גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל המלחמה, רשות האסדרה משלימה מהפכה בחוקי הרגולציה בישראל

אל תתנו לשם המשמים לבלבל אתכם: "המדריך הממשלתי לגיבוש הרגולציה", שפרסמה הממשלה בעיצומה של המלחמה, משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית ● מי ייהנה מזה?

רשות האסדרה משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית / צילום: Shutterstock
רשות האסדרה משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית / צילום: Shutterstock

הכותב הוא שותף במחלקת משפט מינהלי ורגולציה במשרד עורכי דין פירון

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שהתקיימה לאחרונה, תפסה בעיית הרגולציה והבירוקרטיה, במיוחד על רקע המלחמה, מקום מרכזי וזכתה לתהודה רבה. עופר ינאי, יזם ויו"ר נופר אנרגיה, אמר לעורכת גלובס, נעמה סיקולר, כי צמיחה של פחות מ-5% בישראל היא כישלון הנובע מרגולציה. גם דלית רביב, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים, אמרה שחייבים לשחרר את הבירוקרטיה כדי לאפשר ליזמים לקדם המדינה.

רשות האסדרה מנסה לשנות את האופן שבו כותבים רגולציה. האם היא תצליח?
שאלות ותשובות | באיזה רוב באמת נפסל חוק הסבירות, ומה הממשלה תעשה כעת?

בתוך כך, לפני ימים אחדים, פרסמה רשות האסדרה הממשלתית את המדריך הממשלתי לגיבוש הרגולציה ולהערכת השפעותיה. מאחורי השם המשעמם והאפרורי הזה, נגלית רפורמה ענקית בדרך בה מגבשים רגולציה בישראל, בביקורת עליה וחשוב מכל - בכלים שיהיו לבעלי העניין המפוקחים והמושפעים ממנה להתמודדות איתה, כבר עוד לפני שתהפוך להנחיה מחייבת.

הרגולטורים, שמאז ומעולם היו עצמאיים לקבוע הנחיות לפי מיטב שיפוטם המקצועי, והביקורת השיפוטית עליהם הצטמצמה למקרים נדירים וחריגים, איבדו במהלך זה את שליטתם הבלעדית לרשות האסדרה. מעתה והלאה הם יהיו מחויבים לאמות-מידה ולהוראות המוכתבות על־ידי רשות האסדרה ונתונים לפיקוח שלה. הכי חשוב - הרגולטורים, בבואם לגבש רגולציה חדשה או לשנות ישנה, יהיו מחויבים בהתייעצות עם ארגונים וחברות שהם בעלי העניין באותה רגולציה, בתחומים כמו תחבורה, בנייה, השלטון המקומי, בריאות, אנרגיה, תקשורת, ביטוח, חקלאות, הסביבה ועוד.

אלה הן חדשות דרמטיות לגורמים המפוקחים באשר הם. לראשונה הם הופכים לחלק אינטגרלי מתהליך היצירה של הרגולציה. לא עוד קשרים, פרוטקציות, טובות ותחנונים מצד המפוקח לרגולטור כדי לקבל את יומו בפניו - אלא עיגון בדין של זכות בעל עניין להישמע וחובת הרגולטור לשמוע, והכל תוך כדי גיבושה, לפני שהפכה לתוצר מוגמר ומחייב. כך יוכל המפוקח להביא לידי ביטוי מידע שיש לו על הפעילות המפוקחת ועל השפעות הרגולציה - פרי יכולתו לנתח ולעבד את המידע המקצועי - לעתים לא פחות טוב מאשר הרגולטור עצמו.

המדריך נולד מחוק עקרונות האסדרה שהתקבל בשלהי הממשלה הקודמת. שניהם עברו, שלא בצדק, כמעט מתחת לרדאר, על אף חשיבותם למשק ולכלכלה הישראלית כמשני סדרי בראשית בתחום הרגולציה. רשות האסדרה יצרה כלי עבודה עוצמתי לקידום רגולציה איכותית, המושתת על מקצועיות ויעילות. הכלי מעניק, לראשונה, זכות טיעון לבעלי עניין הנתונים לפיקוח אותה רגולציה כבר בתהליך כתיבתה, עוד בטרם תהפוך להנחיה מחייבת. כפועל יוצא, יחסי מפקח-מפוקח בישראל הולכים לעבור שינוי מהותי כבר בעתיד הקרוב מאוד.

לראשונה, כל תהליכי הרגולציה הישראלית ייחסו תחת קורת-גג אחת

לפי ארגון ה-OECD, יש בישראל למעלה מ-200 רגולטורים. ניסיון העבודה מולם מעלה שלא אחת, הסמכויות ביניהם חופפות. לעתים רבים מהם פועלים במקביל וללא תיאום, מה שפוגע באיכות הרגולציה. העלויות המוטלות על המגזר העסקי לצורכי העמידה בדרישות הרגולציה אינן מובאות בחשבון בתהליכי הגיבוש שלה, ולא מוצגות חלופות פוגעניות פחות ויעילות יותר. לעתים הרגולטור לא משקלל את עלויות הציות ואף אדיש להן. כפועל יוצא, לעתים מתקבלת רגולציה מחמירה ולא יעילה, אשר משיתה עלויות גבוהות המתגלגלות בסופו של דבר אל הציבור.

בעבר לא היה תהליך אחיד ושיטתי לגיבוש הרגולציה בכל הרשויות, מבחינת תוכנה והגשמתה את המדיניות. כדי ליצור, לבטל או לשנות רגולציה, היה צריך לפעול לפי הפרוצדורות הרגילות של המשפט המינהלי. כך, לאחר קבלת החלטה של הגורם המוסמך, טיוטת חוק, תקנה או צו, מועברים לבחינה משפטית ממשלתית ולניסוח, ולאחר מכן לחתימה ולפרסום. רגולטור יכול היה לגבש את הרגולציה בלי לנתח בעיה, בלי לבצע השוואת חלופות. לא היו קווים מנחים או כללים אחידים ומחייבים לגיבושה. היו תהליכים, אבל הם היו שונים מגוף אחד לשני. לא היה סטנדרט אחיד. הרגולטור יכול היה לקבוע רגולציה מזיקה או לא יעילה, כל עוד הוא לא חורג מכללי המשפט המינהלי.

חוק עקרונות האסדרה בא לתקן את המצב ולטפל בהגדרת הרגולציה וביעדים לרגולציה איכותית. לראשונה, נקבע סטנדרט מבוסס חוק, מחייב ואחיד לכל רגולטור בתחומו. מעתה, תקנות, נהלים, הנחיות, חוזרים, מכתבים וגילויי דעת יהיו חייבים בתהליך גיבוש אחיד ומוסדר, שיש עליו גם ביקורת של רשות האסדרה.

כל הוראת רגולציה חדשה, שינוי רגולציה קיימת, הפחתה או הקלה, שינוי שיטת אכיפה או קביעת סנקציה, יחויבו בביצועה בתהליך מוסדר, מוקפד ושיטתי מכוח הדין, תוך מתן זכות טיעון לגורם המפוקח להביע את עמדתו, עוד לפני גיבושה הסופי של הרגולציה.

המדריך גם הניח את היסודות לבקרה על איכות הרגולציה ועל תהליכי יצירה, שינוי שלה ובחינה בדיעבד של איכות הרגולציה והשפעותיה. לראשונה, כל תהליכי הרגולציה הישראלית ייחסו תחת קורת-גג אחת, וכולם ידברו בשפה אחת ויהיו תחת בקרה אחת.

העתיד יוכיח כיצד וכמה מהר יסתגלו הרגולטורים לשינויים שחוללה רשות האסדרה לא מכבר. דבר אחד בטוח: יצירת סטנדרט מחייב של תהליך רגולטורי מייצר עילה לתקיפה משפטית במקרה של סטייה ממנו, ויותר מכך - מאפשר למושאי הפיקוח הרגולטורי להשפיע על גיבושה עוד בטרם תהפוך למחייבת, באופן מוסדר, שקוף ומקצועי.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה