גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תוכלו לחסוך אלפי שקלים בחשבון החשמל שלכם

שנתיים חלפו מאז שהרפורמה במשק החשמל הישראלי נכנסה לתוקף, אבל רוב גדול של הצרכנים לא ביצעו ניוד מחברת החשמל לטובת הספקיות הפרטיות ● הסיבה, כך נראה, היא חוסר מודעות מצד הציבור ● מי הם השחקנים שהצטרפו למהלך, ומהם המסלולים שהם מציעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בחודש שעבר הודיע שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן על צעד שאמור לעודד את ניוד הלקוחות בין החברות במסגרת הרפורמה במשק החשמל. המהלך המסתמן הוא הסרה של מגבלת המונה החכם, שמנעה ממרבית 3.1 מיליון הלקוחות הפרטיים והעסקיים לנייד את החשמל שלהם במסגרת הרפורמה.

ראיון | המומחה שמסביר: כך נראה העתיד של יחסי ישראל-ארה"ב
הביטקוין שובר שיאים. זה מה שחושבים עליו משקיעי העל

המונה החכם מבצע רישום רציף שמאפשר קריאה ושידור מרחוק של נתוני הצריכה, והוא מהווה תנאי למעבר בין החברות, אבל לפי נתוני רשות החשמל - נכון לסוף פברואר התקינה חברת החשמל רק כ־750 אלף מונים חכמים.

זאת למרות שרשות החשמל החלה להוציא רישיונות כבר החל ממרץ 2021. עם זאת, גם מבין הלקוחות שהותקנו אצלם מונים חכמים, רק כ־33 אלף לקוחות ניידו את חשבונות החשמל: 24 אלף לקוחות ביתיים וכ־8,500 עסקיים/תעשייתיים.

סיבה מהותית להיעדר ניוד מסיבי של לקוחות היא מודעות: סקר שביצעה בשנה האחרונה קבוצת גיאוקרטוגרפיה עבור פרטנר מצביע, כי כמחצית מהציבור מכיר או שמע על תהליך פתיחת שוק החשמל.

כמו כן, 86% מהציבור הביעו נכונות עקרונית לעבור לחברות אחרות המספקות חשמל, והחסם הוא חוסר היכרות עם התהליך.

בינואר נכנסה לתוקף אסדרת השוק שמאפשרת לחברות של אנרגיות מתחדשות למכור חשמל ישירות לצרכנים - צעד שצפוי לעודד את החברות הגדולות בענף.

הקצב האיטי של התקנת המונים החכמים, לצד הניוד הדל מצד הציבור, הביאו לכך שבפברואר יצאו לשימוע לציבור במליאת רשות החשמל לצורך הסרת החסמים, כשבאפריל צפויה החלטה במליאה.

כל זאת, כשהמטרה היא כי החל מהרבעון השלישי - כל לקוח יוכל לנייד את חשבון החשמל שלו לכל ספק שהוא רואה לנכון וללא תלות בסוג המונה.

עוד בטרם הצעד המשמעותי של השר כהן, יותר מ־40 חברות נרשמו לקבלת רישיון לספק חשמל, כשמתוכן 18 פעילות.

מבין הפעילות, יש כאלו שנמצאות בפיילוטים בשלבים ראשוניים, ויש שכבר מספקות חשמל במסלולים שונים.

אלו מציעות הנחות שונות ביחס לתעריף החשמל, שעלה ב־1 בפברואר ב־2.6% ל־61.45 אגורות לקוט"ש כולל מע"מ. גלובס עושה סדר בין השחקנים הבולטים.

אלקטרה פאוור: שיתוף־פעולה עם אנלייט

אלקטרה פאוור הייתה מהראשונות שהציעה לנייד את החשבון מחברת החשמל, כבר בינואר 2023. החברה התקשרה עד עתה עם עשרות אלפי לקוחות פרטיים ומסחריים, ביניהם הסכם עם רשת מלונות דן לאספקה למשך עשר שנים. בחמישי האחרון, כחצי שנה לאחר שאלקטרה פאוור ואנלייט הודיעו כי חתמו על מזכר הבנות להקמת תאגיד משותף שיעסוק בשיווק ובאספקת חשמל ירוק לצרכנים ביתיים ועסקיים קטנים, נחתמו הסכמי שיתוף־הפעולה בין שתי החברות.

במסגרת ההסכמים נקבע כי אלקטרה פאוור תחזיק ב־65% מהשותפות ואנלייט ב־35%, ולאנלייט הוקנתה זכות להגדיל את שיעור החזקותיה בשותפות ב־5% נוספים, כנגד העמדת אמצעי ייצור חשמל נוספים שלה. המיזוג מותנה באישור רשות התחרות. החברות מקוות לחלוש יחד על נתח גדול משוק האנרגיה בישראל, שמגלגל כ-10 מיליארד שקל בשנה.

אלקטרה פאוור מציעה כמה מסלולים וסוגי הנחות ביחס לתעריף החשמל הביתי, לרבות מסלול "הייטק" המיועד למי שעובדים מהבית. החברה מציעה גם חבילה משולבת של חשמל וגז עם הנחה במחיר הגז.

עמית פרגמנט, מנכ"ל תחום אספקת חשמל באלקטרה פאוור, אמר לגלובס כי "החברה משקיעה רבות בהבטחת מקורות ייצור חשמל לשנים קדימה, על ידי שיתופי־פעולה ארוכי-טווח ומגוונים, בעיקר מאנרגיות מתחדשות ירוקות".

סלקום: "לעבור בשיחת טלפון פשוטה"

סלקום אנרג'י, חברת תקשורת בבסיסה שהייתה מהראשונות להיכנס לשוק החשמל, מספקת כיום שירותים לאלפי לקוחות. בספטמבר האחרון היא הודיעה על הקמת מיזם משותף עם משק אנרגיה למכירת חשמל ללקוחות פרטיים. לצד זאת, הודיעו הצדדים כי המיזם ירכוש ממשק אנרגיה חשמל בהיקף כחצי מיליארד דולר ל-20 שנה.

החברה מציעה שלושה מסלולים: "חוסכים קבוע", "עובדים מהבית" וחוסכים בלילה".

למנכ"ל סלקום אנרג'י מונה ניר יוגב, שהיה מיוזמיה ומקימיה. "בתקופה שבה תעריפי החשמל מתייקרים, צרכנים אינם מודעים לאפשרות לחיסכון של עד אלפי שקלים מדי שנה באמצעות מעבר לספק חשמל אלטרנטיבי בעזרת שיחת טלפון פשוטה", אמר יוגב לגלובס.

פזגז: הנחה קבועה החל מיום הניוד

אלפי לקוחות עברו עד היום לשירות החשמל של פזגז. החברה מציעה 7% הנחה על החשבונית החודשית לכל משק בית החל מיום הניוד. בד־בבד, היא מציעה מסלול הנחה בסופ"ש של 10%. מלקוחות שמעוניינים לעבור בין המסלולים, גובה החברה עלות מעבר של 29.9 שקל. ללקוחות שלא מעוניינים להמתין להפסקת התלות במונה החכם, החברה מציעה להזמין עבורם את המונה מחברת החשמל.

פזגז לא גובה על קיצור הביורוקרטיה תשלום, אך על עצם התקנת המונה צריך לשלם לחברת החשמל כ־260 שקל. זו המחשה לכך שרשת החשמל הישראלית נותרת באחריות בלעדית של חברת החשמל. כלומר, על כל תקלת חשמל, יידרשו הלקוחות של כל החברות לפנות למוקד 103, שהרי הם הכתובת היחידה.

אמישראגז: הנחות בחשמל ובגז

אמישראגז היא חברה שנכנסה לשוק החשמל הישראלי במאי האחרון. לפני שנכנסה, השחקניות הבולטות בשוק היו אלקטרה פאוור, פזגז וסלקום. החברה מציעה מסלול אחד: 6.5% הנחה על חשבון החשמל בכל שעות השבוע, וכן חודש גז חינם בכל שנה או 10% על מכלי הגז (עד שני מכלים לשנה).

"בחודשים האחרונים הצטרפו לאמישראגז אלפי משקי בית", אומר שניר ניב, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה. "ככל שעובר הזמן הצרכנים מבינים את היתרון הגדול במעבר לספק פרטי וחיסכון של מאות שקלים בשנה בחשבון החשמל".

פרטנר: בצירוף עם חבילות תקשורת

פרטנר השיקה בשבוע שעבר את "פאוור פרטנר" בראשות אילן לדרר, לאחר פיילוט מוצלח בקרב העובדים. לצורך אספקת השירות, חתמה פרטנר בחודש שעבר חוזה התקשרות עם חברת OPC.

החברה למעשה מציעה ללקוחות כעת אינטרנט, סלולר, טלוויזיה ושירות חשמל, כאשר בהמשך הדרך צפויה גם להציע חבילות משולבות של תקשורת וחשמל.

פרטנר מציעה שלוש חבילות חשמל: הנחה קבועה כל היום, "עובדים מהבית" ו"חיות לילה".

בזק: היעד - 400 אלף לקוחות

שחקנית משמעותית מאוד שנכנסה לתחום בחודשים האחרונים היא בזק שמקימה בבעלות משותפת עם חברת PowerGen של קרן ג'נריישן חברה לאספקת חשמל.

לתפקיד מנכ"ל החברה החדשה מונה הראל בלינדה, שכיהן בעבר כסגן ומשנה לממונה על התקציבים באוצר, וכן כסמנכ"ל הכספים של חברת החשמל.

במסגרת החברה המשותפת, בזק תוביל את השיווק, המכירות והשירות של המיזם, ו־PowerGen תספק את החשמל ממגוון מתקני ייצור, הקיימים והעתידיים שבבעלותה, תוך מימוש יכולות סחר האנרגיה שלה. בראשות PowerGen עומד כיום יואב הר־אבן, מנכ"ל רפאל לשעבר. היא בעלים של כ־1.2 ג'יגה־וואט (כולל תחנות שבהקמה). כלומר, היא חולשת לבדה על כ־8% מכלל ייצור החשמל בישראל ועל כ־15% מייצור החשמל הפרטי.

החברה החדשה עדיין לא פתחה ללקוחות את האפשרות להצטרף, כך שכרגע רב הנסתר על הגלוי מבחינת התעריפים, אך לפי התוכנית העסקית של החברה - הוגדר יעד לגיוס של 400 אלף לקוחות פרטיים ועשרות אלפי לקוחות עסקיים עד סוף 2030.

הוט: פיילוט ראשוני מוצלח

חברת הוט הקימה את הוט אנרג'י, שכבר סיימה פיילוט ראשוני מוצלח, וכעת מבצעת פיילוט מורחב על בסיס עובדים.

הוט אנרג'י צפויה לחשוף את המסלולים שלה בקרוב, כאשר אלו יהיו במודל של חבילות משולבות תקשורת - כפי שמוכר היטב במקרה שלה.

לאחרונה, החברה חתמה על הסכם רכישת חשמל מקבוצת דליה למשך עד עשר שנים. מעבר לכך, החברה התקשרה בהסכם עם דוראד עד 2030. את הוט אנרג'י מוביל ניר אידלמן, מנהל זרוע החדשנות והפיתוח העסקי של הוט.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי