גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלזיה נוטשת את רוסיה, ואוקראינה זקוקה נואשות לטנקים

התעשייה האווירית הודיעה על מפעל חדש באופקים ● בכירים במשרד ההגנה של עומאן בוחנים אפשרות לרכישת מערכות הגנה אווירית מסין ● מלזיה, ידידת חמאס במזרח הרחוק לא מעוניינת להסתבך עם הסנקציות נגד מוסקבה ● וגם: האם הטנקים המשומשים של אוסטרליה יגיעו לקייב? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טנק מדגם אברמס M1A1 של המארינס / צילום: Reuters, ABACA
טנק מדגם אברמס M1A1 של המארינס / צילום: Reuters, ABACA

בזמן שמדינת ישראל מתרכזת במלחמתה מבלי לסבול ממחסור בשריון, אוקראינה מחפשת בנרות טנקים בכל מקום אפשרי - כולל אוסטרליה. בד בבד, התעשייה האווירית משיקה מפעל חדש באופקים, מלזיה משנה את מדיניות הרכש הביטחוני שלה, סין עשויה להציב נוכחות קבע בחצי האי ערב וסיקורסקי חושפת את כלי הטיס של העתיד. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

המל"ט החדש של אלביט ועסקת הענק של ידידת ישראל
"הבטן הרכה" של מצרים: מה יקרה אם פליטים מעזה יחצו את הגבול לסיני
ארדואן מאיים לנתק קשרי מסחר עם ישראל. בינתיים בנו מייצא סחורות לנמל אשדוד   

האם סין בדרך לדריסת רגל בעומאן?

בכירים במשרד ההגנה של עומאן בוחנים אפשרות לרכישת מערכות הגנה אווירית מסין. כך מדווח בכלי תקשורת ביטחוניים. את המהלך בוחן היטב הסולטאן היית'ם, משום שהוא מבין כי צעד שכזה לא יתקבל בהבנה בבריטניה ובמיוחד בארה"ב.

ברדיו Voice of America דווח בחודש נובמבר כי במסגרת שאיפתה להשגת דריסות רגל משמעותיות ככל הניתן באזור, סין מעוניינת להקים בסיס בעומאן. זה עשוי להיתפס כמהלך של Win-Win בין מוסקט לבין בייג'ינג, משום שהעומאנים הם לא סונים ולא שיעים - אלא איבאדים. על כן, הם לא מזוהים עם אף אחד מהזרמים המוסלמיים המשמעותיים. בד בבד, הסינים רוצים להקים בסיס במיקום אסטרטגי באזור.

בבלומברג דווח לפני חודשים ספורים כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קיבל מיועציו סקירה אודות התכנון הסיני להקמת בסיס בעומאן. זו סיטואציה שנתפסת בוושינגטון כבעייתית, בצל נוכחותה באזור - במיוחד בקטר ובבחריין.

התעשייה האווירית משיקה מפעל באופקים

דירקטוריון התעשייה האווירית אישר אתמול (ד') את הצעת הנהלת ויו"ר החברה עמיר פרץ, להקמת מפעל חדש בעיר אופקים. במפעל החדש תשקיע התעשייה האווירית יחד עם חברת הבת אלטל סכום של כ-50 מיליון שקל, ובו צפויים להיות מועסקים כ־80 עובדים.

את המפעל החדש באופקים תנהל אלטל, והוא יעסוק, בין השאר בתחומי ייצור ציוד אלקטרוני בטכנולוגיות מתקדמות, ייצור רתמות חיווט תעופתי, עבור מערכות אזרחיות וצבאיות, וביצוע הרכבות אלקטרומכניות מוכללות. ההחלטה על השקעה בעיר אופקים, מגיעה כשבועיים לאחר הנחת אבן הפינה של מפעל היבשה החדש בבאר שבע, אשר בו תשקיע התעשייה האווירית כ-100 מיליון שקל, וצפויים להיות מועסקים בו כ־500 עובדים.

"המפעל החדש באופקים, יעבוד בשיתוף פעולה עם כלל חטיבות החברה ויספק פתרונות לכלל קווי הייצור בחברה", מסר יו"ר הדירקטוריון, עמיר פרץ. "המפעל יספק עוטף תעסוקתי ליישובי העוטף ויעניק ביטחון תעסוקתי לתושבי אופקים, עוטף עזה והדרום, אשר מהווים מגן לכלל אזרחי המדינה". המנכ"ל בועז לוי הוסיף: "המפעל החדש באופקים ייצר רכיבים למערכות החברה בכלל הזירות, ויהווה מרכז ידע טכנולוגי ייחודי ראשון מסוגו בארץ לפיתוח רכיבים אלה."

מלזיה עוזבת את רוסיה לטובת מקורות אחרים

במשך שנים רבות התבססה ידידת חמאס במזרח הרחוק, מלזיה, על תוצרת ביטחונית מרוסיה. יתרה מכך, חיל האוויר המלזי היה מהבודדים שבחר בסלון האווירי בסינגפור להציג מטוסים מתוצרת רוסיה: סוחוי 30. עתה, לפי דיווח בדיפנס ניוז, בקואלה לומפור מעוניינים שלא להסתבך עם הסנקציות נגד מוסקבה, ולכן פונים לעבר יבוא ממדינות באסיה.

אחד ממקורות היבוא החדשים המרכזיים צפויה להיות קוריאה הדרומית, שכבר בשנה שעברה סגרה חוזה עם מלזיה - לאספקת 18 מטוסי קרב מדגם FA -50. במקביל, בקואלה לומפור פועלים להגברת עצמאות התעשייה הצבאית שלהם, באמצעות השקת תוכנית תעופה וחלל מקומית, והגדלת תקציב הביטחון. הפוטנציאל המלזי הוא בלתי מבוטל משום שיותר מ־200 חברות תעופה, מקומיות וזרות, פועלות במדינה.

אוקראינה מעוניינת בטנקים המשומשים של אוסטרליה

אוקראינה העבירה לאוסטרליה בקשה לקבלת כל 59 הטנקים מדגם אברמס M1A1, שבקנברה מתכננים להוציא מפעילות, עם קבלת הטנקים המתקדמים מדגם M1A2 מארה"ב. זו אינה פנייה חסרת תקדים של קייב, שכבר ביקשה מממשלת אוסטרליה 14 טנקי אברמס במאי אשתקד. עם זאת, אז החליטו בקנברה שלא לעשות זאת.

הנימוק באותה עת היה שיש צורך, בראש ובראשונה, להעביר את הטנקים המשומשים לארה"ב לטובת עבודות תיקון ותחזוקה - תהליך שלוקח זמן. לפי דיווח באתר ABC האוסטרלי, בקנברה מסבירים בזהירות כי לפי שעה "טנקים עדיין לא על סדר היום".

ממשלת הלייבור האוסטרלית מסבירה כי היא "בוחנת דרכים לספק סיוע משמעותי לאוקראינה". בינתיים, קנברה סיפקה 50 מיליון דולר לקרן שמרכזת בריטניה עבור קייב, לטובת רכישת נשק וציוד צבאי. מדובר סכום שרחוק מלהספיק לצרכים של אוקראינה, שסובלת מעיכובי חבילת הסיוע האמריקאית בבית הנבחרים.

סיקורסקי פונה לכלי טיס חשמליים

סיקורסקי, חברה-בת של לוקהיד מרטין, חשפה השבוע את תוכניתה לייצור, ניסוי והטסה של אב־טיפוס מדגים של כלי טיס היברידי־חשמלי, בעל יכולת להמראה ונחיתה אנכית, עם ציר רוטור משתנה (HEX/VTOL).

שלב התכנון הוא הראשון ביצירת סדרה של כלי טיס גדולים בעלי תכונות VTOL מהדור הבא, בעלי מגוון רחב של יכולות ומאפיינים, כדוגמת הנעה חשמלית ואפשרות לטיסה מאוישת או אוטונומית.

כלי טיס היברידיים-חשמליים של חברת סיקורסקי / צילום: לוקהיד מרטין

"הנעה חשמלית והטסה אוטונומית יביאו לשינוי משמעותי בבטיחות הטיסה והיעילות התפעולית של כלי טיס VTOL גדול מימדים", מסר פול למו, נשיא סיקורסקי. "מדגים ה־ HEX יאפשר לצוות המתכננים בפרויקט לספק תובנות עם התקדמות התוכנית לבניית 'משפחה' של כלי טיס בתצורות והדרישות של הלקוחות הפוטנציאלים שלנו, הן בתחום הצבאי והן בתחום האזרחי־מסחרי".

"סיקורסקי חדשנות", שאחראית על פיתוח אבות־טיפוס לצד GE אירוספייס, מטפלת בפיתוח הנוכחי כאשר הדרישות הראשוניות הן לטווח מינימלי של 500 מיילים ימיים (כ־926 ק"מ) במהירות גבוהה, כמות מערכות מכניות קטנה יותר שתסייע להקלה במורכבויות טכניות ועלויות תחזוקה נמוכות. משקלו של הכלי צפוי לעמוד על כ־4,100 ק"ג, עם מערכות הנעה חשמליות־היברידיות בהספק כולל של 1.2 מגה־וואט.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"