גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסתמן: היועמ"שית והממשלה יסכימו על מינוי זיני לראש השב"כ בתום חקירת קטארגייט

לפי ההסכמות המסתמנות שהושגו בעקבות דיון בבג"ץ, נתניהו יוכל להביא את מועמדות האלוף דוד זיני לאישור הממשלה בעוד חודשיים, עם סיומה הצפוי של מעורבות שב"כ בחקירה נגד יועציו ● בינתיים ימשיך ש', סגן ראש השב"כ, לכהן כמ"מ ראש השירות ● מחר יתקיים בבג"ץ דיון קצר נוסף בנושא בדלתיים סגורות

האלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל
האלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

נמשכים המגעים בין היועצת המשפטית לממשלה לבין נציגי ראש הממשלה לגבי מינוי ראש השב"כ: שופטי בג"ץ קבעו כי מחר (ה') בבוקר יתקיים בפניהם דיון קצר נוסף בנושא בדלתיים סגורות. לפי החלטתם של נשיא העליון יצחק עמית ושל השופטים אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ, הדיון יתקיים בהמשך לדיון החסוי שהתקיים בבית המשפט ביום ראשון האחרון, ואשר במהלכו הוצג מידע חסוי.

בדיון מחר אף צפויים השופטים לדון בבקשות שהוגשו לפרסום הפרוטוקול מהדיון שנערך ביום ראשון ולחשיפת הודעות העדכון שמסרו אתמול (ג') היועמ"שית ונציגי ראש הממשלה לבג"ץ לגבי המגעים ביניהם, ואשר טרם פורסמו.

בלעדי | מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואות? ברשות ניירות ערך בוחנים מהפכה בתחום שקפא
מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ניירות ערך בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן

מסתמן: זיני ימונה לראש השב"כ

מוקדם יותר היום (ד') פורסם כי בשלב זה נראה שההסכמות המסתמנות בין היועמ"שית גלי בהרב-מיארה לבין נציגי ראש הממשלה עשויות לסלול את הדרך למינויו לתפקיד של האלוף דוד זיני, מועמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בעוד כחודשיים.

לפי ההסכמות המסתמנות, ראש הממשלה נתניהו יוכל לקדם מועמד מטעמו לראש השב"כ עם תום החקירה בפרשת הקשר שבין יועצי נתניהו לקטאר (קטארגייט). השב"כ והמשטרה עשויים להתחייב לסיום החקירה בתוך כחודשיים. עד אז ימשיך למלא את התפקיד סגן ראש השב"כ ש', אשר מונה לממלא-מקום ראש השירות באישור היועמ"שית.

לפי המתווה המסתמן, ההסכמות מבוססות על כך שקידום מועמדו של נתניהו לראשות השב"כ רק אחרי סיום החקירה בפרשת קטארגייט, יסייע לפתור את בעיית ניגוד העניינים שבו מצוי ראש הממשלה. נתניהו הבהיר זה מכבר כי בכוונתו למנות את זיני לראש השב"כ הקבוע במקומו של רונן בר.

אמש (ג') ביקשה עמותת משמר הדמוקרטיה מבג"ץ לפרסם את הודעות העדכון שמסרו היועמ"שית והממשלה בדבר המגעים שניהלו. עוד התבקש בג"ץ לפרסם את הפרוטוקולים של הדיונים החסויים שהתקיימו בהשתתפות הצדדים ובחסות בית המשפט, ואשר במסגרתם - כך נטען - נדונה פשרה שתאפשר את מינוי זיני.

עמית: "אם זה לא ניגוד עניינים, אני לא יודע מה זה ניגוד עניינים"

בתום הדיון שנערך בשבוע שעבר בבג"ץ, הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות לגבי המינוי. השופטים ציינו בעקבות זאת כי הם "מקווים שיתייתר הצורך להכריע בעתירות".

הדיון התאפיין במהומות ובצעקות נגד השופטים מצדם של תומכי נתניהו שנכחו בקהל, ובהם חברות הכנסת טלי גוטליב ולימור סון הר-מלך. לאחר מספר הפסקות, החליטו השופטים כי הדיון יימשך ללא קהל. נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, הדגיש: "ככל שמנסים להלך אימים על בית המשפט, זה לא ילך".

במהלך הדיון התייחס עמית לחקירות נגד יועצי נתניהו בפרשת ההדלפה של המסמכים המסווגים ובפרשת קטארגייט. עמית אמר: "אנחנו מדברים על חקירה רגישה המתייחסת לאנשים קרובים ב'קודש-הקודשים' של לשכת ראש הממשלה. יש טענה, והלוואי שתתבדה, לגבי חדירה של גורם זר - לא משנה כרגע אם זו ממשלת שווייץ או ממשלה אחרת - ל'קודש-הקודשים'. זה כבר בעייתי".

עמית הוסיף: "ראש הממשלה טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. אם זה לא ניגוד עניינים, אני לא יודע מה זה ניגוד עניינים. לא רק שראש הממשלה קשר את עצמו, אלא הוא אמר לחוקרים מה צריכה להיות התוצאה - שלא יהיה כלום. וזה בעייתי".

כנפי-שטייניץ: ראש הממשלה הוא האדם המתאים למנות את ראש השב"כ

בדיון התגלתה מחלוקת בין עמית לבין השופטים אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ. השניים מתחו ביקורת על חוות-הדעת של היועמ"שית, שאסרה על נתניהו לעסוק במינוי ראש השב"כ לנוכח ניגוד העניינים שבו הוא מצוי בעקבות חקירות יועציו. חוות-הדעת התבססה על פסק דינו של בג"ץ, אשר קבע במאי האחרון כי הליך הדחתו של רונן בר מראשות השב"כ נעשה בניגוד לדין, וכי נתניהו היה מצוי במהלכו בניגוד עניינים.

שטיין ציין כי נתניהו יכול היה לעיין בחוק ולראות כי הסמכות שלו למנות את ראש השב"כ היא "הדרך שאין בלתה" למינוי. כנפי-שטייניץ אמרה: "אני לא רואה שנבחנו חלופות, ואין התייחסות לתכליות של החוק לפיו ראש הממשלה הוא האדם המתאים למנות את ראש השב"כ, כי הוא מכיר את אופי השירות ואת הצרכים. לכל השיקולים האלה אין ביטוי בחוות-הדעת".

שתי עתירות

לבג"ץ הוגשו שתי עתירות בנושא. העתירה הראשונה הוגשה על-ידי משפחות נרצחים וחטופים התומכים בעמדת נתניהו, ואשר מבקשים מבג"ץ לקבוע כי אין תוקף לחוות-הדעת של היועמ"שית, וכי ראש הממשלה רשאי למנות את ראש השב"כ.

העתירה השנייה הוגשה על-ידי משפחות נרצחים וחטופים, ביחד עם בכירים לשעבר במערכת הבטחון ומרצים באקדמיה, הסבורים כי איתור המועמדים לראשות השב"כ צריך להתבצע באמצעות ועדה מקצועית ובלתי תלויה, שתנטרל את ניגודי העניינים של נתניהו.

עמדת היועמ"שית

לעמדת היועמ"שית, ניתן למנות את ראש השב"כ על-ידי העברת הסמכות לאחד משרי הממשלה וליווי התהליך מראשיתו על-ידי הייעוץ המשפטי. "ערובות אלה מתחייבות לנוכח התנהלותו של ראש הממשלה, אשר הייתה פגומה מן היסוד עת שהציע את המועמד מטעמו (זיני - ע"ג)", כתבה בהרב-מיארה לבג"ץ. יישום המתווה שגיבש הייעוץ המשפטי יאפשר, לעמדתה, למנות ראש שב"כ חדש תוך 24 שעות.

בניגוד לחוות-דעתה של היועמ"שית, נתניהו הודיע במאי האחרון על כוונתו למנות את האלוף דוד זיני למחליפו של רונן בר כראש השב"כ. עם פרישתו של בר ב-15 ביוני, מונה סגנו ש' לממלא-מקומו לתקופה של 30 יום, באישור היועמ"שית, כך שמינויו הזמני צפוי לפקוע באמצע יולי. נתניהו עומד על כך שהוא רשאי למנות את זיני, ואף ביקש מבג"ץ להתיר לוועדת גרוניס למינויים בכירים לקדם את מועמדותו.

בתגובה שהגישה לבג"ץ הדגישה היועמ"שית כי העניין האישי של נתניהו במינוי נוגע גם ל"התבטאויותיו המפורשות הקושרות בין החקירות לבין עתידו הפוליטי, ואשר מנסות לייצר גרסה עובדתית המטיבה עם מקורביו ביחס לאירועים הנחקרים, שעה שהוא יודע כי הנושא מצוי בחקירה פלילית".

עוד הזכירה היועמ"שית את התצהיר שהגיש רונן בר לבג"ץ בעקבות החלטת הממשלה להדיחו, ובו כתב כי נתניהו ניסה להשפיע על חוות-הדעת שסיפק כראש השב"כ בעניין עדותו של נתניהו במשפטו הפלילי. זאת, במטרה להימנע ממתן העדות. היועמ"שית הדגישה כי ההקפדה על מניעת ניגוד עניינים חשובה "לא פחות, אם לא יותר, גם בעתות חירום".

*** חזקת החפות: החשודים בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים ובפרשת קטארגייט לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

האם מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואה?

מנהלי התיקים יוכלו להציג תשואות? ברשות ני"ע בוחנים מהפכה בתחום שקפא

מנהלי תיקי השקעות אינם יכולים כיום להציג את התשואות שהשיגו, מה שמקשה על גיוס לקוחות חדשים ● רשות ני"ע בוחנת אפשרויות להתיר את הרסן, אך ייתכן שתימנע מכך עקב הסיכונים

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

חמישה דברים שכדאי לדעת על מחירי השיא של הנחושת

לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי ממשלו יטיל מס של 50% על יבוא נחושת, המחירים המריאו לשיא כל הזמנים, עם הזינוק היומי הגדול ביותר מאז 1968 ● המתכת משמשת לייצור של כל דבר, החל ממכוניות ועד טלפונים ניידים ושבבי מחשב

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

מה קורה לפנסיה אחרי שאנחנו מתים, והאם הכסף הולך לאיבוד?

מה קורה לכספי הפנסיה כשחוסך הולך לעולמו, והאם הכסף באמת עלול להיעלם - אלה שאלות שמטרידות לא מעט חוסכים ● המחשבון עושה סדר מי זכאי לקצבה, מה קורה כשאין שארים, ואיך בחירת מסלול פרישה יכולה להשפיע על הסכום שיישאר אחרינו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בת"א; מדד הבנייה צלל בכ-2.6%, אל על נפלה ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● השקל נסחר ביציבות ● מודי'ס הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושלחה אזהרה ● הריבית בישראל נותרה ללא שינוי. בגולדמן זאקס מצפים להפחתה כבר באוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

"300 מיליון פרנק יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בשווייץ לא מרוצים מהרחפנים של אלביט, פרטי ההסכם שמתגבש בין ישראל וסוריה, ובאיראן מתקשים להתאושש מהתקיפות הישראליות ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בבאר שבע, שנפגע באופן ישיר מטיל ששוגר מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

המדינה מקדמת מתווה מואץ לחידוש אתרי הרס - אך ייתכן שאינו קביל משפטית

הצוות לקידום הליכי התחדשות מהירים באתרים שנפגעו במתקפות הטילים מאיראן גיבש מסקנות, הכוללות מתן סמכויות נרחבות לרשות המקומית ואפשרות לקידום ההתחדשות כאשר ישנו רוב של 51% דיירי המתחם - אף אם בבניין מסוים לא הושג רוב כזה ● גורמים משפטיים: "לא יעבור במבחן בג"ץ"

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

דיווח: ראש המל"ל צחי הנגבי נפגש עם אחמד א-שרע באבו דאבי

באורך של כ-12 ק"מ: "הקו האדום" של ישראל במפות המו"מ ● הלילה התקיימה פגישתם השנייה של טראמפ ונתניהו ● נתניהו: "יש הזדמנויות לשלום, אנחנו עובדים על זה יחד" ● מזכ"ל חיזבאללה: "אנחנו משתקמים, ועכשיו אנחנו ערוכים. אם ישראל תתקוף - נעמוד ונצפה בה? לא, נילחם בה" ● 50 חטופים - 642 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נתב''ג. החברות הזרות חוזרות / צילום: ap, Matias Delacroix

120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים

לופטהנזה, יונייטד, וויזאייר ואג'יאן מאיצות את חזרתן לישראל עם עשרות טיסות שבועיות שחלקן צפויות להתווסף כבר ביולי ● אילו יעדים ייפתחו, ומה מחירי הכרטיסים הצפויים? ● גלובס עושה סדר 

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס - Manuel Orbegozo

אפל רכשה סטארט-אפ ישראלי. כך היא תשלב את המוצר שלו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם:  אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting, ג'ק דורסי ממציא את המסנג'ר מחדש, חברת החלל של אילון מאסק בוחנת גיוס בשווי עצום של 400 מיליארד דולר, ושני סטארט־אפים ישראליים מגייסים עשרות מיליונים לפיתוח סוכני AI שיחליפו מענה אנושי ● חדשות ההייטק

שר האנרגיה, אלי כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למרות התנגדות המומחים: שר האנרגיה מקדם את ביטול תאגידי המים

משרד האנרגיה פרסם תזכיר חוק שיאפשר לרשויות המקומיות לבטל את תאגידי המים, בטענה כי הצעד "יבטל משרות מיותרות ויחסוך כסף רב" ● פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרסם חוות דעת חריפה נגד המהלך: "ביטול תאגידים ייקר את מחיר המים ויוריד את האיכות והאמינות של אספקת המים בשנים הקרובות"

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit

מלא בחורים וללא הסכמות: מאחורי הקלעים של מתווה פיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל

במשרד התחבורה היו רוצים לראות מתווה במימון המדינה שמפצה נוסעים שנתקעו בחו"ל בעקבות מבצע "עם כלביא" ב-150 דולר ליום ולמשך חמישה ימים, אך באוצר מתנגדים למימון מלא של המדינה ● אלו נקודות המחלוקת שעדיין לא נפתרו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"

בשוק החיתום ממשיכים להיערך לגל עתידי של הנפקות ראשוניות, ומעודדים מהרעב של גופים מוסדיים לסחורה חדשה ומהכסף הרב שזורם להשקעות בבורסה המקומית ● השבוע תושלם הנפקתה של קבוצת הנדל"ן אמפא, לפי שווי מופחת של 3 מיליארד שקל אחרי הכסף ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס ועדי אייל, מנכ''ל וואן טכנולוגיות / צילום: עידן גרוס, Regev Art Photography

"צומחות יותר מהמשק": סקירה מקיפה קובעת כי יש עדיין אפסייד במניות ה-IT

לאחר שהניבו תשואות חזקות מתחילת השנה, באי.בי.אי מעריכים כי ענקיות טכנולוגיית המידע המקומיות ימשיכו לייצר תשואה חיובית דו-ספרתית למשקיעים ● ההמלצה החמה ביותר - למניית מלם תים ● ומי צפויה להפוך להערכתם לשחקנית משמעותית גם באירופה?

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט

האישור מבנק ישראל הוא האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה ● האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת כחודש לאחר שבעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה ● העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים ● מניית ישראכרט מזנקת כעת בבורסה

הראל ויזל וחן שרייבר / צילום: מרסלו

התחזית של מנכ"ל לאומי, והכעס של מנכ"ל פוקס

"הציפיות לראלי אחרי המלחמה הן גבוהות, ובשווקים הן מתחילות להיות מגולמות", כך סבור מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, שלקח חלק בכנס לשכת רואי החשבון ● בעלי קבוצת פוקס, הראל ויזל, תקף את מתווה הפיצויים והחל"ת בעקבות המערכה האיראנית ● אירועים ומינויים

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

המאבק על 40 מיליון השקלים שתוקע את שיקום קיבוץ ניר עוז

שורד השבי גדי מוזס חשף כי יותר משנה וחצי לתוך המלחמה טרם נחתם ההסכם לשיקום קיבוץ ניר עוז, שהפך לסמל בשל ההרג וההרס הנרחב בתחומו ● במענה לפניית גלובס, נטען כי העברת התקציב, בסך 350 מיליון שקל, מתעכבת עקב חוסר הסכמות בין קק"ל למנהלת תקומה

סכר הרנסנס על הנילוס הכחול באתיופיה / צילום: ap

סכר הרנסנס מביא להחרפת המאבק האזורי בין אתיופיה ומצרים

השלמת בניית סכר הרנסנס על הנילוס באתיופיה מעוררת זעם במצרים, שהנהר מהווה את מקור המים החשוב ביותר שלה ● בקהיר, שכורעת תחת חובות, חוששים ממלחמה ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים למשבר