גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רגישות גבוהה להסלמה בצפון": הדולר מתחזק בחדות מול השקל. אלו הסיבות

השקל נחלש במעל ל-1% הן מול הדולר והן מול האירו ● שער הדולר-שקל עומד על 3.65 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי הסיבה המרכזית לכך נובעת מההתפתחויות הביטחוניות

הדולר מזנק מול השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
הדולר מזנק מול השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

התנודתיות בשוק המט"ח נמשכת. בתחילת השבוע השקל עמד על שער של 3.56 שקלים לדולר אחד, וכעת הוא נחלש בחדות לשער של 3.65, פיחות של יותר מ-2% מיום ראשון. גם האירו מתחזק מול השקל, ועומד כעת על שער של 3.99 שקלים. מה גורם כעת לפיחות במטבע?

מסע שכנועים וישיבות מיוחדות: ישראל נערכת לבלימת הורדות דירוג נוספות 
"עידן שלא היה כדוגמתו": מנהל הגידור שממליץ על השקעה במדדים 

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, מוסר בשיחה עם גלובס כי "הרקע לפיחות הנוכחי הוא "הרגישות הגבוהה של שוק המט"ח להסלמה הביטחונית הנוספת בזירה הצפונית, כאשר שני הצדדים הגבירו את הפעילות שלהם".

מנחם מציין כי לפיחות השקל קדמה תקופה של מספר ימים שבמהלכה דווקא השקל התחזק נוכח נתונים שהצביעו על ביצועים משופרים של המשק: "נתוני תקציב המדינה הצביעו על איתנות מעודדת בצד ההכנסות וכמובן ההחלטה של בנק ישראל לא להוריד ריבית בחודש שעבר".

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בלאומי מצטרף לדבריו של מנחם ומסביר ש"התיסוף הזמני בערכו של השקל, נבע מהחלטת הריבית של בנק ישראל בסוף פברואר, שהותיר את הריבית ללא שינוי, בניגוד לציפיות הזרים להפחתת ריבית. בעקבות ההפתעה, הזרים רכשו שקלים בקצב מהיר ותמכו בתיסוף. לעומת זאת, השבוע אפקט ההפתעה הראשוני דעך, והוביל לפיחות השקל, בהובלת מכירות שקלים מצד זרים".

לוי מציין כי אירועי החלטת הריבית האחרונים, החל מחודש אוקטובר, הובילו לתנודתיות קצרת טווח בשוק המט"ח. להערכתו החלטות הריבית הבאות ירכזו עניין, ועשויות להוביל לתנודתיות בשוק, אם כי "יתכן והתנודתיות תלך ותפחת עם הזמן, כפי שרואים שקורה בהדרגתיות בארבע ההחלטות האחרונות".

בנוסף, לוי מצביע על כך שהפיחות של השקל מול האירו משמעותי אף יותר מהפיחות שנרשם מול הדולר בגלל נתוני תעסוקה חלשים שפורסמו בארה"ב, שהובילו להתגברות ציפיות המשקיעים להפחתת ריבית קרובה בארה"ב ופיחות הדולר.

"מדובר בפעילות ספוקלטיבית של הבנקים הזרים" 

לעומתו, יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פיננס לניהול סיכונים, אומר שמדובר בפעילות ספוקלטיבית של הבנקים הזרים: "בנק ישראל יוצא מהמשחק כפי שאנו רואים מהנתונים שפרסם והפסיק למכור דולרים בשביל לאושש את השוק. וכעת רוב המסחר מתנהל ע"י בנקים זרים, כלומר יש כאן כר פורה לספוקלציות במטרה לנסות להרוויח מחוסר הוודאות בישראל".

לדעת פרנק, מחודש ינואר "יש תנודתיות רבה בשוק, אך אין שינויים מהותיים הגורמים לשינויי השווי של המטבע". התחזיות של בנקים בישראל ובעולם צופים את התחזקותו העתידית של השקל לעומת הדולר. פרנק מסביר כי השוק מנסה לנתח קדימה את המתנהל בישראל, "הפיחות עד כה הגיע מהרפורמה המשפטית, והיא ככל הנראה לא תחזור לסדר היום, ועוד יותר מכך רואים את המלחמה בעזה מסתיימת לטובת ישראל, מה שבעתיד צפוי לחזק את השקל הישראלי". פרנק מוסיף כי עם זאת, הסלמה משמעותית בגזרה הצפונית תביא להידרדרות של המטבע.

מנחם מסביר כי במבט קדימה ניתן להניח שהתנודות בשוק כלפי הדולר ימשכו. בנוסף, "יש לקחת בחשבון שבנק ישראל עוקב אחר הנעשה ובכל נקודת זמן שיחשוב שמדובר בפיחות יתר של השקל, שאינו מוצדק על ידי נתונים כלכליים, יש ברשותו תוכנית למכירת יתרות מט"ח שהכריז עליה בשבוע הראשון של המלחמה".

לוי מסכם כי "בהסתכלות ארוכת טווח, כלכלת ישראל מפגינה איתנות רבה חרף האתגרים, ובתרחיש המרכזי של מלחמה בעזה שתסתיים בחודשים הקרובים, ללא התפתחות מלחמה בעצימות גבוהה בגבול הצפון, קיימים כוחות שיתמכו בתיסוף הדרגתי של השקל כמו למשל, העודף בחשבון השוטף, ופעילות פיננסית מצד השקעות זרות ישירות. העודף בחשבון השוטף נתמך בפעילות יצוא סקטור ההייטק שממשיך לצמוח בשנה האחרונה, פעילות התעשייה הביטחונית ועלייה צפויה בביקוש לתוצרת ביטחונית בשנים הבאות, ופעילות סקטור הגז".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם