גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הולכתי שולל": נחום ביתן מנסה לכפות על האחים זלקינד לשלם 450 מיליון שקל

בתביעה שהגיש מייסד רשת יינות ביתן (כיום קרפור ישראל) נגד בעלת השליטה אלקטרה צריכה, הוא חושף מערכת יחסים עכורה ודורש מימוש אופציה שתניב לו סכומי עתק תמורת יתרת מניותיו ברשת ותשלומים נוספים ● אלקטרה צריכה: "טענות התביעה חסרות יסוד"

נחום ביתן והאחים זלקינד / צילום: שלומי יוסף, ישראל הדרי
נחום ביתן והאחים זלקינד / צילום: שלומי יוסף, ישראל הדרי

מערכת היחסים העכורה בין מייסד רשת יינות ביתן, נחום ביתן, לבעלת השליטה הנוכחית ברשת, חברת אלקטרה צריכה שבשליטת משפחת זלקינד, שוברת שיאים חדשים. השבוע הגישו נחום ונורית ביתן (אשתו) תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בדרישה שאלקטרה צריכה תרכוש מידם את חלקם ברשת (כיום קרפור ישראל) בתמורה ל־430.5 מיליון שקל (סכום המשקף שווי של כ־900 מיליון שקל לרשת, בהתאם להסכם האופציה שלא מומשה); או אפשרות נוספת שבית המשפט יורה על הנפקה או רישום למסחר של קרפור ישראל. בנוסף, בני הזוג תובעים 18.5 מיליון שקל מאלקטרה צריכה בגין אובדן רווחים ודמי שכירות שלא שולמו להם לטענתם.

ניתוח גלובס | קרפור מציגה: הלקח של נחום ביתן והטוויסט בעלילה של אלקטרה צריכה
אלקטרה צריכה נסוגה מההחלטה לתת הלוואה למנכ"ל שלה 
הרבעון השלישי מציג שיפור לקרפור ישראל, אבל הדרך עוד ארוכה

רכישת השליטה ברשת הסופרמרקטים המשפחתית, שרוב סניפיה הוסבו לאחרונה לזיכיון המותג האירופי קרפור, הפכה למשקולת עסקית כבדת־משקל על תוצאות אלקטרה צריכה, שבעבר ידעה לבצע מהלכי השבחה נאים בחברות שרכשה (רשת אייס אוטו דיפו וחברת התקשורת גולן טלקום). לראיה - מחיר מניית אלקטרה צריכה  נחתך ביותר מחצי מאז אותה רכישה במאי 2021, כשבדרך נדרשה להזרמת סכומי עתק ליינות ביתן.

 

בכתב התביעה מעלה משפחת ביתן באמצעות פרקליטיה, עו"ד בעז בן־צור ותומר שקרצי ממשרד בעז בן־צור קורב ושות', טענות קשות נגד אלקטרה צריכה והתנהלותה, ומגוללת בעיקר את התערערות מערכת היחסים בין הצדדים.

לפי הנטען, אלקטרה צריכה, הנסחרת כיום בשווי של 1.6 מיליארד שקל, השתלטה על יינות ביתן, מינתה את אנשיה ויצאה למסע יקר של הסבת סניפי קרפור בארץ שהצריך בהמשך הזרמות כספים מסיביות. ביתן יוצא נגד מה שלתפיסתו מהווה ניסיון לדלל את החזקותיו, ומבקש מבית המשפט למנוע זאת.

עוד הוא דורש כי בית המשפט יורה על מימוש האופציה שנתן לאלקטרה צריכה במועד השקעתה ברשת לרכישת החזקותיו, וזאת לאחר שבספטמבר השנה (המועד האחרון למימוש שנקבע בין הצדדים) הודיעה לו כי לא תממשה. מכתב התביעה עולה כי הצדדים ניהלו ביניהם משא־ומתן לאחר אותה הודעה, בה נידונה רכישת החזקות בני הזוג ביתן במחיר מופחת של 330 מיליון שקל.

כתב התביעה מלמד גם על התשלומים הנדיבים ששולמו למשפחת ביתן, בדרך של הסכם ניהול. "משפחת ביתן הבהירה כי היא מעריכה את הצורך השוטף שלה בכחצי מיליון שקל לחודש". בהתאם לכך, הצדדים חתמו על הסכם הניהול בסכום של 458.3 אלף שקל בחודש בתוספת מע"מ. דמי הניהול שולמו, אולם כפי שמתברר בכתב התביעה, ב־19 באוקטובר השנה הודיעה אלקטרה צריכה כי היא תפסיק לשלמם החל מתחילת 2024.

היחסים התערערו

ביתן, נכתב בכתב התביעה, הקים בשנות ה־80 את חנות יינות בעיר אשקלון שנשאה את שם המשפחה שלו - "יינות ביתן", ובמהלך שנות ה־90 הפך אותה בהדרגה לרשת סופרמרקטים הנושאת את אותו שם. באמצעות רכישת רשתות קמעונאיות נוספות (ביניהן "כמעט חינם" של האחים צים ורשת מגה), הוא המשיך והרחיב את עסקי הרשת.

כאמור, בחודש מאי 2021 רכשה אלקטרה צריכה, הפועלת בתחומי רשתות הקמעונאות ונמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים מיכאל ודניאל זלקינד, את השליטה ביינות ביתן, לצד קבוצת הביטוח הפניקס, וזאת לפי שווי של כ־400 מיליון שקל לרשת, שהייתה נתונה באותה עת בקשיים תזרימיים.

נכון להיום מחזיקה אלקטרה צריכה ב־35% ממניות יינות ביתן, כשבידי בני הזוג ביתן, שמכרו באותה עסקה חלק מהחזקותיהם, נותרו כ־41%. ביתרת מניות יינות ביתן מחזיקים בעיקר הפניקס (כ־15%) והבנקים שמממנים את פעילות הרשת.

באותה עסקה הוענקה האופציה לאלקטרה צריכה לקנות את יתרת חלקם של בני הזוג ביתן לפי שווי של 900 מיליון שקל ליינות ביתן, כמו כן, נקבע כי אם אלקטרה צריכה לא תממש את האופציה, יינות ביתן תונפק או תרשום למסחר בבורסה, וכך בני המשפחה יוכלו לממש את החזקותיהם.

אלא שהיחסים בין הצדדים התערערו במהירות: "בדיעבד התברר כי אלקטרה צריכה הוליכה את התובעים (בני משפחת ביתן) שולל. היא קיבלה את הסכמתם להזרים כספים מצידם לחברה (יינות ביתן); ומנגד - לרגע קט לא התכוונה ולא רצתה לקיים את החובה להנפיק את החברה (ככל שלא תממש את האופציה) במועד שנקבע בהסכם. אלקטרה צריכה ביקשה לשנות מההסכם ולקבל ארכה של שנתיים. התובעים סירבו לכך, ואז החלה אלקטרה צריכה לנסות למלט עצמה מהחובה לקיום תשקיף בדרך נואלת ומפרה", נטען בכתב התביעה.

הכסף לא הספיק

המהלך המרכזי שקודם ברשת מאז העברת השליטה הוא השקת המותג קרפור באמצעות הסבת הסניפים של יינות ביתן, בהליך יקר למדי שגבה השקעות של מאות מיליוני שקלים והפסדי עתק בשנה החולפת. המהלך הצריך הזרמות כספיים משמעותיות, וכבר במהלך 2022 אלקטרה צריכה החלה לדרוש כי גם שותפיה ייקחו חלק בהזרמות הנדרשות.

בכתב התביעה שהגישו בני הזוג ביתן מתוארת ישיבת דירקטוריון גורלית בתחילת דצמבר אשתקד, אז התבקשו חברי הדירקטוריון לאשר את תוכנית שיפוץ הסניפים לצורך השקתם מחדש כסניפי קרפור. לפי התביעה, מנכ"ל קרפור ישראל דאז, אורי קילשטיין, דרש בישיבה קודמת בסוף אוקטובר השקעה בהיקף של 193 מיליון שקל לצורך מימוש המהלך. וכך בסוף לישיבת הדירקטוריון בדצמבר התבשרו בעלי המניות בצורך לגיוס סכום של 200 מיליון שקל, חציו באשראי מהבנקים והיתרה בהזרמה מבעלי המניות. הכסף, לפי מה שמוצג בדירקטוריון, אמור להספיק עד לסוף שנת 2024. לטענת משפחת ביתן, הזימון לאותה אסיפה לא היה חוקי ונגד את ההסכמים הקודמים בין הצדדים.

על־פי כתב התביעה, הצדדים הגיעו להסכם פשרה ב־3 בינואר השנה, לפיו משפחת ביתן תשתתף בדרישת מימון הרשת על־ידי בעלי המניות, ומכיוון שהסכום היה אמור להספיק עד סוף שנת 2024, היא סברה כי המימון יספיק עד ספטמבר 2023 מועד מימוש האופציה. אלא שכמה חודשים אל תוך השנה הנוכחית, התבשרו בעלי המניות על־ידי אלקטרה צריכה כי הכסף שגויס לא מספיק, וצריך "גיוס הון של 150 מיליון שקל נוספים".

לפי התביעה, בישיבת דירקטוריון נוספת ב־28 בספטמבר השנה אמר צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה ויו"ר יינות ביתן, כי יש להזרים "סך של 100 מיליון שקל לחברה כדי להימנע מהערת 'עסק חי' בדוחות הכספיים". אלקטרה צריכה לקחה על עצמה להזרים את הסכום, כאשר לטענת בני הזוג ביתן מהלך זה נעשה כדי לדלל את החזקותיהם בחברה.

אלקטרה צריכה מסרה בתגובה לתביעה כי רשת יינות ביתן "פועלת לצמצום עלויות והגדלת תזרים המזומנים שלה מפעילות שוטפת, זאת בין היתר לשם המשך השקעה בהסבות סניפים ולצורכי פעילותה העסקית. במקביל היא בוחנת גיוס הון ו/או חוב נוסף עבור פעילות הרשת".

לדברי אלקטרה צריכה, "במועד זה החברה לומדת את התביעה, ואולם עמדת החברה ויועציה המשפטיים היא שהתביעה כוללת טענות חסרות יסוד בדין, אשר נטענו על־ידי ביתן בעבר ונדחו על־ידי החברה".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"