גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראייר תפעיל לראשונה טיסות לארה"ב. הבשורה הגדולה לא מסתתרת במחירים

חברת התעופה ישראייר הודיעה כי קיבלה אישור להפעיל טיסות בקו המבוקש לניו יורק, והצפי הוא להמראה ראשונה באביב הבא ● מטוס חכור, שבע טיסות שבועיות וצוות ישראלי: כך זה יעבוד, ומה תהיה ההשפעה על התחרות והמחירים

ניו יורק / צילום: Shutterstock
ניו יורק / צילום: Shutterstock

חברת התעופה ישראייר הודיעה אתמול (ב') כי קיבלה אישור זמני ממשרד התחבורה האמריקאי (DOT) להפעיל טיסות בין ישראל לארה"ב. בכך היא תהפוך לחברה הישראלית השלישית שמפעילה טיסות בקו המבוקש בין תל אביב לניו יורק. זאת, לאחר למעלה משנה וחצי של חוסר יציבות בענף התעופה, שהשפיע באופן דרמטי על הטיסות ליעדים ארוכי־טווח, ובראשם יעדי צפון אמריקה. אולם על־פי הערכות, מספר הטיסות השבועי יהיה נמוך בהשוואה לחברות הגדולות ולא צפוי להשפיע בצורה מהותית על ההיצע ועל המחירים.

ישראייר קיבלה אישור ראשוני לטוס לארה"ב. מתי תוכלו לקנות כרטיס?
בריטיש איירווייס חזרה לארץ: כמה עולה כרטיס טיסה ללונדון?
טרמינל 1 חזר ואיתו שוק הלואו קוסט. לאיזה יעד תוכלו לטוס ב־32 דולר בלבד?

בשנה האחרונה חברות התעופה האמריקאיות הפסיקו את פעילותן בישראל, והביקוש לטוס לצפון אמריקה עלה על ההיצע, כאשר אל על הייתה החברה היחידה שהפעילה טיסות בקווים השונים לארה"ב.

הערכה: טיסות לארה"ב החל מפסח 2026

האישור, שניתן לתקופה של שנתיים, מהווה שלב ראשון בדרך לרישיון קבוע להפעלת הקו. כעת נערכת החברה לעמוד בדרישות הנוספות של רשות התעופה הפדרלית (FAA) ומינהל אבטחת התחבורה (TSA).

אישור ההפעלה הסופי צפוי להתקבל עד יוני 2025, אך הפעלת הקו בפועל צפויה לקרות מאוחר יותר. מישראייר נמסר כי "ההערכה היא שהטיסות יפעלו החל מפסח 2026, ואולי לפני כן". הסיבה לכך, לטענת החברה, היא שישראייר מתכננת להפעיל מטוסי איירבוס A330 שתחכור בחכירה "יבשה", עם צוותי אוויר ותחזוקה של החברה עצמה, ולכן היא תלויה בזמינות המטוסים, וההיערכות צפויה להיות ארוכה. בנוסף, החברה תפעיל שבע טיסות שבועיות.

ישראייר כבר הפעילה בעבר טיסות ישירות לניו יורק. הפעילות החלה בשנת 2004, אז הפעילה החברה טיסות שכר. כעבור כשנתיים שודרג הקו למעמד של קו טיסה סדיר, והחברה חכרה מטוסים לצורך הפעלתו. בשנת 2008 הופסקה פעילות הקו, יחד עם קו שהפעילה לבנגקוק באותו המודל, בעקבות חוסר כדאיות כלכלית. לפי הערכות, הקו לניו יורק גרם לישראייר הפסדים של כ־14.8 מיליון דולר.

"הפעלת טיסות חכורות לארה"ב וליעדים רחוקים היא מודל מסוכן. מדובר באופרציה מורכבת, הכוללת סיכונים גבוהים, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית", ציין בכיר בענף. "גם המתחרה ארקיע ניסתה להפעיל טיסות לבנגקוק במודל זה בשנת 2018, והן הופסקו מאותה סיבה".

לפי נתוני אופיר טורס, המחירים ההתחלתיים לטיסות ישירות מישראל לניו יורק בחודש מאי, כולל מזוודה, נעים בין כ־998 דולר ל־1,550 דולר. את המחיר הנמוך ביותר מציעה ארקיע (כחלק ממבצע) - 998 דולר. דלתא עם מחיר של 1,390 דולר, אל על עם 1,440 דולר, ויונייטד איירליינס עם המחיר הגבוה ביותר - 1,550 דולר.

ההצלחה של ארקיע בקו והיתרון של ישראייר

חרף כישלונות העבר בהפעלת טיסות חכורות ליעדים רחוקים, בארקיע החלו להפעיל טיסות חכורות לארה"ב בפברואר האחרון. תחילה החברה תכננה להפעיל את הקו למשך שלושה חודשים, ולאחר מכן האריכה אותו לחצי שנה.

אתמול בבוקר ארקיע פתחה את מכירת הכרטיסים בקו תל אביב־ניו יורק עד חודש מרץ, ובכך האריכה את פעילות הקו לשנה. אם ישראייר אכן תצטרף כמתוכנן, היא תהיה החברה הישראלית השלישית שתפעיל טיסות ליעד המבוקש, ותהווה אלטרנטיבה נוספת לשוק המקומי.

יתרונה של ישראייר, לעומת ארקיע, טמון במודל ההפעלה שהיא מתכננת, חכירה "יבשה" - כלומר חכירת מטוס זר תוך שימוש בצוותי אוויר ותחזוקה ישראליים של החברה עצמה. זאת, בשונה מארקיע שמפעילה את הקו במתכונת של חכירה "רטובה" - מטוס זר עם צוותים זרים.

כזכור, במהלך המלחמה, אחת הסיבות המרכזיות שגרמו לחברות תעופה זרות להשעות פעילות בישראל הייתה סירוב של צוותים זרים להגיע לארץ. כאשר ישראייר מתכננת להפעיל את הקו במתכונת של חכירה "יבשה", היא מבטיחה יכולת תפעול עצמאית וגמישה יותר גם בתקופות משבר, בניגוד לארקיע שעלולה להיתקל בקשיים תפעוליים אם צוותים זרים יימנעו מלטוס לישראל.

אל על עדיין החברה הדומיננטית ביותר בקו

כדי להבין איך תוספת טיסות של ישראייר תשפיע על המחירים, ראשית יש להבין כמה טיסות עדיין חסרות כדי לחזור להיצע הטיסות בשגרה: לפני המלחמה, יונייטד איירליינס הפעילה 28 טיסות שבועיות בין ישראל לארה"ב, רובן לניו יורק, והשאר לסן פרנסיסקו, לשיקגו ולוושינגטון די.סי.

דלתא איירליינס הפעילה טיסה יומית לניו יורק, טיסה יומית לאטלנטה ושלוש טיסות שבועיות לבוסטון. אמריקן איירליינס הפעילה 10 טיסות שבועיות לניו יורק ולמיאמי. אל על הפעילה 42 טיסות שבועיות לשישה יעדים שונים בארה"ב. בסך־הכול 97 טיסות שבועיות שהתחלקו בין ארבע חברות תעופה לתשעה יעדים שונים.

נכון להיום, אל על היא החברה הדומיננטית ביותר בקו לארה"ב עם 52 טיסות שבועיות, מתוכן כ־30 טיסות שבועיות לניו יורק, והשאר לשמונה יעדים נוספים. שאר החברות מפעילות טיסות לניו יורק בלבד - ארקיע עם שלוש טיסות שבועיות, יונייטד עם 14 טיסות שבועיות ודלתא תפעיל עם שבע טיסות שבועיות. בסך־הכול 74 טיסות שבועיות.

התוספת לא תחזיר את המצב של לפני המלחמה

בישראייר עדיין לא נוקבים במספר הטיסות השבועיות המתוכננות, וחברת התעופה האמריקאית השלישית שפעלה בשגרה, אמריקן איירליינס, לא צפויה לשוב לישראל בטווח הזמן הנראה לעין. תוספת הטיסות והחזרה החלקית של חברות התעופה האמריקאיות עדיין לא תחזיר את היקף הטיסות הישירות לארה"ב למצב שהיה לפני המלחמה. יונייטד ודלתא ויתרו על היעדים הנוספים שהן הפעילו בעבר, ועדיין חסרות 23 טיסות שבועיות. עד שהטיסות לא יחזרו להיקפן המלא, קשה לצפות שהמחירים יירדו לרמות שהכרנו לפני המלחמה.

למרות שהיצע היעדים שאליהם ניתן להגיע ישירות נותר זהה לשנה שעברה, כיום כל היעדים הללו נגישים רק דרך אל על. חברות התעופה האמריקאיות, שבעבר סיפקו מגוון רחב של קווים ישירים, חזרו לפעול בהיקף מצומצם בלבד. אומנם ארקיע נכנסה לשוק הטיסות הישירות לארה"ב עם שלוש טיסות שבועיות לניו יורק, אך זהו מספר זניח לעומת עשרות הטיסות שהפעילו בעבר יונייטד, דלתא ואמריקן.

בנוסף, לארקיע (וגם ישראייר כאשר תצטרף) יש חסרונות לעומת המתחרות: אין לה הסכמי קוד שייר עם חברות זרות, ואין לה מועדון נאמנות שמאפשר צבירת נקודות והטבות, מה שהופך אותה לפחות אטרקטיבית לנוסעים תכופים ונסיעות עסקים.

מעבר לכך, גורמים חיצוניים נוספים משפיעים על מחירי הכרטיסים. המחסור בחלפים ובמטוסים מגדיל את העלויות של החברות. למעשה, בכל העולם מחירי הטיסות עולים, וחברות תעופה - בפרט כאלה שמבצעות טיסות טרנס־אטלנטיות - מושפעות במיוחד.

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים