טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים • כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek
נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

בעולם ובארה"ב עוסקים בימים האחרונים בהרחבה במתנה של ממשלת קטאר לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, רגע לפני שפתח הבוקר (ג') את סבב הביקורים שלו במזרח התיכון: מטוס בואינג 747-8 מפואר בשווי כ־400 מיליון דולר, שמיועד להיות אחד ממטוסי האייר פורס 1 שלו. עם זאת, זו רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים: ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר תמים העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו.

עצרה טיסות לאיראן: כך כבשה לבנון את שדה התעופה שלה מחיזבאללה
חמש שנים לאחר שברח בתוך ארגז, קרלוס גוהן, המבוקש הנמלט, מלמד אסטרטגיה עסקית באוניברסיטה

זהו היה שדרוג משמעותי עבור ארדואן, שלפני כן השתמש באיירבאס A340 VIP, שאותו רכש מהדיקטטור המודח של טוניסיה, זין אל־עאבדין בן עלי, ב־2016 תמורת 78 מיליון דולר "בלבד". המתנה התקבלה לאחר שערב הסעודית, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין ניתקו את הקשרים הדיפלומטיים והמסחריים עם מעצמת הגז הטבעי קטאר ב־2017, בשל קשרי דוחא לאיראן ולארגוני טרור. אותם קשרים לא השתנו, כפי שמשתקף במקרה של חמאס, אבל ב־2021 הפסיק החרם. מי שהיה שם באותה תקופה עבור האמיר תמים עם משלוחי מזון לאמירות ברכבת אווירית וימית היה ידידו ארדואן, שהציל את הסופרמרקטים המקומיים.

השקעות קטאריות בסך של 20 מיליארד דולר

המטוס שקיבל ארדואן הוגדר בתור "המטוס הפרטי הגדול והיקר ביותר בעולם". דוחא קיבלה אותו ב־2015, והוא כולל מקום ל־76 נוסעים, במקום 400. בתוכו ניתן למצוא חדרי אירוח, לאונג'ים, חדרי דיונים, מתחמי מחלקה ראשונה, ובית חולים. כשהאופוזיציה ביקרה את נשיא טורקיה על המתנה שקיבל, הוא טען כי זו "מתנה לטורקיה" - ולא עבורו בלבד. מעבר לכך, אמר כי המטוס שייך לאזרחי טורקיה ולא שלו אישית. "זהו סמל לאהבה של האמיר תמים לארדואן", דיווחו בתאגיד השידור הציבורי TRT, מזרועות התעמולה הבולטות של נשיא טורקיה.

בד בבד, התמורה הגדולה של קטאר לסיוע של ארדואן הייתה השקעות ענק במדינתו. לפי נתוני משרד המסחר הטורקי, היקף ההשקעות הקטאריות בטורקיה חצה ב־2023 את רף ה־20 מיליארד דולר. במסגרת פרויקטים במדינה מעורבות כ־220 חברות קטאריות, ואילו 727 חברות טורקיות עובדות באמירות. עד שנשיא טורקיה נרמל מחדש את יחסיו עם מדינות הציר הסוני המתון ובמיוחד ערב הסעודית ואיחוד האמירויות, אותן הזרמות כספים היו כאוויר לנשימה לכלכלה הטורקית.

כיום, היחסים המלבלבים מחדש של אנקרה עם אבו דאבי וריאד משתקפים היטב בנתוני היצוא של טורקיה: מנתוני משרד המסחר עולה, כי היצוא לאיחוד האמירויות עמד ברבעון הראשון של השנה על 2.379 מיליארד דולר, זינוק של 33% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בה בעת, היצוא למצרים ולערב הסעודית נותר יציב יחסית על כמיליארד דולר.

בהקשר הקטארי, אנקרה ודוחא מעוניינות לנצל את נפילת אסד ועליית משטר אל־ג'ולאני הפרו־טורקי לצורך הקמת צינור גז בין המדינות. שר האנרגיה ומשאבי הטבע הטורקי, אלפרסלאן בייראקטר, התייחס לנושא בדצמבר ואמר כי. "עבור סוריה שהשיגה אחדות ויציבות, למה לא? אם זה יתממש, המסלול חייב להיות מאובטח. זוהי שאיפתנו".

שואף להפוך את טורקיה ל"האב" של הובלת אנרגיה

ספקית הגז המרכזית של טורקיה היא רוסיה, וארדואן שואף ליצור "משחק" אחר: אם התרגלנו שבשוק האנרגיה רק המפיקות מחזיקות ביד את "השאלטר", נשיא טורקיה פועל להפוך את מדינתו ל"האב" של הובלת אנרגיה. אנקרה מעוניינת לקבל כמה שיותר גז אל מערכת הצינורות שלה, וכך להפוך לשחקנית בקנה מידה בינלאומי.

המיזם שמנסה בייראקטר להחיות עמד על הפרק זמן קצר לפני פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה. "אנחנו מעוניינים להקים צינור גז מקטאר לטורקיה", אמר ב־2009 אמיר קטאר הקודם חאמד. אותו מיזם בהשקעה של 10 מיליארד דולר ובאורך 1,500 ק"מ, יועד לצאת משדה הגז הצפוני שבמפרץ הפרסי לערב הסעודית, ומשם דרך ירדן וסוריה לטורקיה, בעלת צנרת קיימת לאירופה. עם זאת, בשאר אסד התנגד למיזם.