גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 30 אלף שקל לכל מילואימניק, בלי מקור תקציבי: כך תעבוד התוכנית החדשה

תוכנית הסיוע למילואימניקים שעליה הכריזו שר האוצר סמוטריץ' ושר הביטחון גלנט כוללת מענקים והטבות בהיקף של 9 מיליארד שקל ● המהלך מצריך רק החלטת ממשלה ולא חקיקה, אבל תקציב 2024, שאמור לספק את המימון, עדיין רחוק מאישור ● מי זכאי, לכמה, ומה ההבדלים בין שכיר לעצמאי? ● גלובס עושה סדר

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit
מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit

ביום שני בערב הציגו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט את תוכנית הסיוע למשרתי המילואים ולמשפחותיהם. התוכנית כוללת מענקים שונים והטבות בהיקף רחב של 9 מיליארד שקל. כמה כסף אתם עשויים לקבל אם אתם מילואימניקים, מתי הוא יגיע לחשבון הבנק - ומנין תביא אותו הממשלה בתקופה של קיצוצים וגירעון מזנק? גלובס מנסה לעשות סדר בשאלות הבוערות. 

עם נזקים של חצי מיליארד שקל לפחות: זה המקום הכי מופגז היום בישראל
משרד הבריאות יגדיל את מספר מיטות האשפוז ב-11%. האם זה מספיק? 

מה קיבלו שכירים המשרתים במילואים עד כה?

בשגרה, כל עובד שכיר שעושה מילואים ממשיך לקבל את שכרו דרך המעסיק, שמפוצה על ידי המדינה. כמו כן, אם איש או אשת המילואים מתגייסים ליותר מעשרה ימים בשנה, הם זכאים לתגמול נוסף. מענק זה משולם בכל חודש מאי בגין השנה הקודמת, במדרגות, לפי מספר ימי המילואים. 

חיילי מילואים בשירות פעיל ביותר, שמתגייסים בשנה רגילה ל-33-60 ימי מילואים, מקבלים בנוסף תשלום יומי בסך 133 שקל, שמוענק להם במאי. זהו הנוהל בשגרה, שנמצא בתוקף גם במלחמה - שבה מרבית אנשי המילואים גויסו לתקופה של יותר מחודש, ולכן עומדים בתנאי הזכאות. 

בנובמבר האחרון יצא משרד האוצר במתווה סיוע ראשוני למשרתי המילואים. בהחלטת הממשלה שעברה הוחלט על מענק רוחבי של 1,100 שקל לכל משרת מילואים, ועוד 2,000 שקל להורים לילדים.

עוד הוחלט בתחילת המלחמה על העלאת התגמול המינימלי למשרתי מילואים. תגמול זה ניתן למי שאינם עובדים, או עובדים במשרה חלקית עם שכר נמוך, למשל סטודנטים. התשלום שהם מקבלים עבור השירות הוגדל בהוראת שעה, מ-215 שקל ביום ל-300 שקל.

 

ומהי התוספת שאותה הם צפויים לקבל כעת?

המענקים החד-פעמיים שניתנו לכל המילואימניקים על חודש אוקטובר יהפכו למענקים חודשיים - אחרי שעברו שינוי.

החידוש המרכזי הוא שהמענק יהיה דיפרנציאלי ויתעדף לוחמי מילואים. במקום 1,100 שקל בחודש לכל המילואימניקים, קרביים יזכו ל-1,400 שקל, בעוד שהמענק למשרתים בתפקידים עורפיים יירד ל-800 שקל.

התוקף למענקים הללו הוא עד סוף העצימות הגבוהה של המלחמה, או ברמה הפרקטית, עד פקיעת צווי ה-8 שמתוקפם גויסו אנשי המילואים.

כאן התוקף כפוף לשיקולים של מערכת הביטחון, אבל במשרד האוצר כבר נערכים לסיום תוכנית המענקים בסוף ינואר.

נוסף על כך, התגמול היומי בסך 133 שקל יינתן גם לחיילי מילואים שעברו את מכסת 60 ימי המילואים.

בשגרה, הזכאות ניתנת למפקדים בלבד, כיוון שאין כמעט חיילים שעושים כמות כזו של ימי מילואים.

שינוי נוסף הוא שספירת ימי המילואים לא תתאפס ב-1 בינואר ותימשך עד סוף מצב החירום לפי צו 8.

במהלך השנה הקרובה, העצימות במערך המילואים צפויה להישאר גבוהה בהרבה מאשר רמתה טרום המלחמה. בהתאם לצרכים הביטחוניים החדשים, לוחם מילואים שישוחרר, ויגויס מחדש לחודש לפחות ב-2024, יהיה זכאי למענק חד-פעמי מיוחד, המכונה מענק תעסוקה מבצעית. שווי המענק: 4,500 שקל.

באשר להגדלת התגמול המינימלי ל-300 שקל ביום - היא תוארך עד סוף שנת 2024.

עוד יזכו משרתי המילואים ומשפחותיהם לחבילת מעטפת הכוללת שוברים לנופש, קיצוץ שכר לימוד לסטודנטים במילואים (ביטול מלא שלו ללוחמים), מענק כלכלת בית מוכפל ל-2,500 שקל בשנה, מענק להורים לילדים עם צרכים מיוחדים בסך 2,000 שקל, מימון טיפול אישי ומשפחתי ואפילו סבסוד 50 אלף שקל לרכישת קרקע בפריפריה ללוחמים. 

חיילים באזור הגבול עם עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

כמה כסף זה יוצא בסך הכל למילואימניק?

בזכאות מקסימלית, לוחם מילואים עם משפחה שמשרת ברציפות לפחות מאז נובמבר, יוכל לקבל בינואר מענקים בסך יותר מ-30 אלף שקל. מתוכם, כ-8,000 שקל היו משולמים גם בשגרה. הסכום הזה ישולם עבור השירות בשלושת החודשים נובמבר-ינואר, וחלק מהתשלומים בגין אוקטובר.

האומדן של 30 אלף שקל הוא עבור המענקים בלבד, ואינו כולל את עלות הנופשים המשפחתיים למילואימניקים או סבסוד שכר הלימוד לסטודנטים במילואים.

האם המענקים ייכנסו לחשבון הבנק באופן מיידי או שנדרשות חקיקה וביורוקרטיה?

תוכנית המענקים למשרתי המילואים אינה מצריכה חקיקה אלא רק החלטת ממשלה. ואולם, באוצר מעריכים שהכסף יעבור לזכאים רק בסוף ינואר - ואפילו זה לא בטוח.

הסיבה היא שהמקור התקציבי שעליו נשענת התוכנית הוא התקציב החדש לשנת 2024. התקציב הזה נמצא עדיין בשלבי הכנה ראשוניים, וכבר נקלע לתסבוכת קשה בין פקידי האוצר ובין סמוטריץ' ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון.

לפי הלו"ז האופטימי, התקציב החדש יאושר סופית רק בסוף פברואר, ועד אז אין מקור ברור ל-9 מיליארדי השקלים שבתוכנית למילואים.

בימים אלה בוחנים באוצר ברמה המשפטית האם ניתן יהיה לשלם את המענקים בשלב מוקדם יותר של אישור התקציב בממשלה, המתוכנן לסוף ינואר, או על סמך הקצאה של מקור חלופי זמני.

סמוטריץ' אמר עם הצגת התוכנית למילואימניקים שתקציב המדינה ייבנה סביבה ושהעלות אינה שיקול. "יעלה כמה שיעלה", אמר שר האוצר.

אין עוררין שאנשי המילואים הם יעד ראוי ביותר למתן סיוע כלכלי מוגבר מהמדינה. זוהי גם העמדה בקרב הפקידות המקצועית במשרד האוצר, אף אם היו מעדיפים לראות שם מתווה זול יותר.

הביקורת המרכזית היא ההקשר שבו מגיעה התוכנית היקרה: בעת שסמוטריץ' וחבריו לקואליציה מתנגדים לקצץ בהוצאות מיותרות לתקציב 2024, כמו בכספים הקואליציוניים למשל, כדי לעזור לממן ולו במעט את הבור התקציבי שיצרה המלחמה.

כמה כסף יקבלו עצמאים?

המתווה מביא בחשבון שעצמאים נפגעים כלכלית באופן חמור יותר משכירים אם הם מגויסים למילואים לתקופה ממושכת ומשאירים מאחוריהם את העסק. תוכנית האוצר כוללת קרן סיוע מיוחדת לעצמאים, שיכולה להגדיל משמעותית את המענקים עבורם.

הזכאים יקבלו פיצויים מלאים על אובדן הכנסה או שכר לעובדים, בדומה לנהוג ב"מסלול האדום" לעסקים ביישובים שקרובים לאזורי הלחימה. כך, למשל, עסק בתל אביב שהבעלים שלו יצא למילואים, יקבל סיוע זהה לזה שמקבל עסק בשדרות.

יתרה מכך, עצמאים יוכלו לבקש סיוע מוגדל בגין ירידה בהכנסות גם בחודשים שאחרי חזרתם ממילואים.

לדוגמה, יועץ משכנתאות שישתחרר ממילואים בינואר, ויגלה שההכנסות שלו נמוכות בפברואר-מרץ בגלל שלא קיבל לקוחות חדשים בזמן שהיה על מדים - יוכל להגיש בקשה לסיוע נוסף מהקרן.

האישור יהיה נתון בכפוף לשיקול הדעת של הקרן, ולכן הסיוע הזה צפוי להיות כרוך בלא מעט ביורוקרטיה.

האם המתווה החדש רטרואקטיבי, ויחול גם על חיילי מילואים שמשתחררים בימים אלה?

המתווה יחול רטרואקטיבית על כל מי ששירת בנובמבר ובדצמבר. על חודש אוקטובר תוגמלו אנשי המילואים בהתאם למתווה היוצא, המצומצם יותר.

הם לא יזכו להגדלות בגין אוקטובר, כאשר הסובלים מכך יהיו בעיקר הלוחמים, שמתוגמלים גבוה יותר לפי התוכנית החדשה.

מה לגבי המעסיקים? הם בינתיים נפגעים ומשלמים עבור הזכויות הסוציאליות של המשרתים.

במצב הקיים, הביטוח הלאומי משלם למעסיק את עלות השכר של העובדים שגויסו.

ואולם, הוא לא מכסה הפרשות פנסיוניות, הפרשות לקרן השתלמות וכן את התשלום לביטוח לאומי עצמו. כלומר, המעסיק נושא בחלק מנטל התשלום.

הסוגיה לא נפתרה במסגרת המתווה שהוצג, אבל נמצאת במשא ומתן מתקדם בין מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, ובין יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי. לפי הכיוון המסתמן, באוצר יסכימו לשאת בעלות הזכויות הסוציאליות, עד 20% מעלות שכר העובדים, בהיקף של כ-2 מיליארד שקל.

באוצר מעוניינים לתפור עסקת חבילה מול המעסיקים, שבתמורה לסיוע בהפרשות מתבקשים להרחיב את התנאים לעובדים במילואים ובעיקר למשפחותיהם: ימי חופש לבני/בנות זוג, תוספת ימי מחלת ילדים, הגנה מורחבת מפני פיטורין ואולי גם יציאה מוקדמת בשעה מהעבודה.

בסוף המשא ומתן, ייחתם הסכם קיבוצי וצו הרחבה יכניס את העסקה מול אמיתי לתוקף לכל רוחב המשק. מבין כל הסעיפים במתווה, זה היחיד שמצריך חקיקה, אם כי חקיקה משנית בלבד (אין צורך בשלוש קריאות בכנסת).

ביום שני הגיע לוועדת הכספים של הכנסת ליאור מושייב, לוחם מילואים בעל עסק משפחתי בבאר שבע. הוא הציג בפני הח"כים תמונת מצב חמורה שזעזעה את המדינה: "המקרר שלי ריק, לא קיבלתי שקל, לא קיבלתי שום מענק".

האם זה מקרי שיום אחרי כן הציג סמוטריץ' את התוכנית למילואימניקים?

באוצר עובדים על התוכנית זה מספר שבועות. באשר לעיתוי הפרסום, טוענים במשרד כי סמיכות האירועים היא צירוף מקרים ולא יותר, ואומרים שהתוכנית תוכננה להתפרסם בכל מקרה.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים