גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון שקל, למרות שהבטיחה להחזיר פי ארבעה

בהתפוצצות פרשת קרן וולת'סטון הבטיחה החברה להשיב ללקוחות כ־400 מיליון שקל כבר ב-2024 ● עם זאת, היא השיבה ללקוחות בשנה האחרונה כ-100 מיליון שקל בלבד ● איך נוצר הפער?

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי
ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

קרן ההשקעות וולת'סטון אשר גייסה מאות מיליוני שקלים לטובת מימון פרויקטים של התחדשות עירונית, לא עמדה בהבטחותיה להחזיר מאות מיליוני שקלים למשקיעיה אשתקד - כך עולה מבדיקת גלובס.

וולת'סטון נמצאת בבעלות איש שוק ההון ירון פיטארו (50%) ומנוהלת על־ידו וכן על־ידי עידן כץ ואילן בן ישי (50%). שני אלה הם מייסדי סוכנות הביטוח נטו פיננסים, שנמכרה לאחרונה במסגרת הסדר חוב אחרי שהסתבכה בעצמה.

בדיקת גלובס | הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, הסוד שגילה אייל ברקוביץ' והשאלה שנותרה פתוחה
האם רשות המסים רשאית לנתק רואה חשבון ממערכת המיחשוב שלה?

רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה, בחשד להצעה ומכירה ללא תשקיף ליותר מ־35 איש, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ייעוץ ללא רישיון, קבלת טובת הנאה וכן עבירות של הלבנת הון בין השנים 2018־2023.

בעת התפוצצות הפרשה, הצהירה הקרן בפני כלי התקשורת כי "עד סוף שנת 2024 וולת'סטון צפויה להערכתה להחזיר למשקיעים בשותפויות... כ־400 מיליון שקל... מפרויקטים שמצויים בשלב מתקדם".

על הדברים הללו חזרה החברה גם בבית המשפט וגם בהקלטות שנחשפו בגלובס בחודש ספטמבר האחרון, בהן נשמע פיטארו חוזר ואומר למשקיעים כי "הציפיות שלנו הן להחזיר עוד 400 מיליון שקל השנה, ובשנתיים־שלוש הקרובות להחזיר את היתרה, כמה שאפשר".

היו"ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ"ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

אלא שעל־פי מידע שהגיע לגלובס, ולא מוכחש על־ידי וולת'סטון, הקרן החזירה למשקיעים כ־62 מיליון שקל בשנת 2024, ועוד 38 מיליון שקל בינואר 2025. מכאן שהקרן החזירה בסך־הכול במהלך התקופה כ־100 מיליון שקל בלבד - כרבע מהסכום שעליו התחייבה.

מי שעקב אחרי הפרשה יכול היה לנחש כי הקרן לא תעמוד בהתחייבויות. בחודש ספטמבר 2024 חשף גלובס התכתבויות פנימיות בקבוצת "וולת'סטון סוכנים", שבמסגרתן פיטארו עצמו כבר לא מאמין שהקרן תחזיר 400 מיליון שקל. אולם המשקיעים לא זכו לקבל ממנו עדכון כזה בזמן אמת.

באותה התכתבות ציין פיטארו כי "לגבי ה־400 מיליון, הצפי תלוי בהחזרים, ברי־פייננס (מימון מחדש, נ"א), מחיר למשתכן, משחרור עודפים באור יהודה, שהם החלק משמעותי מהחישוב... ההצהרות הללו (על החזרת 400 מיליון שקל, נ"א) היו תחת צפי מסוים. מאז קרו דברים רבים במדינה שהשפיעו. לדוגמה, פרויקט אור יהודה היה צריך לפי נתוני פברואר להסתיים באוגוסט 24, אבל בגלל מחסור בפועלים הפרויקט יסתיים בפברואר 25. זה הבדל של יותר מ־100-150 מיליון שקל בעיתוי החזרת הכספים".

נזכיר כי בעת התפוצצות הפרשה בתחילת 2024, פיטארו גם ניסה להרגיע את המשקיעים וטען בפניהם כי מדובר בבדיקה רוחבית של רשות שוק ההון: "אנחנו רואים שהרשויות עושות בדיקות רוחב לגבי כל הענף של השקעות אלטרנטיביות. הן בודקות בעיקר קרנות גדולות כמו וולת'סטון", אמר. "להערכתנו כל הגופים הפרטיים נבדק, וזה חלק מהרצון לעשות רגולציה. אנחנו גוף שקיים כבר 10 שנים וגייס 1.2 מיליארד שקל. יש לנו כמות גדולה של פרויקטים, יותר מ־100 שותפויות, לא איזה גוף שנוצר אתמול".

איך הסתבכה קרן וולת'סטון?

וולת'סטון, שגייסה את הכסף מיותר מ־2,000 משקיעים, בסיוע אגרסיבי של סוכני נטו (שהייתה בבעלות שניים מבעלי השליטה בקרן), הקימה במהלך שנותיה יותר מ־150 שותפויות שנתנו הלוואות משלימות להון עצמי (מזנין) לקבלנים, בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית ומחיר למשתכן. לכאורה מדובר במנגנון פשוט של מתן הלוואה לקבלן כדי שיוכל לקבל מהבנק מימון וליווי לפרויקט שלו. בתמורה הקבלן משלם לשותפויות ריבית וחלק מהתשואה על הנכס. לכאורה תחום ההתחדשות העירונית נחשב לבטוח יחסית, שכן אין צורך לרכוש קרקעות, והפרויקטים הם יותר קצרי־טווח, אבל בפועל מדובר בתחום רווי בירוקרטיות וחסמים רגולטוריים, ועד שהדחפורים מגיעים לשטח עוברות לעתים קרובות שנים ארוכות.

וולת'סטון כשלה בחלק מהשקעותיה, אולי גם בבחירת היזמים שאיתם תעבוד ותספק להם את ההלוואות שמכונות "המסוכנות ביותר בענף". היא נקלעה לסכסוכים משפטיים מול יזמים שונים, פרויקטים נתקעו, וחלקם לא יושלמו בעתיד הנראה לעין.

תגובת וולת'סטון: "פרויקטים בהיקפים משמעותיים שהיו צריכים להסתיים בשנת 2024, סיומם נדחה למהלך 2025, וזאת בעיקר בגלל מחסור בעובדים בענף הבנייה בישראל עקב המלחמה, דבר שעיכב את סיום הפרויקטים, ובעקבות כך את החזרי ההלוואות מהיזמים לשותפויות ומשם למשקיעים. המשקיעים בשותפויות הרלוונטיות קיבלו עדכון בנושא".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: האם גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש של שר האוצר סמוטריץ', שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־130 דולר, נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו, והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו החדש בדרך לביטול?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסות טוקיו ודרום קוריאה שברו שיאים חדשים

הדאקס עולה בכ-0.2% ● הקוספי זינק בכ-3.7%, לאחר שרק אתמול חצה לראשונה את רף ה-6,000 נקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם