"מדובר בהחלטה שרירותית, אשר מדירה, הלכה למעשה, צעירים - רבים מהם משרתי קבע ומילואים - אשר ידם אינה משגת להתגורר באזורי ביקוש. הקצאת 50% מהיצע הדירות בהנחה למשרתי המילואים, לפי הצעת האוצר, אינה אלא אחיזת עיניים. משרד האוצר מצמצם עד לרמה בלתי אפשרית את מספר הרשויות שבהן ניתן יהיה לרכוש דירה, ובכך מגביר את מצוקת הדיור החמורה כבר היום. מדיניות דיור שראויה לשמה אינה נמדדת רק לפי קריטריון טכני של עלות למ"ר, אלא לפי מענה לצורך הלאומי - לאפשר לדור הצעיר לבנות בית בישראל, ולהמשיך להתקיים כאן בכבוד". כך כותבים במכתב, שני במספר בימים האחרונים, ראשי השלטון המקומי והשלטון האזורי, במחאה על השינויים בתוכנית הסבסוד הממשלתית "דירה בהנחה", אשר אמורים לבוא לאישור בישיבת מועצת מקרקעי ישראל מחר (ה').
● הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש
● בשל חוסר הסכמות בממשלה: עתיד 5,000 דירות בהנחה אינו ידוע
● לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה
במכתב, שנשלח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף ולגורמים נוספים, מביעים נציגי הרשויות "התנגדות נחרצת" לשינויים וטוענים כי אלו יפגעו בראש ובראשונה באוכלוסיית המשרתים בצה"ל, בעבר ובהווה.
על פי סדר היום של המועצה, שפורסם לא מכבר, הסיכומים מתגבשים בהתאם למתווה שעליו פרסמנו כאן לאחרונה, וכולל שני סעיפים מרכזיים: האחד - "שיווק במסלול דיור במחיר מטרה יבוצע ברשויות מקומיות שבתחומן המחיר למ"ר דירתי ממוצע לא עולה על 20 אלף שקלים ללא מע"מ". סעיף זה נקבע בהתאם לנתוני רשות המסים נכון לסוף שנת 2020, קרי לפני כארבע שנים וחצי, והוא מוציא מחוץ לתמונה, הלכה למעשה, את רוב הרשויות המקומיות במרכז הארץ. השני - מאותו סעיף לעיל יוחרגו רשויות במדד סוציואקונומי נמוך: "על אף האמור, המגבלה בסך של 20 אלף שקלים לא תחול על הרשויות במדד חברתי כלכלי בדירוג 4 ומטה". סיכום נוסף הוא כי מכרזי מחיר מטרה יימשכו עד סוף 2027.
"מדד טכני שאינו מבטא דבר מהותי"
יש לציין כי סיכומים אלו עוד צפויים לעבור התאמות שונות וחידודים מסוימים, עד לכינוסה של ישיבת המועצה ובמהלכה. כך, על פי אחת ההצעות שעל סדר היום, צפויה גם רעננה להיכלל ברשימת היישובים שבתחומם יבוצע שיווק במסלול מחיר מטרה, אך מסתמן כי בסופו של דבר לא תיכלל ברשימה זו - משמע מכרז מחיר מטרה היחיד ששווק בעיר בהצלחה לפני כחודש, יהיה האחרון בעיר. עוד מוצע באותה הצעה כי רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון רשאים לקבוע, בהסכמת אגף התקציבים במשרד האוצר, כי ניתן יהיה לשווק מכרזי מחיר מטרה גם ברשויות שבהן המחיר למ"ר דירתי ממוצע גבוה מ־20 אלף שקל, אך לא יותר מ־24 אלף שקל - אך הצעה זו לא מופיעה בהצעת אגף התקציבים לקראת ישיבת המועצה.
על שני הסעיפים הללו יצא עיקר קצפם של ראשי הרשויות, אשר טוענים שבכך יוצאו מהתוכנית רשויות רבות, מהלך שיפגע בראש ובראשונה באוכלוסייה המשרתת בצה"ל: "דווקא מי שהחזיקו את המדינה על גבם מאז 7 באוקטובר - 'דור הניצחון' - מוצאים עצמם כעת מנושלים מזכאות לקורת גג בהישג יד במקום המגורים אשר ימצאו לנכון, ו'מנותבים' לרשויות באשכולות 1-4 בלבד", נכתב במכתב. "אנו דורשים כי תוכנית 'מחיר מטרה' תישאר פתוחה לכלל התושבים בכלל הרשויות המקומיות, ללא אפליה המבוססת על מדד טכני שאינו מבטא דבר מהותי. נוסף על כך, יש לקבוע תיעדוף ברור לזוגות צעירים משרתים - בקבע, במילואים - ולחיילים משוחררים, כך שלפחות 50% מהדירות המוזלות בכל מקום בארץ יוקצו עבורם".
נציין כי בעבר, ביקורת משמעותית מאוד באשר לתוכניות הסבסוד הממשלתיות נשמעו בדיוק בהקשר זה: מתן הנחות מפליגות באזורי הביקוש, ובערים שבהן מחירי הדיור גם כך יקרים. לדברי אותם מבקרים, במקומות כאלו אין כל סיבה להעניק הנחות על רכישת דירות, שכן מי שמסוגל לרכוש דירות באזורים אלו הוא לרוב לא זוג צעיר או מחוסר דיור, אלא אנשים מבוססים יותר.
"הפלו לרעה את תושבי הפריפריה"
מלשכת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נמסר בתגובה כי: "הגרלות מחיר מטרה באזורי הביקוש עלו מיליארדים ולא הצליחו להוריד את מחירי הדיור. השקעת אותם סכומים בצורה חכמה ונכונה יותר, בפיתוח תשתיות תומכות דיור כדוגמת מת"שים, תשתיות תחבורה וכדומה, הייתה משחררת חסמי תכנון ומגדילה את היצע הדיור במאות אלפי יחידות דיור, וממילא מורידה את המחירים בכל הארץ ולכל שכבות האוכלוסייה.
"מבצעי מחיר מטרה העמיקו פערים חברתיים בצורה שהפלתה לרעה את תושבי הפריפריה - שזכו להטבה נמוכה מאוד למול תושבי המרכז, שזכו להנחה בסכומים של עד פי עשרה. המבצעים עודדו מגורים באזורי המרכז ולא בפריפריה, העלו את הביקושים וממילא את המחיר ואת גובה ההטבה, וחוזר חלילה. במסגרת המאמצים ליהוד הנגב והגליל ובמטרה לעודד מעבר אוכלוסיות חזקות לפריפריה בנגב ובגליל, תומך שר האוצר בהמשך קיום מבצעי דירה בהנחה באזורים אלה באלפי דירות בשנה, תוך הקצאה של 50% מכל מכרז למשרתי המילואים. באופן זה גם נעניק הטבות למשרתי המילואים וגם נעודד אותם להתגורר בפריפריה בנגב ובגליל ונחזק את האזורים הללו".
עוד נציין כי במסגרת הסיכום המסתמן, ייתכן כי אכן יוקצו בפריפריה 50% מהדירות במחיר מטרה לחיילי מילואים, כפי שמבקש השר, ו־20% נוספים מהדירות לבני מקום. במצב כזה, רק 30% מהדירות במכרזי מחיר מטרה בפריפריה יוקצו לכלל הציבור. ביישובים הקרובים יותר לאזורי הביקוש יוקצו 35%-50 מהדירות לחיילי מילואים. גם כאן נדגיש כי מדובר בסיכומים אשר נדרשים את אישורה הרשמי של מועצת מקרקעי ישראל בישיבה מחר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.