גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלקטרה מול שיכון ובינוי: המכרז שחשף את יחסי הכוחות בשוק התשתיות

במכרז על קו הרכבת הקלה בין חיפה לנצרת בלטו שתי חברות: אלקטרה ושיכון ובינוי ● הראשונה תיהנה מהכנסות של מיליארדים ושיפור עמדות לקראת פרויקט המטרו היוקרתי, והשנייה איבדה את הסיכוי להיות חתומה על מיזם רכבת קלה בתקופה בה שוק ההון פסימי לגבי המניה

איתמר דויטשר, מנכ''ל אלקטרה ותמיר כהן, מנכ''ל שיכון ובינוי / צילומים: טל גבעוני, איל יצהר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
איתמר דויטשר, מנכ''ל אלקטרה ותמיר כהן, מנכ''ל שיכון ובינוי / צילומים: טל גבעוני, איל יצהר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

השבוע נחתם המכרז האחרון בשרשרת של מיזמי ענק בתחבורה הציבורית, ובפרט בתחום הרכבות הקלות. ביום שני הודיעה ועדת המכרזים של חברת חוצה ישראל כי קבוצת החברות המורכבת מאלסטום הצרפתית, ואלקטרה ומנרב הישראליות זכו במכרז להקמה והפעלה של קו הרכבת הקלה "נופית" שייסע בין חיפה לנצרת וצפוי לצאת לדרך ב־2027.

מנכ"ל יפאורה-תבורי דורון גלזר נחקר ברשות התחרות
ראיון|המומחה שבטוח: הכסף ימשיך לזרום לאפיקי ההשקעה הללו

הרכישה שהתגלתה כבוננזה

חברות התשתית עשו מאמצים רבים לזכות במיזם התחבורתי, לא רק כי מדובר בפרויקט ענק, שצפוי להניב לחברות התשתית הזוכות כ־13 מיליארד שקל לאורך תקופת הזיכיון (21 שנה), אלא כאבן דרך אסטרטגית. הזכייה במיזמים של הרכבת הקלה הם הכנה לבוננזה האמיתית - רשת המטרו, פרויקט התשתית היקר בתולדות המדינה.

אבל בפרויקט הרכבת הקלה בנצרת יש מרוויחה גדולה אחת - אלקטרה. חברת התשתית תהנה ככל הנראה מרוב ההכנסות שיניב המיזם, בזכות עסקה שעשתה לפני שלוש שנים. בשנת 2021 רכשה החברה את השליטה במפעילת האוטובוסים אפיקים בתמורה ל־74 מיליון שקל. אמנם החברה לא מצטיינת בהפעלת אוטובוסים, אבל הרכש החדש איפשר לה להתמודד לא רק על הקמת הפרויקט בצפון, אלא גם על הפעלתו, ושם נמצא הכסף הגדול - 4 מיליארד שקלים. גם המשקיעים זיהו את הפוטנציאל ולאחר הדיווח על הזכייה, מניית אלקטרה הגיבה בחיוב ועלתה בכ־2.3%.

בסוף ינואר אלקטרה אפיקים גם זכתה במכרז הפעלת אוטובוסים במועצה האזורית גולן, שנחשב למכרז רווחי מאוד שכן התשלום ממשרד התחבורה הוא לפי קילומטרים, ומהירות הנסיעה המסחרית באזור זה גבוהה מאוד (17 קמ"ש בגוש דן, לעומת כ־70 קמ"ש בגולן) והתמורה שהחברה צופה לה היא 300 מיליון שקל.

תוצאות המכרזים האחרונים יכול ללמד לא מעט על יחסי הכוחות בשוק. בפרט אלו על הרכבות הקלות. אלקטרה, יחד עם שותפותיה, גברה על שלוש הצעות אחרות שהגיעו אף הן לשלב הסופי: זו של שפיר וכאף, שזכו במכרז להקמת הקו הסגול בגוש דן ובהארכת הקו האדום והקמת הקו הירוק בירושלים. לשתי השחקניות הללו יש דומיננטיות בתחום הרכבות הקלות.

הקבוצה השניה שהתמודדה כוללת את קומסה דן ודניה סיבוס שזכו במכרז להקמת הקו הכחול בבירה. במסגרת קבוצה אחרת, דן יחד עם אלקטרה ואלסטום זכו במכרז הקו הירוק בגוש דן.

הקבוצה השלישית כוללת את שיכון ובינוי ואגד שזכו במכרז ככשיר שני. כלומר, אם משהו ישתבש בסגירה הפיננסית של הזוכות, לא יפורסם מכרז נוסף והן יזכו במקומם. למעשה, שיכון ובינוי נמצאת בעמדת נחיתות שכן אין אף פרויקט רכבת קלה שרשום על שמה, אבל נחזור לכך בהמשך.

אלקטרה משפרת עמדות למטרו

לעומת זאת, אלקטרה מתחזקת, הן כקבלנית הנדסה אזרחית (בקו הירוק בגוש דן) ולראשונה, בפרויקט הנוכחי, גם כמפעילת רכבת קלה. "האסטרטגיה היא להיות גם בייזום, גם בקבלנות וגם בהפעלה", אומר לגלובס איתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה. לפי תנאי המכרז, בתוך 12 חודשים הקבוצה הזוכה תצטרך להגיע לסגירה פיננסית של מימון הפרויקט, ולמרות המלחמה והמשבר הכלכלי, דויטשר לא צופה בעיה, בעיקר לנוכח הסגירה הפיננסית לקו הירוק בגוש דן שהתרחשה באוקטובר־נובמבר. האסטרטגיה שעליה דיבר, תוכל לשמש את החברה גם לקראת פרויקט המטרו הענק. לדבריו, "אנחנו לומדים את החומר ונפגשנו עם שלוש החברות שנבחרו לנהל את העבודות על הקווים ואני מאמין שיחד עם אלסטום ניגש למכרזים האלו".

נציין כי ברמה התחבורתית הפרויקט בנצרת מצוי במחלוקת עמוקה. רק לפני חודשיים במשרד האוצר הציעו לבטל את המכרז ולהסב את הפרויקט לטכנולוגיה אחרת, דומה למטרונית בחיפה, ובכך לחסוך למשק יותר מ־2 מיליארד שקלים. זאת, לנוכח העובדה שצפי הנוסעים בקו נחתך בשני שליים מאז יצא הפרויקט לדרך ולנוכח התכנון הלקוי של מיקומי התחנות המרוחקות מריכוזי האוכלוסיה. בסופו של דבר ההצעה נפלה, המעטפות נפתחו והשבוע, כאמור, הוכרזו הזוכים.

החברות אלסטום, אלקטרה ומנרב תהיינה אמונות על תכנון, הקמה, אספקה והתקנה של כלל המערכות הרכבתיות של הפרויקט ובהן מערכות איתות, תקשורת, חישמול, כרטוס ומידע לנוסעים; על הקמת המסילות, התחנות, מתחם תחזוקה וחניה (דיפו) ומרכז בקרה; על רכש הקרונות והציוד; ועל הפעלה ואחזקה של הקו לתקופה של כ־25 שנה. העבודות צפויות להתחיל במהלך השנה הבאה ויימשכו כ־4 שנים.

 

שיכון ובינוי נשארה מאחור

מהצד השני של המתרס ניצבת שיכון ובינוי. חברת הייזום לא הצליחה לנעוץ את שמה על אף פרויקט של רכבת קלה, פרט להשתתפותה בעבודות על הקו האדום בגוש דן. למכרז האחרון היא ניגשה מראש בעמדת נחיתות לאחר שהצעתה במכרזי הקו הירוק והסגול בגוש דן נפסלה. שיכון ובינוי, יחד עם אגד וחברה סינית נוספת הגישו הצעה שנטען כי היא כל כך נמוכה עד כדי "תכסיסנות", ולכן נפסלה. בהמשך היא הפסידה גם במכרז הקו הכחול בירושלים וכעת, כאמור, נבחרה ככשיר שני במכרז האחרון להקמת רכבת קלה.

ההפסד בתחום התחבורה מגיע לאחר משבר שחוותה שיכון ובינוי בשוק ההון בתחילת השנה שעברה. המשקיעים חששו באותה עת שהיקף החובות העצום שנטלה לטובת רכישת קרקעות ומימון פרויקטים אליהם נכנסה עלול להוביל אותה למצוקת נזילות ותשואות האג"ח שלה נסקו.

בחברת הדירוג S&P אף הפחיתו באותו זמן את תחזית הדירוג של החברה, הנמצאת בשליטת נתי סיידוף ובניהולו של תמיר כהן, לנוכח הגידול בחוב "והיחלשות משמעותית של היחסים הפיננסיים". לאחר שנקטה מספר מהלכים להקטנת המינוף והגדלת נזילות (בעיקר מכירת חלקה בכביש אגרה בטקסס) התאוששו האג"ח של שיכון ובינוי. מניית החברה, ולמרות זינוק של כמעט 40% מהשפל אשתקד, עדיין נחתכה בכ־50% בשלוש השנים האחרונות, למחיר המגלם לחברה שווי של 5 מיליארד שקל.

לאחרונה נפתחה חזית חדשה של צרות לחברה, הפעם באפריקה: הפסקה של סלילת כביש באתיופיה בשל אירועי אלימות ואי סדר במדינה, וקריסת המטבע הניגרי (ניירה) מול הדולר צפויים להסב לה הפסדים מצטברים בהיקף של כחצי מיליארד שקל.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?