גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואה של 11.6% ברבעון: אלה החוסכים שהרוויחו במיוחד

העליות בת"א ובוול סטריט בחודש מרץ סידרו לקרנות הפנסיה ולקופות הגמל רבעון יוצא דופן ● מסלולי ה־S&P 500 פתחו פער מהמסלולים הכללי והמנייתי, גם לאחר תשואה של כ־30% שהניבו אשתקד ● הסיבה: המניות הקטנות והבינוניות במדד חיפו על ירידות במניות הגדולות

בורסת וול סטריט / צילום: Reuters
בורסת וול סטריט / צילום: Reuters

"זוהי תשואה שמתאימה יותר לשנה שלמה מאשר לרבעון יחיד", כך הגדיר אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה, את התשואה שרשמו קרנות הפנסיה וקופות הגמל וההשתלמות ברבעון הראשון של 2024.

המדד שקפץ, המניה שכיכבה וההיסטוריה שמגלה - זה מה שצפוי ברבעון הבא בשווקים 
מיטב האנליסטים בוול סטריט ממליצים - שלוש מניות שכדאי לשים לב אליהן 

זאת לאחר שמסלולי המניות רשמו בשלושת החודשים הראשונים תשואה ממוצעת של 8.7%, כשחלק מהגופים המנהלים אף הציגו תשואה שמתקרבת ל-10%. המסלולים הכלליים, הסולידיים יותר, רשמו ברבעון הראשון תשואה ממוצעת של 4.6%. אותן תשואות יוצאות דופן הן המשך של פברואר שגם בו נרשמו תוצאות גבוהות, כשבמרץ עמדה התשואה במסלולי המניות על 3.8% ובמסלולים הכלליים על 2.3%.

 

אולם על התשואות החריגות לטובה הללו, ובצל הרפורמה במסלולי החיסכון של רשות שוק ההון, שמצמצמת משמעותית את האפשרות של החוסכים הישראלים להיחשף באופן כמעט בלעדי למדד מסוים (ראו בהמשך), האפילו גם במרץ מסלולי החיסכון לטווח ארוך שעוקבים אחרי ה-S&P 500, המדד היחיד אותו החריגה הרשות מהרפורמה.

בחודש החולף עמדה התשואה הממוצעת של מסלולי ה-S&P 500 על כ-6%, בדרך לתשואה חריגה של 11.6% בסיכום הרבעון הראשון. זאת בהמשך ישיר לשנת 2023 בה הם הציגו תשואה יוצאת דופן של כמעט 30%.

הסנגורים של צמצום החשיפה למדד בודד כמו לדוגמה הנאסד"ק, יוכלו לשאוב השראה מתשואות שני המדדים בחודש מרץ, כאשר המדד המבוזר יותר - S&P 500, בלט לחיוב אל מול הנאסד"ק, עם עלייה של כ-3.1% לעומת 1.8% במדד עתיר הטכנולוגיה. ההצטיינות במרץ הביאה את ה-500 S&P לעקוף את הנאסד"ק בתשואה מתחילת השנה, עם פער של 10.2% מול 9.1%. מדד הדאו ג'ונס הסתפק בעלייה בשיעור של 5.6% ברבעון הראשון (2.1% במרץ).

מי שהקפיצו את ה-S&P 500 במרץ היו שמות שדווקא לא משתייכים למניות הגדולות ביותר, ואת ההסבר אפשר למצוא כשמפרקים את המדד עצמו. כך לדוגמה 50 המניות הגדולות במדד רשמו בחודש החולף תשואה של 1.3% ומדד S&P "משקל שווה", שמעניק יותר משקל למניות הקטנות והבינוניות, עלה ב-3.8%.

בהתמקדות ב"שבע המופלאות" של וול סטריט: מניות אנבידיה, אלפבית (גוגל), מיקרוסופט, מטא, אמזון, טסלה ואפל, שהובילו את עיקר העלייה של S&P 500 בשנת 2023, סיימו את מרץ עם תשואה מצרפית של פחות ממה שהשיג המדד עצמו.

בפעם האחרונה זה קרה בדצמבר האחרון, כשעיקר ה"אחריות" לכך היא על טסלה, אפל ומטא שבמרץ ירדו בכמעט 13%, בכ-5% וב-3%, בהתאמה. היחידות מהגדולות שניצחו את המדד היו אנבידיה (14%) ואלפבית (9%).

בנוסף, התחזקות המט"ח אל מול השקל בחודש החולף תרמה כשליש מן התשואה, מאחר שהחשיפה ברמה הממוצעת בקופות עומדת על כ-25%. הדולר למשל התחזק מרמה של כ-3.55 שקלים ליותר מ-3.67 שקלים לדולר. כאן יש לציין את הסיכון שבמעקב רק אחר מדד זה, כיוון שהוא דולרי וכשהמטבע האמריקאי נחלש התשואות נפגעות, וזאת כמובן לצד היותו מדד שנסחר כולו בארה"ב, ויש לא מעט הטוענים כי הוא ריכוזי מדי.

אם נחזור לתשואות של מסלולי המניות והמסלולים הכלליים, אלו נהנו גם מעליות נאות בשוק המניות בארץ. מדד ת"א 35 עלה ב-3.3% במרץ ו-7.8% מתחילת השנה ומדד ת"א 125 עלה ב-3.2% בחודש החולף ו-8.3% מתחילת השנה.

על פי סיכום שהציגה הבורסה לרבעון הראשון, מי שהובילו את העליות היו מדד ת"א-רשתות שיווק שעלה בכ-25%, בהובלת מניות שופרסל ופוקס שזינקו בכ-54% ובכ-40% בהתאמה, ומדד ת"א-בנייה עם עלייה של כ-17% בעקבות העלייה במכירת דירות.

יימנע מעקב אחרי S&P 500 והנאסד"ק במקביל?

רפורמת המסלולים בחיסכון ארוך-הטווח שמובילה רשות שוק ההון, בראשותו של עמית גל, תיכנס לתוקפה ב-1 ביולי, וכבר הספיקה להסעיר את השוק פעמיים. בפעם הראשונה באוגוסט שעבר, כשפורסם בגלובס כי היא תצמצם את היכולת של החוסך הישראלי להשקיע רק בחו"ל, כיוון שהחברות המנהלות לא יוכלו להציג מסלול מעורב לצד מסלול המושקע כולו בחו"ל (החברות חויבו למחוק את המילה חו"ל משם המדד).

הפעם השנייה הייתה בחודש שעבר, כשהתברר כי הרשות מגבילה את החשיפה למדד אחד (מלבד ה-S&P 500) ותחייב כי שום מדד לא יהיה במשקל של יותר מ-50% בכל אחד מהמסלולים, בין שבמסלול מניות או כזה העוקב אחר מדדי אג"ח.

כעת, ייתכן שהחוזר של רשות שוק ההון, שדווקא נועד לפשט את היכולת של הצרכן לבחור מסלול שמתאים לו, ייצור בעיה נוספת. בטיוטה שנשלחה להערות הציבור נכתב כי "המטרה ביצירת גיוון בין מדדי ההשקעה היא להימנע ממצב שבו מרבית החשיפה למדדים הינה למדדים דומים. מדדים ייחשבו לדומים אם הם מתאפיינים באחד או יותר מהקריטריונים הבאים: שייכים לאותו ענף או שרוב נכסי הבסיס במדד מסוים חופפים לנכסי בסיס הקיימים במדד אחר שבמסלול".

כאן עולה השאלה האם החוסכים הישראלים יוכלו לשלב שני מדדים דוגמת S&P 500 והנאסד"ק יחד באותו מסלול חיסכון. הרי רוב רובה של התשואה הגבוהה שהשיגו שני המדדים מגיעה מסקטור הטכנולוגיה, וליתר דיוק מאותן שבע מניות טכנולוגיה גדולות, גם אם בחודש מרץ הורגש שינוי, שיהיה צורך לראות עד כמה הוא מתמשך.

יתרום למרכזיות המסלול הפסיבי בחיסכון

אם בין שני המדדים הללו עוד לא ברורה מידת החפיפה שתתאפשר, הרי שלא חסרות דוגמאות שנופלות לזהות בין שני מדדים. די להזכיר את המדדים העוקבים אחרי אג"ח של ממשלות - אחד שקלי ואחד מדדי, כדי להבין שנכסי הבסיס שלהם דומים והם לא יכולים להשתלב באותו הסל. יתרה מכך, גם מעקב אחר מדד ת"א בנקים 5 לדוגמה לא יכול להיעשות במקביל למעקב אחר מדד MSCI העולמי, מאחר שמניות הבנקים הישראליים נכללות במדד העולמי.

גורמים בשוק הצביעו על כך שההגדרה מאוד רחבה ומונעת אפשרויות של מעקב אחר מדדים מרוחקים אחד מהשני, שלכאורה אין ביניהם קשר, מהסיבה שחלק מנכסי המדד כלולים גם במדד אחר. הם טוענים כי צריך לאפשר עקיבה משותפת אחר ה-S&P 500 והנאסד"ק וכמעט שאי-אפשר למצוא מדדים שאין ביניהם חפיפה.

מנגד, גורם בשוק אומר כי המגבלות של רשות שוק ההון יבטיחו את הרעיון המרכזי ביצירת מסלולים פסיביים: "צעדי הרשות יוכלו להפוך מסלולים אלו למוצר מרכזי בחיסכון הפנסיוני של המשקיע הישראלי, ולא לייצר מוצר נישתי שמתאים למצב שוק ספציפי". המטרה של המסלולים הפסיביים הכלליים היא לא לייצר חלופה יותר מסוכנת מה-S&P 500, שהוא עצמו מדד מרוכז, ויש אף הטוענים כי הוא לא מספיק מפוזר.

מרשות שוק ההון נמסר כי "אחת מהמטרות של עדכון רשימת מסלולי ההשקעה היא מניעה של מצב שבו הכספים מושקעים באופן שאינו מפוזר דיו, ולא תואם את אופי ההשקעות הרצוי לכספים פנסיוניים לטווח ארוך. כל ההערות שהתקבלו ייבחנו לקראת פרסום הרשימה הסופית של מסלולי ההשקעה".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר