גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור המסוכן של הנהלת רשת 13 והקרב על השליטה האמיתית בערוץ

מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 עורר סערה בחברה, ובוועד העיתונאים מיהרו לשגר לדירקטוריון מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים ● כדי להבין את המצב הנוכחי בערוץ יש לצלול למהלכי היו"ר נדב טופולסקי, יחסי הכוחות וסוגיית הזיהוי הפוליטי

נדב טופולסקי, יו''ר רשת 13 / צילום: איל יצהר
נדב טופולסקי, יו''ר רשת 13 / צילום: איל יצהר

בשוק התקשורת מסתכלים מקרוב על החיה הפצועה שנקראת רשת 13 במידה של רחמים. מדובר בחברה שעברה טלטלות רבות סביב מיזוגה לערוץ 10 לפני כחמש שנים, וצוללת מאז בנתוני הרייטינג מבלי להציג זהות חזקה ומגובשת.

המינוי השנוי במחלוקת של מנכ"לית חדשות 13: מה הסיכוי שבג"ץ יתערב?
עיתונאי חדשות 13 הכריזו על סכסוך עבודה. מה המשמעות?
עובדי חדשות 13 לדירקטוריון: "תדהמה ושאט-נפש ממינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ'"

בזמן הזה התחלפו בחברה לא מעט מנכ"לים, הן בערוץ והן בחברת החדשות שלו. בשבוע עבר נוסף המינוי של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת חדשות 13, אחרי שבתקופת כהונתה כיו"ר הרשות השנייה התנגדה למיזוג בין ערוץ 10 לערוץ 13.

ההודעה על המינוי, שיצאה מרשת 13 בניהולו של אמיליאנו קלמזוק, עוררה סערה בקרב העובדים והעיתונאים בחברת החדשות. זה התחיל במכתב נוקב שעליו רובם חתמו, המשיך להכרזת סכסוך עבודה על-ידי ועד העיתונאים, והגיע כעת לשיגור מכתב התראה לפני נקיטה הליכים משפטיים, ובו דרישה מהדירקטוריון לנהל הליך חדש לבחירת מנהל לחברת החדשות.

במכתב ששלחו עורכי הדין של הוועד צוין כי "יוליה שמאלוב-ברקוביץ' היא התגשמות חלומם של פוליטיקאים להשתלט על ערוץ תקשורת נוסף, כדי לעקר ולסרס כל ביקורת עיתונאית מקצועית על הממשלה... אם יש חוסר סבירות קיצוני - הרי הוא מזדקר במינוי זה. נוכח הפגמים החמורים הפוסלים מכל וכל את המינוי, הנכם נדרשים להשהותו במיידית ולנהל הליך חדש לבחירת מנהל לחברת החדשות".

המכתב נשלח עם ארגון העיתונאים, שקודם לכן פנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, וביקש את התערבותה. מדובר בפנייה ראשונית לפני הגשת עתירה לבג"ץ, ונראה כי הצדדים לוקחים את העניין ברצינות ומצטיידים בעורכי דין.

ההערכות הן כי הפעם, בשונה מבעבר, המינוי הגיע מגזרת לן בלווטניק, בעל השליטה בערוץ רשת 13. יש אף מי שטוען כי "זה ביביזם שמשתלט על עוד ערוץ טלוויזיה בישראל". עם זאת, לגלובס נודע כי בלווטניק וראש הממשלה בנימין נתניהו לא נפגשו או שוחחו בשנים האחרונות, מאז המיזוג.

חידת טופולסקי

תחלופת המנכ"לים ברשת 13 וחדשות 13 היא כאמור גבוהה. מאז 2019 כיהנו בערוץ רשת 13 ארבעה מנכ"לים: יוסי ורשבסקי, אבי בן טל, יורם אלטמן ואמיליאנו קלמזוק. בחדשות 13 כיהנו גולן יוכפז (כיום מנכ"ל התאגיד), ישראל טויטו (כיום ב-i24News), אבירם אלעד, אור צלקובניק, אייל דה פאו (מחליף זמני) וכעת - יוליה שמאלוב-ברקוביץ'.

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

מי שאחראי על המינויים האלה הוא יו"ר רשת 13 נדב טופולוסקי, ולכן חלק מהעובדים מפנים אליו את האצבע המאשימה. החלפת המנכ"לים מייצרת חוסר יציבות, כשחילופי תפקידים גוררים אחריהם החלפה של השדרה הניהולית, ושל דמויות המפתח בחברה.

המצב מחריף כשאורך הקדנציות הולך ומתקצר: יוכפז סיים את תפקידו אחרי 6-7 שנים, טויטו אחרי 3 שנים, אלעד החזיק שנתיים, וצלקובניק כשנה. כל אחד מהם ניסה להוביל שינוי, חלקם הצליחו יותר - אך הרייטינג נותר במגמת ירידה (במובן הזה, צלקובניק קיבל ירושה דלה).

טופולסקי מתמודד כעת עם סיטואציה לא פשוטה: מצד אחד, המינויים האחרונים לא עבדו, ולכן כשהגיע קלמזוק עם הצעה חריגה למינוי, החליט לתת לה הזדמנות. מצד שני, הוא מכיר את ההיסטוריה של שמאלוב-ברקוביץ', זוכר את ההתנהלות הלא פשוטה מולה בעבר ויודע שהמינוי עשוי להיתקע בדרך.

לכן, הוא בוחר באסטרטגיה של התנגדות השקטה - מצד אחד מצביע בעד המינוי, אבל מצד שני לא חתום עליו ב-100%. יתרה מכך, טופולסקי נמצא במלכוד מסוים - מצד אחד, הוא לא יכול להרשות לעצמו מצב שבו עובדים רבים יתפטרו ויעזבו. מצד שני, הוא עצמו הביא את קלמזוק לתפקיד, והוא נדרש לתת לו גב בצעדיו הראשונים. ייתכן שהחשיבה היא כזו: קלמזוק מגיע עם ניסיון רחב בתעשייה ומבין דבר בשוק, וגם אם החלטתו נתפסת תמוהה, עדיין צריך לשתף איתו פעולה.

ביחס לקלמזוק עצמו, ניתן לטעון שאינו מכיר את כל ההיסטוריה של הערוץ והמנכ"לית המיועדת, בשל מה שניתן להגדיר כפערי תרבות. עם זאת, אפשר היה לצפות שטופולסקי ואחרים יסייעו לו בכך, או לחלופין, יתנגדו למהלך בצורה בוטה יותר מתוך דאגה לחברה בטווח הארוך.

יחסי הכוחות

בשנים האחרונות התקבעו ברשת 13 יחסי כוחות ברורים, שמהלך המינוי נועד ככל הנראה לשנות. בערוץ זיהו שהעובדים בחברת החדשות למעשה מכתיבים להנהלה את צורת ההתנהלות, והחליטו לשים לכך סוף.

לשם המחשה, אפשר להסתכל על כהונת המנכ"ל הקודם, אור צלקובניק. המנכ"ל שהביא את רדיו 103 להישגים, הגיע לחדשות 13 לפני כשנה. לפי הפרסומים, הוא בחר לעזוב את התפקיד על רקע אי-הסכמות עם הנהלת הערוץ סביב התקציב ומהלך הקיצוצים המתוכנן בזמן המלחמה. עם זאת, בזמן ניהולו נרשמו יחסים מתוחים בינו לבין העובדים, שכללו וויכוחים סביב הנושאים הללו. הלכה למעשה, היו עובדים שהתלוננו והתנגדו לו. בהנהלה התקשו לקבל את המצב.

התוצאה: מנכ"ל עם קבלות מגוף תקשורת אחר עזב את התפקיד, והעובדים קיבלו מנכ"לית "בעייתית" יותר מבחינתם. תגובתם כעת למינוי היא המשך של אותה התנהלות - אך כאמור, לא בטוח שזה יעבוד.

גורמים ברשת 13 מספרים לגלובס על רצון משמעותי להביא את חברת החדשות למקום שאליו היא ראויה, והציפייה היא לעבוד יחד עם אנשי החדשות, מתוך הכרה שרק שילוב ידיים יביא להצלחת החברה. עם זאת, בערוץ רוצים לשנות את המשוואה, ולהביא דמות שתוכל "ליישר" את העיתונאים, לא תפחד מביקורת ותדע להתמודד מול לחצים כאלה ואחרים.

אחת הטענות המרכזיות שנשמעות מצד העובדים נוגעת לטשטוש הזהות של רשת 13. לערוץ 10 היה דנ"א ברור: חברת חדשות שנחשבה אמיצה, בועטת ולוחמנית. הערוץ לא השיג את נתוני הרייטינג של ערוץ 2, אבל המהדורה המרכזית הצליחה להביא 9-11 נקודות רייטינג.

מאז המיזוג הוחלט שמהדורת החדשות המרכזית תהיה דומה לזו של המתחרים בקשת 12, וקווי הבידול נזנחו במטרה להצליח למשוך בסיס צפייה רחב יותר. המאפיינים הייחודיים אבדו, ויש אף עובדים הטוענים כי בחברה "איבדו את הצפון".

למרות הניסיון להיות דומים למה שעובד עבור המתחרים, הרייטינג רק נחלש (מה שניתן לראות בבירור בנתוני המהדורה המרכזית) והספינה ממשיכה להיטלטל. דוגמה טובה לכך היא רצועת השעה 19:00. במונחי טלוויזיה, הרצועה הזו אסטרטגית במיוחד. היא זו שצריכה למשוך צופים, ולהוביל אותם למהדורה המרכזית.

בעוד שאצל המתחרים נרשמת יציבות ברצועה, בחדשות 13 היא השתנתה תדיר. בין היתר, נבחן שילוב עיתונאים המזוהים עם הימין, כמו אילה חסון ושרון גל. השניים כבר אינם חלק מהחברה, וגם הקו השתנה: נראה שבערוץ עשו "פנייה ליברלית", וביקשו להפוך לאופוזיציה לממשלה ולבקר את תוכניותיה.

מה שאולי לא לקחו בחשבון בערוץ הוא עד כמה זה מבלבל את הצופים. "המערכת נכנסה לסחרור בשנים האחרונות", אומרים גורמים לגלובס. "העיתונאים הם אותם עיתונאים, אבל הדירקטוריון לקח בכל פעם פנייה אחרת, ועשה יותר מדי שינויים".

חוסר אמון במהלך

לכאורה, בחירה במנכ"לית חדשה עשויה להכניס יציבות בחזרה לארגון, ולהתוות קו ברור. אלא שנראה שבמקרה הזה, ההפך הוא הנכון. סביב ועדת האיתור האחראית למציאת המועמדים המתאימים לתפקיד עולות מספר שאלות. לא ברור כמה מועמדים הגיעו לשלב הראיונות או לשלב הסופי, והאם אין ניגוד עניינים בכך ששלושה דירקטורים שמונו על-ידי הרשות השנייה בתקופת ניהולה של שמאלוב-ברקוביץ' הם אלה שמינו אותה לתפקיד כעת.

מבחינת העובדים, שמאלוב-ברקוביץ' לא יכולה לנהל את חדשות 13, משום שלטענתם היא חסרת ניסיון רלוונטי ואינה מסוגלת לשמש כעורכת ראשית כנדרש ברישיון. בנוסף, הם חוששים מגורמים פוליטיים שאליהם היא מקושרת.

חוסר האמון במהלך בא לידי ביטוי גם במכתב של הדירקטור החיצוני ברשת 13, עו"ד צבי חוברס, ובו נאמר כי "מדובר במהלך פסול וכושל הן בהיבט התהליכי והן בהיבט המהותי". לדברי חוברס, המינוי יכתים את ערוץ החדשות כולו בצבע פוליטי, ולכן הוא בחר להתפטר.

מטעמה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' נמסר: "ועדת איתור בלתי תלויה מצאה את יוליה מתאימה לתפקיד וכל אמירה אחרת היא ניסיון פגיעה כוזב בשמה ללא כל אמת. האמירה שמדובר בשיקול פוליטי אינה ראויה להתייחסות".

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן