גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא אחת המניות החמות של הבורסה, ו-250 עובדיה כבר שווים מאות מיליוני שקלים

הבורסה בת"א סיפקה תשואה של מאות אחוזים לא רק למשקיעים הזרים ולמנכ"ל, אלא גם לכ־250 עובדיה שקיבלו 6% במניותיה — ומחציתן כבר מומשו ● בשווי של מעל 5 מיליארד שקל, הבורסה מציגה מכפיל גבוה משל הנאסד"ק בזכות היעדר תחרות והשיפור בתוצאותיה העסקיות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: כדיה לוי
איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: כדיה לוי

אחת המניות החמות בבורסה בתל אביב בתקופה האחרונה, ולמעשה מאז שנרשמה למסחר לפני כ-6 שנים, היא זו של הבורסה עצמה. מאז הפכה לחברה ציבורית זינק שווי מניית הבורסה בפי 7.5, כשרק בשנה האחרונה היא סיפקה תשואה של כ-130%, המשקפת לבורסה שווי של 5.2 מיליארד שקל.

ניתוח גלובס | חמישה כשלים שחושף דוח המפקח על המערכת הבנקאית
"תשואות שלא נראו עשור": המלצת בית ההשקעות שמוביל את הטבלה

בשנים שלה כחברה נסחרת הצליחה הבורסה, בניהולו של איתי בן זאב, לשפר את תוצאותיה שנה אחר שנה, תוך שהיא נהנית ממעמדה כשחקן בודד ללא תחרות בשוק המקומי. בעלי המניות בבורסה, רובם משקיעים זרים מאז שינוי מבני שעברה טרם ההנפקה, הם המרוויחים גדולים מהשבחת שווייה.

מי שעוד נהנים מההצלחה של הבורסה היחידה לניירות ערך בישראל הם המנכ"ל בן זאב ועובדי הבורסה. האחרונים אינם רק מהמתוגמלים במשק (שכר בעלות חודשית מעל 55 אלף שקל לעובד בממוצע), אלא גם מחזיקים בנתח ממניותיה ששוויו קפץ למאות מיליוני שקלים.

במסגרת הסכם הקיבוצי שנחתם ב־2017, הוקצו לכ-250 עובדי הבורסה מניות בגין שינוי המבנה שלה, שהיוו באותו זמן כ־6% מהון המניות המונפק של החברה. הקצאת המניות באותה העת בוצעה לפי שווי חברה של כ-400 מיליון שקל. שנתיים לאחר מכן השלימה הבורסה את רישום מניותיה למסחר לפי שווי של 710 מיליון שקל.

הזינוק במניית הבורסה מאז משקף לנתח המניות שקיבלו העובדים בזמנו שווי של כ-350 מיליון שקל - כ-1.4 מיליון שקל לעובד בממוצע (במונחי שווי השוק הנוכחי). עם זאת, כמחצית המניות שקיבלו העובדים כבר מומשו - על פי דוחות הבורסה. הללו היו כפופות לתקופת חסימה שפקעה במהלך שנת 2021. נכון לסוף 2024 נותרו בידי העובדים מניות שערכן הנוכחי בשוק כ-174 מיליון שקל.

הכי מתוגמל - המנכ"ל

בבורסה בתל אביב מועסקים כיום 275 עובדים, שמרביתם מאוגדים תחת אחד הוועדים החזקים במשק. אשתקד נחתם עם הוועד הסכם קיבוצי חדש (עד 2028), המבטיח לעובדים העלאת שכר של 3% מדי שנה ומענק של 12% מהרווחים.

בשנת 2024 עלות השכר הממוצעת לעובד בבורסה עמדה על 57.5 אלף שקל בחודש, עלייה קלה לעומת השנה הקודמת. לצורך השוואה, בחמשת הבנקים הגדולים נעה עלות השכר הממוצעת לעובד בין 33 אלף שקל בחודש בדיסקונט, ל־44.4 אלף בבנק הפועלים.

את התגמול הגבוה ביותר מבין בכירי הבורסה מקבל המנכ"ל בן זאב, שנהנה אשתקד משכר בעלות של 6.1 מיליון שקל (חצי מיליון שקל בחודש). במהלך שנת 2019, בסמוך להנפקת מניות הבורסה, הוקצו לו 4.25 אלף אופציות במחיר מימוש של 12 שקל למניה (המשקף שווי חברה של 1.2 מיליארד שקל).

בסוף השנה שעברה מימש בן זאב את האופציות למניות תמורת 41 מיליון שקל. שווי המניות הללו הוא מעל 200 מיליון שקל, כלומר בן זאב מורווח כמעט 160 מיליון שקל על הנייר מהאופציות שהוענקו לו.

זאת ועוד: לפני כשנתיים הוקצו לבן זאב כ-544 אלף אופציות נוספות, אותן הוא יוכל לממש החל משנת 2028. מחיר המימוש למניה עומד על כ-37 שקל, בעוד מניית החברה נסחרת כיום במעל ל-58 שקל, כלומר האופציות נמצאות עמוק בתוך הכסף.

מכפיל מעולמות ההייטק

הזינוק במניית הבורסה בשנה האחרונה הוביל לכך שהיא נסחרת כעת במכפיל רווח (היסטורי) חריג של 47 - בזמן שהמכפילים ביתר ענף הפיננסים בתל אביב (בנקים, ביטוח כרטיסי אשראי) נעים סביב ה-10. עם זאת, בורסות וול סטריט - NYSE ונאסד"ק - נסחרות כיום במכפילי רווח קרובים יותר של 36.3 ו-36.7 בהתאמה.

אחת הסיבות לזינוק במחיר המניה היא העובדה שהבורסה מציגה כאמור תוצאות שהולכות ומשתפרות מדי שנה, גם בעקבות הגידול במחזורי המסחר. זה מתורגם לעלייה בעמלות מסחר וסליקה שהיא גובה, ומחלחל לשורה התחתונה.

ברבעון הראשון של 2025 עמד מחזור המסחר הממוצע בשוק המניות של תל אביב על 2.9 מיליארד שקל, עלייה של 35% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, על רקע התנודתיות הגוברת בשוק ההון. בהתאם לכך צמחו הכנסות הבורסה ב-21% ל-131 מיליון שקל (עמלות המסחר גדלו ב־15% והסתכמו בכ־50 מיליון). בשורה התחתונה, רשמה הבורסה זינוק נאה של 40% ברווח הנקי הרבעוני ל־35.8 מיליון שקל.

עובדה נוספת שעומדת לצידה של הבורסה היא היציבות שלה לנוכח טלטלות בשווקים. כך, בעוד שמניות אחרות בסקטור הפיננסי חשופות לירידות שערים בשוק המניות, הבורסה עצמה דווקא נהנית מגביית עמלות גבוהות יותר בתקופות סוערות שכאלה, בהן מחזורי המסחר גדלים. בנוסף, בזמן שהמשקיעים בורחים מנכסים שנחשבים מסוכנים, הם עשויים לפנות להשקעה באפיקים סולידיים יותר כמו אג"ח, כך שגם כאן הבורסה מרוויחה מעמלות מסחר.

כמובן שהבורסה אינה חסינה בפני משברים כלכליים, אך עד כה הוכיחה שהיא פחות מושפעת מהתנודתיות בשוק, ועשויה פעמים רבות ליהנות גם במצבים קשים. העובדה שהיא מתנהלת בשוק לא תחרותי ודאי לא מזיקה. הבורסה היא כידוע שחקן בודד בתחומה בארץ, כך שהיא יכולה להעלות ביתר קלות את העמלות שהיא גובה, וכן את המחירים עבור המוצרים והשירותים שהיא מציעה.

הרווח למיליארדר הגידור

הבורסה מתנהלת ללא גרעין שליטה ויש בה רוב של בעלי מניות זרים מאז השינוי המבני שהוביל המנכ"ל בן זאב: בקיץ 2018 נמכרו רוב מניות הבורסה, שהוחזקו בעבר בידי בנקים ובתי השקעות מקומיים (חברי הבורסה) לידי מספר גופים זרים, בראשות קרן ההשקעות האוסטרלית־אמריקאית מניקיי ותאגיד התרופות הדני נובונורדיסק, בעסקה ששיקפה לבורסה שווי של 550 מיליון שקל בלבד.

אותם משקיעים הם המרוויחים הגדולים מעליית מחיר המניה: מניקיי (15% מההון) ונובונורדיסק (7%) הם כיום בעלי המניות הגדולים בבורסה בתל אביב. זאת לאחר שבחודש ינואר השנה רכשה הבורסה עצמה מידי מניקיי כ-5% מהמניות שהחזיקה (רכישה עצמית), תמורת 202 מיליון שקל.

המהלך, שנתפס על ידי רבים כ"עסקת חילוץ" של הקרן, זכה לביקורת על כך שנעשה במחיר גבוה ב-2% ממחיר השוק. עם זאת, לאור המשך נסיקת המניה מאז, גבוה שווי המניות שרכשה הבורסה ב-56 מיליון שקל מהמחיר שבו רכשה אותן בתחילת השנה.

משקיע נוסף בבורסה הוא מיליארדר קרנות הגידור האמריקאי ביל אקמן, שרכש אשתקד יחד עם אשתו נרי אוקסמן כ-5% ממניות הבורסה תמורת 95 מיליון שקל. נכון להיום שווי המניות שרכשו בני הזוג עומד על כמעט 270 מיליון שקל, כלומר הם רושמים רווח נאה על השקעתם של 175 מיליון שקל על הנייר.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"