גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת הנשק הישראלית שזוכה לביקושים גדולים במיוחד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים והופכת מבוקשת במיוחד, מטוס הקרב הדור החמישי של טורקיה יוצג בשנת 2027, סינגפור רוכשת צוללות מטיסנקרופ הגרמנית שמכרה בעבר צוללות לישראל, ודנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל
מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל

בזמן שהתעשיות הביטחוניות ממשיכות לספק לצה"ל את צרכיו בכמויות גדולות, המל"ט המתאבד של אלביט הרשים במסגרת המערכה הקצרה בין הודו לפקיסטן. לצד זאת, טורקיה מתרכזת בקידום מהיר ככל הניתן של מטוס הקרב המתקדם מתוצרתה, וסינגפור רוכשת מטיסנקרופ צוללות עם מאפיינים דומים למדי לאלו שייצרה החברה הגרמנית לחיל הים הישראלי. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות של גלובס.

בלעדי | סולחה עם טורקיה: המדינה שניסתה לרקום פגישה סודית בין נתניהו לארדואן
כותרות העיתונים | האיום החדש של איראן: יכולה לשגר 600 טילים במקביל לישראל

המערכת של רפאל שמופעלת ברצועת עזה בדרך לפינלנד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים במהלך מלחמת חרבות ברזל, ואיפשרה את הצלחות התמרון. אם עד המלחמה נחשבה המערכת הזו למסקרנת, כעת היא ממש מבוקשת. זה משתקף מהודעת יורוטרופי, מיזם משותף לייצור, שיווק ומכירת "מעיל רוח" באירופה של רפאל, KMW הגרמנית וג'נרל דיינמיקס מערכות יבשה אירופה, על כך שהגיעו לסיכום עם חברת פטריה (Patria) הפינית להטמעת מערכת ההגנה האקטיבית הישראלית ברכב המשוריין פטריה AMV XP 8X8.

מערכת מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010 והיא עברה את מבצע צוק איתן עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאיים וב־2021 נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי. כיום המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, אבל היא לא הופעלה בשום קנה מידה שמזכיר את מלחמת חרבות ברזל, עם מאות מערכות מתמרנות בשטח. באתגר טילי הנ"ט, שמומחים מגדירים אותו כחסר תקדים, המערכת עומדת בהצלחה.

במקרה הפיני, השילוב של מעיל רוח, או בשמו בחו"ל, טרופי, נועד להגביר את יכולת ההגנה של רכבי פטריה מפני טילי נ"ט, כטב"מים ואיומים נוספים. היתרון במעיל רוח הוא שבאמצעותו ניתן לזהות את מקור השיגור של האויב, כולל כיוון ומרחק. בדרך זו, הן הצוות על הרכב והן צוותים על פלטפורמות אחרות יכולים להגיב אל מקור האש.

טורקיה תציג את מטוס הדור החמישי שלה ב־2027

מהמט דמיראולו, מנכ"ל התעשייה האווירית הטורקית (TAI), הודיע כי פיתוח מטוס הדור החמישי של טורקיה קאאן מתקדם כמתוכנן, והם אף מתכננים להציג אותו בתערוכת טקנופסט של שנת 2027. טקנופסט יותר מזכיר פסטיבל שמקיים משרד התעשייה והטכנולוגיה הטורקי במקומות שונים, במסווה של קידום חינוך טכנולוגי לגילאים צעירים. אולם, עיקר תשומת הלב באירועים מופנית לתצוגות מוצרים ביטחוניים מתוצרת טורקית.

"קאאן מתקדם טוב מאוד כרגע", סיפר דמיראולו לגבי מטוס הקרב המתקדם שפיתוחו צפוי להסתיים בתום העשור. "יש לנו שני אבות טיפוס שנמצאים בשלב ההרכבה. בתום השנה הנוכחית, אנחנו מקווים לסיים אחד מהם ולצאת לטיסה בתחילת השנה הבאה". השלב הבא, לדבריו, כולל אף את הגעת המטוס השלישי בסיום 2026.

דמיראולו הסביר לסוכנות DHA, כי יידרש סבב בדיקות - ואז הם יראו את קאאן בטקנופסט ב־2027. "אנחנו מקווים לספק את המטוס הראשון לחיל האוויר בשנת 2028. בתור התעשייה האווירית לטורקיה, הבאנו פרויקטים רבים לחיים, כמו קאאן, הורג'ט, הורקוש ואנקה 3. יש לנו גם פלטפורמות רבות שאנחנו צריכים כעת להתקדם איתם לייצור המוני".

רכש הצוללות המשמעותי של סינגפור מטיסנקרופ

הציר של סינגפור השלים רכישת שתי צוללות תקיפה נוספות מדגם 218SG מחברת טיסנקרופ הגרמנית, שמוכרת היטב מהצוללות הישראליות. הרכישה הזו משלימה צי עתידי של שש צוללות חדשות שיחליפו את הצי המיושן של הסינגפורים, כאשר ארבע האחרות כבר נמצאות בבנייה. לצוללות החדשות יהיה מכנה משותף עם צוללות אח"י תנין ואח"י רהב שכבר בשירות חיל הים, וצוללת אח"י דרקון שבשלבים מתקדמים אצל טיסנקרופ, והוא מערכת AIP. זו מאפשרת לטעון מצברים גם מתחת למים, וכך לאפשר זמן צלילה ארוך יותר.

אורכן של הצוללות הסינגפוריות החדשות יעמוד על כ־70 מטר, דומה להערכות בתקשורת הבינלאומית לגבי אח"י דרקון, ומשקל הצוללות יעמוד על כ־2,200 טונות. סוגיה מעניינת היא שאף שצוללת גדולה יותר מאפשרת, לכאורה, יותר כוח, הצוללות המיועדות הסינגפוריות יכללו אוטומציה מתקדמת שתאפשר, דווקא, הפחתה בהיקף כוח האדם. עם עסקה זו, צבר ההזמנות של TKMS, חברת המערכות הימיות של תאגיד טיסנקרופ, הגיע ל־16 מיליארד אירו.

הצי הסינגפורי לא מסתפק ברכש הצוללות, וגם פנה לחברת ST Engineering המקומית לרכישת שולות מוקשים בלתי מאוישות, שיסופקו החל מ־2027. הרכש כולל כשב"מים (כלי שיט בלתי מאוישים), כצב"מים (כלים צוללים בלתי מאוישים) אוטונומיים ומערכות בקרה ושליטה. האמצעים הבלתי מאוישים יכללו חיישנים שיספקו מידע למפעילים במרכז הבקרה בחוף או בספינת אם, ושם יקבלו החלטות על אופן הטיפול באיומים.

דנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים

השפעות מתקפות המורדים החות'ים על תנועת הסחר הימי בים האדום הגבירה את המודעות הבינלאומית בנושא, ומי שמצאה פתרון בדמות כשב"מים היא דנמרק. זו תקבל בחודש הבא ארבעה כשב"מים גדולים מתוצרת חברת סיילדרון האמריקאית, שנועדו למשימות איסוף ימיות ולסיוע להגנה על תשתיות תת־מימיות קריטיות. כך מדווח בדיפנס ניוז. במקרה של קופנהאגן, הכשב"מים יופעלו בשיתוף הצי הדני, במסגרת הפעלה בנתיבי סחר עמוסים.

הכשב"מים מדגם וויאג'ר הם באורך 10 מטרים וכוללים חיישנים שנועדים לאיסוף מודיעין, שמשולבים בבינה מלאכותית במטרה לנתח את המידע הרב בשטח. הים הצפוני והים הבלטי הם מהעמוסים ביותר בעולם, כשבבלטי לבדו נעים כ־2,000 ספינות בכל עת. על כן, הדנים חיפשו את המענה שידע לנתח להם מידע גדול במיוחד מהשטח, בטרם תתרחש תקרית עוינת.

בישראל, החטיבות הימיות של החברות הגדולות מציעות ללקוחותיהן כשב"מים במשך כעשור. בדצמבר 2022, למשל, בתרגיל דיגיטל הורייזון הבינלאומי שהתקיים בדצמבר 2022, נטל חלק שחף מתוצרת אלביט, שמיועד ללוחמה נגד ספינות. באותו תרגיל שהתקיים בתוך המפרץ הפרסי, ממש בסמוך לאיראן, נבחן שיתוף פעולה בין 17 יצרני כלי שיט בלתי מאויישים מרחבי העולם - תחת האכסניה של הצי החמישי של ארה"ב שבסיס האם שלו ממוקם בבירת בחריין, מנאמה.

עבור ביטחון שוטף, רפאל מייצרת את פרוטקטור, שהוא סירה בלתי מאוישת לטובת הגנה וסיוע ללוחמים. הכשב"מ הזה כולל תותח מים בלחץ גבוה, וגם כלים קטלניים כמו המיני־טייפון. הוא מותאם למשימות לאורך חופים ונמלים. חברה נוספת שעוסקת בנושא כבר שנים לא מעטות היא התעשייה האווירית שב־2014 חשפה את קטאנה, שמיועד אף הוא לביטחון שוטף. קטאנה אמור לתת מענה, לדוגמה, לנכסים אסטרטגיים ימיים כמו אסדות קידוח וצינורות נפט.

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה