1,600 דולר לניו יורק: חברות התעופה הזרות חזרו, אבל המחיר עדיין גבוה

חברות התעופה האמריקאיות חוזרות לפעול בישראל, אך היצע טיסות מצומצם ומחסור בטיסות ישירות מונעים הוזלת כרטיסים • מי שירצה לטוס לארה"ב במחירים שהכרנו לפני המלחמה יוכל לעשות זאת - עם הרעה משמעותית בתנאים

ניו יורק / צילום: Shutterstock
ניו יורק / צילום: Shutterstock

שיבתן של חברות התעופה האמריקאיות לישראל והצטרפות ארקיע לשוק הטיסות הישירות לארה"ב עוררו תקווה לירידת מחירים. אולם לפחות בחודשים הקרובים, לא נראה שהמחירים יירדו לרמות שהכרנו לפני המלחמה.

אייר חיפה משיקה קו שלישי לחו"ל: אלה המחירים 
הולכת נגד הזרם: חברת התעופה שמאריכה את ביטול הטיסות עד אוקטובר 

מאז תחילת המלחמה, קווי התעופה שהתייקרו יותר מכולם היו הטיסות הישירות לארה"ב. בעקבות ההיצע המצומצם והיעדרן של חברות התעופה האמריקאיות מהשוק הישראלי, אל על נותרה החברה היחידה שהפעילה טיסות ישירות לארה"ב. 

צרכנים שחיפשו חלופות נאלצו להסתמך על טיסות קונקשן, אף שגם בפלח השוק הזה לא היה קל למצוא כרטיסים - בעיקר בשל היעדרן של חברות תעופה אירופיות. בפועל נוצר מצב שבו כרטיס ב־1,200 דולר לארה"ב לא נחשב ליקר.

ההיצע לא מדביק את הביקוש

מחירי הכרטיסים לארה"ב בחודשים הקרובים ממשיכים לעמוד על רף של יותר מ־1,200 דולר, לכל הפחות, על־פי נתוני אופיר טורס - כשברוב המקרים המחירים עדיין נעים בטווח של 1,500-2,000 דולר, ואף יותר. בפסח, למשל, חברת התעופה דלתא איירליינס מציעה את הכרטיסים הזולים ביותר לטיסה ישירה לארה"ב - החל מ־1,600 דולר.

באל על, היחידה שפעלה ללא הפסקה מתחילת המלחמה בקו זה, ועל כן משווקת את כרטיסיה לאורך זמן, כבר לא נותרו מקומות במחלקת התיירים, והמחירים מתחילים מ־2,300 דולר. המחירים האמירו כי כאמור לא נותרו כרטיסים במחלקת התיירים, שם הכרטיסים מוגבלים במחיר מינימום של 799 דולר לאדם ומחיר מקסימום של 1,795 דולר. 

כעת יתווספו שלוש חברות תעופה לקווים בין ישראל לארה"ב. עם זאת, בפועל מדובר לא מדובר על הגדלת מספר החברות, כי אם במספר זהה של חברות שפעלו לפני שפרצה המלחמה - עם שינוי קל אך משמעותי: לפני המלחמה, החברות שפעלו בקו הישיר היו אל על, יונייטד אייליינס, דלתא איירליינס ואמריקן איירליינס. מאפריל הקרוב אמריקן איירליינס, שעדיין לא הודיעה על חזרה לישראל, "תוחלף" על־ידי ארקיע.

ארקיע נכנסה לשוק הטיסות הישירות לארה"ב לפני כשבועיים עם שלוש טיסות שבועיות לניו יורק - מספר זניח לעומת עשרות הטיסות שהפעילו בעבר יונייטד, דלתא ואמריקן. בנוסף, לארקיע יש חסרונות משמעותיים לעומת המתחרות: אין לה הסכמי שותפות קוד (Codeshare) עם חברות זרות, ואין לה מועדון נאמנות שמאפשר צבירת נקודות והטבות בטיסות המשך, מה שהופך אותה לפחות אטרקטיבית לנוסעים תכופים ולנסיעות עסקים.

כלומר, גם תוספת הטיסות הודות לחזרה החלקית של חברות התעופה האמריקאיות אינה מספיקה כדי להשיב את המחירים בשוק הטיסות הישירות לארה"ב למצב שהיה לפני המלחמה - ועד שהטיסות לא יחזרו להיקפן המלא, קשה לצפות שהמחירים יירדו.

גורמים חיצוניים נוספים גם משפיעים על מחירי הכרטיסים. המחסור בחלפים ובמטוסים והקושי של ייצרניות המטוסים לעמוד בקצב הייצור מגדילים את העלויות של חברות התעופה. מחירי הטיסות עולים בכל העולם, וחברות תעופה, בפרט כאלה שמבצעות טיסות טרנס־אטלנטיות, מושפעות במיוחד.

לפיכך, בחודשים הקרובים ייתכן שייווצר בישראל "ביקוש נקמני" - תופעה שנצפתה גם אחרי הקורונה. נוסעים רבים, שחיכו זמן רב לחזרה של טיסות סדירות, יהיו מוכנים לשלם מחירים גבוהים עבור כרטיסים, מה שיאפשר לחברות לשמור על רמת תעריפים גבוהות בלי לחשוש מירידה בביקוש.

בעבור כרטיס זול תיאלצו להתפשר

מי שמחפש חלופות לטיסות הישירות היקרות לארה"ב, ימצא אפשרויות זולות יותר בטיסות קונקשן, עם פער של יותר מ־100 דולר לכרטיס, במקרים מסוימים. מבדיקת גלובס עולה כי ניתן לרכוש כרטיסים בפחות מ־1,000 דולר באמירייטס, למשל, שמציעה טיסות עם עצירה באתונה באמצעות קוד שייר עם אג'יאן; לוט שמפעילה טיסות לארה"ב עם עצירה בפולין; ובריטיש איירווייז שמציעה טיסות לארה"ב דרך לונדון.

זמני ההמתנה בטיסות אלה נעים בין שעות בודדות להמתנה ארוכה של כשבע שעות או לילה שלם. החדשות הטובות הן שלאחר העומס של תקופת החגים והחופש הגדול, מחירי הכרטיסים צפויים לרדת, כבכל שנה.