גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס
מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול הענק בשטראוס לאחרי ממצאי הסלמונלה במפעל עלית בנוף הגליל: ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בחברה והנהלים לפני האירוע היו תקינים; כי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה; וכי נושאי משרה בשטראוס לא ייתבעו. דירקטוריון שטראוס  החליט על אימוץ המלצות הוועדה. 

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות
5 הטרנדים שיובילו את השיווק הדיגיטלי ב-2025

שטראוס פרסמה את ממצאי הוועדה שמונתה לאחר שהוגשו תביעה נגזרת נגדה זמן קצר אחרי הריקול, ובה דרשו התובעים משטראוס לתבוע את נושאי החברה בגין הנזק שנגרם.

בוועדה ישבו השופטת בדימוס הילה גרסטל, פרופ' שרון חנס ורוני קוברובסקי, ולה ייעץ משרד עורכי הדין ארדינסט, בן נתן, טולידאנו כיועץ משפטי חיצוני.

הוועדה התכנסה כ-47 פעם ובחנה את נהלי ותהליכי העבודה והבקרה בשטראוס בנוגע לריקול שהוביל לסגירתו הזמנית של מפעל השוקולד בנוף הגליל לתקופה של כארבעה חודשים, מאפריל עד אוגוסט 2022, עד לטיהורו ושיפוצו המלא. זאת לאחר שהחברה קראה לציבור להחזיר את כלל חטיפי השוקולד שיוצרו במפעל עלית בנוף הגליל, בעקבות ממצאי סלמונלה, במה שהפך לריקול הגדול בתולדות המדינה. 

הוועדה בחנה את התנהלות נושאי המשרה ובעלי התפקידים בחברה, בדגש על השאלה האם קמה עילת תביעה, והאם יש בידה תשתית ראייתית עובדתית שתצדיק הגשת תביעות אזרחיות על-ידי שטראוס נגד נושאי משרה או בעלי תפקידים בה, בעבר או בהווה, או נגד צד שלישי.

נזכיר כי באותה תקופה גיורא בר-דעה כיהן כמנכ"ל קבוצת שטראוס, והודיע על עזיבתו באוגוסט אותה שנה; וכמנכ"ל שטראוס ישראל כיהן אייל דרור, שהודיע על עזיבתו את התפקיד כמה חודשים מאוחר יותר. בהמשך מונה שי באב"ד לתפקיד מנכ"ל הקבוצה.

הוועדה קיימה במשך למעלה משנתיים עשרות פגישות וראיונות עם נושאי משרה מכל הדרגים בחברה, בדירקטוריון ועובדים במפעל, עיינה במאות מסמכים, בהן הודעות למשרד הבריאות, והתייעצה עם מומחים בתחום המזון, הביולוגיה, הטכנולוגיה והתעשייה, על-מנת לבדוק האם פעולות החברה היו ראויות, והאם יש לתבוע את נושאי המשרה בגין הנזק. כאמור, המסקנה שלה היא שלא הייתה הפרת חובת זהירות ונאמנות, וגם לא הפרה של חובת הפיקוח על-ידי חברי הדירקוטוריון. 

אין עדות להתרשלות

כאמור, הוועדה קבעה כי הנהלים טרם האירוע היו תקינים, ולא ניתן להצביע על פגם שנפל בהתנהלות נושאי המשרה העיד על התרשלות. למעשה, עדיין לא יודעים מה גרם לאירוע הריקול.

נזכיר כי ימים מספר לאחר הריקול קיימו בכירי החברה מסיבת עיתונאים בנוכחות יו"ר הקבוצה עפרה שטראוס, ובה תיאר דרור כי "יש כמה ליקויים לא קלים ולא פשוטים שחשפנו בפני משרד הבריאות. ליקויים שנצטרך לטפל בהם... אני יכול לומר שבשבועות שלפני הגילוי הראשון עשינו שיפוץ במפעל שלא התנהל לפי הנהלים שלנו. יש טעם לפגם בדרך בה זה נעשה, ויש פה רמת סיכון שהשפיעה על העניין כנראה".

עוד הוסיף אז דרור כי חודש לפני האירוע זוהו יונים במפעל השוקולד הנוזלי. כך, בלתי אפשרי לקבוע מה היה הגורם היחיד להימצאות הסלמונלה במפעל, ומכך גם לא להוכיח כי המעשים או הכשלים בהתנהלות השוטפת הם שגרמו לו.

לכן, הוועדה קבעה כי אין מקום להגיש תביעות לנוכח שיקולים של טובת החברה, בין היתר בשל העלויות הגבוהות בניהול תביעה כזו, כשהסיכוי לקבל סכומים כלשהם הוא נמוך; ובמקום זאת יש ללכת בדרך של הסדר פשרה, במסגרתו תשלם החברה המבטחת - כלל - לשטראוס את ביטוח נושאי המשרה, שמשפה בגין האחריות סכום של 27 מיליון שקל ו-3.5 מיליון שקל לתובעים. ההסדר יוגש לבית המשפט המחוזי.  

למרות כל אלה, הוועדה כן ציינה כי קיים ספק אם התנהלות מפעל עלית לעניין סוג בדיקות הקוליפורמים תואמות את המקובל, וכי ייתכן שהיה ראוי כי יבוצעו באופן יזום בדיקות מעמיקות יותר. עם זאת, הודגש כי בדיקות אלה אינן אפקטיביות דיין בעולם, ויש לעבור לבדיקות אחרות. 

עוד קבעה הוועדה כי במפעל היה קיים פער ביחס לתוכניות הדיגום המקובלות לאיתור סלמונלה, וייתכן כי היה מקום לבצע בדיקות סלמונלה בתדירות גבוהה יותר ביחס למוצרים סופיים. עם זאת, הוחלט כי לא ניתן לקבוע כי תוכנית הדיגום של המפעל אינה תואמת את הוראות הדין או חרגה מהסטנדרט המקצועי הסביר בנסיבות העניין. 

"עשרות שנות מצוינות" 

"החברה עברה שינויים ותהליכים עמוקים שמעמידים את האיכות ובטיחות המזון בסטנדרטים בינלאומיים מובילים", נמסר מדירקטוריון שטראוס. "לשטראוס יש מורשת של עשרות שנות מצוינות, ונמשיך להקדיש מאמצים לשיפור מתמיד כדי להביא את המוצרים הטובים והאיכותיים שלנו לצרכנים בארץ ובעולם. הקמת הוועדה והשיתוף בתוצאותיה הם חלק ממחויבותנו לשקיפות מלאה כלפיי הצרכנים, המשקיעים ובעלי העניין של הקבוצה. למדנו את כל ממצאי הוועדה ומסקנותיה, ונמשיך לפעול ליישום ההמלצות גם בעתיד. אנו מודים לחברי הוועדה על עבודתם". 

עוד נמסר משטראוס כי "במרוצת השנתיים האחרונות, הובילה הקבוצה שורה ארוכה של מהלכים לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בתהליך; בתוך כך - הקימה מערך איכות ובטיחות מזון וגיבשה תרבות ארגונית לאיכות ובטיחות, הכוללת סטנדרטים מתקדמים המשפיעים על כל תהליכי העבודה, השקעה בתשתיות פיזיות ודיגיטליות במפעלי החברה, אימוץ תהליכי ממשל תאגידי וניהול סיכונים המתאימים לסטנדרטים בינלאומיים, וכל זה כדי להמשיך ולהבטיח מוצרי מזון באיכות ובסטנדרטים בלתי מתפשרים. 

"החברה עברה למבנה ארגוני חדש שעליו הוחלט כבר בשנת 2021, טרם הריקול, שבו החברה איחדה את כלל תשתיות האיכות והתפעול תחת משנה למנכ"ל וסמנכ"ל תפעול ושרשרת אספקה (COO), שהוא חבר הנהלת הקבוצה". 

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה