גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל כך הרבה על הוט מובייל

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר
פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

שוק הסלולר המקומי חווה אתמול (ג') טלטלה, כשחברת פלאפון, בהובלת המנכ"ל אילן סיגל, הודיעה על הגשת הצעה לקבוצת אלטיס שבבעלות טייקון המדיה פטריק דרהי, לרכישת החברה המתחרה הוט מובייל, תמורת סכום כולל של 2 מיליארד שקל.

בעקבות הדיווח על ההצעה של פלאפון להוט מובייל, זינקו מניות התקשורת הנסחרות בבורסה בת"א - פרטנר , סלקום ובזק (החברה האם של פלאפון) - בעד 6%, והסיבה היא ככל הנראה שווי ההצעה, שנתפס כגבוה.

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל
רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד
מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפנייה של פלאפון לדרהי הגיעה בעקבות דיווחים שלפיהם הוא מחפש למכור את פעילות התקשורת שלו בארץ, ובראשה קבוצת הוט, המחזיקה בהוט מובייל. נוסף על כך, בחברה קיבלו אינדיקציות שונות שלפיהן ישנה אפשרות לרכוש את הוט מובייל בנפרד מיתר הפעילויות של החברה האם, שמחזיקה גם בטלוויזיה, באינטרנט ובטלפוניה. הדבר הביא לבסוף לכך, שלאחר שבחנו את האפשרות וביצעו בדיקת נאותות, החליטו בפלאפון להגיש את ההצעה לבנק רוטשילד, שמרכז עבור אלטיס את ההצעות עבור הוט.

סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, טוענת כי ייתכן שמאחורי הזינוק במניות התקשורת עומד לאו דווקא תג המחיר הגבוה שניתן בהצעת פלאפון: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי בשוק מבחינת התחרות, עם מחירים נמוכים. ייתכן שהדינמיקה הזאת נובעת מניסיון לפצות על חולשות כמו רמת שירות נמוכה יחסית, או שאין לה סיבים בחלק מהמקומות. אבל ברגע שאתה מכניס שחקן אסטרטגי שרוצה הצפת ערך אמיתית, ויפעל להשבחת העסק מבפנים, זה יהפוך את ההתנהגות שלה ליותר רציונלית ובריאה, ולא רק שלה אלא של כל הסקטור".

בסביבת פלאפון מסבירים כי מעבר להגדלת נתח השוק, מהלך הרכישה יאפשר לה להגדיל את ההשקעות בפריסת תשתיות עבור הדור החמישי של הסלולר, וכן להביא טכנולוגיות חדשות בדרך לדור השישי. ניתן להניח שהכנסת פעילות כל כך משמעותית תסייע לחברה מבחינה תזרימית, וגם תאפשר לה להמשיך בפריסת התשתיות החדשות, שדורשות השקעות משמעותיות יותר מטכנולוגיות קודמות.

בהקשר זה, בחברה מסתכלים על המהלכים בשוק התקשורת העולמי, ומבינים שהדרך לקפיצה משמעותית באיכות הרשת הסלולרית היא באמצעות מיזוגים. בשנים האחרונות בוצעו שורה של מהלכים דומים במדינות מערביות כמו צרפת, אנגליה וארה"ב. אלו בוצעו כחלק מהצורך של החברות להגדיל את ההשקעות בטכנולוגיות חדשות.

האתגרים הרבים שבדרך

בכדי להשלים את עסקת הרכישה תצטרך פלאפון להתמודד עם לא מעט אתגרים. ראשית, כפי שהחברה דיווחה בשלב זה, מדובר במסמך כוונות ראשוני ובלתי מחייב, שגובש בצורה חד-צדדית.

אף שטרם קיבלו מענה להצעה, בפלאפון מאמינים כי לדרהי יש נכונות לדון על פרטי ההצעה, שכאמור ניתנת לשינוי ואינה מחייבת בשום צורה. כמו כן, בחברה סבורים כי מדובר "בהצעה נדיבה מאוד", בטח במונחים של השוק המקומי, ולכן מביעים אופטימיות בנוגע לאפשרות של כניסה למשא ומתן ובהמשך להגעה לעסקה.

אם הצדדים אכן יגיעו להסכמות, ביצועה של העסקה יהיה כפוף לאישורים רגולטוריים ובראשם של משרד התקשורת והממונה על התחרות. בחברה מאמינים כי מיזוג כזה אינו פוגע בתחרות, אלא להיפך, הדבר עשוי להמשיך ולעודד תחרות.

בהקשר זה יש מי שמציינים את העובדה כי לאחר שסלקום רכשה ב-2020 את גולן טלקום, ששברה את שוק התקשורת, שאליו נכנסה בתחילת העשור הקודם, השוק המקומי נותר תחרותי ולא חלה עליית מחירים דרמטית. לראיה, רמות המחירים בשוק הסלולר הישראלי עדיין מהנמוכות בעולם, בין היתר הודות לרפורמה שיזם שר התקשורת לשעבר, משה כחלון, שכללה הכנסה של שחקנים חדשים, שמרביתם עדיין פועלים בשוק.

גורמים בשוק מעריכים, כי אם רשות התחרות אכן תיתן אור ירוק למהלך, הדבר יהיה כרוך בהתחייבויות לבצע השקעות משמעותיות בתשתיות. בהקשר זה, הם מציינים את עסקת המיזוג של ענקית התקשורת האמריקאית T-Mobile עם חברת US Cellular, שזכתה בימים האחרונים לאישור של הרגולטורים בארה"ב.

הרציונל מאחורי אישור העסקה, שהציפה חששות מפני פגיעה בתחרותיות, היה שהדבר יסייע בפיתוח של תשתיות התקשורת במדינה, ובפרט פריסת הדור ה-5. בפלאפון מקווים, שגם בארץ ישתכנעו הרגולטורים שאישור המהלך לא רק שלא יפגע בתחרותיות, אלא יתרום לפיתוח ושדרוג תשתיות התקשורת המקומיות.

באופן מעט מפתיע, יש מי שמציינים כי דווקא בהיבט התחרותי ייתכן שהרגולטור יעדיף מכירה של הוט מובייל לאחת משחקניות הסלולר. "ייתכן שדווקא במקרה שחברה כמו פלאפון תקנה את הוט מובייל, ההתנהלות בכל מה שקשור למחירים ותחרות תהיה יותר זהירה ומידתית. זאת מכיוון שהזרקור הרגולטורי יהיה מכוון כלפיה הרבה יותר מבמקרה שבו גוף עסקי אחר יקנה את החברה, וישאף להצפת ערך גבוהה", מסבירה לוי מלידר.

הניסיון של פלאפון לרכוש את הוט מובייל מגיע על רקע הניסיונות של דרהי וקבוצת אלטיס שבבעלותו לצמצם חובות של עשרות מיליארדי דולרים, שהלכו והצטברו בשנים האחרונות בשל המינוף וההלוואות שלקחו כחלק מהליך ההתרחבות של החברה. כך, בסוף 2024 עמד החוב של אלטיס אינטרנשיונל, שבאמצעותה מחזיק דרהי בהוט, על 9.5 מיליארד אירו (37.1 מיליארד שקל).

בשל החוב התופח, שנבע בין היתר מהריביות הגבוהות בשוק, נאלץ דרהי להיפרד בשנה האחרונה משורת פעילויות. העסקה הבולטת התרחשה לפני כשנה, אז מכר את חברת Teads שבבעלות אלטיס לספקית המלצות התוכן הישראלית אאוטבריין, תמורת כ-1 מיליארד דולר.

מניות התקשורת בתנופה

עסקת פלאפון-הוט מובייל, אם תתרחש, מגיעה בתקופה שבה חברות התקשורת המקומיות נהנות מתשואות גבוהות במניותיהן. כך למשל, מניית סלקום קפצה במעל 100% בשנה האחרונה, בזמן שהמתחרה פטרנר רשמה זינוק דומה של כ-91%.

מי שנשארה מעט מאחור בהקשר זה היא מניית בזק, שעלתה בשנה האחרונה ב-53% "בלבד", בדומה לביצועים של מדדי הדגל המקומיים. זאת בין היתר בשל העובדה שהמשקיעים הזרים, שנטשו את המניה עוד בתחילת 2023, עוד לא חזרו אליה לגמרי.

"מה שתרם לסנטימנט כלפי המניות זה שראינו שיפור אמיתי בתוצאות, בדגש על התזרים", מסבירה לוי מלידר. "לצד התחרות המאוד עצימה בשוק, אנחנו רואים את החברות מצליחות לשפר את התזרים, אחרי עשור של תוצאות מאוד מאתגרות ותזרימים שאפילו היו שליליים חלק מהתקופה. בנוסף, ראינו את פרטנר חוזרת לחלק דיבידנד, ומבינים שייתכן כי גם סלקום עשויה לחלק דיבידנד בקרוב".

ברבעון הראשון של השנה הציגו חברות התקשורת ביצועים טובים, שהונעו גם עלי ידי שיפור בפעילות הסלולר. כך, בפרטנר הציגו ברבעון הראשון צמיחה של 3% בהכנסות מגזר הסלולר (בנטרול דמי קש"ג - תעריף שאותו מעבירות חברות התקשורת ביניהן עבור שיחות נכנסות), שעמדו על 334 מיליון שקל, בזמן שבסלקום נרשמה צמיחה של 8% בהכנסות המגזריות, שעמדו על 409 מיליון שקל. תמונה דומה נרשמה גם אצל פלאפון, שסיימה את הרבעון הראשון עם הכנסות של 525 מיליון שקל, צמיחה של 5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

עוד כתבות

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל

טיל החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההנפקה התעכבה, השווי זינק פי 6 ועובדי התעשייה האווירית עומדים להרוויח בגדול

במסגרת ההכנות להנפקה, נבחן בממשלה מודל תגמול לעובדים שבמרכזו אופציות שכפופות לשווי החברה בתוך כחמש שנים ● אם ייצא לפועל, המהלך ימקם אותה כאחת החברות הגדולות בבורסה

דרוזים סורים מפגינים בצד הסורי של הגבול עם ישראל / צילום: ap, Leo Correa

הושגה רגיעה בסוריה; ג'ולאני תקף: ישראל מנסה ליצור כאוס

נשיא סוריה גינה את תקיפות צה"ל ופנה לדרוזים: זכויותיכם - בראש סדר העדיפויות ● דיווחים בסוריה: תקיפה ישראלית לעבר בסיס באזור החוף הסורי ● המגעים לעסקת חטופים: ישראל ויתרה על הנוכחות בציר מורג ● 50 חטופים - 650 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

איציק עוז ואייל בן סימון / צילום: עומר עוז, ענבל מרמרי

מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפניקס, קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, מגדילה את החזקתה בעסקי סוכנויות הביטוח שבשליטתה, באמצעות רכישת מניותיו של היו"ר איציק עוז תמורת 763 מיליון שקל ● עוז, שהפך בשנים האחרונות לשיאן השכר בקבוצה, יקבל גם מניות חסומות בהיקף של 32 מיליון שקל

יפית גריאני, המשנה למנכ''ל ישראכרט / צילום: כדיה לוי

בכירה בישראכרט נאלצת לפרוש בעקבות פגישות סודיות עם בכירי קבוצת דלק

יפית גריאני, המשנה למנכ"ל ישראכרט שנפגשה עם בכירים בקבוצת דלק כולל תשובה, פורשת ● הפגישות של גריאני נערכו ללא אישור החברה וללא דיווח לה ● החברה הודיעה על חלוקת דיבדינד בהיקף של 1.25 מיליארד שקל

מטוסי איזיג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock

יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם

ענקית הלואו קוסט איזי ג'ט הודיעה כי תדחה את חזרתה לארץ עד למרץ בשנה הבאה ● בין היעדים שנפגעו: לונדון, אמסטרדם, ברלין ומילאנו ● השאלה הגדולה היא האם חברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה - ובראשן ריינאייר שנערכת לחזור באוקטובר הקרוב

WSJ: כך השתפרו האיראנים בשיעורי פגיעת הטילים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: וול סטריט ג'ורנל מסבירים איך טילים איראנים הצליחו לפגוע במטרות בישראל, החות'ים מוכרים נשק ברשתות חברתיות כמעט באין מפריע, ומי יממן את ארגוני הסיוע במזרח התיכון? ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר בפני בית המשפט סוגייה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ׳ אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ׳ עדו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

החברה של ברק רוזן, אסי טוכמאייר ואדם נוימן מציגה: תשואה של אלפי אחוזים בשלוש שנים

עדיין ללא הכנסות משמעותיות אך עם הבטחות לעסקי נדל"ן ענפים בפלורידה ועם משקיע עוגן בדמותו של נוימן מ-WeWork, מניית קנדה גלובל הניבה תשואה של פי 40 לבעליה

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

קרן כהן-חזון, בעלת השליטה בתורפז, תורמת 1% ממניות החברה מתוך החזקותיה האישיות לבתי החולים בילינסון, שיבא וסורוקה ● שווי התרומה מוערך בכ-47 מיליון שקל

הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה

התקופה הטובה ביותר לחוסכים בגמל ובפנסיה בישראל מאז 2021: למרות המלחמה והמכסים של טראמפ, מי שהשקיע במניות בתל אביב רשם ביצועים חזקים במיוחד של כ־11% בחצי שנה ● בתי ההשקעות שאיכזבו היו אלה בעלי חשיפה גבוהה לחו"ל ● הגופים המובילים במסלול המנייתי: כלל, הפניקס, מגדל ומנורה, לצד בית ההשקעות מור

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

לייטריקס הישראלית מציגה את מודל ה–AI / צילום: צילום מסך מסרטון של לייטריקס

פי שמונה מהסטנדרט בשוק: כך ייראו בקרוב סרטוני ה-AI

חברת לייטריקס הישראלית הציגה את מודל ה-AI הראשון בעולם שתומך בהפקת קליפים באורך של יותר מ-60 שניות, פי שמונה מהסטנדרט הקיים בשוק ● אפליקציית המזומן הדיגיטלי קאשקאש חתמה עם חברת הפינטק נאייקס על הסכם לשיתוף פעולה ● וגם: ארגון בני ברית הקים מוקדי סיוע חירום למפונים בערים ברחבי הארץ ● אירועים ומינויים

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"

גלי בהרב־מיארה שיגרה מכתב לוועדת השרים המיוחדת, בו מסרה כי "הזמנה לשימוע נוסף 'לפנים משורת הדין', אינה הופכת הליך פסול מיסודו להליך חוקי" ● היועמ"שית חזרה על העמדה שהביעה בבג"ץ: "מצב בו תוכל הממשלה לסיים כהונה של יועמ"ש, בלי בקרה ומתוך שיקולים זרים וחלילה מושחתים, מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק"

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר

"כספי ציבור נגזלו": העליון בביקורת קשה על קק"ל בפרשת קרקעות הפטריארכיה

ביהמ"ש ביטל את חיוב הפטריארכיה היוונית־אורתודוכסית לשלם לחברה בבעלות קק"ל 13 מיליון דולר בעקבות מרמת ענק בירושלים, במסגרתה הוחכרו כביכול קרקעות בשכונות כגון רחביה ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר ● "ההתנהלות מעלה תהיות במישור החוקיות"

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: ap, Virginia Mayo

עד חמש שנות מאסר: אירלנד בדרך לאסור סחר עם התנחלויות

הממשלה האירית מתגאה בחקיקה שתעמוד בקרוב להצבעת בפרלמנט, הקובעת עונשים קשים למי שייבא סחורה מהתנחלויות מעבר לקו הירוק ● היקף הסחר זעום (1.5 מיליון אירו בשנה), אך מדינות נוספות עשויות להצטרף

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך ● הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; נאסד"ק עלה ב-0.25% לשיאו התשיעי השנה

טראמפ הכחיש כי בכוונתו לפטר את פאוול: "לא סביר בכלל" ● האיחוד האירופי יגדיל את תקציב הביטחון ל-2 טריליון יורו ● בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● ג'נסן הואנג מכר עוד 225,000 מניות של אנבידיה, בסכום כולל של כ-37 מיליון דולר ●  סולאראדג' נפלה ב-9%, ריגטי זינקה ב-30%