גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש הכי חשוב בעולם הפיננסים שמעולם לא שמעתם עליו

לג'וש פרוסט, סגן מזכירת האוצר האמריקאי לשווקים פיננסיים, יש מעל ל-100 מקורות בוול סטריט שעוזרים לו לקראת ההחלטה הגדולה ברביעי ● והוא מקווה שרוב אמריקה לא תשים לב

ג'וש פרוסט, סגן מזכירת האוצר לשווקים פיננסיים / איור: גיל ג'יבלי
ג'וש פרוסט, סגן מזכירת האוצר לשווקים פיננסיים / איור: גיל ג'יבלי

התפקיד האלמוני יחסית של ג'וש פרוסט הפך פתאום לאובססיה של וול סטריט. כסגן מזכירת האוצר לשווקים פיננסיים (Treasury Department’s assistant secretary), הוא קובע את התמהיל של איגרות החוב שממשלת ארה"ב מנפיקה, שלרוב עונה להגדרה "צפוי ושגרתי".

למה כדאי למשקיעים לקחת לפעמים פסק זמן משוק המניות 
זו אולי הטעות הגדולה ביותר של באפט והיא עלתה לו בהפסד של 1.5 מיליארד דולר 

לכן זה נראה לו מוזר בשנה שעברה כשהחל לקבל הודעות והתרעות לטלפון שלו מחברים ועמיתים שסיפרו לו כי ג'ים קריימר הכתיר אותו בתוכניתו ב-⁻CNBC כ"איש החשוב ביותר בעולם הפיננסים".

שנתיים לא קלות עברו על שוק האג"ח החשוב בעולם, כשבין היתר הפסדים חסרי תקדים גרמו לגל קריסות של בנקים בארה"ב בתחילת 2023, ומשקיעים חששו לרכוש חוב ממשלתי. פרוסט, בן 47, הציע להם מזור מסוים - וכעת הוא מתאמץ להישאר השחקן המשעמם והצפוי בשוק סוער ולא צפוי כלל.

המבחן הקרוב לגישתו יקרה השבוע, כשמשרד האוצר יכריז על תוכניות המימון מחדש לרבעון, כיום פקטור מפתח לא רק לגבי עלות התשלום על החוב הלאומי אלא גם עבור אמריקאים שרוצים ללוות כסף כדי לקנות רכב או דירה.

לשם כך, פרוסט וצוותו נפגשו בסוף השבוע בניו יורק עם משקיעים מכל רחבי וול סטריט. זה לא נדיר, יודעי דבר טוענים כי בידי פרוסט רשימה של יותר מ-100 אנשים שעמם הוא משוחח כדי להתעדכן באופן שוטף, וחלק מהמשקיעים מספרים שלעתים הם שומעים ממנו פעמיים או שלוש בשבוע.

זאת במטרה לעמוד על טעמי ודרישות המשקיעים למגוון ניירות הערך שהוא יכול להציע להם. כך למשל, חוב לטווח ארוך לרוב מספק למשקיעים תשואה טובה יותר, אבל רגיש יותר לשינויים בתחזיות לגבי הכלכלה ושיעורי הריבית. "אנחנו צריכים לבחון איפה נמצא השוק מבחינת ביקוש מבני, שכן אנו שולטים בהיצע, אבל לא בביקוש", אמר פעם בראיון.

ההחלטות שמקבלים הוא, שרת האוצר ג'נט ילן ובכירי המשרד לגבי ההרכב של אג"ח לטווח קצר או ארוך שיונפקו במיליארדי דולרים, הניעו בשנה החולפת גם שפל בשוק האג"ח וגם ראלי. "אני חושב שג'וש נכנס לתפקיד באחד הרגעים המורכבים ביותר מבחינת ניהול חוב בהיסטוריה של ארה"ב", אמר דאליפ סינג, פקיד בכיר לשעבר באוצר ובבית הלבן.

פרוסט כיוון לנבכי השווקים הפיננסיים כל הקריירה. לאחר שהשלים תואר במתמטיקה ופסיכולוגיה באוניברסיטת רוטגרס, החל לעבוד בסניף הפדרל ריזרב של ניו יורק, שם נשאר מעל 20 שנה.

שם, כשטיפס בסולם הדרגות, קנה לעצמו מוניטין כמישהו ששם לב לפרטים קטנים. כשזיהה שגיאה בעבודה של עובדים פחות מנוסים ממנו, תמיד היה דואג שיידעו על כך. זה הוביל לכך שעובדים בפד טבעו את המונח "Frosted" כדי לתאר זאת. פרוסט טוען שעידן את אופן מתן המשוב לעובדים צעירים, אך כי ימשיך להקפיד על דקויות. "האמירה ש'נסתדר איכשהו' כשעוסקים בחוב הלאומי, זו כנראה לא הגישה הנכונה", הסביר.

פחות אג"ח ארוכות, יותר חוב לטווח קצר

מניו יורק חזר פרוסט לוושינגטון, שם נפגש עם יותר מעשרה מנהלים בכירים מהבנקים הגדולים ביותר וקרנות הגידור בוול סטריט, בטרם יקבל החלטה. בפעם האחרונה שהקבוצה הזו נפגשה, ב-⁻31 באוקטובר, היה שוק האג"ח לכוד בעיצומה של "סערה המושלמת".

נתונים כלכליים חזקים העלו את האפשרות שהפד יצטרך להותיר את הריבית בארה"ב גבוהה עוד זמן רב. ובתוך כך הגירעון בשנה הפיסקלית הקודמת התברר כגדול ממה שצפו, כך שמשרד האוצר יצטרך לגייס יותר חוב כדי לשלם את חשבונות הממשלה, בדיוק בתקופה שבה הביקוש לאג"ח החל להיחלש.

התוצאה הייתה עלייה מהירה בתשואות האג"ח לטווח ארוך, שעלו ככל שהמחירים ירדו; וכך התשואה על איגרת ממשלתית ל-10 שנים שנים גירדה את ה-5% בימים שקדמו לפגישה. בפגישת המועצה לייעוץ בנוגע להלוואות של משרד האוצר, דנו בשאלה האם על פרוסט להקטין את כמות החוב לטווח ארוך שהתכוון להציע לציבור יום אחר כך.

פרוסט הקשיב בריכוז כשמיעוט בקבוצה סבר שהוא צריך לסטות מהתוכניות של הרבעון הקודם ולצמצם את גודל העלייה בחוב לטווח ארוך, על פי פרוטוקול הישיבה. מועצת הייעוץ המליצה להיצמד לתוכנית הדומה לזו שנקבעה באוגוסט.

באותה עת, הקבוצה התפזרה אחרי הצהריים כדי לאפשר לרבים מהמשתתפים להספיק לחזור לניו יורק או להגיע לילדיהם לחג ליל כל הקדושים. פרוסט, בוושינגטון, עשה אותו הדבר, והתלבש בתחפושת של נקניקיה יחד עם אשתו ובתו שהתחפשו לדמויות מהסרט של דיסני מ-⁻2015, "היורשים".

בבוקר ה-1 בנובמבר חשף פרוסט את החלטת משרד האוצר, שנטתה לטובת דעת המיעוט במועצה, עם החלטה לצמצם את היקף ההגדלה של היצע האג"ח ל-10 ול-30 שנים. הוא גם רמז על מוכנות להסתמך יותר על חוב לטווח קצר, שמשקיעים שמחים לרכוש ממנו.

התוכנית, הגם שהיוותה שינוי ממה שצפו רוב המשקיעים, התקבלה כהפתעה נעימה בוול סטריט: בעקבותיה נפתח ראלי והתשואה באג"ח לעשר שנים ירדה אל מתחת ל-⁻4% בדצמבר. קריימר מ-CNBC כינה את פרוסט בהתלהבות "מושיע שוק האג"ח".

 

כבר לא "צפויים ושגרתיים"?

ילן הזכירה את הקטע של קריימר בפגישה של פקידי המשרד, ואפילו הציעה להראות את הסרטון לעובדים אחרים בטלפון שלה. "זה היה שבוע מוזר", הייתה תגובתו של פרוסט. "המימון מחדש הוא תמיד עניין רציני מבחינת האוצר. העובדה שאנשים אחרים מתעניינים בזה היא הראויה לציון".

ישנם אנליסטים שראו בהחלטה שלו משהו דווקא מבשר רעות. מבחינתם, הסטייה המינורית מהציפיות העלתה שאלות לגבי מחויבות משרד האוצר לאסטרטגיה של להיות "צפויים ושגרתיים", גישה שאומצה כבר בשנות ה-70 כדי לצמצם את התנודתיות בשוק ולהקטין את עלויות גיוס החוב לאורך הזמן.

סטיבן מירן, פקיד במשרד האוצר בתקופת ממשל טראמפ, מזהיר כי הפתעה נוספת בהחלטתו השבוע עלולה להתחיל לשחוק את ציפיות השוק לגבי ההנפקות של משרד האוצר. "אם הם יחזרו על מה שעשו בנובמבר - זה עלול לשנות את חוקי המשחק", אמר.

פרוסט דחה את הרעיון כי ההחלטה של נובמבר סטתה מהפרדיגמה של "שגרתי וצפוי", שכן היא הייתה בהחלט בתוך הטווח של מה שמצפים המשקיעים. "המחויבות של הצוות שלנו לרעיונות ניהול מסורתיים לא השתנתה", אמר.

בהחלטתם השבוע, פרוסט ומשרד האוצר יהיו במקום נוח יותר בהשוואה לנובמבר. משקיעים כיום חוזים שהפד יתחיל בקרוב להוריד ריביות, והעובדה שלא יישארו גבוהות לאורך זמן תתמוך בביקוש לאג"ח הממשלתיות לטווחים ארוכים.

ועדיין, אי הוודאות לגבי התנאים הכלכליים, מדיניות הפד ותפיחת הגירעון, יעסיקו מחדש את פרוסט ואנשיו עוד זמן קצר, שהרי "מיד אחרי שמסתיים ה'מימון מחדש', אנחנו מתחילים לתכנן את הפעם הבאה".

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?