גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 מיליארד שקל התאדו: מה קרה לחברה של אחד הקיבוצים העשירים בישראל?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מניית מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחייה, נפלה ביותר מ־50% מהשיא לפני שנתיים, שהקנה לה שווי של כ־9 מיליארד שקל ● לאחר הפריחה בימי הקורונה, חווה החברה מקיבוץ יזרעאל ירידה בעסקים, בשל מלאים שנצברו אצל מפיציה, עליית הריבית ופגעי מזג האוויר

הרובוט לניקוי בריכות של חברת מיטרוניקס / צילום: יח''צ
הרובוט לניקוי בריכות של חברת מיטרוניקס / צילום: יח''צ

בקיבוץ יזרעאל אוהבים להיזכר כנראה באותה אסיפה סוערת בפברואר 2012, שבה הצביעו החברים נגד מכירת השליטה במפעל לייצור רובוטים לניקוי בריכות, מיטרוניקס. זו הייתה הצעה מפתה שהגישה המתחרה האמריקאית הייוורד (Hayward), שנקבה בסכום של 180 מיליון שקל עבור מניות הקיבוץ. המחיר שיקף פרמיה נאה של קרוב ל־30% ביחס למחיר השוק של מניית מיטרוניקס באותו זמן, כשמול עיני התומכים במכירה עמדו גם חששות לגבי עתיד עסקיה, בעקבות צפי לעלייה בתחרות.

נובמבר ירוק לחסכון: מה קרה לתשואות קרנות הפנסיה וקופות הגמל? 
בצל סיום הפסקת האש: הדולר מתחזק מול השקל 

כמעט 12 שנים לאחר מכן, שווה כיום הנתח של יזרעאל במניות מיטרוניקס  (56%) יותר מפי 10 מאותו סכום, מה שהופך אותו לבטח לאחר הקיבוצים העשירים בישראל. בדרך, בשנים 2017 ו־2020 אף מכר הקיבוץ מקצת ממניותיו במיטרוניקס תמורת כ־230 מיליון שקל, מה שאפשר חלוקת רווחים נאה לחבריו.

אלא שלסיפור ההצלחה המרשים של מיטרוניקס נלווה לאחרונה טעם חמצמץ: לאחר שהניבה תשואה חלומית למשקיעים, איבדה מניית מיטרוניקס יותר מממחצית משווייה בשיא לפני שנתיים, בעקבות הרעה בתנאי השוק שבו היא פועלת. בדוחות הכספיים לרבעון השלישי שפורסמו השבוע אף הופיע הפסד - אירוע נדיר מבחינתה שהתרחש לאחרונה (ברבעון השלישי) בשנת 2008, שבה פרץ משבר האשראי העולמי.

כך, משווי של כ־9 מיליארד שקל בשיא ב־2021 ירד שווייה של מיטרוניקס כיום ל־4 מיליארד שקל "בלבד". חלקו של קיבוץ יזרעאל במניות החברה קטן בהתאמה, מכ־5 מיליארד שקל בשיא לפני שנתיים לכ־2.2 מיליארד שקל כיום. נתח זה עדיין משקף שווי "על הנייר" של כמה וכמה מיליוני שקלים לכל אחד מחברי הקיבוץ.

 

הקיץ התחיל מאוחר

פעילותה של מיטרוניקס מתרכזת בפיתוח ושיווק רובוטים לניקוי בריכות שחייה פרטיות וציבוריות, וכן מוצרים נלווים (כיסויים לבריכות, אמצעים להגנה מטביעה ועוד). עסקי החברה מבוססים על יצוא, כש־98% מהכנסותיה נובעות ממכירות ושירותים בחו"ל.

החברה הינה מובילה עולמית בתחום פעילותה העיקרי - רובוטים לבריכות פרטיות (מחזיקה להערכתה כמחצית מהשוק העולמי בתחום זה). פעילות ההפצה של מוצרי החברה בעולם נעשית בעיקרה על ידי מפיצים חיצוניים.

את עיקר ההכנסות והרווח שלה צוברת מיטרוניקס במחצית הראשונה של השנה, לקראת פתיחתן של הבריכות הפרטיות בחודשי הקיץ. כך תקופת ההצטיידות של לקוחות החברה (מפיצים ברובם) נעשית בחודשי ינואר־יולי.

מניית מיטרוניקס נחשבה במשך שנים ארוכות לאחת האהודות על המשקיעים בבורסה בת"א; חברה יצרנית עם דוחות כספיים נוחים להבנה, בלי להטוטים חשבונאיים מיותרים. בשלהי 2021 הוחלף המנכ"ל אייל טרייבר בשרון גולדנברג, ששימש קודם לכן כסמנכ"ל במיטרוניקס.

אז מה קרה למניה שהעשירה לא רק את הקיבוצניקים, אלא גם לא מעט משקיעים מנוסים, שלהם הניבה תשואות של מאות ואף אלפי אחוזים?

"מה שעבר על מיטרוניקס בשנתיים האחרונות זה בעיקר ההתפוגגות השפעות הקורונה", טוען ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי. "בשנים 2020 ו־2021 המגפה השאירה המון אנשים בבית. הייתה אז התפוצצות בביקושים לכל מה שנגע באינטרנט או בשדרוג הבית, או בתחזוקת הבריכה. מיטרוניקס נהנתה אז מביקושים גדולים, בדיוק כמו שנטפליקס התפוצצה ממנויים חדשים, ובהתאם נהנתה מתוצאות מאוד חזקות".

ואכן אם את שנת 2019 סיכמה החברה עם הכנסות של 846 מיליון שקל, הרי שבשנת הקורונה 2020 הן חצו את רף המיליארד שקל - צמיחה שנמשכה גם בשנתיים הבאות, כשב־2021 נסקו ההכנסות ל־1.4 מיליארד שקל. גם הרווח התפעולי הכפיל עצמו בין התקופות - מ־145 מיליון שקל ב־2019 ל־277 מיליון שקל ב־2021. בשנת 2022 נמשכה הצמיחה הדו־ספרתית בהכנסות, אך הרווחיות נשחקה.

מהדוחות שפרסמה מיטרוניקס השבוע עולה כי לא רק שהעלייה במכירות כמעט ונבלמה, אלא שהרווח מתחילת השנה נחתך בשליש לעומת רמתו אשתקד, והסתכם ב־172 מיליון שקל.

כאמור את הרבעון השלישי סיימה החברה בהפסד - של כ־700 אלף שקל, וזאת לעומת רווח של כ־35 מיליון שקל ברבעון המקביל. מיטרוניקס מציינת כי שוק הבריכות מושפע מתחילת 2023 מכמה אלמנטים מרכזיים: ראשית, התאמת המלאים בשרשרת ההפצה, תהליך המתבטא בצורך של מפיצים ודילרים להוריד רמות מלאי עודפות שנרכשו בתקופות קודמות.

שנית, שרשרת ההפצה שינתה את דפוס ההצטיידות ועברה להצטיידות בהיקפים נמוכים יותר והזמנות תכופות יותר, כחלק מהתמודדות עם סביבת הריבית הגבוהה, שמשפיעה על היקף הצריכה ומאפייניה. ולבסוף, מזג אוויר קיצוני בעיקר בארה"ב וגם באירופה, הוביל לפתיחה מאוחרת של עונת הבריכות בחצי הכדור הצפוני.

שיפור ברבעון הרביעי?

"2023 היא שנה מורכבת עבור מיטרוניקס", נמסר לגלובס מטעמו של המנכ"ל גולדנברג. "היא התחילה עם רמת מלאים מאוד גבוהה בשרשרת ההפצה ושינוי בדפוס ההצטיידות של המפיצים שלנו. גם בגלל שהם צברו מלאים גדולים וגם בגלל שסביבת הריבית עלתה". על מזג האוויר שהשפיע לרעה אמר כי "העונה שלנו החלה מאוד מאוחר, בשלהי יוני־תחילת יולי באירופה ובארה"ב, ולמעשה הייתה קצרה מאוד". עם זאת, הנהלת החברה רמזה בשיחה עם משקיעים כי תוצאות הרבעון הרביעי עשויות לבשר על שיפור.

"מיטרוניקס ותחום הציוד לבריכות עברו שנה לא פשוטה", מסכימה דינה קורשונוב, אנליסטית בלידר שוקי הון. "אך בהסתכל על החברות המתחרות, היא מתפקדת טוב יותר, הודות לאופי פעילותה והחשיפה הנמוכה לבניית בריכות חדשות". קורשונוב תולה גם היא את ההאטה בתוצאות בהתפוגגות אפקט הקורונה שהובילה להצטיידות עודפת של המפיצים, "שנכנסו ל־2023 עם רמות מלאים מאוד גבוהות", ומוסיפה שגם הצרכן הסופי חלש יותר כיום.

אך הערכתה אופטימית באשר לרבעון הקרוב: "אופי ההצטיידות ברובוטים לקראת העונה הבאה נראה ברמת ודאות גבוהה יותר, והביצועים בחצי הכדור הדרומי גם נשמעים חיוביים".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"