גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת הנשק הישראלית שזוכה לביקושים גדולים במיוחד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים והופכת מבוקשת במיוחד, מטוס הקרב הדור החמישי של טורקיה יוצג בשנת 2027, סינגפור רוכשת צוללות מטיסנקרופ הגרמנית שמכרה בעבר צוללות לישראל, ודנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל
מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל

בזמן שהתעשיות הביטחוניות ממשיכות לספק לצה"ל את צרכיו בכמויות גדולות, המל"ט המתאבד של אלביט הרשים במסגרת המערכה הקצרה בין הודו לפקיסטן. לצד זאת, טורקיה מתרכזת בקידום מהיר ככל הניתן של מטוס הקרב המתקדם מתוצרתה, וסינגפור רוכשת מטיסנקרופ צוללות עם מאפיינים דומים למדי לאלו שייצרה החברה הגרמנית לחיל הים הישראלי. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות של גלובס.

בלעדי | סולחה עם טורקיה: המדינה שניסתה לרקום פגישה סודית בין נתניהו לארדואן
כותרות העיתונים | האיום החדש של איראן: יכולה לשגר 600 טילים במקביל לישראל

המערכת של רפאל שמופעלת ברצועת עזה בדרך לפינלנד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים במהלך מלחמת חרבות ברזל, ואיפשרה את הצלחות התמרון. אם עד המלחמה נחשבה המערכת הזו למסקרנת, כעת היא ממש מבוקשת. זה משתקף מהודעת יורוטרופי, מיזם משותף לייצור, שיווק ומכירת "מעיל רוח" באירופה של רפאל, KWM הגרמנית וג'נרל דיינמיקס מערכות יבשה אירופה, על כך שהגיעו לסיכום עם חברת פטריה (Patria) הפינית להטמעת מערכת ההגנה האקטיבית הישראלית ברכב המשוריין פטריה AMV XP 8X8.

מערכת מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010 והיא עברה את מבצע צוק איתן עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאיים וב־2021 נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי. כיום המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, אבל היא לא הופעלה בשום קנה מידה שמזכיר את מלחמת חרבות ברזל, עם מאות מערכות מתמרנות בשטח. באתגר טילי הנ"ט, שמומחים מגדירים אותו כחסר תקדים, המערכת עומדת בהצלחה.

במקרה הפיני, השילוב של מעיל רוח, או בשמו בחו"ל, טרופי, נועד להגביר את יכולת ההגנה של רכבי פטריה מפני טילי נ"ט, כטב"מים ואיומים נוספים. היתרון במעיל רוח הוא שבאמצעותו ניתן לזהות את מקור השיגור של האויב, כולל כיוון ומרחק. בדרך זו, הן הצוות על הרכב והן צוותים על פלטפורמות אחרות יכולים להגיב אל מקור האש.

טורקיה תציג את מטוס הדור החמישי שלה ב־2027

מהמט דמיראולו, מנכ"ל התעשייה האווירית הטורקית (TAI), הודיע כי פיתוח מטוס הדור החמישי של טורקיה קאאן מתקדם כמתוכנן, והם אף מתכננים להציג אותו בתערוכת טקנופסט של שנת 2027. טקנופסט יותר מזכיר פסטיבל שמקיים משרד התעשייה והטכנולוגיה הטורקי במקומות שונים, במסווה של קידום חינוך טכנולוגי לגילאים צעירים. אולם, עיקר תשומת הלב באירועים מופנית לתצוגות מוצרים ביטחוניים מתוצרת טורקית.

"קאאן מתקדם טוב מאוד כרגע", סיפר דמיראולו לגבי מטוס הקרב המתקדם שפיתוחו צפוי להסתיים בתום העשור. "יש לנו שני אבות טיפוס שנמצאים בשלב ההרכבה. בתום השנה הנוכחית, אנחנו מקווים לסיים אחד מהם ולצאת לטיסה בתחילת השנה הבאה". השלב הבא, לדבריו, כולל אף את הגעת המטוס השלישי בסיום 2026.

דמיראולו הסביר לסוכנות DHA, כי יידרש סבב בדיקות - ואז הם יראו את קאאן בטקנופסט ב־2027. "אנחנו מקווים לספק את המטוס הראשון לחיל האוויר בשנת 2028. בתור התעשייה האווירית לטורקיה, הבאנו פרויקטים רבים לחיים, כמו קאאן, הורג'ט, הורקוש ואנקה 3. יש לנו גם פלטפורמות רבות שאנחנו צריכים כעת להתקדם איתם לייצור המוני".

רכש הצוללות המשמעותי של סינגפור מטיסנקרופ

הציר של סינגפור השלים רכישת שתי צוללות תקיפה נוספות מדגם 218SG מחברת טיסנקרופ הגרמנית, שמוכרת היטב מהצוללות הישראליות. הרכישה הזו משלימה צי עתידי של שש צוללות חדשות שיחליפו את הצי המיושן של הסינגפורים, כאשר ארבע האחרות כבר נמצאות בבנייה. לצוללות החדשות יהיה מכנה משותף עם צוללות אח"י תנין ואח"י רהב שכבר בשירות חיל הים, וצוללת אח"י דרקון שבשלבים מתקדמים אצל טיסנקרופ, והוא מערכת AIP. זו מאפשרת לטעון מצברים גם מתחת למים, וכך לאפשר זמן צלילה ארוך יותר.

אורכן של הצוללות הסינגפוריות החדשות יעמוד על כ־70 מטר, דומה להערכות בתקשורת הבינלאומית לגבי אח"י דרקון, ומשקל הצוללות יעמוד על כ־2,200 טונות. סוגיה מעניינת היא שאף שצוללת גדולה יותר מאפשרת, לכאורה, יותר כוח, הצוללות המיועדות הסינגפוריות יכללו אוטומציה מתקדמת שתאפשר, דווקא, הפחתה בהיקף כוח האדם. עם עסקה זו, צבר ההזמנות של TKMS, חברת המערכות הימיות של תאגיד טיסנקרופ, הגיע ל־16 מיליארד אירו.

הצי הסינגפורי לא מסתפק ברכש הצוללות, וגם פנה לחברת ST Engineering המקומית לרכישת שולות מוקשים בלתי מאוישות, שיסופקו החל מ־2027. הרכש כולל כשב"מים (כלי שיט בלתי מאוישים), כצב"מים (כלים צוללים בלתי מאוישים) אוטונומיים ומערכות בקרה ושליטה. האמצעים הבלתי מאוישים יכללו חיישנים שיספקו מידע למפעילים במרכז הבקרה בחוף או בספינת אם, ושם יקבלו החלטות על אופן הטיפול באיומים.

דנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים

השפעות מתקפות המורדים החות'ים על תנועת הסחר הימי בים האדום הגבירה את המודעות הבינלאומית בנושא, ומי שמצאה פתרון בדמות כשב"מים היא דנמרק. זו תקבל בחודש הבא ארבעה כשב"מים גדולים מתוצרת חברת סיילדרון האמריקאית, שנועדו למשימות איסוף ימיות ולסיוע להגנה על תשתיות תת־מימיות קריטיות. כך מדווח בדיפנס ניוז. במקרה של קופנהאגן, הכשב"מים יופעלו בשיתוף הצי הדני, במסגרת הפעלה בנתיבי סחר עמוסים.

הכשב"מים מדגם וויאג'ר הם באורך 10 מטרים וכוללים חיישנים שנועדים לאיסוף מודיעין, שמשולבים בבינה מלאכותית במטרה לנתח את המידע הרב בשטח. הים הצפוני והים הבלטי הם מהעמוסים ביותר בעולם, כשבבלטי לבדו נעים כ־2,000 ספינות בכל עת. על כן, הדנים חיפשו את המענה שידע לנתח להם מידע גדול במיוחד מהשטח, בטרם תתרחש תקרית עוינת.

בישראל, החטיבות הימיות של החברות הגדולות מציעות ללקוחותיהן כשב"מים במשך כעשור. בדצמבר 2022, למשל, בתרגיל דיגיטל הורייזון הבינלאומי שהתקיים בדצמבר 2022, נטל חלק שחף מתוצרת אלביט, שמיועד ללוחמה נגד ספינות. באותו תרגיל שהתקיים בתוך המפרץ הפרסי, ממש בסמוך לאיראן, נבחן שיתוף פעולה בין 17 יצרני כלי שיט בלתי מאויישים מרחבי העולם - תחת האכסניה של הצי החמישי של ארה"ב שבסיס האם שלו ממוקם בבירת בחריין, מנאמה.

עבור ביטחון שוטף, רפאל מייצרת את פרוטקטור, שהוא סירה בלתי מאוישת לטובת הגנה וסיוע ללוחמים. הכשב"מ הזה כולל תותח מים בלחץ גבוה, וגם כלים קטלניים כמו המיני־טייפון. הוא מותאם למשימות לאורך חופים ונמלים. חברה נוספת שעוסקת בנושא כבר שנים לא מעטות היא התעשייה האווירית שב־2014 חשפה את קטאנה, שמיועד אף הוא לביטחון שוטף. קטאנה אמור לתת מענה, לדוגמה, לנכסים אסטרטגיים ימיים כמו אסדות קידוח וצינורות נפט.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

היא הייתה המניה הלוהטת בעולם. עכשיו האנליסטים לא אופטימיים

שיעורי הצמיחה התמתנו, המכפיל נותר גבוה, והאמון מצד המשקיעים הולך ונשחק - מניית אפל מציגה ביצועים חלשים יחסית למתחרות ● ייתכן כי לא מדובר בירידה זמנית, אלא סימן להאטה מבנית שהשוק מגיב אליה בהתאם

האינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קפיצה חריגה באינפלציה - עלתה לקצב שנתי של 3.6% באפריל; התמתנות בעליית מחירי הדיור

המחירים באפריל עלו ב-1.1%, הרבה מעל הצפי • האינפלציה השנתית זינקה ל-3.6% באפריל לעומת 3.3% במרץ ● זינוק בולט של 16% נרשם בהוצאות על נסיעות לחו''ל וטיסות בארץ שתרמו לעלייה של 0.7% במדד • ירידות נרשמו בסעיפי ירקות טריים וריהוט וציוד לבית • במחירי הדירות נרשמה השנה עלייה של 6.4%

אילוסטרציה: Shutterstock

כזו צמרת של טבלת תשואות לא ראינו כבר הרבה זמן. מה עשו החסכונות שלכם באפריל?

מנהלי ההשקעות הצליחו לייצר תשואה חיובית בחודש אפריל, למרות הטלטלה בשווקים ● חברות הביטוח מנורה, כלל ומגדל מככבות עם התשואות החזקות ביותר ודוחקות מטה את בתי ההשקעות, שבדרך כלל תופסים את צמרת הטבלה ● ומה קרה עד כה בחודש מאי?

טרטר דג אווסה / צילום: חיים יוסף

האפרו-פיוז'ן של אלעזר טמנו מסעיר ולא דומה לשום דבר אחר

שימו בצד את כל מה שחשבתם על אוכל אפריקאי בכלל ואתיופי בפרט - "סטודיו גורשה" פותח את הראש למטבחים אחרים ונפלאים

משרדי צ'ק פוינט המתוכננים / הדמיה: ישראל קנדה

כפי שנחשף בגלובס: צ'ק פוינט בונה קמפוס חדש בת"א

צ׳ק פוינט הודיעה על בניית קמפוס חדש בת"א ● בחברה מעריכים כי עבודות הבנייה יחלו בעוד שנתיים ויימשכו כשבע שנים ● לדברי החברה, עם השלמת הבנייה, המטה הגלובלי של צ׳ק פוינט בישראל יכלול כ-100 אלף מ"ר וכ-6,000 מקומות ישיבה לעובדים, ויהפוך לאחד ממבני ההייטק הגדולים בישראל

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"התערבות פוליטית בוטה": שר הביטחון הבהיר לדירקטורים בתע"א שלא יסכים למינוי ארדן ליו"ר

לאחר החלטת הוועדה לבדיקת מינויים לפסול את בחירת מועמדו של ישראל כ"ץ, פרופ' גבי סרוסי, הרמ"ט של שר הביטחון שלח לדירקטוריון תע"א מכתב בו הובהר כי כ"ץ יתנגד למינוי של ארדן, מבלי לפרט סיבה לכך ● מנהל רשות החברות הממשלתיות, רועי כחלון, הגיב בחריפות: "התערבות פוליטית בוטה ופסולה"

איור: Shutterstock

המדד כמעט מאופס, אך מחירי הדירות בשיא

אחרי חודשיים שפתחו את 2025 בסערה, עם עלייה של כ-2%, מדד מחירי הדירות הנוכחי, של פברואר-מרץ 2025, מורה על "עלייה חודשית אקדמית" במחירים של 0.1%, ובפועל מדובר במדד אפס ● וגם: הלמ"ס פירסמה שני נתונים שצריכים להדאיג את שוכרי הדירות

בית המשפט ניסה להגיע לאיזון / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

הבן נשאר לגור בדירה אחרי מות האם, והאב התנגד. מה קבע ביהמ"ש?

בנם הבכור של הורים קשישים חזר לחיות עימם ועל חשבונם ● בשנת 2021 האם הלכה לעולמה, והאב נותר לגור בדירה עם הבן, שקיבל את זכות המגורים מכוח צוואת האם ולמרות התנגדות אביו ● האב הגיש תביעה לפינוי הבן מהבית ולמכירת הדירה לצורך מימון שהייתו בדיור המוגן ● איך הכריע ביהמ"ש?

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה מערכות / צילום: יח''צ

חמק מתחת לרדאר: המנכ״ל שמקבל 39 מיליון שקל בשנה

שכר הבסיס השנתי של מנכ"ל פורמולה גיא ברנשטיין עמד על כ-578 אלף דולר, אך החלק הארי של שכרו הגיע מבונוסים ומתגמולים שונים ● שכרו של ברנשטיין ב-2024 היה הרביעי הכי גבוה מבין מנהלי החברות הציבוריות הנסחרות בת"א

ירוחם-טק / צילום: יזהר שי

ממעברה לבירת הכטב"מים? החזון הממשלתי לירוחם, והמציאות

מי שבמשך שנים הייתה עיירת פיתוח נידחת, מנסה להפוך למוקד פיתוח כטב"מים ול"פנינה תיירותית" ● הממשלה נתנה לה זריקת מרץ, אבל כמה זמן היא תחזיק מעמד? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לחיזוק ירוחם

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה

בעקבות עסקאות הענק שנחתמו במהלך ביקורו הנשיאותי של טראמפ בחצי האי ערב, בנק אוף אמריקה כבר העלה את תחזיותיו לחברות השבבים אנבידיה ו-AMD, והקפיץ את מחירי היעד של מניותיהן ● הבנק העלה גם את מחירי היעד של מניות ברודקום ומארוול, על אף שהן חשופות לאפל ולגוגל, שמעמדן הרגולטורי והעסקי רגיש

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

עלי אקספרס הוא עדיין אתר הקניות הכי חזק בישראל, אבל קצת פחות

האתר הסיני המצליח רשם בחודש אפריל ירידה של 15% לעומת החודש הקודם, בעוד המתחרים שיין וטמו רשמו התחזקות של כ-10% ● דירוג האתרים המקומיים כולל ארבע קמעונאיות מזון ועוד שני מיזמי סופרמרקטים מוזלים ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס העלתה את תחזית הרווח הנקי שלה, אך נופלת בחדות בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה נייס, שנסחרת בתל אביב ובנאסד"ק, דיווחה על צמיחה של כ-6% ברבעון הראשון והעלתה את תחזית הרווח הנקי שלה ● המניה רושמת תשואה אפסית מתחילת השנה ותשואה שלילית בשנה החולפת, אך מרבית האנליסטים חיוביים לגביה, כאשר מחיר היעד הממוצע משקף פרמיה של 19% על המחיר הנוכחי בנאסד"ק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"כשאתה מתחיל להזדקן, זה הופך לבלתי הפיך": באפט בראיון פרישה בלעדי לוול סטריט ג'ורנל

המשקיע האגדי בן ה-94 מדבר על החלטתו להעביר את תפקיד המנכ"ל לגרג אייבל: "איך אתה יודע מהו היום שבו אתה הופך לזקן?" ● "אני לא הולך לשבת בבית ולצפות באופרות סבון, תחומי העניין שלי נשארו אותו הדבר" ● "אהיה מועיל אם תהיה פאניקה בשוק, כי אני לא נבהל כשמחירים יורדים או כשכולם נכנסים לפאניקה"

אליהו יוסיאן בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

אחרי הסערה ברשת: הפרסומת של טורנדו היא הזכורה והאהובה ביותר השבוע

הפרסומת השנויה במחלוקת של חברת המזגנים, בהשתתפות אליהו יוסיאן, רשמה נתוני זכירות גבוהים כמעט פי שניים מהממוצע החצי שנתי - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המתחרה תדיראן מתברגת במקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

דובר צה"ל: יורט טיל אחד ששוגר מתימן

ירי מתימן: אזעקות נשמעו בגוש דן ובשפלה ● נתניהו: "יש עוד 20 חטופים חיים בוודאות, פועלים להחזיר את כולם" ● בכיר חמאס: מנהלים משא ומתן ישיר עם ארה"ב על סיום המלחמה ● הרמטכ"ל בזירת הפיגוע בשומרון: "נגיע למרצחים על מנת לבוא איתם חשבון" ● ביוזמה אמריקנית: המועד שבו יחל להיכנס סיוע מחדש לעזה ● 58 חטופים - 587 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מכוניות חשמליות של TESLA עולות על האונייה בסין בדרכן לישראל / צילום: TESLA

טסלה החלה במסירות Y החדשה, ונערכת לפתיחת האולם בתל אביב

משלוח ראשון של מאות דגמי טסלה מסוג Y הגיע החודש לנמל אשדוד והחל להימסר ללקוחות, כאשר לפי הערכות, צבר ההזמנות בישראל עומד על מעל 2,000 רכבים ● אולם התצוגה של החברה במתחם מידטאון תל אביב, שעלות הקמתו מוערכת בכ-6 מיליון שקל, צפוי להיפתח בקרוב ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שופטי העליון ללוין: חסרים עשרות שופטים, כנס את ועדת הבחירה

נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטים סולברג וברק-ארז, מתריעים כי למעלה מ-30 תקני שופטים אינם מאויישים וכי הדבר פוגע בשירות לציבור ● לוין, בינתיים, פועל להבטיח רוב למועמדי הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים והחרים את הישיבה שבה בחרה בעמית לנשיא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בעלות של כמיליארד שקל: הדרך לנתב"ג עומדת להתקצר ב-10 ק"מ

חברת שפיר הנדסה זכתה במכרז של רשות שדות התעופה להקמת מחלף חדש שיחבר את כביש 1 ישירות לטרמינלים בנתב"ג ● הדרך לנוסעים מהמרכז תקוצר בכ-10 ק”מ ותכלול מסוף בידוק רכבים חדש ● הצפי לסיום העבודות - ב-2029

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; טלסיס זינקה ב-5%, נייס נפלה ב-7.5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.4% ● השקל התחזק מול הדולר, והתחזיות מצביעות על המשך מגמה ● באופנהיימר חיוביים על מניית קמטק ● איטורו קפצה בשיעור דו ספרתי ביום המסחר הראשון שלה, יורדת היום בוול סטריט ● בעוד כשעה יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל שצפוי לטפס עקב מחירי הנופש והטיסות - אך מומחים מעריכים כי האינפלציה השנתית תרד בהמשך