גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה ואיראן חתמו על הסכם סחר חופשי. איך זה ישפיע על ישראל והמערב?

איראן חתמה על הסכם סחר חופשי עם ארגון האיחוד הכלכלי האירו-אסייתי, שבו החברה הכי דומיננטית זו רוסיה ● ההסכם מהווה הוכחה נוספת להתקרבות של פוטין ומשטר האייתוללות ושיתוף הפעולה בניהם במאבק נגד הסנקציות ● ארקדי מיל-מן, חוקר ב-INSS, מזהיר: "כל התקרבות בין רוסיה לבין איראן עלולה להתגלות כצעד שעלול להיות מופנה נגד ישראל"

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה יושב בקרמלין עם אבראהים ראיסי, נשיא איראן / צילום: ap, Sergei Bobylev, Sputnik
ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה יושב בקרמלין עם אבראהים ראיסי, נשיא איראן / צילום: ap, Sergei Bobylev, Sputnik

איראן חתמה בשבוע שעבר על הסכם סחר חופשי עם חברות ארגון EAEU (האיחוד הכלכלי האירו-אסייתי): רוסיה, ארמניה, בלארוס, ארמניה, קזחסטן וקירגיזסטן. ההסכם שנסגר בטקס בסנט פטרבורג וכולל הסרת מסים מ־87% מהסחורות, מהווה הוכחה נוספת לשיתוף הפעולה המתהדק בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לבין משטר האייתוללות במאבק נגד הסנקציות.

לבנון מהמרת על רוסיה ובמקביל יחסי ישראל ופוטין רק מידרדרים
הפיגוע בקבר סולימאני באיראן: מי ארגון הטרור שעשוי להיות אחראי?
ארה"ב מעלה הילוך מול החות'ים: הטביעה בים האדום ספינות הנתמכות ע"י איראן

כעת, ההסכם יעבור לאישור בששת הפרלמנטים השונים, תהליך שלא צפוי להיות יותר מטכני. החתימה היא שיא לתהליך הידוק קשרי המסחר בין איראן לבין חברות הארגון. בשנת 2019 חתמו הצדדים על הסכם זמני שכלל כ־360 פריטים בלבד. באותה עת, היקף הסחר השנתי בין הצדדים עמד על כ־2.5 מיליארד דולר. אך כיום, בחישוב שבין 21 במרץ ל־22 באוקטובר 2023 בלבד, הסתכם הסחר בשווי של כ־4.2 מיליארד דולר. סוגיה מעניינת היא פילוח הסחר: כ־922 מיליון דולר ייצוא איראני בלבד, כ־57% מתוכו לרוסיה וכ־25% לארמניה. מנגד, איראן ייבאה סחורות בשווי של לא פחות מ­־3 מיליארד דולר.

 

"החתימה על ההסכם עם איראן תספק תנאים מותאמים לכניסה הדדית לשווקים של שני הצדדים", אמר השר שממונה על המסחר במדינות EAEU, אנדריי סלפנב. "אנחנו יודעים היטב כי היקף הסחר עם מדינה גדולה כל־כך כמו איראן הוא עדיין לא גבוה מאוד, ולכן אנחנו מכוונים לסחר משותף של 30 מיליארד דולר בין הצדדים".

"כל התקרבות בין רוסיה לבין איראן עלולה להתגלות כצעד שעלול להיות מופנה נגד מדינת ישראל", אומר לגלובס ארקדי מיל-מן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה (2006-2003) וכיום חוקר בכיר וראש תוכנית רוסיה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "זהו סחר חופשי בין רוסיה לבין איראן ולא מול כולם העולם. אנחנו נידרש לבחון את ההשפעות לאורך זמן".

אלעד ברשאן, משלח בינלאומי ועמיל מכס. מייסד־שותף SlickChain - פלטפורמת שילוח רכבים בינ"ל דיגיטלית, מציין כי הסכם סחר חופשי נועד לאפשר פטור מלא או חלקי מתשלום דמי מכס, בין שתי מדינות או במקרה של ההסכם בין איראן לבין האיחוד הכלכלי האירואסייאתי - פטור של כל אחת מהשחקניות. לדבריו, ההסכם החדש הוא "הסכם העדפה", שמטרתו המיידית היא לייצר העדפה בקניית סחורה שמקורה במדינה אחרת, שהיא צד להסכם, ובכך להגדיל את הסחר ההדדי. "בדרך זו, כמובן, מייצרים שותפות אינטרסים גדולה יותר בין המדינות החברות. במקרה של כניסת איראן להסכם עם האיחוד הכלכלי האירו-אסייתי, מדובר בהידוק יחסים בילטרליים נוסף בין איראן לרוסיה לאחר, למשל, החלפת גז בנפט".

פוטין מעוניין להגביר את התלות של איראן במוסקבה

EAEU הוא אמנם ארגון שמונה כמה חברות, אבל רוסיה היא זו שעל פיה יישק דבר. במקור, השאיפה ביצירת הארגון הייתה ליצור ארגון מקביל לאיחוד האירופי שכולל, למשל, ועד מנהל שיושב במוסקבה ובית דין שנמצא במינסק. עם זאת, מוסקבה היא כמעט הכל בו. לפי נתוני הבנק העולמי, התמ"ג הרוסי ב־2022 מהווה כ־87% מתוך התמ"ג הכולל של חברות הארגון. כלומר, זהו הסכם שנועד בראש ובראשונה להסדיר את הסחר החופשי בין רוסיה לבין איראן, ולהגביר את התלות של טהרן במוסקבה.

 

אותה התלות מיועדת מבחינת הנשיא פוטין להבטיח המשך אספקות של מל"טים איראניים לטובת הפלישה לאוקראינה גם בטווח הארוך. צבא רוסיה מפעיל מל"טי שאהד 136 ברמה היומיומית נגד צבא אוקראינה, שבתקופה האחרונה נראה כמתמודד טוב יותר מולם - ומצליח ליירט אותם בשיעורים גבוהים יותר. על כן, מוסקבה מייבאת כל העת עוד ועוד מל"טים.

דרך נוספת שבאמצעותה פוטין עשוי להגביר את התלות של איראן בו היא באמצעות שדרוג חיל האוויר המיושן של עצמה. לפני כחודש, איראן סיימה את ההכנות לקליטת מטוסי קרב רוסיים מדגם סוחוי 35, מסוקי קרב מדגם מי 28 ומטוסי אימון יאק 130.

"אני לא חושב שהפרלמנטים יעכבו את התהליך וניישם אותו במהירות", שלח מסר סגן ראש ממשלת רוסיה, אלכסיי אוברצ'וק. "ביצענו חישובים: ברמת היחסים הנוכחית, זה יאפשר חיסכון, קודם כל, בחובות מכס ובתשלומים. כאן יתקבלו סכומים משמעותיים ביותר, שייחסכו הן על ידי עסקים רוסיים והן על ידי עסקים איראניים. באופן טבעי, ייווצרו הזדמנויות טובות לכניסה לשווקים אחת של השנייה".

"רוסיה נתונה לסנקציות של המערב שרצה לבודד אותה, אבל בפועל דחקו אותה לזרועות הפתוחות של איראן. רוסיה אינה מתביישת בכך", מסביר השגריר לשעבר במוסקבה מיל־מן. "הרוסים משתמשים במלחמה באוקראינה באמל"ח איראני, כולל מל"טים ופגזים. רוסיה גם קונה פגזים מצפון קוריאה, כי הם מתאימים לארטילריה שלה. התותחנים עובדים קשה מאוד במחמה הזו, אבל האיראנים נהנים ממכירת המל"טים מסדרת שאהד, תוך שמדריכים איראנים הוצבו בחצי האי קרים. בעזרת המלחמה הזו, האיראנים רכשו ניסיון קרבי ושיפרו יכולות. אנחנו עלולים לגלות יום אחד את אותם מל"טים במרחב האווירי שלנו, כתוצאה משיפורם בעזרת מסקנות מאוקראינה - וזה איום אסטרטגי".

איראן ורוסיה רוצות להתנתק לחלוטין מהדולר

הסכם הסחר החופשי האיראני־רוסי הוא אמצעי נוסף בסל הכלים הרחב שיצרו לעצמן טהרן ומוסקבה נגד הסנקציות של המערב. ראש לשכת המסחר איראן-רוסיה, האדי טיזהוש טבאן, סיפר בחודש יוני כי שיעור השימוש במטבעות המקומיים בסחר בין המדינות חצה את רף ה־60%.

המטרה של הצדדים היא להשלים ניתוק מוחלט מדולר. טבאן הוסיף כי ההצלחה הזו מוכיחה את הצלחת מאמצי הצדדים לחבר את שתי מערכות הסליקה: מיר הרוסי ושטאב האיראני: "הצעד מסייע לשתי המדינות לעקוף את הסנקציות המערביות".

בשנתיים האחרונות, רוסיה מיצבה את עצמה כמשקיעה העיקרית באיראן. פוטין, בין השאר, השקיע 2.7 מיליארד דולר בשני מיזמי נפט באיראן. ההשקעה הזו לבדה היוותה 45% מכלל ההשקעות הזרות במדינה בין אוקטובר 2021 ועד ינואר 2023.

"יחסי רוסיה־איראן היו א־סימטריים עד המלחמה באוקראינה, ובמסגרתם הרוסים יכולים היו להכתיב לאיראנים", מסכם מיל-מן. "במציאות הנוכחית, אותם היחסים מתקרבים להיות סימטריים, וזה יוצר איום אמיתי על ישראל. הייתה קונספציה בישראל כי אם תהיה נייטרלית באוקראינה, אז הרוסים לא יהיו נגדנו. אולם, מייד לאחר ה-7 באוקטובר, רוסיה נקטה עמדה אנטי־ישראלית. מבחינת רוסיה, ישראל שייכת למחנה של ארה"ב, שהם רואים בתור האויב מספר 1, ישראל צריכה להבין זאת, ולשנות דיסקט".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א