תפנית של הרגע האחרון: "דירה בהנחה" תימשך במתכונתה הנוכחית - כרגע עד סוף אוגוסט

שלל הסיכומים שגובשו בשבועות האחרונים ירדו מהשולחן לעת עתה, ומועצת מקרקעי ישראל אישרה הארכה זמנית של התוכנית בתנאיה הקיימים • המשמעות: צמצום התוכנית יידחה בכמה חודשים לכל הפחות

בנייה / צילום: Shutterstock
בנייה / צילום: Shutterstock

הסיכומים כבר גובשו ונראו "סגורים", המתווה החדש כבר עלה לסדר היום וצמצומה של תוכנית הסבסוד הממשלתית "דירה בהנחה" כבר נראה כמו עובדה מוגמרת. אבל כמו שאומר המשפט - זה לא נגמר עד שזה נגמר - וברגע האחרון הוחלט: התוכנית תימשך במתכונתה הנוכחית, עד סוף אוגוסט. לאחר מכן יתכנסו כלל הגורמים שוב, ויחליטו מה הלאה, כך סוכם היום (ה') בישיבת מועצת מקרקעי ישראל שהסתיימה לפני זמן קצר.

בית תוכנה או משרד? ההחלטה שחסכה לחברה 750 אלף שקל בארנונה
"לבטל את המס הארור": הארנונה קפצה, ובעלי העסקים יצאו למאבק

תוכנית "דירה בהנחה" מוקפאת, הלכה למעשה, כבר כמה חודשים, זאת בשל ויכוח בין משרד האוצר למשרד הבינוי והשיכון. הראשון מנסה בכל כוחו להביא לסיומה של התוכנית, בטענה כי היא בזבזנית ולא משיגה את מטרותיה; השני מנסה להאריך אותה בכל דרך, בטענה כי זהו פתרון יעיל כמענה לזוגות הצעירים ולמי שמחפש לרכוש דירה ראשונה במחיר נוח, לעומת מחירי הדירות הגבוהים כל כך בישראל.

בימים האחרונים, לאחר לא מעט שבועות של חוסר הסכמה בין הצדדים, נראה היה שהדברים מתכנסים לכדי פתרון. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, הגיעו להסכמות - שאף נכללו בסדר היום של מועצת מקרקעי ישראל בישיבתה היום - שבמסגרתן נקבע כי התוכנית תימשך, אך במתכונת מצומצמת: רק בערים שבהן המחיר למ"ר לא גבוה מ־20 אלף שקל, ורק בערים במעמד סוציו-אקונומי נמוך יחסית, באשכולות 1-4. כל זה היה נכון ממש עד אתמול, אך בישיבת המועצה היום הדברים קיבלו תפנית של ממש.

החשש מראשי הערים הכריע?

מאז נודעו אותם סיכומים מסתמנים, נשמעו התנגדויות רבות מסביב: גם מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, עו"ד ינקי קוינט, הביע את התנגדותו לצמצום התוכנית, וגם שלל ראשי רשויות. 127 מהם חתמו על מכתב שנשלח אל השרים הרלוונטיים, עוד בשבוע שעבר, והשבוע הוסיפו מכתב נוסף ובו הביעו "התנגדות נחרצת" למתווה המתגבש.

ייתכן שמחאות אלו הובילו את השרים להחליט על פשרה: תוכנית "דירה בהנחה" תימשך כרגע, במתכונת שבה התנהלה עד כה. כך יהיה המצב עד לסוף חודש אוגוסט הקרוב, קרי כארבעה חודשים מהיום, ולאחר מכן יתכנסו הגורמים שוב ויחליטו כיצד לפעול הלאה. המשמעות, בין היתר: ככל הנראה, יהיה זמן לעריכת הגרלה אחת נוספת אחת בלבד עד שישובו הצדדים לדון בתוכנית.

למעשה, כפי שקורה לא מעט בשנים האחרונות, הגורמים הממשלתיים החליטו שלא להחליט, או לכל הפחות דחו את ההחלטה המכרעת לשלב מאוחר יותר. בתקופה המתאפיינת בחוסר ודאות רב כל כך, אין לדעת מה יקרה בעוד כמה חודשים - ואולי עד אז דברים ישתנו, וניתן יהיה להעביר בצורה קלה יותר שינויים משמעותיים בתוכנית.

נזכיר כי ההגרלה האחרונה של "דירה בהנחה" נסגרה לקראת סוף ינואר השנה. הוגרלו בה כ־4,000 יח"ד, והשתתפו בה כ־98 אלף איש. במרץ בישר משרד הבינוי והשיכון כי הגרלה נוספת תתקיים בין פסח ליום העצמאות השנה, אך היא לא יצאה לדרך בשל אותן מחלוקות בין המשרדים. במשרד הבינוי והשיכון תכננו להגיע השנה ל־20 אלף יחידות דיור שישווקו במסגרת מכרזי "מחיר מטרה", המספקים את מלאי הדירות לתוכנית ההגרלות. ייתכן כי בשל העיכובים שנגרמו המספרים יהיו אחרים בסופו של דבר.

שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות
 שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

כעת צפויה להתחיל מעין תחרות כיפוף ידיים בין הצדדים לקראת המועד החדש של סיום התוכנית. לא מן הנמנע שהכוחות השונים ידחפו להארכה נוספת שלה, אך הם יפגשו שוב בהתנגדות משמעותית מצד אנשי משרד האוצר. אם אכן יאושר לקראת ספטמבר צמצום התוכנית כפי שדובר טרם הישיבה שהתקיימה היום, ערים רבות יצאו ממעגל התוכנית, גם כאלו שלא נחשבות כאזור ביקוש קלאסי, ובהן מזכרת בתיה, קריית עקרון, אור יהודה ואור עקיבא.

הטבות למילואימניקים ותוכנית תמרוץ

בישיבת מועצת מקרקעי ישראל שנערכה היום (ה') סוכם עוד כי עד 50% מיחידות הדיור ביישובים שבהם תתקיים תוכנית דירה בהנחה, ייועדו למשרתי מילואים: 50% בפריפריה ו־35% במרכז. החלטה זו תיושם כבר כעת. לצד זה, משרתי מילואים פעילים יקבלו בין 75% ל־95% הנחה על מחיר הקרקע, בהתאם לאזור (ביישובים באזור עדיפות א' תעמוד ההנחה על 95%). תקרת ההנחה בקרקע - עד 150 אלף שקל בכל הארץ.

נוסף על כך, לבקשת השרים המועצה אישרה הקמת צוות שיגבש בתוך 30 יום החלטה על מתן הטבות במסגרת תוכנית "דירה בהנחה" לחיילי המילואים גם ביישובי המרכז, ולא רק בפריפריה. עוד סוכם על הקצאת כשלושה מיליארד שקל לתמרוץ שוק הדיור, לסבסוד פיתוח בקרקעות בפריפריה, למתן תמריצים לרשויות מקומיות להגדלת שיווקים ולהוצאת היתרי בנייה, ולקידום הגעת עובדים זרים לענף הבנייה. החלטה בנושא, כך נמסר, תובא לאישור הממשלה בקרוב.