גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע מלחמה במזרח התיכון, אוקראינה נלחמת כדי לשמור על הפוקוס של ארה"ב ובעלות הברית

מפגש השלום ערב הפורום הכלכלי העולמי מציע לקייב במה גדולה, אבל התקוות להתקדמות הן קלושות

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי / צילום: Associated Press
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי / צילום: Associated Press

בעוד שאוקראינה מתכוננת לשנה השלישית של מלחמה בקנה-מידה מלא נגד הפלישה של רוסיה, מנהיגיה מוצאים את עצמם נאבקים בחזית חדשה: שמירה על תשומת-הלב של בעלות הברית.

מאז תקפו מחבלי חמאס את ישראל ב-7 באוקטובר, וגררו תגובה מוחצת ברצועת עזה ומחוצה לה, תשומת-הלב המערבית עברה למזרח התיכון. דיפלומטים ופקידי צבא מרוכזים שם כעת אפילו יותר, כאשר ארה"ב ובריטניה עסוקות בהתקפות על ספנות וליווי ימי של המורדים החות'ים, בעלי בריתה של איראן. 

מאמצי המלחמה של אוקראינה תקועים. הכישלון ההירואי הזה בשדה הקרב מראה למה
ארה"ב: 87% מחיילי צבא רוסיה נהרגו או נפצעו מתחילת הפלישה לאוקראינה
האם אוקראינה החמיצה הזדמנות מוקדמת להגיע להסכם שלום עם רוסיה?

המאבק נתקע

בעוד הסכסוך התלקח במזרח התיכון, המאבק של אוקראינה לסילוק כוחות רוסיים השולטים בכ-20% ממדינתה נתקע, ללא אינדיקציות להתקדמות קרובה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי ארצו שומרת על המטרות של מה שהוא מכנה המבצע הצבאי המיוחד שלה, כיבוש שטחה של אוקראינה והרחקת מנהיגיה. מוסקבה הסלימה לאחרונה את התקפותיה על ערי אוקראינה ואינה מעוניינת במשא-ומתן כנה, אומרים דיפלומטים מערביים.

מנהיגים אוקראינים אינם מעוניינים במשא-ומתן שעלול לאלץ אותם לוותר על שטחים לרוסיה, אומרים הדיפלומטים, גם כאשר הסיוע המערבי לאוקראינה עומד בפני מכשולים פוליטיים הולכים וגדלים.

האוקראינים עלו על הציפיות של פוטין וחלק גדול מהעולם על-ידי סיכול התוכנית של הקרמלין למכת ברק ב-24 בפברואר לפני שנתיים, אך מתקפת הנגד של קייב בשנה שעברה התקדמה אך מעט. מוסקבה השיגה לאחרונה יתרון בפעולות שדה הקרב במקומות רבים - אם כי גם כוחותיה נאבקים להשיג הישגים משמעותיים.

מחוץ לאוקראינה, התמיכה נחלשה. מימון של עד 60 מיליארד דולר בסיוע צבאי חדש של ארה"ב תקוע בקונגרס. מנהיגי האיחוד האירופי מתמודדים עם הצעה לתמיכה כספית של יותר מ-50 מיליארד דולר כדי לשמור על תפקודה של אוקראינה בארבע השנים הקרובות, לאחר שהונגריה הטילה וטו על התוכנית בחודש שעבר.

אבל קייב וכמה מבעלות בריתה החזקות ממשיכות לדחוף קדימה.

היום (א'), אוקראינה תכנס שוב קבוצה של מדינות מתפתחות ואת תומכיה המערביים לשיחות בין בכירים על תוצאה הוגנת וברת-קיימה למלחמה. קייב רואה את הכינוס הזה, האחרון מסוגו עד כה, כקריטי לבניית תמיכה בינלאומית והפעלת לחץ על הקרמלין. הוא יתרחש בדאבוס, שווייץ, ערב הפורום הכלכלי העולמי, שם מלחמות המזרח התיכון ואוקראינה יהיו נושאים מרכזיים.

ראש הסגל של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אנדריי ירמק, יהיה בדאבוס כדי להוביל את השיחות. עוזר שר החוץ האמריקאי, ג'יימס אובריאן, הוא בין הבכירים מכמה עשרות מדינות שצפויים להשתתף. בשיחות לא ישתתפו שר החוץ האמריקאי, אנטוני בלינקן, או היועץ האמריקאי לביטחון לאומי, ג'ייק סוליבן - שניהם אמורים להשתתף בפורום הכלכלי בהמשך השבוע. סוליבן השתתף גם בכינוס שלום אוקראיני בסעודיה באוגוסט.

זלנסקי, שפגש את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בבית הלבן בחודש שעבר, אמור גם הוא לנאום בפורום הכלכלי.

להתכונן למלחמה ארוכה 

אוקראינה אכן ממשיכה למשוך תמיכה ממנהיגים אירופיים רבים. ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק ביקר ביום שישי בקייב כדי להכריז על התחייבות חדשה של 3 מיליארד דולר בסיוע, מעט יותר ממה שנתנה בריטניה בכל אחת מהשנתיים הקודמות.

"אנחנו נפגשים היום ברגע קשה במאבק למען חירותה של אוקראינה", אמר לפרלמנט במדינה, והוסיף: "עלינו להתכונן לכך שזו תהיה מלחמה ארוכה".

שר החוץ החדש של צרפת, סטפן סז'ורנה, היה באוקראינה ביום שבת, במה שהיה סיור רשמי ראשון שלו. קנצלר גרמניה אולף שולץ - שלאחרונה חתם על סיוע של 8.8 מיליארד דולר לאוקראינה לשנה זו, כפול מהרמה בשנה שעברה - מתח ביום שני ביקורת על בעלות ברית אירופיות, על כך שלא נתנו לקייב עזרה מספקת בלחימה ברוסיה.

"משלוחי הנשק המתוכננים לאוקראינה של רוב מדינות האיחוד האירופי אינם מספיקים", אמר שולץ.

אבל נקודות האור הללו בולטות על רקע קודר יותר ויותר עבור אוקראינה. כישלון מתקפת הנגד של אוקראינה בקיץ האחרון סיבך את המאמץ של מנהיגי המערב לבנות תמיכה ציבורית בקייב.

בשנה הראשונה של המלחמה, כאשר קייב הטתה בתחילה את הכף נגד מוסקבה, מנהיגי המערב יכלו להציג את המאבק כמסע צלב מוסרי, אמר יאניס קלוג, שותף בכיר במכון הגרמני לענייני בינלאומיים וביטחון בברלין. כעת, הוויכוחים מתרכזים יותר סביב האיומים הנובעים מניצחון רוסי.

"זה הרבה יותר קשה, כי זה בעצם נימוק המבוסס על פחד או סיכון, ולא על הישגים של גיבורים וניצחונות", אמר קלוג. עם הזמן, אמר, זה יכול להיות "הרבה יותר קשה למשוך את הקהל סביב זה".

המומנטום דעך

דיפלומטים המעורבים בדיונים על השלום ביום ראשון אמרו כי נראה כי יש להם סיכוי קטן לשנות את עמדתן של מדינות ניטרליות גדולות, כולל הודו, אינדונזיה וסעודיה. דרום אפריקה וברזיל ממשיכות לנהל קשרים כלכליים ודיפלומטיים הדוקים עם מוסקבה.

המומנטום מאחורי דיוני השלום דעך כאשר תשומת-הלב של העולם הופנתה למלחמת ישראל-חמאס באוקטובר, ו-וושינגטון התמודדה עם ביקורת בינלאומית גוברת על תמיכתה בתגובה הצבאית העקובה מדם של ישראל.

נראה היה כי פגישות השלום, שאינן כוללות את רוסיה, צברו תאוצה בקיץ, כאשר ערב הסעודית אירחה לראשונה כ-40 מדינות, כולל סין, והסכימה לעסוק בבעיות ספציפיות שנוצרו בעקבות המלחמה.

אוקראינה קיוותה להשתמש בשיחות כדי לעורר תמיכה בדרישותיה העיקריות להפסקת הלחימה, כולל נסיגת כל הכוחות הרוסיים לפני תחילת המשא-ומתן. מדינות אחרות השתתפו בחלקן כדי להראות את תמיכתן ביציאה בדרכי שלום מהסכסוך.

כמה דיפלומטים מערביים ואנשים שמכירים את הדיונים אומרים כי רוסיה סימנה בסתיו שהיא תהיה פתוחה לשיחות על הפסקת אש, עם אפשרות להקפיא את הסכסוך בקווים הנוכחיים. ביום רביעי, שר ההגנה האיטלקי, גידו קרוסטו, חרג מהקונצנזוס ואמר שהגיע הזמן למשא-ומתן רציני לסיום המלחמה.

עם זאת, לא אוקראינה ולא רוב הגורמים האירופאים או האמריקאים מאמינים שהקרמלין גילה עניין רציני בתוצאה דיפלומטית. זלנסקי אמר שוב בשבוע שעבר כי הפסקת אש תשרת רק את האינטרסים של רוסיה לבנות מחדש את כוחותיה. הקרמלין, שמתכנן זינוק בהוצאות הצבאיות השנה, הגביר את הפצצת הערים האוקראיניות מאז חג המולד, מה שהביא למספרי הרוגים אזרחים מהגבוהים ביותר שנראו מאז תחילת המלחמה.

הפרלמנט של אוקראינה שוקל גיוס של מאות אלפי חיילים נוספים. סקרים מצביעים על כך שהתמיכה הפוליטית בהכרעה של המלחמה באמצעות משא-ומתן - ככל הנראה עם שליטה דה-פקטו של רוסיה בחלקים מאוקראינה - נותרה חלשה, למרות שיעורי האבדות הגבוהים בלחימה והמחיר הכלכלי האדיר.

גורמים רשמיים בארה"ב ואירופה מתעקשים שלא ילחצו על קייב לשיחות על הפסקת אש. למרות שהסיוע האמריקאי לאוקראינה תקוע בקונגרס, ממשל ביידן מתעקש שימצא דרך לספק את הסיוע, וגורמים רשמיים אומרים כי אין להם תוכנית חלופית בשרוול.

מעטים חושבים שפוטין ייצא מהמלחמה לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקני המוביל שנהג לדבר בחיוב על פוטין, הבטיח לתווך הסכם שלום מיידי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק