חברת התעופה וויזאייר חוזרת לישראל, והמחירים צפויים לרדת

החזרה של וויזאייר מספקת חיסכון משמעותי עבור הטסים לחו"ל, והוודאות שהטיסה אכן תצא עולה • וגם: למרות המלחמה, בסוכנות נסיעות שמתמחה בנסיעות עסקים מעידים על גידול בנסיעות העסקים לחו"ל, מה קורה עם נסיעות עסקיות בשאר העולם? • חדשות התעופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

לאחר הפסקה של יותר מחודש, חברת התעופה וויזאייר צפויה לחזור לפעילות בנתב"ג במהלך השבוע הקרוב. תחילה תתמקד החברה בטיסות לקפריסין בלבד, והחל מה-15 בינואר היא מתכננת להרחיב את פעילותה ליעדים נוספים. החזרה של וויזאייר מביאה עימה בשורה ותאפשר רכישת כרטיסים במחירים נמוכים משמעותית ביחס לחברות התעופה הישראליות. לפי נתוני אופיר טורס ישנם פערים משמעותיים במחירי הכרטיסים כבר ביום חזרתה של וויזאייר לפעילות. לדוגמה, עלות כרטיס לבודפשט בוויזאייר תעמוד על 180 דולר בלבד, לעומת 299 דולר בישראייר. כרטיס לרומא יעלה 172 דולר בוויזאייר, בהשוואה ל-302 דולר בארקיע. הפער הגדול ביותר נרשם בקו ללונדון, שם עלות כרטיס בוויזאייר תהיה 351 דולר, לעומת 849 דולר באל על. 

למרות הפסקת האש: אייר פראנס מאריכה את ביטולי הטיסות לישראל
טיסות הקונקשן חוזרות: כך תטוסו לארה"ב בפחות מאלף דולר

החזרה של וויזאייר אמנם מתאפיינת במחירים גבוהים יותר מאלה שהיו בתקופות של תחרות אינטנסיבית, אך הם עדיין נמוכים משמעותית מאלה של החברות הישראליות. יש לציין כי הבדלי המחירים נובעים גם משיטת התמחור של חברות התעופה. בעוד חברות ישראליות שפעלו באופן סדיר בישראל לרוב ישווקו את המושבים האחרונים בטיסה פחות מחודש לפני ההמראה, וויזאייר משווקת את המושבים הראשונים, מה שמאפשר לה להציג מחירים אטרקטיביים יותר. ככל שהטיסה מתמלאת, מחירי הכרטיסים צפויים לעלות בהתאם למודל התמחור המקובל בענף. 

לצד המחירים האטרקטיביים, עולה גם סוגיית היציבות. חודשים של שינויים תכופים מצד חברות בינלאומיות, כולל ביטולים ושינויים בלוחות הטיסות, הובילו לחוסר ודאות בשוק. האמון הצרכני בחברה כמו וויזאייר אינו גבוה, אף שפעלה ביציבות ביחס לחברות לואו קוסט אחרות, עדיין לא ברור אם תצליח לשמור על לוח טיסות יציב לאורך זמן. מנגד, החברות הישראליות מציעות מידה גבוהה יותר של יציבות, גם אם במחיר גבוה יותר. המחירים של החברות הישראליות לא משקפים רק את עלויות הטיסה, אלא גם את הערך שהצרכנים מייחסים ליציבות ולבטיחות. בעוד שגם טיסות של חברות ישראליות עלולות להתבטל או להידחות, הסיכוי לכך נמוך משמעותית בהשוואה לחברות זרות. לכן, עבור רבים מהישראלים, המחיר הגבוה הוא בעצם מחיר האמון שהם מוכנים לשלם. 

למרות המלחמה: גידול בנסיעות העסקים לחו"ל

השבוע נחשף בגלובס כי בקרוב תחל חברת אל על בפרויקט פיילוט שנועד להקל על אנשי ההייטק והעסקים הישראלים בטיסות ליעדים משמעותיים לנסיעות עסקיות. במסגרת שיתוף פעולה עם איגוד ההייטק הישראלי, הפועל תחת התאחדות התעשיינים, סוכם על הקצאת 15 מושבים בכל טיסה ללונדון (הית'רו), פריז וניו יורק, לטובת אנשי עסקים שטסים למטרות עבודה. הפיילוט מאפשר לחברות לרכוש כרטיסים במחלקת תיירים, בתנאי שההזמנה תבוצע עד תשעה ימים לפני מועד הטיסה. חברות המעוניינות להצטרף להטבה יידרשו להירשם דרך אגף העסקים של אל על באמצעות קישור ייעודי, תוך ציון שם סוכן הנסיעות המייצג אותן. 

היוזמה של איגוד ההייטק מהווה צעד משמעותי לטיפול באחת הבעיות הכואבות ביותר בענף: המחסור במושבים בטיסות לארה"ב. תעשיית ההייטק הישראלית, כמו גם תעשיות נוספות, תלויה בקשרים ענפים עם השוק האמריקאי ונזקקת לנגישות רציפה ליעדים אלה. חשיבותה של ארה"ב לכלכלה הישראלית עצומה: שני שלישים מההון שגויס בענף ההייטק ברבעון האחרון הגיעו מחו"ל, בעיקר מארה"ב. לפי נתוני אופקים, שוק נסיעות העסקים הישראלי רשם עלייה מרשימה בשנת 2024, עם צמיחה של כ-40% בכמות הנוסעים העסקיים בהשוואה לשנת 2023. העלייה מתבטאת בעיקר ביעדים פופולריים, המשקפים את הצורך ההולך וגדל של חברות ישראליות לשמור על קשרים עסקיים בינלאומיים. היעד הבולט ביותר הוא ניו יורק, עם עלייה של 142% בכמות הנוסעים העסקיים בהשוואה לשנה הקודמת. יחד עם זאת, נתוני הנוסעים מצביעים על כך שחלק ניכר מהנוסעים לניו יורק עושים זאת באמצעות טיסות קונקשן, בשל היעדר טיסות ישירות רבות לארצות הברית.  

"אנחנו רואים בשנה האחרונה בישראל גידול משמעותי בנסיעות עסקים לחו"ל", מציינת רויטל בן נתן, מנכ"לית חברת התיירות אופקים. "זה נובע ממספר גורמים כשמרכזם, העובדה לפיה שותפים גלובליים של אנשי עסקים ישראליים לא יכלו להגיע השנה לישראל, והפגישות נערכו בחו"ל. חברות סטארט-אפ רבות כיום מחפשות את חברות התיירות שלהן זרועות בינלאומיות כדי לנצל כלים טכנולוגים ואחידות במדיניות ובניהול התקציב של כלל הפעילות בכל הסייעים. כמו כן, אנחנו רואים גידול בפעילות של חברות עסקיות בחו"ל במקביל להרחבת הפעילות במסגרת המקומית. כמו כן, ישנה עלייה גדולה באנשים הטסים לפגישות עם שותפים עסקיים, לקוחות פוטנציאלים וכנסים, בהם מעדיפים לפגוש את האנשים פנים אל פנים ולא רק בצורה וירטואלית". 

נראה כי האיגוד הצליח לספק פתרון מעשי, גם אם לא מושלם, לבעיית הנגישות לארה"ב. שיתוף הפעולה עם אל על מספק מענה בטווח המיידי, אך מעורר דאגה היות והמטוסים של אל על נמצאים בתפוסה גבוהה, ועולה חשש כי יורידו נוסעים שרכשו כרטיסים מבעוד מועד לטובת שריון מקומות להייטקיסטים ואנשי עסקים. מאל על נמסר כי לא יורדו נוסעים מטיסות החברה למטרה זו. 

לפי נתוני אופקים, יעד נוסף שבלט בעלייה משמעותית הוא בנגקוק, שרשמה זינוק של 146%. גם פרנקפורט התברגה ברשימה עם עלייה של 100%, מה שמרמז על תפקידה המרכזי כצומת טיסות לעסקים באירופה. לאחר שלושת היעדים המובילים, בולטות הערים הבאות מבחינת כמות הנוסעים: פריז עם עלייה של 109%, לונדון עם עלייה של 48% ואתונה עם עלייה של 93%. לצד העלייה המרשימה בכמה יעדים, נרשמו גם ירידות משמעותיות ביעדים אחרים. באבו דאבי ובדובאי, לדוגמה, חלה ירידה של 23% ו-7% בהתאמה בכמות הנוסעים העסקיים. הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בניו דלהי, עם ירידה של כ-50% לעומת השנה הקודמת. הגורמים לירידות אלה כוללים שינויים בהעדפות הנסיעות העסקיות, הקטנת היקף הפעילות הכלכלית ביעדים מסוימים, והשפעות תפעוליות שונות. 

המגמה העולמית: יותר נסיעות עסקים משלבות פנאי, וההוצאות יגדלו

לפי נתוני הדו"ח State of the Market של חברת התיירות הגלובלית FCM ונציגה בישראל אופקים לשנים 2024-2025, הוצאות הנסיעות העסקיות צפויות לגדול בין 15%-20% עד סוף שנת 2025. הממצאים מבוססים על נתוני סקר רחב היקף שנערך בקרב חברות בינלאומיות ומשקפים את התפתחות התחום לקראת שנת 2025. הגידול יורגש במיוחד באזורים כמו אסיה ואמריקה הלטינית, שצפויים להפוך למרכזי פעילות משמעותיים. העלייה בהוצאות משקפת את חזרתה של הפעילות העסקית הגלובלית למסלול של צמיחה, אחרי האטה ממושכת בשנים האחרונות. 

עוד עולה מהדו"ח כי מטרות הנסיעות העסקיות מגוונות, 63% מהמשיבים טענו כי הן מיועדות לפגישות עם לקוחות, ספקים ובעלי עניין. 56% נוסעים לכנסים, בעוד 55% נוסעים לפגישות פנימיות. נסיעות עבור מכירות ופיתוח עסקי מהוות 41% מכלל הנסיעות. 66% מהמשיבים דיווחו כי שילבו פנאי בנסיעותיהם העסקיות, תוך שהם מוסיפים כ-25% מהזמן הכולל לפעילויות פנאי. נתון זה מצביע על מגמה ברורה של טשטוש הגבולות בין עבודה לחופשה.

עוד 3 דברים שקרו בענף:

● הבוקר, חברת התעופה הספרדית אייר אירופה המריאה כמתוכנן ממדריד לתל אביב, ותשוב לפעול במתכונת של חמש טיסות שבועיות על קו תל אביב מדריד, עם טיסות המשך למגוון רחב של יעדים במרכז ודרום אמריקה.

● משרד התיירות יתקצב 55 פרויקטים תיירותיים בהיקף של כ-230 מיליון שקל: 22 מיליון שקל יושקעו ביהודה ושומרון, כ-65 מיליון שקל יושקעו לשדרוג תשתיות תיירות בצפון.

● לפי נתוני פספורטקארד: האלימות הקשה נגד ישראלים בעיר אמסטרדם באה לידי ביטוי בבחירת יעדי הנסיעה של הישראלים לחופשת חג המולד. אחרי שבשנה שעברה בחרו עשרות אלפי ישראלים בבירת הולנד כיעד אליו יטוסו לחופשה החורפית, השנה פחות מ-1% מהישראלים הנוסעים לחו"ל בוחרים לעשות זאת.