טראמפ נואם כשהוא יושב בין קלי אורטברג, נשיא ומנכ''ל בואינג (משמאל), ולארי קאלפ, מנכ''ל GE Aerospace, בקטאר / צילום: ap, Alex Brandon
נסיעתו הראשונה של דונלד טראמפ מחוץ לגבולות ארה"ב בקדנציה השנייה שלו אמורה להסתיים מחר, בטיסה חזרה מאיחוד האמירויות. אך טראמפ, שתמיד מוכן להפתיע, לא שלל את האפשרות להמשיך לטורקיה אם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יופיע לשיחות עם אוקראינה.
● אזרבייג'ן ניסתה לרקום פגישה בבאקו בין נתניהו לארדואן, ונכשלה
● כך הפכה סעודיה למעצמת ה-AI הגדולה במזרח התיכון
15:30
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר היום כי הודו הציעה לבטל את המכסים על סחורות אמריקאיות במסגרת הסכם סחר פוטנציאלי. אם הדבר יתממש, הוא עשוי לייצג פריצת דרך משמעותית עם שותפת סחר חשובה ביותר עבור ארה"ב.
"הודו היא המדינה עם המכסים מהגבוהים בעולם, אחת הגבוהות ביותר. קשה מאוד למכור להודו, והם הציעו לנו הסכם שבו, למעשה, הם מוכנים לגבות מאיתנו אפס מכס", אמר טראמפ במהלך שולחן עגול עם אנשי עסקים בקטאר.
הנשיא הסביר כי שיעורי המכס שמטילה הודו על סחורות אמריקאיות "כל כך גבוהים", עד שהם מונעים את קיומו של מסחר משמעותי בין המדינות. הבית הלבן מבקר כבר הרבה זמן את המכסים הגבוהים של הודו, בהם 70% על רכבים, 20% על ציוד תקשורת, ו-80% על יבוא אורז. בנוסף, מתח הבית הלבן ביקורת על מחסומי סחר שאינם מכסיים, כולל רגולציה מכבידה על יבואנים.
לכן, הסרת המכסים, אם אכן זו ההצעה של הודו, תהיה שינוי מבורך עבור חברות אמריקאיות המעוניינות לייצא את מוצריהן למדינה המאוכלסת בעולם. "הם ממש אמרו לנו, אני מניח שגם לך, סקוט (שר האוצר סקוט בסנט, א"ו) שלא יהיה מכס, נכון? היית אומר שזה שינוי? הם היו מהגבוהים, ועכשיו הם אומרים שאין מכס", אמר טראמפ.
משרד הסחר והתעשייה של הודו לא הגיב לבקשה לתגובה של אמצעי תקשורת רבים מארה"ב.
ארצות הברית היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של הודו נכון ל-2024, אך הודו מדורגת רק במקום העשירי ברשימת שותפות הסחר של ארה"ב באותה שנה. הגירעון המסחרי של ארה"ב מול הודו הולך ומתרחב, כאשר ארה"ב ייבאה מהודו בשנת 2024 סחורות בשווי של 45.7 מיליארד דולר יותר ממה שייצאה לה, לפי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין האמריקאית.
טראמפ הטיל מס בסיסי של 10% על כל הסחורות המיובאות לארה"ב, ואיים להטיל "מכסים הדדיים" בשיעורים גבוהים אף יותר כבר בתחילת יולי. הודו מתמודדת עם מכס "הדדי" בגובה של 26% על הסחורות שהיא מייצאת לארה"ב.
הבית הלבן העריך בחודש שעבר כי יצוא הסחורות האמריקאי להודו עשוי לגדול בלפחות 5.3 מיליארד דולר בשנה, אם הודו תסיר את מחסומי הסחר, אך לא ברור כיצד הגיעו אנשי טראמפ הבית למספרים אלו.
המוצרים המרכזיים שארה"ב ייבאה מהודו בשנה שעברה כללו תרופות, ציוד תקשורת, כמו סמארטפונים, וביגוד. הייצוא האמריקאי המרכזי להודו כלל סוגים שונים של שמנים וגזים, כימיקלים, ומוצרי תעופה וחלפים.
12:32
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר היום (ה') כי הוא מעוניין שארצות הברית "תשתלט" על רצועת עזה ותהפוך אותה ל"אזור חירות".
"מעלים לי רעיונות לעזה שאני חושב שהם מצוינים - להפוך אותה לאזור חירות, לתת לארצות הברית להתערב ולהפוך אותה פשוט לאזור חירות", אמר טראמפ בקטאר, והוסיף: "אני אהיה גאה אם לארצות הברית תהיה את עזה, שתיקח אותה, תהפוך אותה לאזור חירות".
10:19
בעודו עומד לצאת לבסיס אל-עויד שבקטאר, משם יטוס לבירת איחוד האמירויות, אבו דאבי, טראמפ אמר שמתנהלות "שיחות רציניות מאוד" עם איראן לשלום ארוך טווח. בנוגע לשיחות על הסכם גרעין, אמר טראמפ כי "אנחנו קרובים מאוד" להגיע לעסקה. "אם נצליח בכך, זה יהיה פנטסטי", הוא הוסיף.
כזכור, הנשיא פתח את המסע בערב הסעודית, שהתחייבה להשקיע 600 מיליארד דולר, כולל את אחת העסקאות הגדולות אי-פעם לרכישת נשק אמריקאי. ובביקורו בקטאר - שם בירך על עסקה בהיקף שיא של 200 מיליארד דולר לרכישת מטוסי בואינג.
הנדיבות של מנהיגי המפרץ עוררה גם ביקורת חריפה בתוך ארה"ב, לאחר שקטאר העניקה לטראמפ מטוס יוקרה לקראת ביקורו - תחילה לשימוש כנשיא ולאחר מכן לשימושו האישי - מהלך שיריביו הדמוקרטים כינו שחיתות בוטה.
טראמפ, שבחר גם בכהונתו הראשונה לפתוח את ביקוריו המדיניים בערב הסעודית, מעולם לא הסתיר את רצונו בכסף מהמפרץ, ושיבח את ההשפעה שיש לכך על יצירת מקומות עבודה בארה"ב.