גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור הישראלי: המסדרון ההומניטרי הימי לעזה יכול לסייע לה בעתיד להתנתק מהרצועה

משט הומניטרי ראשון שעושה כעת את דרכו מקפריסין לעזה משקף את הניסיון הישראלי להעביר בעתיד את האחריות לסחר עם הרצועה לקהילה הבינלאומית ● לשם כך דוחפים בארץ יוזמה ישנה להקמת מסדרון ימי ואף מעודדים מדינות להצטרף

המשט ההומניטרי בדרכו לעזה, השבוע / צילום: ap, Petros Karadjias
המשט ההומניטרי בדרכו לעזה, השבוע / צילום: ap, Petros Karadjias

משט יוצא דופן עושה את דרכו לעזה בימים אלה. ספינה של ארגון ספרדי לא־ממשלתי בשם Open Arms, שגוררת לצדה דוברה שעליה 200 טונות ציוד הומניטרי של ארגון סיוע לא־ממשלתי בשם World Center Kitchen. אלה לא בדיוק סוג הארגונים שישראל בדרך־כלל ששה לעבוד אתם, או אפילו להיות אתם בקשר. אבל במקרה הנוכחי הם מתקבלים בזרועות פתוחות. "המשט מתואם איתנו ביטחונית", אמר גורם ישראלי לגלובס, וגם הזכיר כי WCK כבר פעילים בעזה בחלוקת מזון, וכי הנציבות האירופית כולה - בדמותה של הנשיאה אורסולה פון־דר־ליין - נטלה חסות על המשט וכינתה אותו "פיילוט" למסדרון ימי הומניטרי בין לרנקה לעזה. 

הכירו את הספינה הספרדית שחונכת מסדרון ימי לעזה 
ג'ו ביידן הכריז על הקמת נמל סיוע הומניטרי לעזה. כך זה יעבוד

המשט הנוכחי אינו התפתחות מקרית או כזו הנובעת מלחץ נקודתי. היא משקפת הימור הישראלי שהולך ונבנה בימים אלה, לפיו מסדרון ימי שיפעל מקפריסין לעזה, מרחק של יומיים הפלגה בדרך־כלל, עשוי לסייע לישראל בעתיד הלא־רחוק להתנתק סופית מעזה, ולומר כי האחריות למה שקורה שם היא כעת על הקהילה הבינלאומית. לא עוד אחריות על מעברי הגבול, לא עוד טענות ל"מצור" ול"חנק" או ל"כלא הגדול ביותר בעולם". בישראל מקווים כי המהלך הטקטי של אספקת ציוד הומניטרי בעיקר לצפון עזה ייתרגם למהלך אסטרטגי שיסייע לה להתנתק סופית ממה שקורה ברצועה. ציוד הומניטרי תחילה, סחר שוטף אחר־כך.

הכירו את "יוזמת אמלתיאה"

לשם מטרה זו, החיו בישראל, ודחפו מאז תחילת המלחמה, את הרעיון שצץ כבר לפניה, ושמי שקידמו אותו הן בין היתר שר החוץ ישראל כ"ץ ושר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן. הרעיון הוא שנמל לרנקה (ובאחת הוורסיות שנזנחה בינתיים: אי מלאכותי) ישמש כמעין נמל חוץ־טריטוריאלי לעזה. בקפריסין יתבצע הבידוק הביטחוני, באמצעים טכנולוגיים או באמצעות נוכחות פיזית של ישראלים. המדינה היא אחרי הכול חברה באיחוד האירופי ובעלת קשרים טובים עם ישראל. "אנחנו רואים בזה Win־Win", אמר גורם ישראלי לגלובס. למעשה, ישראל אינה מסתפקת בהיענות לדרישה לכונן מסדרון הומניטרי, היא אף מעודדת מדינות באיחוד לשלוח ציוד וספינות דרכו.

על רקע העובדה שממשלת ישראל מנסה למעט ככל האפשר מלעסוק בסוגיות "היום שאחרי" ברצועה, נראה כי המסדרון הימי שעשוי להיפתח דה־פקטו בשבועות הקרובים הוא החריג. המסר שיוצא מירושלים הוא שישראל מוכנה להפעלה של מנגנון כזה, בתיאום עם מדינות המערב.

הפרויקט הושק בקפריסין כבר לפני כשבוע, שמו "יוזמת אמלתיאה" (על שם הדמות האימהית מהמיתולוגיה שהאכילה את זאוס ונחשבת לסמל למזון), וחתומות עליו הנציבות האירופית, קפריסין, בריטניה, גרמניה, יוון, איטליה, ארה"ב ואיחוד האמירויות. מהצד העזתי מי שאחראית לפרויקט היא סיגריד קאאג ההולנדית, הנציגה הבכירה לעניינים הומניטריים ברצועה של האו"ם.

בהודעה הרשמית שפורסמה עם השקת הפרויקט נכתב כי קפריסין תהיה אחראית על ניהול התנועה הימית, וכי חמ"ל מיוחד כבר נחנך לצורך זה בלרנקה. ספינה צבאית אמריקאית שנועדה לבנות מזח יציב ומאובטח כבר בדרכה לאזור. אבל גם אם הדבר יימשך חודשים, כבר כעת ישנה מוכנות להתחיל ולהזרים ציוד בספינות של ארגונים לא־ממשלתיים, ואולי בספינות של כמה מדינות המשתתפות ביוזמה. נראה כי ישראל אפילו מוכנה שארגונים בינלאומיים יהיו פעילים בצד העזתי כדי לסייע בניהול הגישה לסיוע ובחלוקת המזון. אולי ישראל לא דחפה את זה מספיק עד כה, אומר גורם ישראלי, אבל עכשיו ניתן לנצל את העובדה שיש לחץ לספק סיוע הומניטרי כדי להתקדם.

להימור הישראלי יש גם חסרונות אפשריים. אומנם נתיב זה אמור להיות בטוח, אולם אם המטרה של צה"ל היא לשמור על שליטה ביטחונית מלאה ברצועה, הרי שעצם האאוטסורסינג למדינות אחרות יוצר תלות כלשהי. כרגע קפריסין מהווה גורם חיובי מבחינת ישראל, גם באזור וגם במזרח התיכון, אבל מצב זה עשוי להשתנות. בנוסף, הרגישות הביטחונית של מעורבות אירופית ובינלאומית בעזה, אחד המקומות הנפיצים ביותר במזרח התיכון, עשויה להרתיע את מדינות אירופה מלהמשיך עם הפרויקט גם בעתיד. ספינה אחת שתטווח, או פיצוץ במזח, יכולים לחתום את הסיכויים למעורבות שכזו.

אבל בשלב הזה רואים בישראל בעיקר את היתרונות, וזו אחת הסיבות שלשכת ראש הממשלה טרחה לפרסם הודעות הבהרה בשבועות האחרונים לפיהן הייתה זו יוזמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו כבר בראשית המלחמה.

יש מי שחושש מהגירה כפויה דרך הים

בשלב הנוכחי, עד שיתברר עם ארה"ב אכן מתכננת להקים מזח ברצועת עזה, כמה זמן הדבר יימשך, ואם יהיה בטוח להפעילו, נותרת השאלה כיצד להפעיל את המסדרון הזה. הארגונים הבינלאומיים הפועלים בעזה מבהירים כי יוכלו במקרה הטוב לשלוח סירות קטנות כדי לאסוף את הציוד מהדוברות הצפות. השאלה לגבי אבטחה שלהן כשיעגנו בחוף, והפעילות הימית כולה הכרוכה בכך, עדיין פתוחה.

גם המשט הנוכחי, שהבטיח לעגון בעזה, עשוי להמשיך ברגע האחרון לאל־עריש שבמצרים, ומשם להעביר את הציוד במשאיות. כל הציוד במשט הנוכחי יכול לעבור בשיירה של כ־20 משאיות, הרבה פחות ממה שעובר מדי יום באופן רגיל, מה שהופך את המסדרון ההומניטרי הימי לפוטנציאל עתידי יותר מאשר לגיים־צ'יינג'ר בשטח.

זו הסיבה גם שהאו"ם על שלל ארגוניו הפועלים בעזה, כולל הנציגה הבכירה קאאג, מדגישים את החשיבות של המעברים היבשתיים. גם הרשות הפלסטינית דחתה בחודשים האחרונים את היוזמה. ראש ממשלת הרשות מוחמד אשתייה אמר כי בעוד הרשות מברכת על הזרמת סיוע הומניטרי לעזה, החשש הוא כי המסדרון הזה ישמש גם להגירה כפויה של עזתים מהרצועה. "אנחנו לא נקבל את העקירה של אנשינו ואת הגירוש שלהם תחת ההצגה של סיוע בינלאומי", אמר אשתייה.

זה אומנם נשמע כמו חשש לא־מציאותי, אך למעשה, OPEN ARMS עוסק בין היתר בחילוץ מבקשי מקלט ומהגרים מהים התיכון והעברתם לנמלים אירופיים. אולי זו סיבה נוספת לכך שהממשלה הישראלית לא התנגדה לעבוד מולו במקרה הנוכחי. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"