גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא מכניס אגורה לעסק, אבל משלם את כל התשלומים השוטפים": חברות הנדל"ן היזמיות מתקשות לתפקד

לא רק חברות שלקחו מינוף ענק לצורך רכישת קרקע נמצאות כרגע בצרות - חברות יזמיות ומבצעות נמצאות במצב שביר נוכח המצב הכלכלי במשק ● החברות בדרום משותקות, וגם חברות אחרות עומדות בפני בסכנה

יירוט בשמי אשקלון. ''כל מי שאין לו מיגון בבית - יצאו מהעיר'' / צילום: ap, Tsafrir Abayov
יירוט בשמי אשקלון. ''כל מי שאין לו מיגון בבית - יצאו מהעיר'' / צילום: ap, Tsafrir Abayov

מנתונים שפרסמו בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר עולה כי היקפי המשכנתאות ורכישת הדירות בחודש אוקטובר, שבו פרצה המלחמה - היו נמוכים אף מאפריל 2020, שבו הוטל הסגר הלאומי בגין הקורונה. וכך, על אף שהיקפי המלחמה עד כה נמוכים מאלה של מלחמת לבנון השנייה ב־2006, וכיפת ברזל מצליחה ליירט את רובן המוחלט של הרקטות הנורות לארץ, מה שלא היה במלחמה ההיא, ההשפעה שלה על השוק נרחבת יותר מבחינה גיאוגרפית, אך גם כמותית. עקב היקפו של שוק הנדל"ן הדרומי, החלטנו לשים עליו את הדגש בכתבה זו.

שאלות ותשובות | קניתם דירה מחברת חנן מור? אולי אתם בבעיה
המגורים הזמניים למפוני עוטף עזה יישארו גם לאחר שיחזרו לביתם
הקפאות המשכנתה קפצו ב-40% לרמה הגבוהה ביותר מאז הקורונה 

קבוצת חנן מור עלולה להיות רק הפתיח למפולת של חברות נדל"ן, ולא רק כאלה שהתנהלו בפזרנות ורכשו קרקעות יקרות תוך שימוש במינוף גבוה. חברות יזמיות ומבצעות נמצאות היום במצב שביר לנוכח המצב הכלכלי, ובמיוחד הריבית הגבוהה במשק, והמלחמה בדרום והמתיחות בצפון עלולות לגבות מחלקן מחירים גבוהים. כבר עתה חלק גדול מהקבלנים בדרום משותקים, וניצחון לא מספיק משכנע במלחמה, עלול להקפיא מכירת אלפי דירות בערי הדרום ובעקבות זאת להעמיד בסכנה חברות נדל"ן רבות שפועלות שם.

"הקונים נעלמו לגמרי, ואני מבין לגמרי את האנשים", אומר שאולי דמרי, בעלי חברת אורות גת, היוזמת פרויקטים באשקלון ובקריית גת. "הראש של האנשים היום הוא לא בלקנות דירות, והם שומרים את הכסף, כי הם לא יודעים מה יקרה מחר: האם יפוטרו ממקום עבודתם או לא, אם יהיו מענקים או לא, אם תהיה הכנסה או לא. אנשים לא יכולים להתחייב לעסקאות והלוואות. אשקלון נטושה, לפחות בחלקה. כל מי שאין לו מיגון בבית - יצאו מהעיר".

באשקלון בונה החברה פרויקט בן חמישה בניינים ובו 180 יחידות דיור, שנמצא בשלבים התחלתיים, ובקריית גת מגדל של 20 קומות ו־78 דירות, שהוא עומד לקראת סיום. באשקלון נמכרו עד כה 36 דירות ובקריית גת 50 דירות. כמו כן יש קרקע באשקלון ל־100 יחידות דיור ולשטחים מסחריים במסגרת מחיר מטרה.

 

איך החברה מסתדרת ללא קונים וללא הכנסות?
"למזלנו, רוב העובדים של החברה שלי הם עובדים זרים ולא פלסטינים, אז המצב יחסית טוב. אני מעריך שנפגעתי ב־20%־30% מהתפקוד של החברה. מדובר בעיקר בעבודות חשמל ואינסטלציה, שמבצעים עבורי קבלני משנה. מבחינת מכירות - אין כרגע. מנסים לאלתר ולהמציא מבצעים, אבל קשה. אף אחד לא מתעניין, אף אחד לא שואל. המדינה לא מתערבת בכלל. לא שמענו מהם שום דבר".

בימים אלה החברה עורכת מבצעים לכוחות הביטחון. הם לפחות פטורים לפי שעה מהחששות של רבים, שמא יפוטרו בקרוב מהעבודה, או יוצאו לחל"ת. במסגרת המבצע מציעה החברה הנחה של 100 אלף שקל במחירי הדירות, לאנשי כוחות הביטחון. דמרי אומר כי ההיענות בקריית גת גבוהה יחסית; באשקלון לעומת זה המבצע מתקדם "בקושי".

"אחד הדברים הקשים ביותר זה חוסר הוודאות. לא יודעים להיכן המערכה הזו מתקדמת, האם תתפשט הלאה, לא יודעים כמה זמן תימשך. ככה לא ניתן להמשיך", הוא מסכם.

שאולי דמרי, בעלי חברת אורות גת / צילום: יח''צ

"אני לא ישן בלילה כבר חודש"

איתי רביד מבאר שבע מנהל עם שותפו אברהם חדד, את חברת רביד חדד חברה לבנייה ופיתוח, שעוסק בהקמת מבני ציבור, עבודות שלד לבתי מגורים ובנייה מלאה של בתים. בימים אלה לחברה כמה פרויקטים לבנייה ציבורית בדימונה ומבנים פרטיים ביישובי העוטף.

"אני לא ישן בלילה כבר חודש", מספר רביד. "מאז תחילת המלחמה אני לא מכניס אגורה לעסק, אבל משלם את כל התשלומים השוטפים".

החברה שלו מעסיקה שבעה עובדים - מנהלי עבודה, מהנדסים ועובדי מינהלה, ו־40 פועלים פלסטינים מאזור חברון. עם פרוץ המלחמה נאסרה הגעת הפועלים הפלסטינים והחברה נותרה ללא עבודה. גם איומי תביעות על פיגורים בסיום העבודה מתחילים להישמע.

"הייתי מצפה מהמדינה, שלה אני משלם מסים, תגבש מתווה פיצוי, אבל יותר מחודש עבר ואין כלום. רק מדברים על יבוא פועלים מחו"ל, שייקח שנים עד שזה יוגשם, אם בכלל, ומשאירים אותנו להתמודד לבד. כמה זמן נחזיק לפני שנקרוס? חודש? חודשיים?", אומר רביד.

איתי רביד, חברת רביד חדד / צילום: תמונה פרטית

הפיצוי: מופחת ביחס לשאר המשק

בעקבות מאבק של התאחדות הקבלנים בוני הארץ החליט משרד האוצר בשבוע שעבר לכלול את ענף הבנייה במתווה הפיצוי למגזר העסקי שנועד לתמוך בעסקים שנפגעו במלחמה. עם זאת, החלטת האוצר קובעת כי קבלנים יפוצו בשיעור מופחת משאר המשק - 15% מההוצאות הקבועות שלהם, מול פיצוי בגובה 22% שיינתן לשאר ענפי העסקים.

במתווה שקבע משרד האוצר לקבלנים נקבע כי יינתן פיצוי רק על רכיב הביצוע במסגרת מיזמי הבנייה, ולא על הקרקע שהם רכשו. באוצר הדגישו כי הפיצוי יינתן רק לקבלנים רשומים כחוק ברשם הקבלנים, המשמשים קבלני ביצוע ראשיים או קבלני משנה אשר בונים את כל סוגי הבנייה, כולל חברות יזמיות שמבצעות בעצמן את הבנייה של הדירות שלהן.

 

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו כבר הגיב באומרו כי "נוסח הפיצוי הזה לא יאפשר להחזיר את הענף לפעילות אלה אם יזרמו אליו עשרות אלפי עובדים זרים שיחליפו את הפלסטינים. כדי לעמוד במשימות הקשות שלפניו על ממשלה לקדם מיד שורת החלטות שיאיצו את קצב הבנייה".

הקבלנים שמושבתים כבר למעלה מחודש, אומרים, שאין להם מושג מה הפיצויים שיקבלו. רביד, למשל הגיב בקצרה, כי "אמרו שיש מתווה, אבל לא אומרים מה"; דמרי אמר ש"כן, בשבוע שעבר פרסמו שיתנו פיצוי של 15%. אבל מתי? אנחנו צריכים את הכסף עכשיו. צריך להזיז דברים. הבנקים לא באים לקראת, אף אחד לא בא לקראתנו. לאף אחד לא אכפת".

ואילו אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים בנגב ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ, אומר כי "למרות המתווה שאושר ובו פיצוי מופחת לקבלנים לעומת עסקים אחרים, אנחנו עדיין רחוקים מלייצב את הענף ולצמצם את הפגיעה הכלכלית שספגו וסופגות חברות בנייה רבות. לפני כשבוע, קיימנו בארגון כנס חירום בהשתתפות עשרות קבלנים ויזמים מהדרום והמצוקות שעולות מהשטח הן מאוד קשות".

"יקח למשק שנים להתאושש"

לדברי אביסרור, "עם כל הכבוד לכל מתווה פיצויים שיינתן, בלי עובדים הענף לא יכול לתפקד. גם אם קבלנים ויזמים מעוניינים לחזור ולעבוד, אין להם יכולת מאחר ואין מספיק עובדים זרים שיחליפו את העובדים הפלסטינים. אם הממשלה לא תתערב ותדאג לספק פתרונות יעילים ולאשר מיידית מכסות לעובדים זרים בהיקפים משמעותיים אנו צפויים לקריסת הענף, מה שעשוי להוביל לפגיעה כלכלית עצומה במשק הישראלי שייקח שנים להתאושש ממנה".

סיכום הביניים, אם כך, אינו מעודד: אין קונים, אין עובדים, ואין פיצויים, או לפחות אין פיצויים שניתן להבין בדיוק בפני מה עומדות החברות. מצד שני יש מלאי של דירות שרק עולה, ויש ליווי בנקאי מכובד לרוב החברות. הצירוף של חודש חגים עם חודש פלוס לחימה והשבתת האתרים ומשרדי המכירות - אינם מבשרים טובות לענף.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?