גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשפחה שלו סבלה מהפלסטינים בלבנון, עכשיו הוא נלחם בחזית ההסברה

ג'ונתן אלחורי הוא נוצרי ממוצא לבנוני, בן למשפחת צד"לניקים, שהחליט להקדיש את חייו ל"שיווק" ישראל בעולם ● החודש הוא יצא לשמונה קמפוסים בארה"ב במשלחת של דיפלואקט כדי לשנות את הנרטיב שהתקבע במלחמה ● "הציבור הישראלי עבר דה־הומניזציה, וחשוב להחזיר לו את האנושיות"

ג'ונתן אלחורי / צילום: הראל מדהלה
ג'ונתן אלחורי / צילום: הראל מדהלה

זה קרה זמן קצר לפני שהחל עוד הרצאה במסגרת מסע ההסברה שלו בקמפוסים של ארה"ב, שהתקיים החודש, המשטרה המקומית ביקשה ממנו להמתין. למקום הובא כלב משטרתי שסרק את הבניין, על־מנת לוודא שאין שם חומרי נפץ. האם ג'ונתן אלחורי, ישראלי נוצרי בן למשפחת צד"לניקים, פחד באותו רגע?

"אם לא הייתי מרגיש בטוח, לא הייתי יוצא למסע הזה", הוא אומר. "בעבר הייתי במשלחות דומות, והיו איומים וניסיונות לפוצץ אירועים, ירקו עליי, בעטו בי ועשו כל דבר כדי שלא אצליח להעביר את ההרצאה שלי.

"הפעם, בגלל האבטחה, האנטי־ישראלים לא התקרבו אלינו, והחשיבות של ההרצאות הרבה יותר מרכזית. אנחנו מנסים להחזיר את הסיפור לישראלים, ולהסביר שזה חמאס נגד אזרחי ישראל, הכול הרבה יותר אכזרי". 

כך הפך סופר ילדים גרמני בעבר ופוליטיקאי בהווה למסביר הכי טוב של ישראל 
הרדיו הישראלי החדש שהושק החודש בארה"ב ומסייע במאבק באנטישמיות 
למקסם את האפקטיביות: כך פועלים משרדי הפרסום בחזית ההסברה 
איך מסבירים את המלחמה הישראלית לצעירים בארה"ב ובאירופה
דעה | ישראל צריכה להקצות מיליארד שקל להסברה בעולם 

בהגדרה הרשמית, אלחורי, 31, הוא מנהל קשרי החוץ בארגון הדיפלומטיה הציבורית דיפלואקט. בפועל, הוא אחד מ"אנשי השיווק" החזקים ביותר של ישראל, בין היתר משום שהסיפור האישי שלו מצליח להפתיע את הקהל בכל פעם מחדש.

"לפני שש שנים הקמתי בדיפלואקט את קבוצת המיעוטים - נוצרים, מוסלמים, דרוזים ובדואים - שרואים עצמם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית ומדברים על ישראל בעולם. לאורך הזמן הזה נתקלתי בלא מעט סטודנטים אנטי־ישראלים בחו"ל, שאמרו לי שאני שקרן, ושאין מצב שאני נוצרי, והיו כאלה שכשדיברתי בערבית, האשימו אותי שגנבתי להם את השפה.

"לא עולה על דעתם שיש דובר ערבית שתומך בישראל, אנחנו שומטים את השטיח מתחת לרגליים שלהם. הרבה אנשים, כולל בארגוני להט"ב ובארגוני זכויות אדם שיוצאים נגד ישראל, לא יודעים ש25% מהאוכלוסייה הישראלית היא לא יהודית".

איך אתה מסביר את העובדה שבקהילת הלהט"ב הגלובלית יש תמיכה בחמאס?
"במשך שנים הייתה תמונה שישראל היא החזקה, הכובשת והאכזרית, והפלסטינים מסכנים שרוצים לחיות את חייהם, וישראל לקחה להם את המדינה. לכן, בקהילה חושבים שישראל היא זו שצריכה לתת זכויות ללהט"בים בעזה או ברשות הפלסטינית, ואם אין להם זכויות, היא אשמה בזה. מעוותים את השיח, והתפקיד שלנו להציג את התמונה המלאה".

 

בלי סרטוני זוועות

המתקפה של ה־7 באוקטובר יצרה גם אצל חורי טלטלה וזעזוע עמוק. בימים הראשונים של המלחמה הקים יחד עם חבריו חמ"ל ששיתף סרטונים בערבית. החודש כאמור יצא למסע בשמונה קמפוסים, שבחלקם התרחשו לא מעט תקריות אנטישמיות - ביניהם NYU, הרווארד, אוניברסיטת פנסילבניה, אוניברסיטת בוסטון, אוניברסיטת ברנדייס ועוד.

"לא הראינו להם סרטוני זוועות של חמאס - זה יכול לקומם ולהכעיס, אבל זה יסתיים רק בזה", הוא מסביר. "המטרה היא לא להתווכח עם סטודנטים, אלא לחבר אותם לסיפור הישראלי שנגדע ברגע אחד.

"בראייה רטרואקטיבית, ההסברה הישראלית תמיד עסקה בהיסטוריה, עובדות ומספרים, בעוד שהצד השני בא עם סיפורים אישיים. האפקטיביות הרבה יותר גבוהה כשאתה מדבר על האנשים עצמם, ולכן היה חשוב להחזיר את האנושיות לציבור הישראלי שעבר דה־הומניזציה. לא רואים בנו אנשים בכלל, אלא מפלצות וחיות.

"בעיניי זה סיפור של חופש, ואיך משיגים אותו. עשינו את ההקבלה בין המסיבה שבה אנשים רצו לחגוג את מי שהם דרך חיבור למוזיקה, ומול זה ארגון שהחופש שלו מושג רק על-ידי רצח של אנשים".

נקודה נוספת היא החיבור שעושים הפלסטינים לארגונים אחרים. "הם משווים את עצמם להתארגנויות כמו BLM (בלק לייבס מטרס) ולאפרטהייד של דרום אפריקה, וזה עזר להם להשתלט על דעת הקהל".

איך אתה מחזיר אליך את דעת הקהל?
"יש 10% שתמיד נגדנו, 10% שתמיד בעדנו ו־80% שבאמצע, והם בסוף המטרה שלי. אם עומד מולי אנטי־ישראלי, אני יכול להוכיח לו פעם אחר פעם שהחמאס משתמש באזרחים כמגן אנושי, והוא לא ישתכנע. אבל אלה שלא יודעים כלום, יכולת הקשב שלהם הרבה יותר גדולה".

מה הכי הפתיע אותך בקמפוסים?
"שחבר'ה מהקהילה היהודית חשבו שאין שותפים לא־יהודים לקול שלהם, ופתאום הבינו שיש. זה מאוד מרגש אותי. אגב, יש אנשים בקהילה היהודית שעדיין לא מרגישים חלק מהאירוע הזה, תומכים בחמאס ולא בישראל, וקוראים להפסקת אש בלי חטופים - הם לא הבינו שהם עלולים להיות הבאים בתור".

"אי-אפשר להפסיק"

אלחורי הגיע לישראל כשהיה בן 9 עם אימו ואחיו, דרך קפריסין. אביו עזב את לבנון שנה וחצי קודם לכן, עם נסיגת צה"ל. "עם הדרכון הלבנוני נכנסתי לישראל, בהתחלה לנהריה ואז לחיפה", הוא מספר. "החברה הערבית סירבה לקבל אותנו, בטענה שאנחנו בוגדים. הגעתי לבית ספר יהודי בחיפה שלא היה בו דובר ערבית אחד, ולא הייתה לי מילה אחת בעברית. אבל הרגשנו חיבור גדול לחברה הישראלית, אנשים תמכו ועזרו בנו לעמוד על הרגליים".

ג'ונתן אלחורי / צילום: הראל מדהלה

את הסיפורים שהובילו ליציאה מלבנון הוא הכיר מילדות, אבל לדבריו, אף פעם לא חשב עליהם לעומק. "כמה ימים אחרי הזוועות, שמעתי את אימא שלי אומרת בטלפון 'זה בדיוק מה שעברנו', ופתאום נפל לי האסימון. התפרקתי. זה חיבר לי את כל הנקודות. פתאום כבר לא ראיתי את זה בעין חיצונית.

"הרגשתי שמה שקרה לחברה הישראלית פוגע בי בצורה ישירה, שזה זורם בעורקים שלי. הטראומה היא חלק מהדנ"א שלי, אנחנו סוחבים אותה איתנו שנים, ופתאום היא נהייתה מולי בצבעים. היום יותר ברור לי הקשר של הדברים: אבא שלי התחבר לצד"ל ונלחם על הבית נגד אירועי טרור. אני לא לוחם בצבא, אבל כלי הנשק שלי הוא המיקרופון, שאיתו אני יכול לדבר ולהוציא את הסיפור החוצה.

"מבחינתי ישראל היא הבית שלי. לא היית חוזר ללבנון גם אם הייתי יכול, כי לפה אני מרגיש שייך. אף פעם לא הרגשתי צורך לבחור בין הזהות הלבנונית, הישראלית, הנוצרית או הלהט"בית שלי. על פניו אלה זהויות סותרות, אבל הן יכולות להסתדר".

עם איזו תחושה חזרת לארץ?
"שאי-אפשר להפסיק עכשיו, חייבים להגיע לעוד קמפוסים. לרשתות החברתיות יש מגבלה, כי זו תיבת תהודה. היא חשובה ומרכזית, אבל המפגש הבינאישי חשוב לא פחות. בסרטונים יש משהו מפולטר ומהונדס, כל מילה חשובה, אבל זה אחרת כשרואים אדם מול העיניים".

למרות זאת, אלחורי פעיל בכל הרשתות החברתיות, כשלדבריו הפופולריות ביותר בקרב הצעירים הערבים הן טוויטר ואינסטגרם. "אני מייצר סרטונים בערבית לבנונית, כדי לחבר להיסטוריה של מה שקרה לנו, ולהסביר שהיום ישראל חווה אותה דבר".

חמישה ימים לאחר המתקפה הרצחנית, אלחורי העלה סרטון באינסטגרם שרשם עד כה קרוב ל־400 אלף צפיות, ובו הוא מסביר למה ישראל צדקה במעשיה ובמלחמתה בחמאס. "מעל 3,000 איש הגיבו, ו־6,000 איש שיתפו", הוא מספר. "זה הגיע לאנשים שלא מכירים ולא יודעים על ישראל, והם קהל היעד שלי".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה