר מושבעים גדול, בשלב הבא מתנהל המשפט מול חבר מושבעים קטן, שמונה בדרך כלל 12 אזרחים. אלו צריכים לקבוע אם הנאשם ביצע את העבירה מעבר לספק סביר, נטל גבוה יותר מהשלב הקודם. השופט הוא שיטיל את העונש.

לדברי הילברכט, התביעה מביאה את העדים שהם בעלי משמעות למשפט לעמדתה. הוא מתאר התנהלות דומה לישראל: "הצדדים יכולים להסכים על זימון עדים (לוותר על עדותם בביהמ"ש) ולהסכים על עובדות, אבל בגדול הראיות מגיעות דרך עדות העדים ומוצגים".

דיוויד מילר / צילום: גרינברג-טראוריג

"המחוז הדרומי של ניו יורק עובד במהירות, יותר ממחוזות אחרים", אומר מילר, ומוסיף כי חודש לשמיעת ההוכחות אינו זמן קצר בהכרח. גם הילברכט תומך בכך ומסביר כי משפטים בפני חבר מושבעים קטן נמשכים בין יומיים לשלושה חודשים, תלוי בהיקף הראיות.

אחת הסיבות לפערים הוא בקצב שמיעת העדים. בישראל, העדים לא נשמעים ברצף אלא מספר ימים בחודש בלבד, ובתיקים הגדולים והחשובים, כמו במשפטו של ראש הממשלה נתניהו, שלושה ימים בשבוע לכל היותר. לעומת זאת בארה"ב, שמיעת העדים מתקיימת באופן רציף כל יום.

מילר מתאר כי המשפט של בנקמן-פריד התנהל ברצף בימים שני עד שישי למעט ימים מסוימים שהשופט ביטל. לדברי עו"ד פיליג, "בגלל שיש חבר מושבעים שמשביתים אותם מעבודתם - יש דיונים חמישה ימים בשבוע, שמונה שעות ביום. בישראל שלושה ימים בשבוע נחשב הישג".

הבדל נוסף נעוץ במשך הזמן שהעדות של כל עד נמשכת. משך העדות תלוי בחלקו של העד אך בישראל נהוג לאפשר לצדדים לחקור את העדים המרכזיים במשך ימים ארוכים ועד למספר חודשים. בארה"ב זה לא קורה. לדברי פיליג, רוב המשפטים מסתיימים בתוך שבועות. "ההגנה צריכה לחקור נגדית את העדים מייד לאחר עדותם, ולהביא את העדים שלה אחרי שהתביעה מסיימת. בישראל זה לא פועל ככה. נותנים זמן להתכונן לשני הצדדים".

כך, משפטו של ברמלי נמשך מהגשת כתב האישום ועד הרשעה ארבע שנים וארבעה חודשים. גם המשפט של טלמור התנהל במשך ארבע שנים, שנתיים וחצי מתוכן נשמעו עדויות וניתנה הכרעת דין. המשפט של פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים לשעבר, נמשך 3.5 שנים ועסק בעשר פרשיות.

כל המקרים האחרונים נחשבים למשפטים מהירים מאוד ביחס להיקף חומרי החקירה ומורכבות האישומים. במקרים הקיצוניים, משך המשפטים מגיע בישראל גם ל-8-9 שנים, כמו במקרה של עו"ד רונאל פישר, שהואשם בריבוי פרשיות של שוחד ועבירות נוספות. המשפט נמשך עד היום ועדיין לא החלה פרשת ההגנה.

ההבדלים בשלב הסיכומים ומתן פסק הדין

הבדל משמעותי נוסף הוא בשלב הסיכומים. פיליג מסביר כי בארה"ב, "מייד אחרי שהעדים הציגו את הראיות, עוברים לסיכומים בעל פה. אלו יכולים להיות באותו היום למשך מספר שעות. בארץ השופטים מאפשרים סיכומים בכתב לכל צד, באופן המעכב במספר חודשים".

עוד הבדל מצוי בדרך מתן פסק הדין. עו"ד הילברכט מסביר שחבר המושבעים מקיים דיון מיד לאחר שהסתיימה שמיעת הראיות. משך הזמן הוא בין יום למספר ימים ולא נכתב פסק דין. "חבר המושבעים נדרש לסמן 'אשם' או 'לא אשם'".

"כמה שעות נחשב למהר" אומר פיליג. "אם נקבע שהנאשם לא אשם אין למדינה זכות ערעור. אם הנאשם הורשע, הוא זכאי לערעור".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ