גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בטרם ההודעה על ההיערכות לחידוש השיט: מארסק הכפילה את המחירים מהמזרח לישראל פי 4

תשע ענקיות ספנות שחולשות על כ־75% משוק ההובלות הימיות כבר הודיעו שיימנעו ממעבר בים האדום, והתובלה מהמזרח לישראל מתייקרת בהתאם ● הבולטת ביניהן מבחינת היקף הפעילות עם ישראל היא מארסק הדנית, שמובילה את ההתייקרויות - אך כבר הודיעה על כוונתה לחזור לפעול בים סוף ● עליית מחיר חדה גם אצל צים

פריקת מכולות מאונייה של מארסק / צילום: Associated Press, Michael Sohn
פריקת מכולות מאונייה של מארסק / צילום: Associated Press, Michael Sohn

הטלטלה בעולם השיט נמשכה בסוף השבוע עם מתקפה איראנית חריגה נגד מכלית בעלת קשר ישראלי בקרבת הודו, ותקרית נוספת עם ספינה צפונית לבאב אל־מנדב. הקואליציה הבינלאומית לאבטחת חופש השיט בהובלת ארה"ב אומנם קמה, אך לפי שעה רק מארסק הודיעה היום (א') כי היא בוחנת את חידוש המעבר בים האדום. ענקית הספנות הדנית חולשת על כ־14.8% מתוך סחר המכולות העולמי, כאשר בסך הכל תשע חברות שמחזיקות כ־75% משוק ההובלות הימיות הודיעו על הפסקת השימוש בנתיב הימי המשמעותי.

איש המודיעין שמתריע: "כלי השיט הבלתי מאוישים של החות'ים הם נשק להמונים, שיהפוך אותם לצי טרור"
התעלומה של צים: מי עומד מאחורי ההתנהגות החריגה של המניה?

מארסק גם הייתה הראשונה שהודיעה על הפסקת השיט בנתיב. הענקית הדנית ו־MSC נחשבות לשתי הענקיות של התחום, ששולטות יחדיו על כ־35% מהשוק העולמי. ביום חמישי הודיעה מארסק, שלפעילותה חשיבות רבה מבחינת ישראל, על השתת היטל בעקבות ההפרעות בתנועת השיט בים האדום, שמובילות להתארכות משמעותית של נתיב השיט דרך כף התקווה הטובה. בנוגע לישראל, הם הודיעו על תוספת בקו המזרח הרחוק-הים התיכון בסך 200 דולר למכולת 20 רגל ו־400 דולר למכולת 40 רגל. אם מדובר במכולת קירור 40 רגל, התוספת מגיעה אף ל־450 דולר.

תוספת אחרת, שנהוגה בכל עולם הספנות, היא היטל על עונת שיא, שנובע מהשפעות העלייה בביקוש מול היצע הספינות. לכן, בקו המזרח הרחוק־הים התיכון, הם השיתו תוספת, החל מ־1 בינואר, של 1,000 דולר למכולת 20 רגל ו־2,000 דולר למכולת 40 רגל מכל סוג.

בה בעת, המחסור בספינות גורם לעלייה במחירי הספוט (מחיר קנייה או מכירה של סחורות ברמה המיידית). כך, המחיר הסופי למכולת 20 רגל מנמל שנחאי לישראל זינק מכ־1,600 דולר לכ־7,600 דולר. בה בעת, המחיר למכולת 40 רגל דווקא נמוך יותר, כ־6,800 דולר.

הסיבה לכך היא שבשיקולי התמחור, יש עניין קריטי למשקל. התהליך מתבצע כך שמעמיסים ככל הניתן, עד שהאונייה שוקעת למצב שבו "קו השוקע" נמצא בקו 0 עם פני הים. אי לכך, חברות ספנות מעדיפות יותר מכולות 20 רגל עם פחות נפח, פחות משקל, ויותר מכולות על אותו קו שוקע.

תהליך מעניין רואים אצל הענקית MSC, שלפני ההסלמה הנוכחית המחיר הסופי אצלה היה כ־2,400 דולר בקו שנגחאי־ישראל למכולת 40 רגל, וכעת המחיר דווקא נמוך יותר מאצל מארסק - כ־5,800 דולר.

לצד זאת, צים הודיעה על תוספות עונת שיא לקווים הקצרים באזור הים התיכון. אותן תוספות עומדות על 100-200 דולר למכולת 20 רגל ו־200-400 דולר למכולת 40 רגל.

מעבר לכך, בצל ההתפתחויות האחרונות גם צים החליטה להשית תוספות שונות בהתאם לאורך המסלול ורמת הסיכון. אותן תוספות נעות בין 208 דולר למכולת 20 רגל ו־416 דולר למכולת 40 רגל עבור הקו של ישראל לדרום אמריקה, ועד ל־477 דולר למכולת 20 רגל ו־954 דולר למכולת 40 רגל בקו של המזרח הרחוק לישראל.

בהתחשב בהערכות בשוק כי ממוצע גודל אוניית מכולות עומד על כ-8,000 Teu (יחידת מידה ששווה למכולת 20 רגל), אזי התוספת לאוניית צים שמגיעה מהמזרח הרחוק לארץ עומדת על כ־3.816 מיליון דולר. בשורה התחתונה, מחיר המכולות של צים זינק מכ־2,200 דולר למכולת 20 רגל ומכ־2,800 דולר למכולת 40 רגל, לכ־4,000 ו־6,100 דולר בהתאמה כיום.

מפסיקות לשוט לישראל

סיפור מעניין נוגע לחברת ONE הסינגפורית, שמדורגת במקום השישי בעולם בדירוג ענקיות המכולות, ולחברה הבת של הענקית הסינית קוסקו - OOCL מהונג קונג. שתי החברות הודיעו בתחילה, כי הן מפסיקות לשוט לישראל בשל "בעיות תפעוליות". המהלך הזה, שנועד לנסות מצידן לאפשר שיט בים האדום ללא מתקפות חות'יות, הביא לביקורת רחבה. בסופו של דבר, החברות התקפלו - וממסמך שהגיע לידי גלובס עולה כי הן ניסו לתרץ זאת בתור "הערכת מצב מחודשת".

 

ONE ו-OOCL הודיעו על התייקרות ההובלות מסיבה אחרת: מכסות הפליטות של האיחוד האירופי, שנכנסות לתוקף ב־1 בינואר. לפי תוכנית זו, האיחוד דורש מהחברות להפחית את הפליטות שלהן ב־40% בשנת 2024, ב־70% ב־2025 וב־100% ב־2026 - אחרת הן ישלמו על הפרשי הזיהום. הבעיה היא שייצור אוניות חשמליות עדיין בחיתוליו - והתוצאה היא שכמעט כל החברות משיתות את העלויות במיידית על הצרכנים.

כך, לדוגמה, לקוחות ONE בקו שבין אסיה לישראל יצטרכו לשלם בעקבות כך תוספת של 16 דולר למכולה 20 רגל ו־32 דולר למכולה 40 רגל. אם מדובר במכולות קירור, אז המחירים קופצים ב־48 דולר ל־20 רגל ו־64 ל־40 רגל.

בה בעת, OOCL השיתו בעקבות התוכנית של האיחוד האירופי תוספות של 19 ו־38 דולר למכולות 20 ו־40 רגל יבשות, וכן 29 ו־57 דולר בהתאמה למכולות קירור.

צניחה בזמינות

הבעיות שמשפיעות על שרשראות האספקה אינן נובעות רק מהעלויות, אלא גם הצניחה בזמינות, שנובעת מהעיקוף דרך כף התקווה הטובה, שכאמור משפיע על מחירי הספוט. אותו עיקוף מוביל לכך שבמקום מעבר בתעלת סואץ, שנמשך כ־16 שעות, נוספים למסלול לפחות 14 ימים. בעקבות כך, ענקית השילוח DHL כבר הזהירה כי הסטת הספינות "תאריך משמעותית את משך השילוח מאסיה לאירופה, ותדרוש מהקווים להגדיל את ההספק המתוכנן".

אזהרת DHL נובעת מהעובדה כי בכל הנוגע לאורך הדרך מאירופה למזרח הרחוק, לדוגמה, המסלול מסינגפור לרוטרדם התארך ב-40%, מ־8,440 מייל ימי ל־11,720. לפי הערכות, עד יום שלישי האחרון הוסטו מהים האדום סחורות בשווי יותר מ־80 מיליארד דולר.

אותו מסלול ארוך בין המזרח הרחוק למרחב הים התיכון מוביל לירידה בזמינות של ספינות בכלל ושל מכליות נפט בפרט, שמאריכה את שרשראות האספקה בכפולות ביחס לאותם 14 ימי תוספת ביחס למעבר בתעלת סואץ. לכן, נוספות העלויות המשמעותיות.

לפי ניתוח בלומברג, מחירי החכירה של מכליות סוזמקס, הסוג הגדול ביותר שיכול לחצות את תעלת סואץ, מעיראק לים התיכון, זינקו מפחות מ־70 נקודות לכ־90. התמחור של המכליות מתבצע לפי אחוזים מתעריף קבוע למסלול, ונתון לשינויים בהתאם לביקוש מול ההיצע, שפוחת מאוד בתקופה הנוכחית. ההתייקרויות לא מסתכמות בסוזמקס, אלא גם במכליות ארוכות שמסוגלות להוביל כ־600 אלף חביות נפט. אותן מכליות גם משמשות להובלת דלקים כמו סולר.

עליית מחירי חכירת המכליות מעמיסה נדבך נוסף על מחירי הנפט שנמצאים במגמת עלייה, בצל האירועים בים האדום. מ־12 בדצמבר החלה מגמת עלייה שנעצרה ב־20 בדצמבר, עם כ־79.4 דולר לחבית ברנט - זינוק של 8% בשמונה ימים. עם זאת, בצל החלטת אחת ממפיקות הנפט הבכירות באפריקה, אנגולה, לעזוב את אופ"ק בעקבות אי-הסכמות בתוך הקרטל על גובה חיתוכי הפקת הנפט - המחיר ירד עד לכ-78.3 דולר לחבית.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון