גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלסטינים נעלמו מאתרי בנייה, הזרים ייכנסו לוואקום וההוצאות של הקבלנים יוכפלו

המדינה מרכזת מאמצים בהבאת עשרות אלפי עובדים זרים בשל האיסור על כניסת פלסטינים לישראל מאז החלה המלחמה ● אלא שעלות העסקתם יקרה יותר ועשויה להגיע לאלפי שקלים נוספים בחודש ● כמה מרוויחים עובדים מחו"ל ומתי המאסה הראשונה צפויה להגיע?

בנייה בארץ לפני המלחמה / צילום: שלומי יוסף
בנייה בארץ לפני המלחמה / צילום: שלומי יוסף

אחד הענפים המרכזיים שנפגעו מאז פרצה המלחמה הוא ענף הבנייה, בעיקר בגלל העצירה המוחלטת של כניסת פועלים פלסטינים לישראל ב־7 באוקטובר. ההחלטה גרמה למחסור חמור בידיים עובדות, שעד כה לא ניתן לו מענה: כ־100 אלף פועלים פלסטינים עבדו בישראל ערב המלחמה, ולמרות שהמדינה הצהירה כי תביא לכאן עשרות אלפי עובדים זרים במקומם, עד היום לא הגיע ולו פועל זר נוסף אחד.

האוצר תכנן לבטל את מס הרכישה ואז חזר בו. איזה הקלות בכל זאת יקבלו הקבלנים?
השכונה שתכפיל את עצמה ופרויקט ענק של פינוי בינוי ליד הים: מה הולכים לבנות לידכם

הגעתם של עובדים זרים (בעיקר מהודו, סרי לנקה ואוזבקיסטן) בשל המחסור, אמורה להתרחש בימים הקרובים. אלא שמדובר בעובדים יקרים משמעותית ממקביליהם הפלסטינים, בעיקר מבחינת עלות העסקתם, כך שהיזמים והקבלנים צפויים לשלם הרבה יותר במישור זה. נתוני תלוש השכר של עובד זר שנקלט בארץ לאחרונה, הגיעו לידי גלובס ומראים כי הפערים בעלות ההעסקה יכולים להגיע גם עד פי שניים בהשוואה לעובד פלסטיני.

 

משכר והוצאות סוציאליות עד מגורים

תלוש השכר שהגיע לידינו של עובד ממולדובה מציג שכר חודשי של 8,202 שקל לחודש ברוטו. סכום זה, כך על פי גורמים בענף, צפוי להיות הסטנדרט בקרב העובדים הזרים כאשר אלו יגיעו בכמויות הנדרשות, אך בעתיד יסייע בהורדת רף המשכורות הגבוה שנרשם בעת האחרונה בשל המחסור החמור בידיים עובדות, שהגיע גם לסכומים בני חמש ספרות.

השכר מתבסס על 170 שעות עבודה חודשיות שעליהן יקבל העובד 30.7 שקל לשעה (שכר המינימום שנקבע בענף הבנייה). זאת בנוסף ללא פחות מ־66 שעות עבודה נוספות אשר יביאו את העובד לרף המינימום שנקבע על פי חוק - 236 שעות עבודה בחודש לעובדים זרים. על פי התלוש, העובד יעבוד 25 ימים בחודש, כך שממוצע שעות העבודה מדי יום הוא כמעט 9.5. השעות הנוספות שלו יתחלקו ל־44 שעות בשכר שעתי של 125% (38.46 שקל לשעה), והיתר בשכר שעתי של 150% (46.15 שקל לשעה).

העובדים הזרים זוכים גם לתשלומים הנדרשים על פי חוק, בהם תשלומי הוצאות סוציאליות (לא כולל פנסיה, שבעניין זה ההסדר מולם אחר), נסיעות ועוד. תלוש השכר שהגיע לידינו מראה כי העובד זוכה לתשלום נסיעות של 225 שקל בחודש, ונוסף על זה המעסיק משלם עבורו סכום של 9.63 שקל לביטוח לאומי, 42 שקלים דמי חבר ו־32 שקל ביטוח בריאות. מס ההכנסה המנוכה משכרו הוא 637 שקל, כך שהשכר נטו מסתכם ב־7,482 שקל.

לצד כל אלו יש לזכור כי העסקת עובדים זרים היא מקרה מיוחד: הן בשל העובדה שהחברה הקבלנית שאצלה הם עובדים נדרשת לדאוג להם למגורים ראויים לאורך כל תקופת העבודה, והן משום שעל החברה לשלם לחברות כוח האדם המביאות את העובדים לארץ. על פי החוק, ניתן להביא עובדים זרים לענף אך ורק דרך חברות כוח האדם, שלא פעם "גוזרות קופון" על הבאתם. אומנם הסכום שגובה כל חברה כזו משתנה בהתאם לזהות העובד, אך ההערכות הן שמדובר במאות שקלים מדי חודש.

לעלות המעסיק "הבסיסית" (הכוללת את ההוצאות הסוציאליות) יש להוסיף במקרה זה שני רכיבים: עלות מימון המגורים לעובדים, שיכולה להגיע לאלפי שקלים בחודש, ועלות האגרות המשולמות לחברות כוח האדם. כך יוצא שעלות העסקת עובד זר שמשכורתו כ־8,200 שקל (על פי תלוש השכר שהגיע לידנו) יכולה להגיע ליותר מ־12 אלף שקל, בעוד עלות העסקת עובד פלסטיני המשתכר 5,600 שקל בחודש, מסתכמת בכ־6,600 שקל.

לדוגמה, אתר בנייה שהעסיק 20 פועלים פלסטינים טרם המלחמה, ובמקומם הגיעו 20 עובדים זרים, עלות ההעסקה בחודש מגיעה ליותר מ־110 אלף שקל בחודש שאותם משלמת החברה הקבלנית. העלויות הללו צפויות להתבטא, ברמה כזו או אחרת, בעלייה במחירי הדירות.

 

ועדיין, תפוקת העובדים הזרים גבוה יותר

על רקע עלויות ההעסקה הגדולות משמעותית, אי־אפשר להתעלם מהצד השני של המשוואה: פריון העבודה של העובדים הזרים והאפקטיביות שלהם בפועל. כאמור, מינימום שעות העבודה בחודש לעובד זר נעמד על 236 שעות (בימים אלו עמלים במשרד האוצר על תוכנית לענף, שבין היתר תפחית את המספר הזה ל־200 שעות, אך היוזמה טרם אושרה), ואילו עובדים פלסטינים עובדים באתרי הבנייה בממוצע 182 שעות בחודש. במילים אחרות, העובדים הזרים עובדים 30% יותר שעות בפועל, ואף יותר מזה.

הסיבה לכך היא בעיקר הדרך הארוכה שעושים פועלי הבנייה אל האתרים ומהם מדי יום בשל הצורך בבידוק במחסומים. כך, הם מתחילים את העבודה בשעה מאוחרת יחסית ועוזבים את האתר בשעה מוקדמת. הם עובדים פחות ולא נהנים מתעריפי השעות נוספות, וכך השכר החודשי שמקבלים נמוך משמעותית מעובדים זרים - 5,600 שקל בחודש בלבד. מכן נגזרה גם עלות ההעסקה הנמוכה שלהם.

עבור הקבלנים מדובר בהבדל משמעותי: הם אומנם משלמים יותר על כל עובד זר, אך נהנים מתפוקה גדולה מאוד ויכולים לזרז את הבנייה. כשהריבית במשק ברמה גבוהה יחסית, וכשאיחורים במסירת דירות חדשות גוררים אחריהם סכומי פיצוי גבוהים לרוכשים, ייתכן שמשתלם הרבה יותר לקבלנים להעסיק דווקא את העובדים הזרים.

מתי יגיעו ראשוני העובדים הזרים?

מדינת ישראל מרכזת מאמצים כבר יותר משלושה חודשים בהבאת עובדים זרים לישראל. החלטות ממשלה אושרו, מכסות העובדים גדלו, וגם נעשות פעולות של ממש להבאת העובדים, אך בפועל - אף עובד זר נוסף לא הגיע עדיין לישראל. עובדים שכן הגיעו בתקופה הזו הם ברובם כאלו שעזבו את הארץ וחזרו בעקבות המלחמה, או כאלו שמילאו את החלל של עובדים שעזבו לצמיתות.

כך או כך, בשורה התחתונה מספר העובדים הזרים בישראל נשאר כפי שהיה טרם המלחמה, ואפילו קטן מעט. על פי ההערכות של גורמי מקצוע, המטוס הראשון (ובו עובדים זרים מהודו, כנראה) אמור לנחות כאן בשבוע הבא. מאסה נכבדת של עובדים, בין 5,000 ל־10,000 תגיע כנראה עד לסוף חודש פברואר, קרי כחמישה חודשים לאחר שפרץ המשבר בענף.

"המדינה חייבת לזנוח את רעיון הבאת העובדים הזרים דרך חברות כוח אדם", אומר עו"ד צבי קן־תור ממשרד קן־תור&עכו, המתמחה בנושא העובדים הזרים בישראל. "הבאת עובדים צריכה להתבצע באופן ישיר".

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד השיכון, בשיחה עם דרור מרמור, גלובס / צילום: כדיה לוי

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "המשרד משקיע משאבים ומאמצים רבים במטרה להביא ארצה בהקדם עובדים זרים לענף הבנייה. מיד לאחר אישור החלטות הממשלה בנושא וביצוע עבודה מטה משותפת עם כלל הגורמים, התקיימו מיונים להבאת עובדים זרים הן במסלול הפרטי והן במסלול הבילטרלי, וכ-10,000 עובדים עברו את המיונים בהודו, סרי לנקה ואוזבקיסטן. המשרד, עם השותפות במשרדי הממשלה השונים, פועל על מנת לקצר ולייעל את התהליך, ומסייע ככל הניתן בהסרת החסמים". 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

זירת הפיגוע סמוך לשער הפרחים / צילום: דוברות מד''א

שני פיגועים - בהפרש של דקות: שני לוחמי מג"ב נפצעו

המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • כל העדכונים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל