גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל-כך הרבה על הוט מובייל?

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

בעלי אלטיס פטריק דרהי ומנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר
בעלי אלטיס פטריק דרהי ומנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

שוק הסלולר המקומי חווה אתמול (ג') טלטלה, כשחברת פלאפון, בהובלת המנכ"ל אילן סיגל, הודיעה על הגשת הצעה לקבוצת אלטיס שבבעלות טייקון המדיה פטריק דרהי לרכישת החברה המתחרה הוט מובייל, תמורת סכום כולל של 2 מיליארד שקל.

בעקבות הדיווח על ההצעה של פלאפון להוט מובייל, זינקו מניות התקשורת הנסחרות בבורסה בתל אביב - פרטנר , סלקום ובזק (החברה-האם של פלאפון) - בעד 6%, והסיבה היא ככל הנראה שווי ההצעה, שנתפס כגבוה.

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל
רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד
מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפנייה של פלאפון לדרהי הגיעה בעקבות דיווחים שלפיהם הוא מחפש למכור את פעילות התקשורת שלו בארץ, ובראשה קבוצת הוט המחזיקה בהוט מובייל. נוסף על כך, בחברה קיבלו אינדיקציות שונות שלפיהן ישנה אפשרות לרכוש את הוט מובייל בנפרד מיתר הפעילויות של החברה-האם, שמחזיקה גם בטלוויזיה, באינטרנט ובטלפוניה. הדבר הביא לבסוף לכך שלאחר שבחנו את האפשרות וביצעו בדיקת נאותות, החליטו בפלאפון להגיש את ההצעה לבנק רוטשילד, שמרכז עבור אלטיס את ההצעות עבור הוט.

סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, טוענת כי ייתכן שמאחורי הזינוק במניות התקשורת עומד לאו דווקא תג המחיר הגבוה שניתן בהצעת פלאפון: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי בשוק מבחינת התחרות, עם מחירים נמוכים. ייתכן שהדינמיקה הזאת נובעת מניסיון לפצות על חולשות כמו רמת שירות נמוכה יחסית, או שאין לה סיבים בחלק מהמקומות. אבל ברגע שאתה מכניס שחקן אסטרטגי שרוצה הצפת ערך אמיתית ויפעל להשבחת העסק מבפנים, זה יהפוך את ההתנהגות שלה ליותר רציונלית ובריאה, ולא רק שלה אלא של כל הסקטור".

בסביבת פלאפון מסבירים כי מעבר להגדלת נתח השוק, מהלך הרכישה יאפשר לה להגדיל את ההשקעות בפריסת תשתיות עבור הדור החמישי של הסלולר, וכן להביא טכנולוגיות חדשות בדרך לדור השישי. ניתן להניח כי הכנסת פעילות כל-כך משמעותית תסייע לחברה מבחינה תזרימית, וגם תאפשר לה להמשיך בפריסת התשתיות החדשות, שדורשות השקעות משמעותיות יותר מטכנולוגיות קודמות.

בהקשר זה, בפלאפון מסתכלים על המהלכים בשוק התקשורת העולמי ומבינים שהדרך לקפיצה משמעותית באיכות הרשת הסלולרית היא באמצעות מיזוגים. בשנים האחרונות בוצעו שורה של מהלכים דומים במדינות מערביות כמו צרפת, אנגליה וארה"ב. אלה בוצעו כחלק מהצורך של החברות להגדיל את ההשקעות בטכנולוגיות חדשות.

האתגרים הרבים שבדרך

כדי להשלים את עסקת הרכישה תצטרך פלאפון להתמודד עם לא מעט אתגרים. ראשית, כפי שהחברה דיווחה בשלב זה, מדובר במסמך כוונות ראשוני ובלתי מחייב, שגובש בצורה חד-צדדית.

אף שטרם קיבלו מענה להצעה, בפלאפון מאמינים כי לדרהי יש נכונות לדון על פרטי ההצעה, שכאמור ניתנת לשינוי ואינה מחייבת בשום צורה. כמו כן, בחברה סבורים כי מדובר "בהצעה נדיבה מאוד", בטח במונחים של השוק המקומי, ולכן מביעים אופטימיות בנוגע לאפשרות של כניסה למשא-ומתן ובהמשך להגעה לעסקה.

אם הצדדים אכן יגיעו להסכמות, ביצוע העסקה יהיה כפוף לאישורים רגולטוריים ובראשם של משרד התקשורת והממונה על התחרות. בחברה מאמינים כי מיזוג כזה אינו פוגע בתחרות, אלא להפך, הדבר עשוי להמשיך ולעודד תחרות.

בהקשר זה יש מי שמציינים את העובדה שלאחר שסלקום רכשה ב-2020 את גולן טלקום, ששברה את שוק התקשורת שאליו נכנסה בתחילת העשור הקודם, השוק המקומי נותר תחרותי, ולא חלה בו עליית מחירים דרמטית. לראיה - רמות המחירים בשוק הסלולר הישראלי עדיין מהנמוכות בעולם, בין היתר הודות לרפורמה שיזם שר התקשורת לשעבר משה כחלון, שכללה הכנסה של שחקנים חדשים, שמרביתם עדיין פועלים בשוק.

גורמים בשוק מעריכים כי אם רשות התחרות אכן תיתן אור ירוק למהלך, הדבר יהיה כרוך בהתחייבויות לבצע השקעות משמעותיות בתשתיות. בהקשר זה הם מציינים את עסקת המיזוג של ענקית התקשורת האמריקאית T-Mobile עם חברת US Cellular, שזכתה בימים האחרונים לאישור של הרגולטורים בארה"ב.

הרציונל מאחורי אישור העסקה, שהציפה חששות מפני פגיעה בתחרותיות, היה שהדבר יסייע בפיתוח של תשתיות התקשורת במדינה, ובפרט פריסת הדור ה-5. בפלאפון מקווים שגם בארץ ישתכנעו הרגולטורים שאישור המהלך לא רק שלא יפגע בתחרותיות, אלא יתרום לפיתוח ושדרוג תשתיות התקשורת המקומיות.

באופן מעט מפתיע, יש מי שמציינים כי דווקא בהיבט התחרותי ייתכן שהרגולטור יעדיף מכירה של הוט מובייל לאחת משחקניות הסלולר. "ייתכן שדווקא במקרה שחברה כמו פלאפון תקנה את הוט מובייל, ההתנהלות בכל מה שקשור למחירים ולתחרות תהיה יותר זהירה ומידתית. זאת מכיוון שהזרקור הרגולטורי יהיה מכוון כלפיה הרבה יותר מאשר במקרה שבו גוף עסקי אחר יקנה את החברה וישאף להצפת ערך גבוהה", מסבירה לוי מלידר.

הניסיון של פלאפון לרכוש את הוט מובייל מגיע על רקע הניסיונות של דרהי וקבוצת אלטיס שבבעלותו לצמצם חובות של עשרות מיליארדי דולרים, שהלכו והצטברו בשנים האחרונות בשל המינוף וההלוואות שלקחו כחלק מהליך ההתרחבות של החברה. כך, בסוף 2024 עמד החוב של אלטיס אינטרנשיונל, שבאמצעותה מחזיק דרהי בהוט, על 9.5 מיליארד אירו (37.1 מיליארד שקל).

בשל החוב התופח, שנבע בין היתר מהריביות הגבוהות בשוק, נאלץ דרהי להיפרד בשנה האחרונה משורת פעילויות. העסקה הבולטת התרחשה לפני כשנה, אז מכר את חברת Teads שבבעלות אלטיס לספקית המלצות התוכן הישראלית אאוטבריין, תמורת כ-1 מיליארד דולר.

מניות התקשורת בתנופה

עסקת פלאפון-הוט מובייל, אם תתרחש, מגיעה בתקופה שבה חברות התקשורת המקומיות נהנות מתשואות גבוהות במניותיהן. כך למשל, מניית סלקום קפצה במעל 100% בשנה האחרונה, בזמן שהמתחרה פטרנר רשמה זינוק דומה של כ-91%.

מי שנשארה מעט מאחור בהקשר זה היא מניית בזק, שעלתה בשנה האחרונה ב-53% "בלבד", בדומה לביצועים של מדדי הדגל המקומיים. זאת בין היתר בשל העובדה שהמשקיעים הזרים, שנטשו את המניה עוד בתחילת 2023, עוד לא חזרו אליה לגמרי.

"מה שתרם לסנטימנט כלפי המניות זה שראינו שיפור אמיתי בתוצאות, בדגש על התזרים", מסבירה לוי מלידר. "לצד התחרות המאוד עצימה בשוק, אנחנו רואים את החברות מצליחות לשפר את התזרים, אחרי עשור של תוצאות מאוד מאתגרות ותזרימים שאפילו היו שליליים חלק מהתקופה. בנוסף, ראינו את פרטנר חוזרת לחלק דיבידנד, ומבינים שייתכן כי גם סלקום עשויה לחלק דיבידנד בקרוב".

ברבעון הראשון של השנה הציגו חברות התקשורת ביצועים טובים, שהונעו גם על-ידי שיפור בפעילות הסלולר. כך, בפרטנר הציגו ברבעון הראשון צמיחה של 3% בהכנסות מגזר הסלולר (בנטרול דמי קש"ג - תעריף שאותו מעבירות חברות התקשורת ביניהן עבור שיחות נכנסות), שעמדו על 334 מיליון שקל, בזמן שבסלקום נרשמה צמיחה של 8% בהכנסות המגזריות, שעמדו על 409 מיליון שקל. תמונה דומה נרשמה גם אצל פלאפון, שסיימה את הרבעון הראשון עם הכנסות של 525 מיליון שקל, צמיחה של 5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

עוד כתבות

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר שיח ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו