גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסון הכבד בעזה מעלה שאלות על כלכלת החימושים

האירוע הקשה בצה"ל, בו נהרגו 21 חיילי מילואים בעת פיצוץ מבנים בגבול, מעלה שאלות רבות לגבי ההחלטות שנלקחו באירוע ● "בסוף, יש כלכלת חימושים וצריך את הפצצות חיל האוויר לאירועים אחרים", אומרים מומחי ביטחון, אך מדגישים כי היו גם שיקולים מבצעיים בהחלטה ● עד כמה ניתן למנוע מקרים דומים בעתיד?

רכבים צבאיים ואמבולנסים בגדר ההפרדה, אמש לאחר האסון / צילום: Reuters, Amir Cohen
רכבים צבאיים ואמבולנסים בגדר ההפרדה, אמש לאחר האסון / צילום: Reuters, Amir Cohen

האסון הכבד והבלתי נתפס שפקד בין יום שני לשלישי את צה"ל, בו 21 לוחמי מילואים מחטיבה 261 נהרגו במחנה הפליטים אל־מע'אזי במהלך משימה לפיצוץ מבנים, הותיר שאלות רבות שטרם קיבלו מענה: מדוע חיל האוויר לא ביצע את הפעולה, כיצד ניתן למנוע אירועים דומים בהמשך והאם ניתן היה לבודד יותר טוב את השטח?

ראיון | האלוף שמסביר - למה צה"ל לא תקף מהאוויר באזור שבו אירע האסון בעזה 
שאלות ותשובות | טילים מטווח קצר שמפזרים חלקיקים דליקים באוויר: הנשק שהוביל לאסון 

מדובר באירוע הקשה ביותר מאז החל התמרון הקרקעי בעומק עזה בשלהי חודש אוקטובר. מהמידע שנחשף עד כה על ידי הצבא, הכוח הצה"לי פעל להשמדת מבנים שסמוכים לגבול בין ישראל לרצועת עזה באמצעות הטמנת אמצעי חבלה. במהלך הפעולה, החיילים נהרגו כתוצאה משיגור שני טילי RPG לעברם על ידי מחבלי חמאס, לאחר שהכינו את המבנים לפיצוץ - מה שהוביל לקריסתם.

הפעולה שביצעו הלוחמים כ־600 מטר בלבד מהגבול בין ישראל לעזה, הייתה במסגרת התוכנית להקמת אזור חיץ כחלק מלקחי הטבח האכזרי ב־7 באוקטובר, ובין היתר כדי להחזיר את תחושת הביטחון לתושבי העוטף.

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה, אתמול / צילום: דובר צה''ל

שיקול כלכלי או שיקול מבצעי

עוצמת האסון מעידה כי אמצעי החבלה של צה"ל כבר היו פרוסים באזור בעת האירוע. מי שמעורה בנושא הוא תא"ל (במיל') אמיר אביבי, מנכ"ל תנועת "הביטחוניסטים" לחקר ביטחון ישראל ולשעבר סגן מפקד אוגדת עזה ומפקד בית הספר להנדסה צבאית בצה"ל. לדבריו, אחד מהשיקולים המרכזיים בפיצוץ מבנים נוגע לכלכלת חימושים ולא רק לאמצעים עצמם: "פצצות חיל האוויר לדוגמה הן אמנם מתקדמות, אך יקרות וייעודיות למטרות מסוימות. בסוף, יש כלכלת חימושים וצריך את הפצצות לאירועים אחרים".

הנתונים מגבים את טענותיו של אביבי. מוקשים עולים דולרים בודדים, בעוד שמחירי טילים מדויקים נעים בין 12 ל־70 אלף דולר, בהתאם לדגם ולמשקל הפצצה. כמו כן, שעת טיסה של מטוס 16-F (לא כולל חימושים) עומדת על כ־9,000 דולר. לצד זאת, לדברי אביבי, מלבד השיקול הכלכלי "השמדת תשתיות מסיביות היא תפקיד של חיל ההנדסה. יש פעילות ענפה שנעשית עם כלי הנדסיים". הוא מוסיף כי לא תמיד נכון להשתמש בפצצות חיל האוויר למטרות אלה.

 

"בשימוש במטענים תמיד עלולה להיות תקלה"

כאמור, האסון הכבד קרה בעקבות שיגור טיל RPG על ידי מחבלי חמאס לעבר כוחות צה"ל. ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מכיר היטב את התחום. "RPG הוא למעשה סוג של 'רימון מוטס'", הוא מסביר. "כשהוא מתפוצץ נוצר חום, גל הדף, לחץ וטמפרטורות גבוהות. כל אלו מספיקים להצית את שרשרת הנפץ באסון. אם הטיל חדר ופגע בשרשרת המוקשים שהוטמנו באזור, אז הוא הוביל לפיצוץ הכבד והשמדת כל הבניינים".

האם ניתן למנוע אירועים כאלו בעתיד? לדברי ד"ר קליסקי, "כשמתעסקים עם מטעני נפץ, שום חברת ביטוח לא תבטח אותך, תמיד עלולה להיות תקלה, אפילו כזו שניצתת מזיק חשמלי. מדובר באמצעי לחימה עדינים. מוקשים הם דבר עדין, שמופעלים כשלוחצים עליהם או בעקבות הפרשי טמפרטורה ולחצים. אלו כלים לא בטוחים. מעבר לכך, יכול להיות שהיה צריך לאבטח את האזור טוב יותר. גם טנק נפגע, וחלילה לנו לבוא בטענות, אבל ייתכן שהיה צריך לאבטח טוב יותר את האזור. אני לא מבקר, אבל צריך יותר להיזהר".

הגבול עם עזה, סמוך לקיבוץ כיסופים, יום שני / צילום: Reuters, AMIR COHEN

בהקשר זה, תא"ל (במיל') אביבי ממליץ לבחון את חומרי הנפץ שיופעלו בעתיד במקרים דומים כדי למנוע את פיצוצם באופן אקראי. "יש לנו כמויות עצומות של מוקשים ישנים שמשתמשים בהם, ואותם קל ליזום בצורה אקראית", הוא אומר. "חלק מהמערכות שלהם מורכבות מחומרים שיש להם יותר רגישות ואז הסיכון לאירוע כזה גדול יותר.

"אנחנו במלחמה וכל דבר מסובך אל מול האויב. השטח אמנם בשליטה מבצעית של צה"ל, אבל הוא לא מטוהר לחלוטין ממחבלים. ברגע שחוליה מסתננת עם RPG, נשאל מהם מעגלי האבטחה? האם ניתן היה לבודד יותר טוב את השטח? ניתן להבין שהשטח לא היה מספיק מבודד במקרה המדובר, שהרי RPG הוא טיל לטווח קצר יותר מקורנט, שלו טווח של כ־5 ק"מ. יש שאלות מבצעיות על אבטחה ובידוד שטרם זכו למענה, או מה ניתן לעשות טוב יותר".

מנהרה פוצצה ב־2004 תחת חיילים

האסון, שהתרחש במחנה הפליטים העזתי אל־מע'אזי, כמו גם האירוע שקדם לו באל־בורייג' בו פגז של טנק פגע בעמוד חשמל שנפל והפעיל מערכת חבלה במנהרה, מזכיר עד כמה העיסוק בחומרי נפץ במלחמה מסוכנים - בין אם בקרבות פנים מול פנים מול מחבלי חמאס ובין בזירות שלכאורה פחות מסוכנות.

ותיקי הלוחמים ברצועת עזה זוכרים את התקרית במוצב JVT בצפון ציר פילדלפי בדצמבר 2004. באותו אירוע מחבלי חמאס פוצצו מנהרה שנחפרה מתחת למוצב, ובעקבות כך נהרגו חמישה לוחמים. על כן, בהתחשב בהיקף כוחות צה"ל שפועלים בעזה כעת והיקף המנהרות שהקימו ארגוני הטרור, שלפי ניו יורק טיימס מתפרס על מאות קילומטרים, עולה דאגה האם המחבלים לא עלולים לנקוט בפעולות דומות. "בתיאוריה, יכול לקרות שיפוצצו מנהרות, אבל זה תלוי בעומק המנהרה", מסכם ד"ר קליסקי. "אם זו מנהרה עם עומק של 20 מטר, אז הסיכוי נמוך. ב־JVT הייתה מנהרה קרובה לקרקע".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?