גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעדים וההזדמנויות: הרבה זמן לא ראינו מחירי טיסות כאלה

ענקיות הלואו קוסט האירופיות חוזרות לנתב"ג עם מאות טיסות שבועיות ב־2025, בניסיון לשחזר את היקפי הפעילות מהימים שקדמו למלחמה ● חברות התעופה המקומיות, ששלטו בשוק בשנה החולפת, יתמודדו עם תחרות חזקה ביעדים הקרובים ● ומי יחליפו את החברות הטורקיות?

וויזאייר. 108 טיסות שבועיות / צילום: יח''צ
וויזאייר. 108 טיסות שבועיות / צילום: יח''צ

לאחר שנה שבה חברות התעופה הישראליות שלטו בשמי נתב"ג, נראה כי התמונה מתחילה להשתנות עם חזרתן ההדרגתית של החברות הזרות.

תיקון החוק עבר: חברות תעופה זרות לא יצטרכו לפצות על ביטול טיסה
רשות האוכלוסין קוראת לחדש דרכונים, אבל כמעט ואין תורים
אמסטרדם מתקרבת: עוד חברת תעופה מודיעה על חזרה לישראל

מתחילת המלחמה אל על, ישראייר וארקיע נהנו מדומיננטיות בנתב"ג, ובמיוחד באוקטובר האחרון - שיא תקופת החגים. במהלך אותו חודש נרשם שפל חסר תקדים כאשר פעלו בנתב"ג פחות מ־20 חברות תעופה זרות. עם תחילת עונת הקיץ באפריל הקרוב, מספר החברות הזרות יוכפל, וגם היקפי הפעילות צפויים לגדול.

על־פי נתוני רשות שדות התעופה, בקיץ הקרוב צפויים לעבור בנתב"ג כ־1.8 מיליון נוסעים, עלייה משמעותית בהשוואה לקיץ הקודם, במהלכו אירעו המתקפות האיראניות וההסלמה הביטחונית בצפון שהביאו לגל ביטולי טיסות. בכירים בענף מציינים כי "השוק מתחיל להתנהג כמו בקיץ נורמלי, ואנחנו לא רחוקים משם. מספר החברות החוזרות מרשים בהתחשב באי־הוודאות שעדיין קיימת".

החברות הישראליות מככבות

השוואת היקף הפעילות של חברות התעופה בנתב"ג בין 2023 ל־2024 מצביעה על שינויים מרכזיים במבנה השוק. שנת 2023, שהתאפיינה בהתאוששות ממשבר הקורונה ובצמיחה הדרגתית, נקטעה באוקטובר עם ירידה חדה בפעילות התעופתית עקב פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". מנגד, 2024 הייתה שנת הסתגלות ובניית שגרה תעופתית חדשה תחת מציאות ביטחונית מורכבת.

המגמה הבולטת ביותר בשנה החולפת היא התחזקותן של החברות הישראליות, שהרחיבו את פעילותן באופן משמעותי כתוצאה מהיעדרותן של חברות תעופה זרות. אל על המשיכה להוביל את השוק ושמרה על מקומה במקום הראשון בשנת 2023 ו־2024. השנה, לעומת זאת, התחרות תגבר, ואל על, שצפויה להציע בין 350-450 טיסות שבועיות, תיאלץ להתמודד עם חלופות נוספות עבור הקהל הישראלי.

ישראייר, שהייתה במקום הרביעי ב־2023, הגדילה את פעילותה והפכה לחברה השנייה בגודלה בשוק הישראלי בשנה החולפת. השנה היא צפויה להפעיל כ־170 טיסות שבועיות, תוך התמקדות בטיסות ליעדים קרובים וטיסות פנים.

גם ארקיע התרחבה משמעותית ועברה מהמקום השביעי למקום השלישי. השנה היא צפויה להפעיל 150 טיסות שבועיות.

חברות הלואו קוסט חוזרות

שלוש החברות המקומיות יצטרכו כאמור להתמודד השנה עם תחרות חזקה מצד החברות הזרות. בראשן אפשר לציין את וויזאייר, שצפויה לחדש ולהרחיב את פעילותה עם 108 טיסות שבועיות ל־22 יעדים. החברה הייתה השחקנית השנייה בגודלה בשוק הישראלי ב־2023, אך ב־2024 ירדה למקום הרביעי לאחר שצמצמה פעילות בשל המצב הביטחוני.

גם ריינאייר ואיזי ג'ט צפויות לחזור בכל הכוח. שתי ענקיות הלואו קוסט האירופיות היו שחקניות דומיננטיות בשוק המקומי עד שנת 2023, אך נעלמו לחלוטין מהעשירייה הפותחת בשנת 2024. שתיהן צמצמו את פעילותן בשל חוסר יציבות ביטחונית וביטולי טיסות ארוכי־טווח. ריינאייר צפויה לחזור לשוק השנה עם 72 טיסות שבועיות ל־20 יעדים, איזי ג'ט תשוב לפעילות עם 38 טיסות שבועיות לשבעה יעדים.

אלה יתחרו בשתי החברות האירופיות בבעלות קווי חופשה הישראלית, בלו בירד וטוס, שנהנו מהיעדרן של המתחרות. ב־2024 הן התמקמו בעשירייה הפותחת של החברות הפעילות בנתב"ג, בין היתר לאחר שהרחיבו את הפעילות לערים אירופיות מרכזיות, ובהן סופיה, וינה, בודפשט, ברצלונה, פראג וברלין.

בקיץ הקרוב בלו בירד צפויה להפעיל 62 טיסות שבועיות, וטוס תציע 35 טיסות שבועיות. במקור, החברות התמקדו בעיקר בטיסות לאיי יוון ולקפריסין, ונכון להיום הן מתכננות להמשיך את הקווים לערים מרכזיות באירופה למרות חזרת חברות הלואו קוסט, שעלולה לאתגר אותן.

עם יציאתה של טורקיש איירליינס מהשוק, פליי דובאי ואיתיחאד הופכות לאופציה מרכזית לטיסות המשך דרך דובאי ואבו דאבי. פליי דובאי צפויה להפעיל 56 טיסות שבועיות, ואיתיחאד בין 20 ל־25 טיסות שבועיות, מה שמחזק את מעמדן כתחליף לטורקיש ופגסוס שהפעילו בעבר יחד יותר מ־100 טיסות שבועיות.

גם אתיופיאן איירליינס, שהתחזקה בהיעדר החברות הזרות, הצליחה להתברג למקום התשיעי ב־2024. גם היא משמשת כחלופה לחברות הטורקיות שמאפשרות קונקשנים, עם 19 טיסות שבועיות והיצע רחב של טיסות המשך מאדיס אבבה.

כבר עם ההודעות של חברות התעופה הזרות על חזרתן לפעילות ופתיחת מערכת ההזמנות, ניתן למצוא כרטיסי טיסה במחירים אטרקטיביים במיוחד. יעדים שבעבר היו יקרים להגעה, כמו לונדון, ברלין ומדריד, הופכים נגישים יותר, בעוד שהמחירים ליעדים שכבר היו זמינים בשנה האחרונה באגן הים התיכון ובמזרח אירופה צונחים לעתים לרמות נמוכות במיוחד ואף מתחת ל־100 דולר לכרטיסי הלוך ושוב.

ואלה שטרם חזרו

באפריל הקרוב יתקבלו החלטות גורליות של חברות התעופה הזרות שטרם חידשו את פעילותן בישראל. למרות ההתאוששות ההדרגתית, יש גם חברות תעופה גדולות שעדיין לא הודיעו על חזרתן. הסיבות לכך משתנות מחברה לחברה, אך ניתן למפות אותן לשלושה גורמים מרכזיים: אי־ודאות ביטחונית שמשפיעה על יכולת התכנון לטווח ארוך לחברות שמפעילות טיסות ארוכות־טווח, ועל כן גמישות פחות מאלה המפעילות טיסות ליעדים קרובים, אתגרים תפעוליים ולוגיסטיים וכן שיקולים פוליטיים ודיפלומטיים.

בין החברות המפעילות טיסות ליעדים רחוקים וחוששות לתכנן קדימה טיסות לישראל, נמנות אמריקן איירליינס, שהודיעה כי לא תשוב לישראל עד להודעה חדשה; אייר קנדה, שלמרות שטיסות החברה מופיעות במערכת ההזמנות לחודש מאי, החברה טרם הודיעה רשמית על חזרתה; וקתאי פסיפיק, שציינה כי לא תשוב לפני סוף מרץ, אך עד כה לא הכריזה רשמית על דחייה נוספת ולא פתחה מחדש את הקווים לישראל במערכת ההזמנות.

לא רק השפעות המלחמה מרחיקה חלק מהחברות הזרות מלשוב לפעול בישראל. וירג'ין אטלנטיק, למשל, מתמודדת עם מחסור בחלקי חילוף למנועי רולס רויס טרנט 1000, מה שפוגע בזמינות מטוסי הבואינג 787-9 שלה. בשל כך, היא דחתה לא רק את חידוש הקו לתל אביב, אלא גם את פתיחת הקו המתוכנן לבירת גאנה, אקרה, לפחות עד חורף 2025.

גם החברות הטורקיות טורקיש איירליינס ופגסוס לא צפויות לשוב לנתב"ג נכון להיום, זאת כמובן בשל שיקולים פוליטיים ודיפלומטיים ועל רקע היחסים המתוחים בין טורקיה לישראל. על־פי הערכות, הן צפויות לקבל החלטה סופית באפריל, כאשר יוקצו מחדש הסלוטים (משבצות הזמן להמראות ולנחיתות).

כמו כן, החברות רויאל אייר מרוק, ג'ורדניאן איירליינס ואיג'יפט אייר טרם הודיעו על חזרה, וגורמים בענף מעריכים כי הסיכוי לכך נמוך במיוחד. הסיבה העיקרית לכך היא חוסר היציבות הדיפלומטית של ישראל מול מדינות אלה, יחד עם החשש מפגיעה תדמיתית או פוליטית במדינות־האם שלהן.

עוד כתבות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר