על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● כך משפיעים החיסולים על חמאס, ומי היורש של מוחמד סינוואר?
● גם בלגיה "מתהפכת": דורשת לדון אם ישראל עדיין מחויבת לזכויות אדם
1איראן מאיימת: יכולה לשגר 600 טילים במקביל לישראל
לנוכח המתחים בין ישראל לאיראן, במהלך נאום טלוויזיוני, איים מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי, כי במקרה שיפרוץ עימות עם ישראל, איראן תשגר 600 טילים בו-זמנית לעבר ישראל וכוחות ארה"ב שנמצאים באזור, והזהיר "האויב שלנו לא יכול לעמוד בזה", פורסם בשפק ניוז העיראקי.
סלאמי אמר בראיון כי איראן הפכה עמידה יותר ויותר להתמודדות עם אתגרים אזוריים והזהיר את נתניהו, שלדבריו "לא מבין את ההשלכות של האיומים שלו" והוסיף כי ראש הממשלה אף מפחד לבקר באזרבייג'ן.
סלאמי בירך על הפסקת האש החד-צדדית מצד ארה"ב וכינה אותה "ריסון אסטרטגי". סלאמי אמר כי בצבא ארה"ב ישנם לחצים פנימיים, וציין כי יש ירידה בביצועים של חיל האוויר האמריקאי.
מתוך השפק ניוז. לכתבה המלאה
2ביחסו לישראל טראמפ מממש את סיסמת הבחירות שלו "אמריקה תחילה"
כל נשיא רפובליקאי תמיד יתמוך בישראל, "זה ברור יותר מהשמש". אולם במסע שלו למזרח התיכון, שלא כולל את ישראל, טראמפ מוכיח כי הוא ממש את סיסמת קמפיין הבחירות שלו "אמריקה תחילה". זאת במקביל לפערים הגדלים בינו לבין נתניהו. כך נכתב בניתוח של אמה שפורד,חוקרת בתוכנית לחשיבה מחודשת על האסטרטגיה של ארה"ב במכון סטימסון, ל-Foreign Policy.
"ייתכן שטראמפ לא מתכוון לנתק לגמרי את היחסים עם ישראל, ובוודאי לא מסיבות הומניטריות כפי שהשמאל היה רוצה, אך נראה יותר ויותר שהוא באמת מתכוון ל'אמריקה תחילה', גם כשמדובר בישראל", כותבת שפורד.
בקמפיין הבחירות השני של טראמפ היה ברור שהוא ימשיך לתמוך בישראל ללא עוררין. אבל מהיום הראשון שנכנס לתפקיד, "טראמפ מוכיח שההנחות האלו שגויות, או לפחות חלקיות. עוד לפני השבעתו, ממשלו ניכס לעצמו את הפסקת האש בין ישראל לחמאס. על אף שהושגה עוד בתקופת ביידן", נכתב.
הפער הכי משמעותי בין טראמפ לנתניהו לדברי שפורד הוא בנושא איראן. "בעבר הם פעלו בתיאום, אך כעת טראמפ ואנשיו חשים שהלחץ המקסימלי לא הניב תוצאות". וישראל מתלוננת כי היא הופכת להיות ממודרת מתהליך המשא־ומתן הנוכחי עם איראן. "גם על רקע הדלפות שונות, ניכר פער בין ישראל לארה"ב לגבי תקיפה באיראן. ישראל לוחצת ורומזת שתפעל לבד אם צריך, אך ממשל טראמפ נמנע מכך".
למרות זאת, שפורד מסייגת ואומרת כי טראמפ ממשיך למכור נשק לישראל ולא מפעיל לחץ על כניסת סיוע הומניטרי לעזה ופועל נגד ההפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים.
שפורד מוסיפה כי הגישה של טראמפ היא ייחודית ביחס לשיח המדיני המקובל וביחס לנשיאים קודמים, משום שאינו "תומך אוטומטית בישראל" אך במקביל גם "אינו מתרכז בזכויות אדם". אז מה הוא כן עושה? ממש את סיסמת הבחירות שלו.
"החלק הכי מוזר" לדברי שפורד הוא שהנשיא "לא מתנגד למה שישראל עושה בעזה, ולא ילחץ לסיים את המלחמה במיוחד עכשיו, כשבני הערובה האמריקאים שוחררו. ייתכן שממשלו ימשיך להילחם במפגינים שמאליים, אך הוא עצמו לא מחויב לכללי המשחק האלה".
מתוך ה-Foreign Policy, מאת אמה שפורד. לכתבה המלאה
3 כך סייעה אירופה למוסד לחסל את מחבלי טבח אולימפיאדת מינכן
בימים האחרונים נחשפה פרשת סיוע מודיעיני מצד מדינות מערביות למבצעי החיסול של המוסד בשנות ה-70 בעקבות טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן. מסמכים מסווגים שנחשפו בשווייץ מראים כי "קואליציה חשאית של סוכנויות מודיעין מערביות סיפקה לישראל מידע מכריע, שאיפשר למוסד לאתר ולהרוג פלסטינים שנחשדו במעורבות בפיגועים באירופה המערבית בתחילת שנות ה-70", פורסם בגרדיאן הבריטי.
מהמסמכים עולה כי הסיוע שניתן למוסד "היה ללא כל פיקוח פרלמנטרי ואם לא היה בלתי חוקי ממש, הרי שהיה מעורר שערורייה ציבורית".
מבצע החיסולים של המוסד שכונה "זעם האל" התרחש לאחר אולימפיאדת מינכן בה נהרגו 11 ספורטאים ישראלים. במבצע חוסלו ארבעה מחבלים שישראל קישרה לטבח. חלקם חוסלו בפריז, רומא, אתונה וניקוסיה ושישה נוספים במקומות אחרים.
הראיות לתמיכה מצד שירותי מודיעין מערביים במבצע של המוסד "נמצאו בהודעות מוצפנות שהתגלו בארכיונים שווייצריים על ידי ד"ר אביבה גוטמן, היסטוריונית של אסטרטגיה ומודיעין מאוניברסיטת אבריסטוויט'". ההודעות הועברו דרך מערכת חשראית שכונתה קילוואט (Kilowatt). מערכת שהוקמה בתחילת שנות ה-70 כדי לשתף מידע בין 18 שירותי ביון מערביים ביניהם ישראל, בריטניה וארה"ב.
"ההודעות כללו מודיעין גולמי עם פרטים על דירות מסתור וכלי רכב, תנועות של דמויות מרכזיות שנחשבו מסוכנות, מידע על טקטיקות של קבוצות פלסטיניות חמושות וניתוחים מודיעיניים".
גוטמן אמרה לגרדיאן כי המידע שעלה מההודעות סייע "בעזרה משמעותית" לקשר בין המחבלים לטבח, והוסיפה: "אני לא בטוחה שמבצע החיסולים הישראלי היה מתאפשר בלי המידע הטקטי מהשירותים האירופיים. זה היה יתרון עצום, וגם חשוב למוסד לדעת שיש לו תמיכה שקטה מהמערב".
גוטמן אמרה כי חשיפת המסמכים רלוונטית ומעוררת שאלו חשובות לגבי הלחימה של ישראל היום בעזה. "כשמדובר בשיתוף מודיעין בין שירותים של מדינות שונות, פיקוח הוא כמעט בלתי אפשרי. היחסים הבינלאומיים של 'המדינה החשאית' הם מחוץ לרדאר של פוליטיקאים, פרלמנטים או הציבור. גם כיום, יש כמות אדירה של מידע שמועבר בין מדינות. שאין לנו שום מושג עליו".
מתוך הגרדיאן, מאת ג'ייסון בורק. לכתבה המלאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.