המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פרסום אתמול (ב') נתונים שמראים עד כמה הריביות שמשלמים הבנקים על הפקדונות משתנות ללא הרף. היה זה כחלק מהדוח השנתי למערכת שצפוי לצאת ביום שני הקרוב. הערב עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת חוק חדש, שיזם ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) לפיו הבנקים הגדולים יחויבו לאפשר לכלל הציבור להפקיד אצלהם כסף בפיקדון, גם אם אין להם חשבון עובר ושב באותו בנק. החוק ייכנס לתוקף בתחילת דצמבר הקרוב, וכך ניתן יהיה לבדוק באתר "קו המשווה" של בנק ישראל, ללמוד על הריבית המרבית שמציע הבנק, ובהתאם לכך לסגור כסף בפקדון באותו בנק ובכך למקסם את הריבית על הפיקדון.
● יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל
● ראיון | מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס, וזה לאו דווקא רע לכלכלה"
במסגרת החוק נקבע כי בנק שאינו בעל היקף פעילות קטן יאפשר ללקוח לפתוח אצלו פקדון, מבלי להתנות זאת בפתיחת חשבון עובר ושב באותו בנק. האפשרות הזו מותנית בכך שהכספים יופקדו בפקדון באמצעות חשבון במערכת סגורה, שניתן להפקיד בו רק כספים מחשבון של בעל הפקדון בבנק אחר, וכן להעביר אותם בחזרה רק לחשבון ממנו הועברו, ובהתאם לתנאים שקבע נגיד בנק ישראל בצו לפי חוק איסור הלבנת הון.
בנק ישראל עצמו מנהל קרב משלו כדי להגביר את השקיפות בין הבנקים, בכל הנוגע לריבית על הפקדונות. ניתן לגלות כיום מה הריבית הממוצעת שמעניק כל בנק, וגם מה הריבית החציונית. אתמול הציג הפיקוח על הבנקים נתונים שהראו שבשנה שעברה, הפקידו משקי הבית בישראל בכל חודש כ-545 אלף פיקדונות בבנקים במגזר השקלי הלא־צמוד בסכום חודשי ממוצע של כ-41 מיליארד שקל. בכל מקרה, כיום בפקדונות הבנקים "שוכבים" קרוב לרבע טריליון שקל שלא ממקסמים את התשואה ומקבלים ריבית אפסית.
"כסף של הציבור שיכול לעשות בו שימוש טוב יותר"
ח"כ בוארון אמר עם העברת החוק כי ״כ-250 מיליארד שקלים שוכבים בחשבונות בנק בישראל ללא שהם נהנים מהריבית ממנה הם אמורים להנות. זהו כסף של האזרחים, של הציבור הישראלי, שיכלו לעשות בו שימוש טוב יותר. לא הגיוני שאדם שרוצה להפקיד את כספו בבנק אחר, שמציע ריבית גבוהה יותר מאשר בבנק בו הוא מנהל את חשבונו, יצטרך להעביר את כל חשבון העו"ש שלו לאותו הבנק. המצב שבו הבנקים הגדולים מציבים חסמים בפני האזרח הקטן שרק רוצה ליהנות מפירות עמלו, מכספים המגיעים לו בצדק וביושר, לא יימשך".