גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עבירה מובהקת": מומחים מעריכים - זה עונש המאסר שצפוי לענבל אור

פרשת "מלכת קבוצות הרכישה" הגיעה לשלבים המכריעים, אחרי שהורשעה בהעלמת מס ב-10 מיליון שקל, בזיוף ובמרמה ● מומחים מעריכים כי היא צפויה לעונש של עד 5 שנות מאסר ● עו"ד טלי ירון-אלדר, לשעבר נציבת מס הכנסה: "קשיים עסקיים אינם נסיבה מקילה"

ענבל אור בבית המשפט, בשבוע שעבר / צילום: יוסי כהן
ענבל אור בבית המשפט, בשבוע שעבר / צילום: יוסי כהן

פרשת ענבל אור, יזמית הנדל"ן שנחשבה בעשור הקודם ל"מלכת קבוצות הרכישה", הגיעה בסוף השבוע לשלב דרמטי. אור, שעסקיה קרסו ברעש גדול, ושהסתבכה בפלילים, הורשעה ביום שישי האחרון בהעלמת מס בהיקף של למעלה מ-10 מיליון שקל, בזיוף ובמרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחותיה וכלפי מנהל סניף בנק.

העירייה נתנה מעל 400 קנסות על חניה באותו מקום. כך הגיב ביהמ"ש
בלי עבירות שחיתות: השרים אישרו למשטרה להפעיל רוגלות
בג"ץ דחה את העתירות נגד פיטורי גלנט

אחרי שלא התייצבה להקראת פסק הדין יום קודם לכן, אור נעצרה והובאה לדיון על-ידי המשטרה. היא עוד הספיקה לקרוא "ישראל ארגון פשע", לפני שהשופטת דנה אמיר הרשיעה אותה בכל סעיפי האישום נגדה.

כתב האישום שהוגש ב-2019 מנה לא פחות מ-15 סעיפים שעסקו בפעילות המרכזית שבאמצעותה התפרסמה אור מ-2008: ארגון קבוצות רכישה באמצעות שורה של חברות, ובהן אור סיטי נדל"ן.

ב-2016 אור נעצרה ונחקרה בחשד לעבירות מס. החשדות, שהבשילו לאישומים פליליים, ניפצו את מעמד הכוכבת התקשורתית שממנו נהנתה עד אז, ובנוסף היא נאלצה להתמודד עם הליך פירוק החברות שבשליטתה ועם הכרזתה כפושטת רגל למספר שנים.

במהלך משפטה סירבה אור להכיר בסמכותו של בית המשפט. היא התעקשה שלא להיות מיוצגת, נעדרה מדיונים, וכאשר הגיעה אליהם, הפריעה, שרה, אכלה והאזינה לאוזניות. השופטת אמיר קבעה כי למרות ההתנהלות החריגה והבוטה של אור, היא הבינה היטב את המתרחש ופעלה באופן מניפולטיבי כדי לשבש את המשפט.

לא הוציאה חשבוניות

פסק הדין שהרשיע את אור כולל מספר אירועים מרכזיים, ובראשם העלמת מס בהיקף של יותר מ-10 מיליון שקל מעסקאות בסכומים של למעלה מ-80 מיליון שקל. עבירה זו התבצעה בחלק מהעסקאות שערכה אור בפרויקטים למגורים, אשר בהם ארגנה קבוצות רכישה, והיא הורשעה בכך שלא הוציאה עבורן חשבוניות ולא דיווחה כנדרש למע"מ. אור אף חמקה מלדווח למע"מ על עסקאות שביצעה כעוסקת עצמאית בזכויות שנרשמו לטובתה בפרויקטי נדל"ן.

בנוסף, אור הורשעה במרמה כלפי חלק מלקוחותיה בפרויקט צ'לנוב, שלהם הציגה מצגים כוזבים כדי שיעבירו 2 מיליון שקל לחברה שבשליטתה; ובזיוף מסמך בנקאי, שבאמצעותו שכנעה מנהל סניף בנק לכבד המחאות מטעם חברה בשליטתה, למרות שזו חרגה ממסגרת האשראי בחשבון.

אור רכשה לעצמה בגדים, תכשיטים ותיקים בהיקף של כ-900 אלף שקל ורשמה את ההוצאות בספרי חברה שבשליטתה כדי לחמוק מתשלום מס ומע"מ. חברה בשליטת אור אף מימנה עבורה רכישת דירה בסכום של 2.7 מיליון שקל, אך למרות שהדבר נחשב להכנסה מדיבידנד, אור לא דיווחה עליה.

אור גם הורשעה בעבירות על חוק הגנת הצרכן, אחרי שחברה בשליטתה שיווקה ללקוחות פרויקטים בגוש דן באמצעות סיסמאות מטעות, שמהן ניתן היה להבין כי מדובר במכר דירות ולא בארגון קבוצת רכישה.

פסק הדין צפוי להשפיע על עסקאות בענפי הנדל"ן והמיסוי. עו"ד טלי ירון-אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר ושותפה מייסדת במשרד ירון-אלדר פלר שורץ ושות', מזהה בו אמירה חשובה לגבי התופעה שבה בעלי שליטה מנצלים את החברה לטובתם האישית. "אנשי עסקים משתמשים לעתים בכספי החברה לשימושים פרטיים - מבלי להצהיר על כך לרשויות המס. זו עבירה מובהקת, ויש להיזהר בכך מאוד", היא מתריעה.

ירון-אלדר מזהה אמירה חשובה נוספת בפסק הדין לגבי התופעה שבה אנשים נקלעים למצוקה כספית, מסיבות שונות, ובתגובה מנסים לרמות את רשויות המס. "אנשים במצבים כאלה נוטים לחשוב שכספי המס שהחברה חייבת לשלם הם מעין 'כיס עמוק' וזמין, שממנו אפשר לשלוף כסף כדי לפתור בלת"מים. המצוקה העסקית איננה נסיבה מקילה. פסק הדין צריך להדליק נורות אזהרה לכל מי שנמצא בקשיים עסקיים, שלא להתפתות 'ללוות' כספים מסכומים המיועדים למס".

ירון-אלדר מעריכה כי בית המשפט צפוי לגזור על אור עונש שינוע סביב 5 שנות מאסר. לדבריה, "חלק מזה יהיה בגלל דרך ההתנהלות שלה", כלומר התעקשותה להפריע לדיונים ולכפור בסמכותו של בית המשפט.

עו"ד גיא שנער, סנגור בתחום הצווארון הלבן, שיעץ לאור מהגשת כתב האישום ועד לדיון הראשון בתיק, חולק שבחים לשופטת, אשר לדבריו "הקפידה שבעתיים על זכויותיה של אור, ולמעשה בחנה את הראיות שהוצגו לה במשקפיים של סנגור. השופטת גם ניתחה טענות הגנה שאור העלתה, ואפילו הקלה במסקנות כשהתאפשר".

"שלטה באופן מוחלט"

ההרשעה מלמדת, לדעת שנער, על כך ש"אור ניהלה את עסקיה באופן ריכוזי, שלטה באופן מוחלט וישיר בחברות ופעלה לעתים בניגוד לאזהרות שהשמיעו לה בעלי המקצוע אשר סבבו אותה - חלקם אף הועמדו לדין והורשעו בשל כך".

ואכן, לפסק הדין קדמו הסדרי טיעון שבהם הורשעו ונידונו לעבודות שירות דרור גלעדי, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים בחלק מחברות הקבוצה, והפך לעד מדינה; וטלי חיו, שהייתה העוזרת האישית של אור.

מבלי להידרש ספציפית למקרה של אור, שנער מצביע על כך שהפסיקה ומדיניות הענישה עד היום עשויות להוביל לגזר דין של 3-4 שנות מאסר בתיק. לדבריו, "לפני כן, אור תקבל עוד הזדמנות להשמיע את הצד שלה בסיפור במסגרת הטיעונים לעונש, ואז כמובן יהיה ערעור למחוזי".

פרשת ענבל אור

● יזמית הנדל"ן שלטה בקבוצת חברות, ביניהן אור סיטי, שהתמחו מ-2008 בארגון קבוצות רכישה.

● ב-2016 נעצרה ונחקרה בחשד לעבירות מס. החברות נכנסו לפירוק, והיא הוכרזה כפושטת רגל למספר שנים.

● ב-2019 הוגש כתב אישום ב-15 סעיפים של עבירות מס, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, תחבולה וזיוף.

● האישומים המרכזיים: העלמת מס ביותר מ-10 מיליון שקל, מרמה ושימוש בחברות למימון הוצאות אישיות ללא דיווח.

● אור הורשעה בכל סעיפי האישום. עונשה ייגזר בהמשך ולפי הערכות ינוע בין 3 ל-5 שנות מאסר.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - מניות הבנקים קפצו, מניות הנדל"ן איבדו גובה ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● הגיוס הענק של חברת השבבים קווליטאו, שזינקה בת"א במעל 4,000% ● וגם: בנק ההשקעות שממליץ להגביר חשיפה לתחומים שאינם AI ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות וחברת הביטוח הראל

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה, בעקבות מכסי טראמפ והירידות בוול סטריט

בורסת הונג קונג יורדת בכ-2% ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● מחירי המתכות היקרות קפצו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב רשמו ירידות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"