גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העירייה לא שלחה דרישת תשלום, והחברה לא שילמה ארנונה במשך 19 שנים. זה הסכום בו היא מחויבת כעת

עיריית חיפה דרשה מתש"ן תשלום ארנונה רטרואקטיבי על 7 שנים, לאחר שלא שילמה מ-2005 ● הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון, שקיבל חלקית את עמדת העירייה - אך גם הטיל עליה אחריות למצב

בניין עיריית חיפה / צילום: Shutterstock, Pioneerka888
בניין עיריית חיפה / צילום: Shutterstock, Pioneerka888

מתחם מקרקעין רחב־ידיים בבעלותה של החברה הממשלתית תשתיות נפט ואנרגיה (תש"ן) לא חויב בתשלום ארנונה במשך שנים. גם לאחר שהמקרקעין, אשר בעבר היו מחוץ לתחום השיפוט של כל רשות מקומית, צורפו לתחום המוניציפלי של עיריית חיפה ב-2005, העירייה לא שלחה לחברה דרישת תשלום, והחברה לא יזמה הסדרה של הנושא.

חיסכון של מיליונים: הפסיקה שלחברות ההייטק כדאי להכיר
עסקה בשבוע | "אין עסקאות כאלה": בכמה נמכרה בסטה של ירקות בשוק מחנה יהודה?
מענק של 50 אלף שקל לרכישת דירה זולה? רוב הזוכים ויתרו

ב־2021 העירייה "התעוררה" ושלחה לתש"ן הודעת חיוב ארנונה בסך של כ־6.6 מיליון שקל, ביחס לשבע השנים שקדמו לכך - בהתאם למגבלות ההתיישנות - מה שהעלה את השאלה האם אפשר לחייב אותה רטרואקטיבית או שעיריית חיפה תפסיד מיליוני שקלים, וכאן נכנסה התשובה המפתיעה של בית המשפט.

העליון החליט שלא לקבל במלואה אף אחת מעמדות הצדדים, וקבע כי בגלל ששני הצדדים אשמים במחדל שהוביל לאי־התשלום, יוטל חיוב ארנונה רטרואקטיבי, אך הוא יהיה חלקי.

השופטים ציינו כי "האשם רובץ לפתחם של שני הצדדים. עיריית חיפה נהגה במידה רבה של רשלנות בהימנעותה רבת־השנים ממשלוח הודעות חיוב בארנונה למשיבה, ואילו המשיבה מצדה טמנה ראשה בחול וקיוותה שמזלה יוסיף לשחק לה, ואף לא טרחה להודיע למנהל הארנונה על שינוי החזקה במקרקעין". לכן, החיוב הרטרואקטיבי הוגבל למשך שלוש שנים בלבד.

העובדות: קרקע שלא חויבה בארנונה מ־1974

החברה הממשלתית תש"ן רשומה כבעלים של מקרקעין הנמצאים במתחם בתי הזיקוק בכרמל מאז 1974. באוקטובר 2007 השכירה תש"ן את המקרקעין לצד שלישי לצורך עיבודם החקלאי. בהסכם נקבע, בין היתר, כי על השוכרת יחולו תשלומם של מסים, לרבות ארנונה כללית, אך תש"ן לא הודיעה לעירייה על העברת החזקה במקרקעין.

על־פי חוק, קרקע בייעוד חקלאי שלא נעשה בה שימוש אינה חייבת בארנונה, אך השימוש החקלאי שעשתה השוכרת במקרקעין היה עונתי, ולא באופן רציף לאורך השנה כולה.

באוגוסט 2021 שלחה עיריית חיפה דרישה לתשלום ארנונה ביחס למקרקעין בסיווג "קרקע חקלאית" עבור השנים 2015־2021 בסכום כולל של 6,658,267 שקל. תש"ן התנגדה לחיוב הרטרואקטיבי, ובמקביל טענה כי אם חל חיוב, הוא חל על שוכרת הקרקע. העירייה דחתה את ההשגה, ומאחר שתש"ן לא מסרה הודעה על העברת החזקה עד ההשגה, נקבע כי היא זו שנושאת בחובת תשלום הארנונה עד למועד זה.

המחלוקת הגיעה לבית המשפט המחוזי בחיפה, בערעור שהגישה תש"ן בטענה כי יש לבטל את החיוב מחמת היותו רטרואקטיבי. נטען כי העירייה ידעה בפועל, לאורך שנים, שהיא בעלת המקרקעין, והיה באפשרותה לשלוח לה דרישות תשלום במועדים הרלוונטיים.

עוד נטען כי סכום החיוב השנתי בארנונה גבוה פי כמה וכמה משיעורם של דמי השכירות לפי ההסכם עם השוכרת, וכי אילו הייתה יודעת על גובה החיוב, היא הייתה נמנעת מהשכרת המקרקעין בסכום שאינו רווחי עבורה.

מנגד, העירייה טענה כי לא ידעה על קיומם של המקרקעין ועל השימוש שנעשה בהם עד 2020, אגב ניהול הליך משפטי אחר, וכי היה על תש"ן להודיע לה על תחילת העיבוד החקלאי של המקרקעין ועל זהות המחזיק.

הכרעת המחוזי: הפסד של מיליונים לעירייה

המחוזי דחה את עמדת העירייה, תוך שהוא קובע כי הכנסותיה של רשות מקומית מארנונה הן חלק מתקציבה השנתי, ועל כן חיוב המתייחס לשנים קודמות הוא חיוב רטרואקטיבי שברגיל הוא פסול. עוד נקבע כי מידת האשמה של העירייה בחיוב הרטרואקטיבי מצדיקה במקרה זה לבטלו, וכי רשות מקומית סבירה הייתה פועלת לאיתור המקרקעין הנמצאים בתחום שיפוטה.

לצד זאת, המחוזי ציין כי גם תש"ן לא פעלה כשורה, שכן הייתה מודעת לאפשרות שהיא תידרש לשלם ארנונה, ואף שיקפה זאת בהסכם השכירות שלה. אולם במכלול הנסיבות, המחוזי סבר כי יש לייחס את עיקר המשקל לפגם שנפל בהתנהלותה של הרשות המינהלית.

ההפסד של 6.6 מיליון שקל בחיוב ארנונה לא התקבל בעיריית חיפה יפה, וזו הביאה את המחלוקת אל פתחו של העליון. בערעור שהגישה הדגישה העירייה כי תש"ן הייתה מודעת לחובתה לשלם ארנונה, כפי שהדברים עולים מהוראות החוזה שנעשה בינה לבין השוכרת.

עוד נטען כי בשל מיקומם של המקרקעין ואופי הגידולים הנעשים בהם, לא היה ביכולתה לדעת כי המקרקעין הושכרו, וכי החל בהם עיבוד חקלאי, בנסיבות שבהן לא קיבלה הודעה על כך בהתאם לדרישות הדין.

בנוסף, העירייה טענה כי זו אינה הפעם הראשונה שבה תש"ן מתחמקת מתשלומי ארנונה בגין נכסיה, והפנתה להליך נוסף שהתנהל בעבר בין הצדדים בנושא. העירייה הוסיפה כי תש"ן נמנעה מלדווח לעירייה על השכרת המקרקעין מתוך מטרה ברורה לחמוק מתשלום הארנונה.

מנגד, תש"ן טענה כי צדק המחוזי כשקבע כי ככלל אין מקום להטלת חיובים באופן רטרואקטיבי.

העליון: שני הצדדים אשמים. שניהם ישלמו

שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק־ארז, בהסכמת השופטות יעל וילנר ורות רונן, קיבלו חלקית את ערעורה של עיריית חיפה. ברק־ארז ציינה כי "נקודת המוצא לדיון היא עמדה שלילית וחשדנית נגד חיוב רטרואקטיבי בארנונה" בשל "הפגיעה בהסתמכות, לנוכח הציפייה הסבירה של המחזיק שהעירייה תודיע מבעוד מועד על שיעור החיוב בארנונה".

עם זאת, ברק־ארז ציינה כי השיקול של הגנה על הסתמכות נחלש במידה משמעותית כאשר מדובר במקרה שבו הנישום אינו משלם כל ארנונה, וזאת כאשר מושכלות יסוד הן שהחזקה בנכס מחייבת בארנונה. "היותו של נכס 'נעלם' מבחינת חיובי הארנונה אמורה למצער להדליק 'נורה אדומה' מבחינת המחזיק. מי שלא משלם ארנונה על בסיס ההנחה ש'היה לו מזל', אינו יכול לטעון להסתמכות סבירה, והוא בגדר נוטל סיכון שהוא גם 'על סיכונו'".

השופטת דפנה ברק־ארז / צילום: שלומי יוסף

ברק־ארז הדגישה עוד כי "ככל שהמחזיק אינו משוכנע שהוא זכאי לפטור מתשלום ארנונה - למשל, אם הוא סבור כי מדובר במקרקעין חקלאיים שבהם נעשה שימוש עונתי בלבד - ביכולתו לפנות למנהל הארנונה לבירור הסוגיה. מכל מקום, אין ביכולתו להניח, וממילא להסתמך, על היעדר חבות, ודאי בנסיבות שבהן נעשה שימוש במקרקעין, גם אם לשיטתו זהו שימוש חלקי בלבד".

על הרקע הזה, בשונה מהמחוזי, נקבע בעליון כי יש לייחס משמעות מעשית לכך שגם תש"ן הפרה את חובת ההגינות שלה כלפי העירייה, במיוחד נוכח העובדה שמדובר בחברה ממשלתית גדולה - גוף הפועל כשהוא מלווה בייעוץ משפטי, ופעילותו מקיימת קשר ישיר לזירה הציבורית.

לגישת השופטים, הגבלת החיוב למשך שלוש שנים בלבד מבטאת את האיזון הראוי בין האשם של העירייה לאשם של תש"ן.

מומחים: העליון במסר ברור לשני הצדדים

לדברי עו"ד רוית ברעם־מזור, שותפה מובילה בתחום המיסוי המוניציפלי במשרד ארנון, תדמור־לוי, ישנם כמה חידושים בפסק הדין.

לדבריה, "כל עוד ניתן לייחס אשם כלשהו לנישום, הוא צפוי לחיוב רטרואקטיבי מסוים, ולא תיושם לגביו הפסיקה השוללת חיובים רטרואקטיביים באופן מוחלט.

"מנגד, גם אם דבק אשם בנישום, יקשה על הרשות לחייבו רטרואקטיבית לתקופה של שבע שנים או אף לתקופה של יותר משלוש שנים, מהטעם שחובת ההגינות החלה עליה מחמירה יותר מזו החלה עליו".

עו"ד איתי בסיס, שותף וראש מחלקת מיסוי עירוני במשרד פירון, מוסיף כי "העליון חייב את תש"ן בשלוש שנים של חיוב רטרואקטיבי, לעומת שנתיים בפסק דין דומה שניתן בעבר בנושא זה, וזאת בין השאר מאחר שהחיל 'אשם תורם' נוסף לחברה, לאור היותה חברה ממשלתית גדולה.

"בכך חידש העליון היבט נוסף בנושא החיוב הרטרואקטיבי, והוא שישנם נישומים בעלי חובת דיווח מוגברת בכל הקשור לגילוי ודיווח לרשות על נכסים המצויים בחזקתם, דבר שככל הנראה יוביל רשויות לנסות ולהרחיב את מעגל הנישומים ש'יזכו' לקבל חיובי ארנונה רטרואקטיביים".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר