גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary
הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

הודו ופקיסטן הגיעו, ימים ספורים לאחר תחילת ההסלמה ביניהן, להסכם הפסקת אש - בתיווך של ממשל טראמפ. הסכם הפסקת האש הזה משקף צדדים, שברמה ההדדית לא חפצים במלחמה: הודו משיקולים כלכליים ופקיסטן משיקולים צבאיים.

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות
אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

"הודו לא חפצה במלחמה כוללת", אמר לי בכיר הודי לפני כשבוע, בזמן שהדברים שלו נראו מנוגדים למציאות. "הכלכלה שלנו פורחת, אנחנו בדרך להיות בטופ שלוש העולמי - מלחמה כוללת רק תזיק לנו". הנתונים הכלכליים בשטח, אכן מגבים את טענותיו: לפי קרן המטבע העולמית, התוצר ההודי (4.187 טריליון דולר) מדורג במקום הרביעי בעולם, כ־557 מיליארד דולר פחות מגרמניה. ובכל זאת, המגמה חיובית.

בתחום הצבאי, הודו עולה על פקיסטן. תוכנית Make in India, שדורשת ייצור מקומי לטובת גיוון הכלכלה ההודית, אמנם נמשכת כבר כ־16 שנים, אבל מאז בחירתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ב־2014 היא קיבלה תאוצה. יתרה מכך, ב־2021 אף החליטו ההודים על דרישה שחברות יהפכו להודיות לכל דבר, ואף דרשו מסחר ברופי לטובת ביצוע עסקים. זה עודד מאוד את התחום הביטחוני של ניו דלהי, שבו חברות זרות, כולל ישראליות, יצרו מיזמים משותפים (Joint Ventures) עם חברות מקומיות גדולות. בד בבד, הודו הייתה בין השנים 2024-2020, לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), היבואנית הביטחונית הגדולה ביותר של ישראל, צרפת ורוסיה.

בדרך זו הגיעה הודו להסלמה הנוכחית מוכנה, אף שהיא התגלגלה אליה בעל כורחה, בעקבות הפיגוע בעיירת הנופש פהלגם שבחבל קשמיר, שהיה מזעזע. היו בו מאפיינים של מתקפת 7 באוקטובר של חמאס, כשהמחבלים אף הקפידו לרצוח הינדים בלבד. לפי עדויות, הם ביצעו הפרדות בין הינדים לבין מוסלמים באמצעות דרישות שההינדים יישאו שבועות מוסלמיות, ואם לא אמרו אותן - ירו בהם למוות. בה בעת, הפרידו גברים בירח דבש מנשותיהם, והרגו במכוון רק את הגברים לצורך הגברת המורא.

לממשלתו של מודי לא נותרה ברירה משיקולים פוליטיים להראות לבסיס קהל המצביעים שלה כי היא מגיבה בחומרה לאכסניה שמעניקה פקיסטן לארגוני טרור, בהם לשקאר א־טייבה. בניו דלהי החליטו, בצעד חריג מאוד, להשעות את אמנת מי נהר האינדוס (IWT), שהבטיחה במשך 60 שנה את חלוקת המים - וממש חנקו יובלים חשובים שמגיעים אל השכנה העוינת. עוד בטרם ביצוע הפעולה הזו, באסלאמבאד איימו כי זו תביא למלחמה - אף שבפועל הם לא הגיבו עד שהודו פתחה גם במתקפה צבאית של ממש.

לפקיסטן אין מספיק נשק

הפקיסטנים לא פתחו במלחמה מול הודו משום שהם יודעים היטב שלהוציא נשק גרעיני, שבתחום זה מאזן ראשי הקרב בין המדינות שונה, אין להם הרבה מה להציע מול הודו. אמנם יש להם מערכות טורקיות וסיניות, הם אף הצליחו ליירט מטוס רפאל מתוצרת דאסו הצרפתית, לראשונה אי פעם, אולם ברמת המערכה הכוללת - אין להם הרבה מה להציע מול המגוון הרב של ההודים. עצם הצורך שלהם לשלוח מטוסי מטען בקצב גבוה לטורקיה כדי להעמיס אמל"ח ולחזור בחזרה, הבהיר עד כמה הם במצב של "כיבוי שריפות".

השמיים הפקיסטניים התמלאו בחימושים משוטטים מדגם הארופ של התעשייה האווירית, כשכל יירוט בודד נחגג בפקיסטן באופן מופרז. מנגד, ברשתות החברתיות ניכר כיצד לוחמים פקיסטנים מנסים ליירט אותם עם נשק קל, באופן פאתטי למדי. מעבר לכך, תחום שבלט במסגרת המערכה הקצרה הוא טילי האוויר־אוויר מתוצרת ישראלית, שבהם הודו משתמשת במסגרת המערכה.

קרבות האוויר ההודיים־פקיסטניים שיקפו את קרבות האוויר המודרניים, שבהם את סיפורי העבר על טייסים שהביטו האחד לשני בעיניים - מחליפים שיגורים ממרחקים שמעבר לטווח ראייה. הטיל הראשון הוא "דרבי" ER שאותו מפעילים בהודו רק מטוסי טג'אס מדור 4.5 מתוצרת מקומית. דרבי ER יעיל לטווח של כ־100 ק"מ, כשההנחיה שלו מגוונת: אינרציאלית, אחר כך עדכון המסלול ובשלב הטרמינל חיבור ללוויין.

טיל שנרכש מרפאל עם דרבי ER לטובת יכולות מטוסי טג'אס הוא "פיתון" 5, בעל הנחיית אינפרא־אדום. הגרסאות המאוחרות של סדרת פיתון, שהחלה אי שם בשנות ה־70, כוללות הנחיה על בסיס מערכת התצוגה המתקדמת בקסדה של אלביט. בשלב המוקדם של שיגור הטיל ניתן להשתמש במכ"ם, ותוך כדי ניתן לכוון אותו על בסיס כיוון ראשו של הטייס והקסדה. במידת הצורך, לפי דיווחים, טילי פיתון 5 מסוגלים לבצע פנייה של 180 מעלות.

ברמה הכלכלית, לאסלאמבאד היה פחות מה להפסיד ממלחמה, מאשר ניו דלהי. התמ"ג לנפש בהודו עמד על 2,480 דולר ב־2023, כמעט כפול מהתמ"ג לנפש בפקיסטן (1,365 דולר). כך לפי הבנק העולמי. מעבר לכך, התחזיות העתידיות לכלכלת פקיסטן, בניגוד להודו, לא מעודדות. לאחר התכווצות של התוצר הפקיסטני ב־0.2% ב־2023 וצמיחה של 2.5% אשתקד, בבנק הפיתוח האסיאתי (ADP) צופים צמיחה בשיעור דומה השנה. ובכל זאת, החשש מתבוסה צבאית שוק על ירך הביא את ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שריף להתקפל.

הקשר לביקור טראמפ במזרח התיכון

התזמון של הפסקת האש אינו מקרי, כשהאינטרס האמריקאי הוא להרגיע את הרוחות בין הודו לבין פקיסטן עוד בטרם הגעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למזרח התיכון ביום שלישי. בוושינגטון מאסו בסיטואציה שבה מלחמות משבשות להם את התוכניות כפי שהשתקף, בין השאר, בהליך הנורמליזציה של ישראל וערב הסעודית ותוכנית המסדרון IMEC. ראש ממשלת הודו אף הגיע בעצמו לביקור בערב הסעודית לפני כשבועיים, שם נועד עם שורת בכירים סעודים - בראשות נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן. "מודי העלה על הפרק את נושא IMEC, וניכר ששני הצדדים עדיין בעניין", מספר בכיר הודי, תוך שמציין כי המלחמה בישראל גרמה לעיכוב מהותי במימוש המיזם. "הסעודים בעצמם מפתחים פרויקטים שמיועדים להיות חלק מהמסדרון".

ביקור טראמפ במזרח התיכון עשוי להאיץ משמעותית את IMEC, התוכנית שהנשיא הקודם ג'ו ביידן השיק זמן קצר לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל - ונשיא ארה"ב הנוכחי אימץ לחיקו. לפי אותה תוכנית, מיועד לקום מסדרון מנמל פיראוס ביוון לחיפה, ומשם דרך ירדן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות - עד להודו. מדינה משמעותית נוספת שצפויה להשתלב במסדרון היא איטליה, עם נמל טריאסטה.

ההודים שמאוד מעוניינים בקידום המיזם, השיקו לפני כשבוע את נמל המים העמוקים הרב־תכליתי הראשון שלהם באזור ויז'ינג'ם שבמדינת קראלה. לאותו נמל, שנבנה בשותפות פרטית־ציבורית הודית, יש מכנה משותף עם נמל חיפה: מי ששילבה זרועות עם הממשל ההודי בפרויקט שבו הושקעו 1.04 מיליארד דולר היא הבעלים של נמל חיפה, קבוצת אדאני. המיזם כולו צפוי להסתיים בארבע פעימות עד 2028, ובעלות כוללת של 180 מיליארד דולר. המפתח בנמל הזה הוא מיקומו: 10 מייל ימי בלבד מנתיב השיט המרכזי מהמזרח הרחוק לאירופה. על כן, הוא עשוי להוות כלי משמעותי בפיתוח המסדרון.

בהתחשב בהשקעות הכלכליות שכבר הופנו לנושא, והיעדים המשמעותיים של מודי לשנים הקרובות - הוא אינו מעוניין לתת לפקיסטנים לגרום לו לפספס את ההזדמנות להפוך את הודו למעצמה שוות ערך לארה"ב, לרוסיה ולסין. הדרך לשם, הן ברמה הכלכלית והן ברמה המדינית, עוברת ב־IMEC. תוכנית שכלל מדינות האזור, כולל כאלו שלפי שעה לא מעורבות בה, נושאות אליה עיניים.

עוד כתבות

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו-קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● לאחר שלופטהנזה וריינאייר הודיעו אתמול על הארכת השהיית טיסותיהן, היום מצטרפת אליהן גם חברת הלואו־קוסט וויזאייר, שהודיעה על השהיית טיסותיה עד ה-14 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

שברי יירוט מהטילים בקשמיר / צילום: Dar Yasin

הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי

לאחר מספר ימים של מתיחות בין שתי המעצמות הגרעיניות הודו ופקיסטן, הנשיא טראמפ הודיע כי שתי המדינות הסכימו ל"הפסקת אש מלאה ומיידית" ● ההודעה הגיעה על רקע החששות כי המדינות עלולות להפעיל את היכולות הגרעיניות שלהן

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים