גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי
שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו" - כך אמרה היום (ג') שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, בכנס TECH IL של גלובס, בפאנל המשקיעות הבולטות בישראל. בפאנל השתתפו פירון וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', והוא נערך בהנחיית מיטל וייזנברג, כתבת ההייטק של גלובס.

כנס TECH IL | גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא" 
כנס TECH IL | גל בר דעה: "לבנקים יש אחריות לרווחה הכלכלית של הציבור, יש מקום לדירקטיבה מצד הפיקוח שתקדם זאת" 

בפאנל הוצגו נתונים על ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה.

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו"

לדברי פירון, "גייסנו שלוש קרנות, הקרן שאני אחראית עליה גויסה לפני המלחמה, אחרות גייסו גם במהלכה. היה קשה, הסנטימנט העולמי לא לטובתנו. מה שהציל אותנו זה המוניטין של הקרן. בתחילת דרכי בקרן ב-2019 הסנטימנט היה מאוד שונה, השוק היה מאוד בעדנו".

מרידור הזכירה שמדובר במגמה עולמית מאז 2021, לכן להרבה קרנות טובות בעולם, זו המגמה. לדבריה, "כן, כאן יותר קשה. בדיוק אמרתי לשרית שהדבר הכי מפחיד זה מה שאנו לא שומעים מהמשקיעים שלנו. הם לא יגידו לא נשקיע בישראל כי הממשלה עושה דברים שאנו לא מבינים או כי מלחמה - אבל לאורך השנה-שנתיים הקרובות אני חוששת שיש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן. אני אופטימית, אני אגיד שרואים התעניינות ממשפחות יהודיות בעולם שמסיטות כספים לישראל".  

האם נראה חזרה להנפקות?
פירון: "המגמה לא קשורה ישירות רק למצב בישראל. בתקופות בועה אנו רואים רכישות רבות והנפקות. בשנים האחרונות הבורסה בארה"ב הייתה סגורה להנפקות - קורונה, הדפסת כסף ואלואציות של בועה ואז התפוצצות. מצד שני, יש הרבה יוניקורנים שהם בהחלט בתור להנפיק. נראה כי השנה הבורסות בארה"ב ייפתחו להנפקות, ונראה גם ישראליות שמונפקות.

"יכול להיות שיש חברות ישראליות שמעדיפות להימכר, כי הן מעדיפות ודאות, וקשה להן לחכות שהשוק הציבורי ייפתח. שנית, הרבה רוכשים פוטנציאליים זיהו איזושהי חולשה בישראל, חשבו שאולי זה זמן לקנות חברות בזול, ופגשו פה נחישות ישראלית - כשרוב החברות לא היו מוכנות להימכר בזול. ראינו עסקאות מצוינות לאחרונה, טאלון ואחרות.

"בסוף השאלה למכור או להנפיק מבוססת על המון דברים, ולפעמים כשיש הצעה טובה, הדבר הנכון הוא למכור - זה לא סימן של חולשה. כמי שהייתה בחברה ציבורית, זה לא כיף".

מה לגבי תחומים אחרים מלבד סייבר?
מרידור: "שני תחומים שאני מתעסקת בהם זה AI ודאטה. הישראלים קצת נמצאים מאחור בהם, רוב החוקרים נמצאים או באוניברסיטאות אמריקאיות או בגוגל ומטא, ולא בארץ. מי שכן בתחום הזה יהיו חברות שפותרות בעיות. וואן זירו הוא דוגמה מעולה, הם מפתחים טכנולוגיית AI, ויש הרבה הנדסה. אני חושבת שאם יש משהו שהישראלים טובים בו, זה לזהות ולפתור ראשונים בעיות ולרוץ לפתרון. איחרנו את הרכבת? אולי, אבל אני חושבת שנראה פיתוחים.

"תחום שני שמאוד מעניין הוא דיפנס-טק, בו עוסקת חברת פלנטיר בה עבדתי. זה תחום שהיסטורית לצערי לא היינו חזקים בו מספיק, וזה נורא מוזר. הסייבר קצת שתה את כל אנשי הצבא, אבל אני חושבת שאחרי ה-7 באוקטובר והמילואימנקים שראו את שדה הקרב - וכבר פגשתי הרבה צוותים שחזרו ויודעים מה שבור - אנחנו מבינים שאנו תחת איום, ויש מקום לתחום הזה. יהיה גל של חברות מדהימות שיקומו, וחלק מהן יהיו הפלנטיר הישראליות הבאות. דיפנס-טק זה תחום סופר מעניין".

בתקופות של משבר חברות צריכות להתאים את עצמן. רואים את זה בחברות הפורטפוליו שלכן?
פירון: "הייתי בהרבה מאוד משברים כלכליים בחיי, במשבר 2000 הייתי בסיליקון ואלי, חברה רצתה להנפיק במיליארד וחצי דולר, והתפוצצה הבועה. ב-2008 תכננו הנפקה עם ליהמן ברדרס, אחר-כך הגיעה הקורונה. חברות מקבלות בחזרה צניעות ומתייעלות.

"בתקופות של בועה הדבר שהיה לי חשוב בחברות שעבדתי בהן, זה להתנהל בצורה מאוד אחראית - בהוצאות להיות מאוד חסכן, ובהשקעות להיות מאוד אגרסיבי. את זה הבאתי גם לחברות שהשקעתי בהן, ולמזלי השקעתי ביזמים שמאוד הבינו את זה. בתקופות בועה יותר קשה לשמור על המשמעת, אבל זה אפשרי. 

"במלחמה ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם" 

"לגבי המלחמה, בחברות המקומיות כ-20% מהעובדים גויסו למילואים. כולל מנכ"לים. זה פגע במאמצי פיתוח ובכל מיני תוכניות יותר אסטרטגיות. ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם. היה ניכר החוסן. העובדים שנשארו עבדו פי 2 מקודם. לכן אני חושבת שהפגיעה בטווח הקצר הייתה מינימלית. נעשה מאמץ אדיר ומאוד אפקטיבי להראות ללקוחות ולמשקיעים שהכול בסדר.

"אני יכולה להגיד שרק לאחרונה רואים מעט דברים לא נעימים שמגיעים מלקוחות, שלא נאמרים בריש-גלי, נניח לקוח מדרום אפריקה שלא מחדש חוזה. זה מאוד בשוליים ורק לאחרונה. אבל הנחישות של החברות, היזמים והעובדים מדהימה.

"בסוף, כשמסתכלים על משקיעים, הם אנשים מאוד חכמים, ואם הם חושבים שבישראל תצמח החברה הכי מעניינת, הם ישקיעו פה. לאחרונה כמה חברות גייסו מעל 100 מיליון דולר בתקופה הכי קשה. הטאלנט המדהים ישמור עלינו. אני מקווה שנראה גם אופק מדיני, כי חייבים בשביל הכלכלה לצאת מחוסר הוודאות".

ראינו סנטימנט שלילי נגד ישראל. כמה זה מחלחל לביזנס?
מרידור: "אנחנו משקיעים בקרנות אמריקאיות, חלק הורידו ווליום. יש משקיע שאמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו, וזה נכון אפילו אחרי ה-7 באוקטובר, ואנחנו רואים בדוחות שהחברות מצליחות לעקוף את התחזיות. כמובן שיש קולות שהם לא כאלה, אבל יש הרבה קולות בעדנו, מעטים כי האווירה קשה, יש מכונת פרופוגנדה טובה נגד".

פירון: "פרופ' אבי ג'וזף כהן, שהייתה שותפה בגולדמן זאקס, סיפרה שאחרי ה-7 באוקטובר עשו סקר באוניברסיטת קולומביה ובפקולטות למתמטיקה, ביזנס וכו', ונמצא כי 92% הם פרו-ישראל. היא אמרה שכל מי שצורת החשיבה שלו מבוססת נתונים הוא פרו-ישראלי. גם משקיעים נמצאים בצד הזה, ורואים שמשקיעים ממשיכים להשקיע. חלקם מעדיפים לחכות, משיקולים כלכליים - גם אם זה לא מגיע מאנטי לישראל - זה קורה. אני חושבת שכשהמצב יתייצב, הם יחזרו בהמוניהם, כי הם עשו פה הרבה כסף".

 ***גילוי מלא: הכנס בחסות בנק ONE ZERO, מיקרוסופט, KPMG, HP Indigo, AT&T, ובהשתתפות מקורות ורשות החדשנות. 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?