גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליונר היהודי-אמריקאי שהפך למסביר של ישראל יוצא נגד דור ה-Z

סם לסין, יזם אמריקאי־יהודי המקורב למארק צוקרברג, מביע בגלוי את דעותיו הפרו־ישראליות מאז פרוץ המלחמה בעזה ● אולם לאחרונה, עם טרנד ה"מכתב לאמריקה" של בן לאדן, הוא דווקא דואג יותר לארה"ב וליהודים החיים בה: "יש איום מיידי על ביטחונם הפיזי של יהודים"

סם לסין / צילום: צילום מסך מיוטיוב
סם לסין / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מאז פרוץ המלחמה בעזה הפך סם לסין, לשעבר סמנכ"ל מוצרים בפייסבוק וכיום משקיע סדרתי בחברות הייטק, למעין שגריר לא רשמי של ישראל. מבחינתו של המשקיע היהודי־אמריקאי המתגורר בעמק הסיליקון, ישראל נמצאת בצד הנכון של ההיסטוריה: היא מגינה על עצמה מפני איום בטבח ומייצגת דמוקרטיות מערביות נגד ארגון טרור. את האמריקאים שאינם לוקחים זאת כמובן מאליו, הוא מתקשה להבין.

אקזיט הביומד הגדול של השנה: קרטיהיל הישראלית נמכרת בעד 330 מיליון דולר
אחרי דרמת ההדחה: סם אלטמן חוזר ל-OpenAI

כך השתנו הרשתות החברתיות של לסין, מפרסום פוסטים על בינה מלאכותית, דאטה וביג טק, לתכנים שחושפים את הצביעות בתקשורת הבינלאומית, מתחלחלים מההפגנות האנטי־ישראליות ומבליטים את האנטישמיות המתעוררת - גם זו של שכנו של לסין, אילון מאסק.

"חברות חלשות מאשימות קודם כל את היהודים"

אלא שלאחרונה, ככל שהקמפיינים נגד ישראל משתוללים ברשתות החברתיות, הוא החל להיות חרד גם לעתידה של ארה"ב. לסין, למשל, הפך לאחד הקולות הבולטים בעמק הסיליקון לחרם מהיר על טיקטוק, אפליקציה בבעלות החברה הסינית בייטדאנס. הקש ששבר את גב הגמל מבחינתו, הייתה שורה של צעירים בני דור ה־Z ששיתפו בטיקטוק כי קראו את המסמך שכתב אוסמה בן לאדן בשם "מכתב לאמריקה", ועודדו את חבריהם לעשות כמותם בשל חוויה שהם מכנים "קיומית".

המכתב, שלכאורה מצדיק את הטרור האיסלמי בארה"ב באשמת תמיכתה בישראל, קורא למהפכה אסלאמית בעולם המערבי, מציין שארה"ב מסייעת להפצת איידס ומכנה את קהילת הלהט"ב "כופרת". עבור לסין, הייתה זו נורה אדומה מהבהבת שמסמלת עד כמה אבודים חלקים נרחבים בקרב צעירי ארה"ב. "קמפיין 'המכתב לאמריקה' של בן לאדן מראה עד כמה החולשה היא נרחבת בארה"ב. זו בעיה גדולה לא רק עבור ישראלים, אלא עבור יהודים באמריקה - כיוון שכאשר חברות נמצאות בנקודת חולשה, הן מאשימות קודם כל את היהודים", אומר לסין בראיון לגלובס.

איך הגענו למצב שבו אמריקאים מעודדים לקרוא את כתבי בן לאדן?
"אני חושב שאנחנו חייבים לפתור את הנושא הזה כמה שיותר מהר. בעשורים הראשונים אחרי מלחמת העולם השנייה, ארה"ב יצאה כמנצחת ואוחדה על ידי אויב משותף חיצוני: ברית המועצות. אבל מאז סיום המלחמה הקרה, חיפשנו יריבים אחרים. המלחמות בעיראק ובאפגניסטן הבהירו לנו שאנחנו לא חזקים וגדולים כמו שחשבנו - והשנאה והכעס הופנו פנימה, לתוך ארה"ב. העוני, שיעור נמוך של בעלות על בתים ושיעור גבוה של ילודה בחלקים מסוימים הביא לתסיסה ולכך שיש מי שמחפש שעיר לעזאזל".

עד כמה אתה מרגיש בטוח כיהודי בארה"ב שנוקט בעמדות פרו־ישראליות?
"במקום שבו אני גר, אני מרגיש בטוח למדי. אבל בתור בוגר הארוורד וסטודנט בעבר - אני שואל את עצמי איך הייתי מרגיש אם הייתי לומד שם היום. בוודאות הייתי מסוגל לעשות שם הרבה פחות ממה שעשיתי כסטודנט וזה עצוב מאוד. אני חושב שיש איום מיידי על ביטחונם הפיזי של יהודים ואני לא יודע אם זה יטופל, אבל קיימת כאן בעיה גדולה יותר עבור דמוקרטיות - ההתמודדות עם צעירים זועמים ועצובים שהערכים שלהם לא תואמים את הערכים שלנו. אם לפני כמה שנים היית אומר לי שיהיו צעירים אמריקאים שיצדיקו את מתקפת הטרור של החמאס הייתי אומר לך שזה מטורף, אבל ברור שהגענו לנקודה שבה מספיק אנשים בחברה האמריקאית חושבים שזה נכון, וזה מפחיד מאוד עבור דמוקרטיה".

מתחת קו ישיר בין הפופולריות של הנרטיב החמאסי בטיקטוק לבין הביטחון הלאומי האמריקאי.
"זה חוק המספרים הגדולים. בסביבה של מיליארדי משתמשים בעולם, ושבתוכה היהודים הם עם קטן למדי, זה לא מפתיע שאתה פוגש קהל מאוד מוטה נגד ישראל, אבל הפצת התעמולה שם היא עניין לביטחון הלאומי האמריקאי לטווח הארוך. תאר לך שבשנת 2027 סין תפלוש לטייוואן וצעירים אמריקאים יחשבו שהמהלך הזה הוא הגיוני בתכלית. הסינים לא צריכים להרים בבת אחת קמפיין כזה בטיקטוק, הם יכולים לטפטף מסרים כאלה שיכינו את הצעירים האמריקאים לתמיכה במהלך. אם אמריקאים מפיצים תעמולה של בן־לאדן, לא מופרך בכלל שהם יפיצו תעמולה סינית".

לכן אתה טוען שארה"ב צריכה להחרים את טיקטוק.
"התופעה ה'חמאסית' בטיקטוק היא בעיה של האמריקאים לא פחות משל הישראלים. אני מאמין בחופש הביטוי, ואם יש כמה ילדים משוגעים שרוצים להגיד דברים משוגעים אחד לשני זו זכותם. אבל השאלה היא האם יש כאן גורם זר שמסייע להפיץ את הדברים האלה באופן מכוון? אני לא חושב שהסינים באמת עושים זאת, אבל אני חושב שצריך לשאול עד כמה אנחנו מרגישים נוח עם זה שלמעצמה זרה יש שליטה על התוכן שהילדים שלנו צורכים? סין מביעה עניין בהחזרת טיוואן לידיה - מה היא יכולה לעשות כדי להשפיע על צעירים אמריקאים? הם יוכלו לעשות זאת בכל נקודה שיחליטו בה".

"המספרים הולכים רק נגד ישראל"

טענת שהארוורד השתנתה.
"כשאתה רואה את הסרטונים שבהם מותקפים סטודנטים יהודיים אתה מבין שהרבה השתנה בהשכלה הגבוהה של אוניברסיטאות העילית. העולם השתנה מאז - הגיעו אזהרות הטריגרים והתפתחה תרבות ה־DEI (ראשי תיבות של שונות, שוויון והכלה - התנועה המקדמת אפלייה מתקנת של אוכלוסוית מודרות - א"ג). אבל סטונדטים תמיד אומרים דברים מטופשים וזה אלמנט קבוע בהיסטוריה. היו כאן פעם סטודנטים שתמכו בסטלין ובכל מיני דברים מטורפים אחרים. אני מאוכזב מהסטודנטים אבל לא מופתע - אלה ההנהלות של האוניברסיטאות שצריכות לפעול כאן ולשים קווים אדומים לאלה שפועלים באלימות".

מה אנחנו בישראל לא מבינים על דעת הקהל האמריקאית?
"למרות שישנם מקרי קיצון, האמריקאים ברובם עדיין תומכים בישראל. ראשית, העבודה הקשה שאתם עושים מול החמאס הוא שירות גדול לכם ולמערב. אתם מוכיחים שאתם מדינה ריבונית שיודעת להגן על עצמה. אבל אני חושב שבישראל, כמו בארה"ב, מרבית היהודים שתומכים בכם, לא מעריצים גדולים של נתניהו וחושבים שהמדיניות והמנהיגות שלו בשנים האחרונות מסבכות את המציאות - זה כמובן לא מפריע להם לתמוך בזכות ההגנה העצמית של ישראל".

איך אתם המשקיעים הבולטים בעמק הסיליקון נערכים כדי למנוע אנטישמיות והפצת מידע כוזב?
"זה מאלץ אותנו לחשוב על כל ההתנהלות שלנו: למי ואיך אנחנו משקיעים ולמי אנחנו תורמים והאם אנחנו מוכנים להרוויח מכל סוג של ארגון. למשל, האם נמשיך לתרום להרווארד? האם אני יכול להוסיף קול משלי כמשקל לתמיכה באנשים שמבינים את המסרים שלי והאם אני יכול לקדם אותם בתעשייה? המציאות היא שהמספרים הולכים רק נגד ישראל. היא תמשיך להיות מדינה קטנה באופן יחסי, אבל אנחנו חייבים לדאוג להחזיק את השיח הזה באופן פעיל - לא לגעור באנשים שמתנגדים לנו, אלא להציג להם את המידע הנכון ולדאוג לעשות מה שאפשר כדי לשכנע אותם. אין דרך פשוטה, זו תקופה מאוד מבלבלת במובן הזה".

נראה שגם ב- X האנטישמיות מרימה ראש והבעלים אילון מאסק לא נוקט הרבה כדי לפתור זאת
מאסק גם כתב דברים אנטישמיים נוראיים. הוא אמנם חסיד של חופש הביטוי, אבל לדעתי קיים הבדל בין חופש הביטוי לבין החופש מההשלכות עליהם. בעלי מניות של טסלה חופשיים למכור מניות שלהם בחברה אחרי שהם שומעים התבטאויות כאלה, וכך גם עובדים בחברות של מאסק שיכולים להרגיש את עצמם חופשיים להתפטר. אני מסכים עם מאסק שאחת הדרכים לפתור זאת היא לאמת יותר חשבונות. אנשים צריכים להיות חופשיים להגיד מה שהם רוצים אבל הם לא יכולים לעשות זאת בעילום שם.

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?