גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסדרה של 3 תחנות כוח מתעכבת, והמדינה עלולה לשלם בהפסקות חשמל

שלושה מיזמי תחנות כוח - הרחבת דליה ודוראד והקמת קסם - אושרו בממשלה לפני שנה ויותר אך טרם התקדמו לביצוע ● הסיבה: ברשות החשמל נמנעו מפרסום אסדרה בעניינן ותלו אותה בתוצאות מכרז אחר ● העיכוב עשוי לגרום לשיבוש באספקת חשמל ואף להעלות מחירים

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה
תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

ריבוי הפסקות החשמל ברחבי ישראל בשנה החולפת לצד הגידול הקבוע באוכלוסייה ובביקוש, מחייבים את המדינה להגביר את כושר ייצור האנרגיה. על פי תוכנית פיתוח רשת החשמל של חברת ניהול המערכת "נגה", כדי להימנע ממחסור כבר בשנים הקרובות, לפחות תחנת כוח אחת צריכה לקום בסמוך לגוש דן עד 2028, ולפחות שבע נוספות ברחבי הארץ עד 2035.

תחנת הכוח החדשה תבוטל? רגב מושכת את התוכנית לממשלה 

גם בממשלה הבינו את הצורך בפתרונות מיידים, ובמאי אשתקד דנו בתוכניות של ארבעה מיזמי תחנות כוח - הרחבת התחנה של דוראד באשקלון, הרחבת תחנת OPC בחדרה, הקמת תחנת קסם בסמוך לראש העין וכן הקמת תחנת ריינדיר בדרום השרון.

אלא שרק תוכניות דוראד וקסם אושרו, וכעת הקמתן, יחד עם התוכנית להרחבת תחנת הכוח דליה שאושרה עוד ב־2019, לא יוצאת לפועל בשל היעדר אסדרה.

רשת ביטחון לבנקים

רשות החשמל החליטה לחכות לפרסום רכיב קריטי להליך המימון של תחנות הכוח - תעריף זמינות. בעצם, זהו תעריף שמקבלת תחנת הכוח על עצם זמינותה ומוכנותה למכור חשמל למדינה. תחנות כוח הן פרויקט יקר, ובו במרבית המקרים הבנקים מממנים 80% מהפרויקט ו־20% מגיעים מהיזמים. הבנקים דורשים רשת ביטחון שמבטיחה כי גם בעוד, למשל, עשור ויותר מכך - המדינה תשלם לתחנת הכוח ולא תגיד לפתע "אינני זקוקה לאנרגיה". לכן, המדינה באה ונותנת מעין ביטוח בדמות תעריף זמינות, שמשמעותו: בכל רגע שתחנת הכוח זמינה לרשות המדינה - היא מקבלת כסף על כך. זאת, כמובן, על בסיס תעריף החשמל של הציבור.

אותה אסדרה טרם התקבלה משום שברשות החשמל קשרו אותה לפני ארבעה חודשים עם תוצאות המכרז להקמת תחנת הכוח בשורק - שבימים אלה מתנהל בועדת המכרזים באחריות החשב הכללי באוצר. לגלובס נודע כי תוצאותיו לא צפויות להתקבל לפני ספטמבר.

 

לפי האסדרה המסתמנת, תעריף הזמינות שייקבע בהצעה הזוכה במכרז שורק, ישליך גם על מתקני ייצור באתר בו לא קיימים מתקני יצור אחרים בעלי רישיונות ואישורים תעריפיים. במקרה של תחנות כוח בעלי לפחות מתקן ייצור אחד, התעריף יהיה נמוך באגורה אחת מזה של שורק.

הסיבה שבגינה ברשות החשמל תלו במסגרת שימוע את תעריף הזמינות לתחנות החדשות בתוצאות מכרז שורק, היא היעדר התחרות במשק החשמל. למשל, אם תחנת קסם תהיה היחידה באזור לנוכח פסילתה של ריינדיר, יהיה לבעליה כוח רב במשא ומתן על תעריף הזמינות. אי לכך, העדיפו ברשות להיתלות בהליך תחרותי כדי לנסות ליצור תעריף זמינות תחרותי גם עבור שלוש התחנות שאושרו.

המשמעות היא שברשות החשמל מתרכזים בתעריף הזמינות בזמן שתחנות לא מקודמות והמחסור בחשמל מתקרב. וכל זאת, כאשר רוחות המלחמה האזוריות רק מחריפות, מלחמה כוללת מול חיזבאללה נראית יותר כמו שאלה של זמן, ויתרה מכך: איראן מחריפה את איומיה נגד ישראל.

לא יוקמו לפני 2029?

שני גורמים בכירים התריעו בשיחות נפרדות עם גלובס כי הימשכות התהליך, מפחיתה עד כמעט אפס את הסיכוי שתחנת כוח תוכל להתחבר לרשת ב־2028. לדבריהם, סגירה פיננסית נמשכת 12־10 חודשים, כך שבמקרה הטוב זה יתרחש עד סוף 2025.

לאחר מכן, אם התהליך מתבצע ללא תקלות - מה שפחות סביר במיוחד במדינת ישראל שנמצאת בתקופת מלחמה - עבודות ההקמה נמשכות 3.5 שנים. כלומר, כבר כיום ההערכות בשוק הן שהימנעות רשות החשמל מפרסום האסדרה מוביל לכך שתחנות כוח לא יקומו לפני 2029. "תחנת הכוח שורק בעצמה לא תקום לפני 2030", מעריך בכיר בענף.

לפי גורמים במשק החשמל ששוחחו עם גלובס, ההערכה היא שאי הפעלת תחנת כוח נוספת עד 2028, תביא למחסור של כ־200 מגה־וואט ב־2029. בהתחשב בכך שהעלות המשקית עומדת על כ־100 שקל לקוט"ש לא מסופק, אזי סך העלות הצפויה למשק מאנרגיה לא מסופקת על בסיס שנתי מוערך בכ־2 מיליארד שקל.

מעבר לכך, יש את סוגיית התלות בכל התחנות העובדות בעת צריכת שיא, מה שחושף לבעיות במקרה של תקלה או נזק שנובע ממלחמה. ההערכה במשק החשמל היא כי די במחסור של 600 מגה־וואט לאורך כשמונה שעות ביום כדי להביא להפסד למשק של כחצי מיליארד שקל ליום. אם, לדוגמה, הטיפול בתקלה או בחבלה מתארך לשלושה ימים ואף לשבוע - אז העלות המשקית תעמוד על כ־3.5־1.5 מיליארד שקל. חיבור בין מחסור שגרתי לבין תקלה או חבלה, כבר עלול להביא את היקף העלות המשקית השנתית לכ־5.5 מיליארד שקל.

אינטרס הצרכן נפגע

הקיצוני שבעיכובים הוא של הרחבת תחנת הכוח דליה (דליה 2), שנמצאת בשפלת יהודה. תחנת הכוח מייצרת כיום 912 מגה־וואט בשתי טורבינות, כשכלל ייצור תחנות הכוח עומד על כ־17.5 ג'יגה־וואט (ג'יגה וואט אחד - 1,000 מגה־וואט). תוכנית דליה 2 אושרה כבר ממאי 2019, אך במקרה שלה רשות החשמל ביקשה לחכות עם הוצאת האסדרה עד לאישורן של תחנות נוספות.

לאחר מכן יש, כאמור, את הרחבת תחנת הכוח דוראד (דוראד 2), שסמוכה לאשקלון וההספק הנוכחי בה עומד על 860 מגה־וואט. במקרה של דוראד, ישנו עיכוב כפול: הראשון נובע מהיעדר אסדרת רשות החשמל והשני מהחלטת הות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות) לעצור את מתן היתרי הבנייה להרחבה, עד שהממשלה תקבל החלטה סופית בנוגע לתחנות הכוח האחרות, ריינדיר ו־OPC חדרה. בעקבות כך, החברה כבר עתרה לבג"ץ, אף שלא מן הנמנע כי המגבלה הזו תוסר עוד לפני ההכרעה.

כאמור, באותו דיון במאי אשתקד שבו אושרה הרחבת דוראד, אושרה גם תחנת הכוח קסם, בזמן שהשרים החליטו שלא לאשר את הקמת תחנות ריינדיר והרחבת OPC חדרה. אלא, שלאחרונה אישר הות"ל את הקמת שתי התחנות שהממשלה לא אישרה.

תוכנית ריינדיר צפויה להגיע בחזרה לשולחן הממשלה, בשל דרישת שרת התחבורה מירי רגב. אם השרים יחליטו שלא לשלול את תוכניות ריינדיר ו־OPC חדרה, עשויים ברשות החשמל להכריז על מכרז שיכלול גם את קסם. המכרז עשוי להועיל ברמת העלויות בתחרות הפנימית, אבל יימשך עוד זמן רב - מה שיבטיח כי אף אחת מהתחנות לא תקום עד 2028 והאינטרס של הצרכן הישראלי לחשמל זמין וזול ייפגע.

בשורה התחתונה, גורמים רבים בשוק תוהים מדוע רשות החשמל מונעת מחברות האנרגיה את הקמת תחנת הכוח, שלצד האינטרסים העסקיים תשרת לא פחות מכך את האינטרסים של הציבור. "עדיף שהחשמל יחכה לצרכן, ולא הפוך", מסביר בכיר בענף. "אם הצרכן יחכה, אז המחיר יהיה מטורף".

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות