גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקאי שצופה התאוששות בהנפקות בוול סטריט, אך לא של חברות מישראל

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, מספר כי לאחר שנה פושרת "יש הרבה פעילות בנושא מיזוגים ורכישות והנפקות בוול סטריט" ● אולם הוא אופטימי פחות ביחס לחברות מקומיות, המושפעות לדבריו מהמלחמה: "כל מי שנמצא בישראל רואה את הלך הרוח ואיפה תשומת הלב שלנו"

אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר
אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר

בעוד ששנת 2023 התחילה בשווקים עם חששות ממיתון עולמי, 2024 נפתחת עם ציפיות להורדת ריביות, ואיתן אופטימיות בנוגע לפעילות בשוק ההנפקות הראשוניות (IPO) וכן מיזוגים ורכישות. אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, אומר לגלובס כי בבנק אקטיביים מאוד בימים אלה: "יש מאחורי הקלעים הרבה פעילות בנושא מיזוגים ורכישות, IPO וגיוסי חוב, ולכן אני אופטימי", הוא אומר.

בארה"ב מחכים לנתוני האינפלציה, ומצמצמים את הצפי להורדת הריבית
10 המניות המומלצות של המגזין הכלכלי בארונ'ס 
מדוע דרום אפריקה גוררת את ישראל להאג? טינה, שנאה ומרירות בנות 50 שנה 

"בשווקים הבינלאומיים השנה נפתחה באופן שונה מאוד מ־2023 - הבנקים המרכזיים ובראשם הפדרל ריזרב האמריקאי (פד) נמצאים במוד של 'הצלחנו למתן את האינפלציה', ומדברים עכשיו על הורדת ריבית. יש מחלוקת מסוימת בין הבנקים לשוק באיזה קצב הריבית תרד, אבל אין ויכוח על כך שהיא תרד. בחודשים האחרונים, השווקים קפצו לקראת ההורדה, גם אם בסופו של דבר התהליך ייקח יותר זמן. לכולם ברור שההעלאות נגמרו והשאלה רק מתי יחלו הורדות הריבית, וזה מה שגרם לשוק להיות חיובי".

כתוצאה מכך, לדברי פז, "שוק ההנפקות (בוול סטריט) נפתח חזק מאוד בינואר. זה התחיל בהנפקות חוב גדולות בקצב שלא ראינו הרבה שנים, וגם בעולמות האקוויטי התחילו הנפקות משניות (סקנדרי) ומכירות של מניות".

כזכור, שוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט הגיע לשיא ב־2021, ואז נפל ב־2022 בעקבות החששות הגדולים ממיתון ועליית הריבית שנועדה לדכא את התפרצות האינפלציה. לאחר שהחששות ממיתון שככו, שוקי המניות עלו ובוול סטריט המדדים המובילים סגרו את השנה החולפת עם עליות בשיעור דו־ספרתי.

בהיבט של הנפקות ראשוניות, 2023 הייתה משופרת לעומת 2022 אבל לא מלהיבה במיוחד. נתונים מראים שבסך הכול גויסו בהנפקות ראשוניות בארה"ב 19.4 מיליארד דולר, לעומת 7.7 מיליארד דולר ב־2022 ו־142 מיליארד ב־2021.

 

במהלך השנה החולפת היו מספר הנפקות בפרופיל גבוה - הגדולה הייתה של חברת השבבים הבריטית ARM. "היו שלוש הנפקות גדולות במחצית השנייה של 2023, שאגב ברקליס לקח חלק בשלושתן, וחשבו שהן יפתחו את השוק - מה שלא לגמרי קרה", אומר פז.

עם זאת, הוא מסביר את האופטימיות בנוגע ל־2024 בכך שהשוני הוא שמה שקורה עכשיו מגובה בצעדים של הפד: "אז, זו הייתה תקווה שיקרה משהו, ועכשיו לצד התקווה יש גם ציפיות מבוססות שהפד יתחיל להוריד את הריבית והשוק ייפתח", הוא אומר. כבר עכשיו מזהים בברקליס עלייה בדיבורים ובהכנות כלליות לקראת הנפקות ראשוניות, אך גם עדים לצעדים ממשיים של הגשת תשקיפים. "אנשים מבינים שהשוק נפתח, ושזה שוק של חלונות זמן", אומר פז. במילים אחרות, יש לנצל את החלון כשהוא פתוח.

הנפקת ARM בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

"אין השפעה על הביזנס"? הדוחות ידברו

איך כל זה מיתרגם להנפקות של חברות מישראל בוול סטריט?
"אנחנו בישראל נמצאים צעד אחד אחורה. צריך לזכור שמה שקרה בישראל ברבעון האחרון של 2023 (המלחמה) עוד לא בא לידי ביטוי בתוצאות של אף חברה, אז עדיין קשה לכמת את זה. אני כן חושב שהחברות הישראליות שיש להן קורלציה לשווקים זרים, ייהנו מהמגמה שאנחנו רואים בוול סטריט, אבל עדיין יהיה עיכוב.

"חברות ישראליות מתחילות להתכונן להנפקות, אבל הן בפיגור של צעד. בסוף, גם אם חברות אומרות שמה שקרה בחודשים האחרונים לא השפיע להן על הביזנס, משקיעים ירצו לראות קודם כל את תוצאות הרבעון. כל מי שנמצא בישראל רואה את הלך הרוח ואיפה תשומת הלב שלנו, קשה להאמין שזה לא השפיע באיזשהו אופן על העובדים והחברות".

נציין שנתונים שאספו בברקליס מצביעים על כך שהכלכלה הישראלית והבורסה המקומית מתאוששות מהר ממלחמות וממבצעים צבאיים, ופז צופה שכך יהיה גם כעת.

פז מעריך שמטבע הדברים החברות הראשונות שיגיעו לשוק הציבורי בוול סטריט יהיו הגדולות והרווחיות יותר. לדבריו, ב־2021 חברות יכלו להנפיק עם ARR (הכנסות חוזרות שנתיות) של 100 מיליון דולר, והיום כבר מדברים על 200־300 מיליון דולר. אם ב־2021 המשקיעים כמעט לא התייחסו לשורה התחתונה, היום חברות חייבות להציג רווחיות או לכל הפחות דרך ברורה לקראת רווחיות. "זה קרדינלי להנפקה", הוא מדגיש. "אין דבר כזה שחברה תגיע להנפקה כשהיא מפסידה ותמשיך להפסיד ב־5 השנים הקרובות, זה לא יעבוד".

 

"טעות להיות ציבורית בשווי פחות מ־500 מ' ד'"

ראינו בשנתיים האחרונות כמה "מיקרו הנפקות" של חברות ישראליות, שגייסו מיליוני דולרים בודדים בשווי של עשרות מיליוני דולרים בלבד.
"אלה פחות העולמות שלי, אבל לפעמים מדובר בסיטואציה שבה יש צורך נואש בנזילות. בעיניי זו טעות אדירה להיות בשוק הציבורי בשווי של פחות מ־500 מיליון דולר, כי יש עלויות בחברה ציבורית וזה לא משתלם. אבל אני לא יכול לבקר את מי שעושה את זה כי זאת האופציה היחידה שלו".

מה צפוי בתחום המיזוגים ורכישות (M&A)?
"זה מעניין, כי 2023 הייתה השנה הכי חלשה למיזוגים ורכישות בעולם בעשור האחרון, ואנחנו רואים היום חברות גדולות וקרנות פרייבט אקוויטי שחוזרות להסתכל על רכישות גדולות יחסית, מחדש. כך שהבאזז לגמרי שם.

לגבי הישראליות, אפשר לחלק את התשובה: בחברות מוטות טכנולוגיה, בטח ובטח בעולמות הסייבר - שם לא הייתה האטה בכלל. הרכישות שם הן של טכנולוגיה וצוותים ולא של שוקי קצה ולקוחות, וישראל חזקה בתחום הזה, לכן לא ראינו השפעה על מיזוגים ורכישות. במקומות אחרים הייתה השפעה, אבל בברקליס אנחנו מצפים לשיפור משמעותי ב־2024. עדיין, לא מדובר על שנת שיא אלא על חזרה לממוצע".

יצטרכו להתפשר על השווי במיזוג או מכירה

ב־2023 עוד היו בשוק חברות SPAC שגייסו כסף בתקופת השיא וחיפשו יעדים לרכישה, עכשיו יש הרבה פחות. עד כמה זה משפיע על שוק ה־M&A?
"אני מעריך שנראה עלייה במספר העסקאות השנה, אבל לא בוואלואציה. החברות שירצו להתמזג או להימכר יצטרכו להתפשר על השווי, ולא בהכרח יקבלו את השווי של הגיוס האחרון שעשו - השווי הזה לא קיים ולא יחזור בקרוב. מי שיבין את זה במהירות יעשה עסקה, ומי שלא, ימשיך לשבת בצד".

נראה גם רכישות שנובעות מקשיים של החברות הנרכשות?
"אני מעריך שנראה יותר ויותר חברות בקשיים, במיוחד על רקע הריבית. בשנתיים האחרונות עברנו ממצב שבו חברות בדירוג השקעה הנפיקו חוב בריבית של 2% לכך שהיום הן משלמות 6%, אבל יש חברות שלקחו מימון ב־5% והיום משלמות 10%־12%, זה משמעותי.

"אלה כמובן לא החברות הראשונות שיוכלו לצאת לשוק ההנפקות, אז הן גם סופגות ריבית יותר גבוהה וגם לא יכולות לגייס בהנפקה. בעלי המניות שלהן יכולים להגיד 'אוקיי, שורפים כסף, אין אקזיט צפוי והעלות יקרה' - ולחשוב על מכירה. הרבה קרנות הון סיכון דוחפות את החברות למכירה".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים