בנייה חדשה / צילום: Shutterstock
איך תיראה תוכנית ההגרלות של הממשלה, "דירה בהנחה", המציעה דירות חדשות בסבסוד ממשלתי, במתכונת החדשה שלה? זה תקופה ארוכה שבמשרד האוצר ובמשרד הבינוי והשיכון מתווכחים על עתידה של התוכנית, ונראה כי בעתיד הלא רחוק היא תצומצם. עם זאת, בינתיים הוחלט להשאירה כפי שהיא, גם אם באופן זמני.
● חדשות השבוע בנדל"ן | לחירום ולשגרה: שכונת היוקרה בחיפה מקבלת כביש גישה חדש
● נתוני המשכנתאות מגלים: מבצעי המימון של יזמי הנדל"ן נמשכים
מה עתיד לקרות? גלובס עושה סדר בדברים, בעקבות ישיבת מועצת מקרקעי ישראל שהתקיימה היום (ה').
עד שתי הגרלות בזמן הקרוב
בישיבה שנערכה היום בשעות הצהריים, הוחלט, באשר לעתיד הקרוב, כי "דירה בהנחה" תימשך במתכונתה הנוכחית בכל היישובים שבהם פעלה עד היום. הארכה זו תינתן עד לסוף חודש אוגוסט, קרי לשלושה חודשים וחצי בפועל. המטרה, בעיקר, היא לשחרר מלאי קיים: לאפשר שיווק של מכרזי "מחיר מטרה" שנמצאים כבר "באוויר", ולהגריל דירות שבהן כבר זכו קבלנים. נציין כי מכרזי "מחיר מטרה" מספקים את מלאי הדירות עבור ההגרלות שמתקיימות בהמשך, וההחלטה שהתקבלה במועצת מקרקעי ישראל האריכה, למעשה, את התוקף שלהם, שפג בסוף שנת 2024.
על־פי ההערכות בשוק, כרגע, ישנן כ־7,500 דירות בהן כבר זכו קבלנים במסגרת מכרזי "מחיר מטרה". לצד זאת, על־פי אתר רשות מקרקעי ישראל, ישנם שבעה מכרזי מחיר מטרה ברחבי הארץ הפתוחים להצעות, בהם כ־5,000 דירות. משרד הבינוי והשיכון הכריז לפני כחודשיים כי יצא בהגרלה חדשה של "דירה בהנחה", עם 5,000 דירות, שהייתה אמורה להיפתח בין פסח ליום העצמאות, וככל הנראה, תצא לדרך בזמן הקרוב. אפשר שתתקיים הגרלה נוספת לפני ספטמבר, קרי במתכונת הקיימת, כדי לאפשר שחרור של מלאי קיים נוסף.
נזכיר כי ההגרלה האחרונה של "דירה בהנחה", במתכונת הנוכחית, נסגרה לקראת סוף ינואר השנה. הוגרלו בה כ־4,000 יח"ד, והשתתפו בה כ־98 אלף איש. הסיכומים היום במועצת מקרקעי ישראל יאפשרו את הוצאת ההגרלה הבאה לדרך.
בהמשך: ההגרלות יתרכזו בפריפריה
הארכת "דירה בהנחה" במתכונתה הנוכחית הוגדרה בישיבת מועצת מקרקעי ישראל כהוראת מעבר, עד סוף אוגוסט, כאמור, ולאחר מכן, אמורה התוכנית לעבור למתכונת החדשה והמצומצמת שלה; ובמילים אחרות: מחוץ לאזורי הביקוש במרכז הארץ.
על־פי ההחלטה, התוכנית תמשיך רק ברשויות שבהן המחיר הממוצע למ"ר לא היה יותר מ־20 אלף שקל (כולל מע"מ) נכון לסוף שנת 2024. בהתחשב בעובדה שהמחירים עלו משמעותית בשנים האחרונות, כפי שחש רוב הציבור, הרף הזה משאיר מחוץ לתוכנית לא מעט ערים. ראשית, אפשר לומר במידה רבה של ודאות כי כל ערי גוש דן המרכזיות יישארו מחוץ לתמונה. כמו כן, גם ערים כמו רעננה, כפר סבא (שתי ערים שרק בשנה האחרונה הצטרפו לתוכנית), רחובות, קריית עקרון, אור עקיבא, יהוד ואור יהודה, יישארו בחוץ.
סעיף נוסף הנכלל במתווה החדש - עליו התרעמו בעיקר ראשי הערים - מגדיר כי לפי המתכונת החדשה של התוכנית, ייכללו גם ערים במדד סוציואקונומי 1-4, מה שמותיר ברשימת הערים שישתתפו בתוכנית את ירושלים, לוד ורמלה, בין היתר. יש לציין כי סעיף זה קיים בתוכנית גם במתכונת הנוכחית, אך בהינתן הרף החדש שנקבע לגבי המחיר למ"ר, שלוש הערים הללו היו אמורות להישאר בחוץ. במתכונת החדשה, הן יהיו בין הערים היחידות באזורי הביקוש שייכללו בתוכנית.
המתכונת החדשה כוללת גם תעדוף גדול יותר מבעבר של חיילי המילואים בהגרלת הדירות: ביישובי הפריפריה, 50% מהדירות יוקצו לחיילי מילואים (25% ללוחמים ו־25% לכלל חיילי המילואים), וביתר יישובי התוכנית - 35% יוקצו לחיילי מילואים (בחלוקה של 15% ללוחמים ו־20% לכלל המילואימניקים). מהלך זה ייכנס לתוקף כבר מההגרלות הקרובות, קרי גם במתכונת הישנה. גם על עניין זה נשמעה ביקורת רבה: במכתב של ראשי השלטון המקומי והשלטון האזורי לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', נטען כי התוכנית במתכונת החדשה לא מאפשרת לאנשי המילואים דירה בהישג יד במקום המתאים להם, ו"מנתבת" אותם לערים מסוימות בלבד.
כעת, נפתח למעשה מרוץ נגד השעון, במסגרתו ינסה משרד הבינוי והשיכון לשווק כמה שיותר דירות במכרזי "מחיר מטרה", ולהעניק לכמה שיותר זכאים דירות בהגרלות "דירה בהנחה", טרם הצמצום המסתמן של התוכנית. לא מן הנמנע שבזמן זה אף ייעשה ניסיון להביא להארכה נוספת של התוכנית במתכונתה הנוכחית.