גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטת מדלאוור ביטלה את חבילת השכר של מאסק בטסלה בגובה 55.8 מיליארד דולר

השופטת מבית המשפט בדלאוור ציינה את "קשריו הנרחבים" של מאסק לדירקטורים שקבעו את חבילת השכר האחרונה שלו בטסלה, שזכתה לאישור בעלי המניות ב־2018 ● לדבריה, "התהליך שהוביל לאישור תוכנית השכר היה פגום מיסודו"

אילון מאסק / צילום: ap, Hannibal Hanschke
אילון מאסק / צילום: ap, Hannibal Hanschke

שופטת מדלאוור פסלה את חבילת השכר של אילון מאסק בחברת טסלה, בשווי מיליארדי דולרים, לאחר שאמרה כי התהליך שהוביל לאישורה "פגום מהיסוד" - תבוסה משמעותית למנכ"ל יצרנית הרכב היקרה ביותר בעולם. 

אילון מאסק הודיע: שבב של חברת נוירלינק הושתל לראשונה במוח אדם
שיחת המשקיעים כונתה "תאונת רכבת": טסלה לא עומדת בקצב של שבע המופלאות
אילון מאסק איבד את תואר האיש העשיר בעולם תוך יומיים. זו הסיבה
אילון מאסק השתמש בסמים לא חוקיים, וזה מטריד את המנהלים בטסלה וב־SpaceX
טסלה פספסה את התחזיות; הרווח השנתי ירד ב־23%

ההחלטה, שהתקבלה אתמול (ג') בבית המשפט הגבוה לצדק של דלאוור, מטילה ספק באופן בו הדירקטוריון של טסלה מתכנן לשלם שכר למאסק, יזם סדרתי שיש לו מגוון אינטרסים עסקיים אחרים.

הפסיקה גם עוררה שאלה אם הקשרים של מאסק לדירקטוריון שלו קרובים מדי, ומיקדה תשומת־לב בעושרו הפרטי של מאסק. מאסק לא מקבל מטסלה משכורת, ובעוד שבשנים האחרונות הוא דורג כאיש העשיר ביותר בעולם, רוב נכסיו קשורים למניות של החברות שהוא שולט בהן.

טסלה, כחברה הנסחרת בבורסה, היא עמוד תווך פיננסי של אימפריית העסקים של מאסק. בעבר מאסק הסתמך על חלקו בבעלות על יצרנית חברת המכוניות החשמליות כדי לקבל הלוואות גדולות.  

"המנכ"ל הסופרסטאר" 

"התהליך שהוביל לאישור תוכנית השכר של מאסק היה פגום מיסודו", כתבה השופטת קת'לין מקורמיק בחוות־הדעת שלה, וציינה את "הקשרים הנרחבים" של מאסק עם חברי הדירקטוריון שדנו בתוכנית התשלום האחרונה שלו, שבעלי המניות אישרו ב‏־2018. חבילת השכר הוערכה אז בגובה מקסימלי של 55.8 מיליארד דולר, כתבה מקורמיק.

"מאסק היה 'המנכ"ל הסופרסטאר' הפרדיגמטי, שהחזיק בכמה מהעמדות המשפיעות ביותר בעולם התאגידי (מנכ"ל, יושב־ראש ומייסד), נהנה עם קשרים חזקים עם הדירקטורים שהיו אמורים לשאת ולתת בשם טסלה, והיה דומיננטי בתהליך שהוביל לאישור מצד הדירקטוריון של תוכנית הפיצוי שלו", כתבה.

מניית טסלה  ירדה ביותר מ־2% במסחר מאוחר ביום שלישי.

משמעות הפסיקה היא שחברת הרכב תצטרך לחשוב על תוכנית פיצוי חדשה למנכ"ל, מה שמעלה את השאלה איך צריך לשלם למאסק, שיש לו קשרים עמוקים לימים המוקדמים של החברה.

בשבועות לפני שפורסמה הפסיקה, מאסק החל לפעול להשגת שליטה רבה יותר בטסלה, בה הוא בעל המניות הגדול ביותר, עם בעלות על 13% ממניות החברה.

מאסק אמר כי הוא חש לא בנוח להפוך את טסלה לחברה מובילה באינטליגנציה מלאכותית וברובוטיקה לפני שיש לו שליטה בלפחות כ־25% מהחברה. בזמנו אמר מאסק כי הדירקטוריון של טסלה מחכה להחלטה מבית המשפט של דלאוור לפני שיבחן מחדש את חבילת השכר.

"לעולם אל תרשמו את החברה שלכם במדינת דלאוור", כתב מאסק ברשת X (טוויטר לשעבר) אחרי שפורסמה ההחלטה. עורך דין של הטוענים שיבח את הפסיקה. 

12 חטיבות של אופציות במניות

חבילת השכר של מאסק מ־2018, שכללה 12 חטיבות של אופציות במניות, כולן למימוש מלא, אם כי מאסק עדיין לא הפעיל אף אחת מהאופציות האלה. חבילת הפיצוי הזו היא הגדולה ביותר שאי־פעם הוענקה למנכ"ל של חברה אמריקאית ציבורית, על־פי Equilar.

"באופן נדיר, אם בכלל, קורה שבית משפט בדלאוור מבטל הסכם שכר", אמר צ'רלס אלסון, מומחה למשילות תאגידית באוניברסיטת דלאוור. "לזיכרוני, זה לעולם לא קרה מקודם".

הדירקטוריון יכול לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון של דלאוור, אמר אלסון. אם הדירקטוריון בסופו של דבר יקיים משא־ומתן על חבילת שכר חדשה, יסתכלו על הדירקטורים המעורבים בכך מקרוב, ויכול להיות להם "מאוד קשה" לתת למאסק מה שהוא רוצה, הוסיף אלסון.

מאסק לא יאבד מניות טסלה שכבר נמצאות אצלו אם ההחלטה תתקיים. 

"שאלת ה־55.8 מיליארד דולר" 

השופטת הקדישה זמן רב לפירוט יחסי הידידות בין מאסק וכמה מהדירקטורים בטסלה בזמנו, וכתבה שכמה מהם היו נתונים להשפעת המנכ"ל. בנקודה מסוימת היא תיארה את הגישה של יושבת־הראש של הדירקטוריון רובין דנהולם למחויבויותיה לפיקוח כ"נרפית".

"הדירקטוריון מעולם לא שאל את שאלת ה־55.8 מיליארד דולר: האם החבילה הזו בכלל הייתה נחוצה לטסלה כדי לשמור על מאסק ולהשיג את יעדיה?", כתבה השופטת.

ב־2018, בעל מניות בטסלה, ריצ'רד טרונטה, ביקש מבית המשפט לעניינים עסקיים לבטל את חבילת השכר, וטען כי מנכ"ל טסלה שלט בתהליך האישור, וכי הדירקטוריון הונה את המשקיעים, שהסכימו לחבילה. הנושא הגיע למשפט בסוף 2022.

חבילת השכר שקבעה טסלה הייתה מאוד חריגה: ללא משכורת כלל אבל עם 12 חטיבות של אופציות במניות שיוכלו להתממש על־פי שילוב של אבני־דרך תפעוליות בחברה וציוני דרך בהערכת השווי שלה.

בכדי שכל 12 חטיבות האופציות יתממשו, טסלה - שהוערכה אז בפחות מ־60 מיליארד דולר ודיממה כסף - הייתה צריכה להגיע לשווי שוק של לפחות 650 מיליארד דולר וכמו כן להגיע ליעדי הכנסות ורווחיות שונים. החברה חצתה את כל המכשולים האלה בסוף 2022.

כשהדירקטוריון של טסלה הציג את התוכנית לאישור בעלי המניות ב־2018, הוא תיאר את אבני־הדרך האלה כקשות להשגה. הסבירות שטסלה תגיע לכמה מהיעדים בחבילת השכר של מאסק הייתה נקודה מרכזית של אי־הסכמה במשפט.

עורכי דין של התביעה הציגו רישומים שהראו שהחברה חזתה שבקרוב תגיע לשלושה מיעדי הביצועים. מאסק ואחרים אמרו כי ראו יעדים אלה כקשים להשגה.

המשפט, ללא מושבעים, החל כמה שבועות לאחר שמאסק רכש את X, תקופה סוערת בה הרכישה משכה את תשומת־ליבו של המנכ"ל מטסלה לחברה שהייתה פעם טוויטר. מאסק מנהל גם את חברת הטילים SpaceX, והוא מייסד חברת השתלים העצביים Neuralink וחברת כריית המנהרות Boring Co. 

המחויבויות של מאסק לחברות אחרות היו בראש מחשבותיהם של הדירקטורים בטסלה כשהחלו לחשוב על חבילת שכר חדשה בשבילו ב־2017, העיד במשפט הדירקטור ויושב־ראש ועדת חבילת השכר איירה אהרנפרייס.

"חשבתי איך נוכל לשמור עליו מחויב לטסלה?" אמר אהרנפרייס.

רמת השליטה של מאסק בדירקטוריון גם היא הייתה נושא מרכזי במשפט מ־2021 בדלאוור בגלל רכישת החברה את SolarCity, חברה אחרת שהייתה בבעלות מאסק. בית המשפט בתביעה הזו צידד במאסק וחשב שהדירקטוריון אישר את ההסכם על החברה הסולרית לאחר דיונים רציניים, אם כי מאסק היה מעורב בהם מדי.

שון מקליין השתתף בהכנת הכתבה 

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות