גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

עפ"י פרסומים איראניים, הם הצליחו ליירט כ־8 מל"טים ישראלים במלחמה ● חברת הרחפנים הישראלית שפיתחה במלחמה טכנולוגיות לסריקת מנהרות ומבנים בעזה, מתרחבת כעת גם בארה"ב ● שורת ליקויים הביאו את מצרים לבטל את עסקת רכש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה ● הסעודים השלימו את מבצוע מערכות ה־THAAD שרכשו בארה"ב ב־15 מיליארד דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko
מטוס קרב מדגם סוחוי 35 / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

בזמן שרוחות המלחמה בין ישראל לבין איראן נרגעות, כדאי לבחון לעומק את ההשלכות של יירוטי המל"טים בערים השונות ברפובליקה האסלאמית. באותו הזמן, במרחב המזרח תיכוני מתרחשות המון התפתחויות בתחום הביטחוני, כשבמצרים מספרים מדוע החליטו לבטל רכש מטוסי קרב מרוסיה, ובערב הסעודית סיימו למבצע את מערכת THAAD. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן
כותרות העיתונים| איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

הצלחת המל"טים הישראליים באיראן לוותה בכמה יירוטים

מבצע "עם כלביא" הוכתר כהצלחה, כשחלק מהותי בפעילות נטלו המל"טים הישראליים. אותם כלים ביצעו פעילויות איסוף ותקיפה שוטפות, וחשוב מכל מנעו פגיעות במטוסים וטייסים - על אף שימוש נרחב במיוחד. אולם אין מושלם בפעילויות צבאיות והאיראנים, על פי פרסומיהם, הצליחו ליירט במשך 12 ימים כשמונה מל"טים בלבד. תעודת הצלחה ישראלית ותעודת עניות למערכת ההגנה האיראניות.

ובכל זאת, די בכלים ספורים לטובת ביצוע הנדסה הפוכה: שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות. באמצעות אמצעים שהצליחו לשים עליהם ידיים, מומחים מבצעים ניתוח לעומק של המרכיבים - ואז מייצרים אחד מחודש בהליך סדרתי. מהפרסומים האיראניים עולה, בין השאר, כי בוצעו שלושה יירוטים של הרמס 900 ("כוכב") מתוצרת אלביט מערכות , מל"ט שמיועד לגובה בינוני ולמשך פעילות ארוך, בעל טווח של כ־1,000 ק"מ ואף יותר.

מל"ט נוסף שניכר כי יורט הוא הרון TP ("איתן"), מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית בעל טווח דומה להרמס, ומשך שהייה של יותר מ־30 שעות. כמו כן, התבצעו שני יירוטים של הרון 1 ("שובל") מתוצרת התע"א, שקטן מאיתן פי ארבעה. במל"ט, שמוכר היטב בשוק העולמי, משתמשות יותר מ־20 צבאות בעולם. לצד כל אלו, כנראה שהתבצע יירוט גם של אורביטר מתוצרת אירונאוטיקס, שמיועד למשימות איסוף טקטיות.

חברת הרחפנים מהמנהרות בעזה שמתרחבת בארה"ב

חברת אקסטנד (XTEND) הישראלית, שעוסקת בייצור אמצעים אוטונומיים מבוססי בינה מלאכותית ורחפנים טקטיים, חנכה בשבוע שעבר את המטה האמריקאי שלה ומתקן ייצור בטמפה, פלורידה. הצעד של החברה נובע משני היבטים מרכזיים: הרצון לייצר על אדמת ארה"ב כאשר בוושינגטון שואפים להגביר את העצמאות המקומית בתחום הרחפנים, וכן הגברת הקרבה של החברה אל הלקוחות.

הפרויקטים הנוכחיים של אקסטנד עם משרד ההגנה האמריקאי, כוללים ייצור של רחפני "גרופ 1" שמשקלם כתשעה ק"ג, טווח ההפעלה כ־360 מטר, והמהירות המקסימלית 100 קשר (כ־185 קמ"ש). לאורך השנים האחרונות זכתה החברה, בין השאר, בחוזה ב־2020 לאספקת מערכת "ספארוהוק" נגד רחפנים לכוחות המיוחדים האמריקאים, ב־2022 במכירת רחפני "וולברין" לצבא ארה"ב, ובדצמבר האחרון בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות.

חניכת המטה האמריקאי ומתקן ייצור  של חברת אקסטנד בטמפה / צילום: אקסטנד

רחפן ה-FPV ( יכולות צפייה בגוף ראשון - First Person View) של אקסטנד מהווה את המערכת הראשונה שארה"ב אישרה בקטגוריה של רחפנים חמושים הפועלים בתוך ומחוץ למבנים, תוך שימוש בבינה מלאכותית. החוזה התקבל בעקבות השלמה מוצלחת של בדיקות אש חיה והערכות בטיחות. בהתאם לחוק האמריקאי, הרחפן ייוצר בארה"ב והאספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של שנת 2025. העסקה התקבלה לאחר שנתיים של פיתוח בשיתוף משרד ההגנה האמריקאי, ותוך שהרחפן הוכיח את יכולותיו בשימוש נרחב בצה"ל. החברה מייצרת ומספקת כ־100 רחפנים מדי שבוע למערכת הביטחון הישראלית, כשאלו הופעלו בלבנון וברצועת עזה. לפני כניסה למנהרה או לבית, הלוחמים שולחים את הרחפן לסריקה אחר מחבלים ותשתיות חבלה.

ליקויים טכניים מהותיים: בכיר מצרי שפך אור על ביטול עסקת הסוחוי 35

שורת ליקויים במערכות המכ"ם, הלוחמה האלקטרונית והמנועים הביאו את מצרים לבטל את עסקת רכש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה. כך מדווח בבולגריאן מיליטארי מפי בכיר מצרי, תוך ציון הלחץ האמריקאי שהתווסף לאותן לקויות שהביאו לפיצוץ העסקה. סוחוי 35 הוא מטוס מדור 4.5, שבשנת 2018 רכשה קהיר ממוסקבה 24 יחידות ממנו תמורת כ־2 מיליארד דולר.

עוד בטרם זיהוי המערכות הבעייתיות, וושינגטון פעלה מול קהיר כדי להבהיר לה שקבלת סוחוי 35 תביא להפעלת סנקציות CAATSA. מדובר בעיצומים שנובעים מחוק של הקונגרס, שקובע כי מי שמפעיל מערכות רוסיות נחשב באופן מיידי ליריב של ארה"ב - והמיזמים הביטחוניים המשותפים מבוטלים. CAATSA היא הסיבה שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט בשנת 2019 להדיח את טורקיה מפרויקט מטוסי ה־F-35, בעקבות רכישת סוללות הגנה אווירית מדגם S -400 מרוסיה.

סוחוי 35 הוא מטוס דו־מנועי, שמיועד להוות תחרות בשוק ל־F-15 האמריקאי ולמטוסי "ראפאל" (Dassault Rafale) שמייצרת חברת דאסו הצרפתית. הוא כולל מכ"ם אירביס-E , שמסוגל לזהות מטרות בטווח של כ־400 ק"מ, ויכול לשאת מגוון חימושי אוויר־אוויר, ואוויר־קרקע. לצד כל זאת, המצרים זיהו במהרה כי מערכת הלוחמה האלקטרונית שמיועדת להגן על המטוס מפני מכ"מים וטילים לא עומדת בשורה הראשונה הטכנולוגית כמו היריבים, ועל כן צפויה לחשוף את המטוסים לפגיעות ביתר קלות.

הסעודים השלימו את מבצוע מערכות ה־ THAAD שרכשו בארה"ב ב־15 מיליארד דולר

מערכת ההגנה האווירית האמריקאית THAAD (ר"ת של "הגנה מרחבית בגובה רב"), הפכה למוכרת בישראל בעקבות מעורבותה בהגנה האווירית, על בסיס כוחות אמריקאים שפרוסים במדינה. אלא שבמזרח התיכון, סעודיה היא המדינה הראשונה שבאמת הכירה ביכולות של המערכת מתוצרת לוקהיד מרטין ב־2017, כשרכשה שבע סוללות, 44 משגרים ו־360 מיירטים תמורת 15 מיליארד דולר. אותה עסקה התבצעה עוד הרבה לפני שמערכת THAAD ביצעה יירוט מבצעי ראשון, בינואר 2022, מול טיל בליסטי חות'י ששוגר לעבר איחוד האמירויות.

בדומה למגמה העולמית, הסעודים דרשו וגם קיבלו לידיהם חלק מסוים מתוך שרשרת הייצור של THAAD, הן לטובת העברת ידע והן לטובת גיוון הכלכלה שמתבססת על נפט. הייצור המשותף של מערכת הביטחון הסעודית ולוקהיד מרטין הוא "משמעותי במיוחד", אמרו בענקית האמריקאית. "הוא ממחיש כיצד אפשר לשתף פעולה לשיפור המקצועיות בייצור, חיזוק בסיס התעשייה הביטחונית של המדינה, תוך כדי שבונים גם חוסן לשרשרת האספקה של ארה"ב".

מערכת THAAD מיועדת ליירוט טילים בליסטיים, ופוגעת ישירות באיומים כדי ליירט אותם. המערכת מספקת למערכות הישראליות יתירות, כשהיא מקבילה בתפקידה למערכת חץ 2: יירוט בתוך האטמוספירה, אבל עם יתרונות שאין למערכת הישראלית. בד־בבד, במבצע עם כלביא מול איראן, תגברה את ישראל טכנולוגיה אחרת מתוצרת לוקהיד מרטין: מערכת AEGIS של הצי האמריקאי, שנועדה להגנה מול איומים אוויריים וימיים.

בצל המתקפות האוקראיניות: רוסיה חנכה מפעל ביטחוני בוונצואלה

צמיחת הביקושים בשוק הביטחוני והצורך בהרחבת יכולות ייצור ובעלויות נמוכות ככל הניתן, הביאו מדינות שונות וחברות רבות לפתוח מפעלים במדינות שונות. בה בעת, הדבר מעניק תועלת ביטחונית למדינות שסופגות מתקפות על תשתיות, משום שמתקפה על תשתית שלהן במדינה שלישית - נחשבת גם כמתקפה נגדה. זה בדיוק מה שהבינו ברוסיה כתוצאה מהמתקפות האוקראיניות, ובעקבות כך החליטה הענקית הרוסית "קלצ'ניקוב" להשיק מפעל בוונצואלה.

תאגיד קלצ'ניקוב הוא גדול ממדים בפני עצמו וייהנה מקבלת כ־70 מיליון קליעים בשנה מהמפעל, אבל זהו רק נדבך ראשון מתוך מתחם תעשייתי גדולה שתכננו תאגיד "רוסטק", שאמון על החדשנות בתחומי ההייטק והדיפנס של רוסיה. בעיני מוסקבה וקראקס זוהי עסקת Win-Win: הדיקטטור של ונצואלה, ניקולס מדורו, מרוויח מקומות עבודה על חשבון הרוסים, ואילו הרוסים נהנים מאספקה ביטחונית עם סכנה מינימלית לפגיעה, ועוד קודם לכן - מי שמבצעת את הבנייה במקום היא חברה־בת של רוסטק, יצואנית הנשק רוסובורונקספורט.

החברה הממשלתית הרוסית הקימה במקום ארבעה קווי ייצור, שמיועדת לייצר כדורים חיים, כדורי סרק וכדורים נותבים. לצד זאת, במקום הוקמו תשתיות אחסון ומטווח באורך כ־210 מטר לבחינת התחמושת. עוד בטרם ההכרזה החגיגית של מוסקבה וקראקס על חניכת המתקן, התבצעה סדרת ניסויי ייצור במטרה לבחון את התוצרת, והיא נמצאת כעומדת בתקינה הרוסית.

עוד כתבות

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מכשיר האזנה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey Burmakin

סכסוכי גירושים: מה ההשלכות של הטמנת מכשיר האזנה בבגדי הילד?

אם גרושה הגישה בקשה לצו הגנה נגד האב עבור שני ילדיהם, בליווי הקלטות שערכה ללא ידיעתו, והאב טען כי יש לפסול את ההקלטות בהיותן האזנות סתר ● מה קבע בית המשפט?

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

תיירות / צילום: Shutterstock

השחקן החדש שמנסה להשיג דריסת רגל בשוק התיירות החרדי

חברת הטרוול-טק StarNext בראשות המנכ"ל דרן רוזובסקי נכנסת לשוק התיירות החרדי עם האתר החדש "צייד הטיסות" ● חברת הסייבר ההגנתי דרים סקיוריטי של שלו חוליו ● התקבלה כחברה בקהילת החדשנות של הפורום הכלכלי העולמי ● אירועים ומינויים

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

עמוס תמם בפרסומת של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בנק הפועלים נפרד מעמוס תמם. מי הן הפרזנטוריות החדשות?

אחרי ארבע שנים עם הפרזנטור עמוס תמם, את הקמפיינים של בנק הפועלים יובילו כעת השחקנית ליאת הר לב, שמוכרת בעיקר מ"ארץ נהדרת", והילה קורח, לשעבר מגישת חדשות 13 וכיום מנחת "המרדף" בכאן 11

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

החוקר שיצא לחפש תדרי רדיו וגילה משפחה חדשה של כוכבים בגודל של רעננה

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר