גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקיעתה של באר שבע: מה נשאר מההבטחה לחצי מיליון תושבים בעוד שנה וחצי

בעוד אופקים בתנופת בנייה ובמדד היתרי הבנייה מתחילת 2024 היא במקום השלישי בארץ, באר שבע ויתרה דה פקטו על מעמדה כמטרופולין האזורית ● לפני עשור הבטיחו בבירת הנגב "עיר של חצי מיליון איש עד 2027". זה כבר לא יקרה

באר שבע. תושבי הדרום ימשיכו למדוד מרחק מגוש דן / צילום: Shutterstock
באר שבע. תושבי הדרום ימשיכו למדוד מרחק מגוש דן / צילום: Shutterstock

השבוע, באותו יום שבו פרסם צה"ל את התחקיר על הטבח באופקים ב-7.10 (33 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון נרצחו), דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי העיר, היושבת 20 ק"מ בלבד מגבול רצועת עזה, מכרה הכי הרבה דירות חדשות ברבעון אחרון (מרץ עד מאי 2025). הנתון הסתכם ב-532 דירות, לעומת 461 שנמכרו למשל בתל אביב או באשדוד, הבאות בתור. במדד היתרי הבנייה שניתנו מתחילת 2024, נמצאת אופקים במקום השלישי בישראל (3,650 יח"ד עד מרץ), כשרק תל אביב וירושלים הענקיות (פי 15 ו-30 במספר התושבים, בהתאמה) מתמקמות מעליה.

קרקע כמעט באפס שקלים: המחירים בעיר הדרומית בשפל חדש
"קניבליזם מטורף": היא הייתה אחת הערים הגדולות בישראל והידרדרה

לדחוף כמה שיותר דירות לכמה שיותר מקומות

אבל זו רק התחלה. בשבוע שעבר אישרה הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), ועדת העל הממשלתית שעוקפת הרבה מאוד בירוקרטיה בדרך, את תוכנית "רובע התקומה" באופקים, שהואצה מאז המלחמה. מדובר בתוכנית ש"עתידה להרחיב באופן משמעותי את אופקים, ותיתן מענה להיקף אוכלוסייה של 100 אלף תושבים, לעומת 35 אלף עכשיו". מדובר בין השאר בהקמת מגדלים של עד 26 קומות וכן 870 אלף מ"ר של מסחר ותעסוקה.

תנופת פיתוח ובנייה, ודאי בנגב, זה מצוין. אבל כמו לא מעט פעמים, הבעיה היא התמונה הגדולה. זו שאף אחד לא ממש מסתכל עליה, כי בשם "משבר הדיור" מדינת ישראל עסוקה יותר מדי זמן במאמץ לדחוף כמה שיותר דירות לכמה שיותר מקומות (רצוי באזורים שניתן לנופף בהם ב"ניצחון על אויבנו הקמים עלינו"). באותה התמונה הגדולה, סיפורה המרשים של אופקים הוא גם סיפורה העצוב של באר שבע.

מי שאמורה הייתה להיות העוגן ומרכז המטרופולין של הדרום, ויתרה דה פקטו על מעמדה לטובת יישובי האזור. אם בעבר הלא רחוק ביכו בבאר שבע בעיקר את נדידת התושבים החזקים ליישובי הלווין הקהילתיים - מיתר, להבים, עומר וכדומה, עכשיו המתח והתסכול הוא מול ההגירה ההמונית לערים הצומחות במהירות, שהופכות את "בירת הנגב" לצל חיוור, ולא רק מול העשירון העליון של הנגב. מה שנכתב פה על אופקים, קורה באופן דומה למדי גם בדימונה, בקרית גת ועוד.

הבעיה היא שמדובר בבשורה רעה לכל הערים הצומחות הללו, לפחות כמו לבאר שבע עצמה. בהיעדר מרכז חזק וברור, ובהינתן שכל ישוב עסוק בעיקר בעצמו - כולל בין השאר תכנון שטחי תעסוקה מניבי ארנונה בהיקפים אדירים (שלא לומר דמיוניים), התוצאה הכי טריוויאלית היא שתושבי הדרום ימשיכו למדוד את מרחקם מגוש דן המשגשג. אם כולם מספרים שהם הם ה"מטרופולין" הדרומי, כולם נשארים בסך הכול פרברים של תל אביב.

ממש בקרוב נציין בדיוק עשר שנים לטקס החגיגי של חתימת הסכם גג בבאר שבע, באוקטובר 2015. ההבטחה: תוספת של כמאה אלף איש עד 2019. "החזון שלי פשוט", אמר אז ראש הממשלה הנרגש בטקס, "באר שבע עיר של חצי מיליון איש עד 2027. זה יעד ריאלי לחלוטין, זכרו את זה. אנחנו נבדוק את זה, וזה יהיה".

נותרה אמנם שנה וחצי, אבל אפשר כבר לכתוב שזה בוודאות לא יהיה. בשנת 2015 היו 202 אלף תושבים בבאר שבע. בשנת 2025 יש בה 220 אלף תושבים - גידול של 9%. בשאר המדינה, הגידול באוכלוסיה בעשור האחרון עמד על 20%.

רק חצי מהקרקעות שווקו בהצלחה ליזמים

ואם כבר אופקים, בשנת 2017 פורסם הסכם גג גם שם, ל-15 אלף דירות. נכון להיום, 96% מהיעד שווקו בהצלחה. שנתיים קודם, הסכם הגג בבאר שבע הבטיח תוספת של 20 אלף דירות. מאז, רק חצי מהקרקעות שווקו בהצלחה ליזמים. רק ביוני האחרון נסגר מכרז ל-861 דירות בבאר שבע, אבל קרקעות ל-357 דירות נסגרו ללא זוכים. על המגרשים האחרים היו לכל היותר 2-3 הצעות, והזוכים שילמו פחות משליש מהשומות על הקרקע.

ומה הפלא שאופקים נמצאת כעת הרבה לפני בירת הנגב (בבאר שבע ניתנו מאז 2024 פחות מאלף היתרי בנייה, רבע מאופקים), אם היא תחנה לפניה ברכבת ורק לפני שבוע אישרו בה למשל כמות תעסוקה ומסחר חדשה בהיקף של 6 פעמים שלושת מגדלי עזריאלי בתל אביב? ולמה לא לעבור מבירת הנגב לאופקים, שמציעה לתושביה הטבת מס של 18% (תקרה של כ-3,500 שקל בכל חודש לנטו, סכום שיכול לסגור משכנתא), בעוד באר שבע הגאה לא מציעה להם שום סבסוד והחזר מס?

לפני עשור, נתניהו הבטיח שהוא "הופך את באר שבע לחוד החנית של הפיתוח של מדינת ישראל". בפועל, החנית רוסקה לאינספור חצים קטנטנים.

כוכבי השבוע

מצוין: כשהתרחיש הרע התממש - לקחים מענבל אור

כחצי שנה אחרי שענבל אור נידונה ל-7.5 שנות מאסר ועשור אחרי שהתפוצצה הפרשה, בית המשפט הוציא השבוע צו לסגירת החברות בקבוצת הנדל"ן שלה. הנושים הלא מובטחים, מאות ישראלים תמימים שחשבו שיקבלו דירות זולות, יקבלו 4.5 מיליון שקל מהסכום שהצטבר בקופת הכינוס, 3% מתביעות החוב שלהם. עם זאת, לפי דוח שהוגש לבית משפט במאי, מאות ישראלים שהתעקשו והחזיקו הערת אזהרה על שמם בטאבו, קיבלו חזרה 60% עד 100% מהחוב.

ובעולם שבו נוכלים היו ויהיו, שמבטיח שתמיד יבואו מספיק פתאים להאמין לאלכימאים שמציעים להם תשואות חלומיות בסיכון מזערי (גם אם הסכנה זועקת מהיום הראשון), תגזרו ותשמרו לפחות את המסקנות מהפרשה ההיא. גם אם אתם מתאהבים בחלום, תבדקו מה אם הוא יתנדף במהירות. אם חלילה התרחיש הרע יתממש, תזכרו שלא כולם נמצאים באותה סירה.

בלתי־מספיק: צנרת שיווקי הדירות מתייבשת

מתחילת 2025, כפי שפורסם השבוע בגלובס, יצא מכרז בודד לשיווק קרקע לדירות מוזלות - המסלול העיקרי למכירת קרקעות מדינה מאז 2015. בנייה של 186 דירות באילת, וזהו. לשם השוואה: ב-2024 פורסמו 80 מכרזים כאלו, מהם 58 כבר נסגרו. למעשה, כל 44 המכרזים להגרלות שאמורים להיסגר עד סוף 2025 פורסמו בשנים עברו. מתוכם רק שבעה נפתחו בפועל להצעות.

המשמעות היא שכל ההישג מהשנים האחרונות, במהלכן שיווקה המדינה הרבה יותר קרקעות לדירות מהביקוש הטבעי, עלול לרדת במהירות לטמיון. זאת, בעיקר בשל מריבה בין האוצר לרמ"י, האם כן או לא להמשיך לסבסד ולהגריל דירות. ובענף הנדל"ן, הדורש תמיד הסכמות חוצות משרדים ורשויות, זו בכייה לדורות. בהיעדר שרים, שעסוקים בעיקר בפוליטיקה קטנה ובפגרה המתקרבת (ואולי גם בחירות), גם הפקידים מנצלים את חוסר המשילות והכל תקוע.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים; לוסיד זינקה ב-35%, פאגאיה ב-26%

נאסד"ק עלה ב-0.7% לשיא חדש, העשירי השנה ● אירופה ננעלה בעליות ● אובר הכריזה על שיתוף פעולה עם יצרנית הרכב החשמלי לוסיד ● עונת הדוחות: פפסיקו עקפה את הצפי, TSMC הציגה רווחי שיא ● פאגאיה צפויה לעקוף את התחזיות, המניה זינקה ● עלייה מפתיעה במכירות הקמעונאיות בארה"ב, ירידה במספר המובטלים החדשים לשפל של 3 חודשים

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

ליאור רז ורותם סלע. מסע אינטימי / צילום: באדיבות נטפליקס

הדינמיקה בין רותם סלע וליאור רז עושה את "אוףרוד" - ואת הבאזז המבוקש

זאת הפעם הראשונה שנטפליקס משקיעה בהפקה של דוקו ריאליטי ישראלי ונראה שזה משתלם לה ● כשסלע ורז נשלחים לנופים היפים ביותר, מה שתופס את העדשה הם דווקא היחסים המעניינים בין השניים שמייצרים אותנטיות ומעלים שאלות עמוקות

גם זה קרה פה / צילום: דובר צה''ל, גדעון לוין

המשחק הכפול של אל על ונמל אילת, ומה לומדים מרכישת ישראכרט

הקו שעובר בין אל על ונמל אילת ● הכתם השחור של הגדלות הרמטכ"ל ● ומה שהרפורמה בבנקים לא הצליחה לעשות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בוב מארלי בהופעה בצרפת ב-1980 / צילום: ap, Jacques Langevin

יורשיו של בוב מארלי תובעים ירושלמית בטענה שהיא מתחזה לבתו

היורשים של בוב מארלי תובעים 4.2 מיליון שקל מסינתיה אלדריך מירושלים, בטענה ללשון הרע בפרסומיה ולהפרת זכויותיהם בעיזבונו של הזמר ● התביעה מצטטת 20 פרסומים של אלדריך, חלקם שידורים בני שעות בערוץ היוטיוב שלה, בהם היא משמיצה את בני המשפחה ● אלדריך: אגיש תביעה ב-100 מיליון דולר על נישולי מהירושה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הוגשה עתירה לבג"ץ: להקפיא מיידית את הליכי הדחת בהרב-מיארה

העותרים טוענים: חשש שהממשלה תתכנס במהירות ותחליט על הדחה מיידית, בעקבות המלצת ועדת השרים ● הבקשה באה לאחר שוועדת השרים המיוחדת המליצה לממשלה על ההדחה ● הדיון אמור להתקיים בעוד עשרה ימים

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

מכון השפד''ן / צילום: רן ארדה, באדיבות מקורות

מרכז חדשנות שיוקם באתר השפד"ן יפתח טכנולוגיות מים

המרכז מוקם ע"י איגודן, המרכז את טיהור השפכים של גוש דן, יחד עם חברת המים הלאומית מקורות, וייפתח בפועל ב-2026 ● המרכז ישמש כ"בטא סייט" לסטארט-אפים מתחום ניהול הנתונים, הגנות סייבר להגנה על תשתיות קריטיות, צריכת אנרגיה ומיפוי תשתיות, תוך שימוש במודלי AI

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ההסכמות הושגו, אבל מאבקי התקציב בין האוצר לצה"ל מקבלים טוויסט מכיוון אחר

במסגרת הדיונים, בצה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדים לתקציב הביטחון ● מי שיוביל את השיחות הבאות מטעם האוצר צפוי להיות ראש אגב התקציבים המיועד, מהרן פרוזנפר - לשעבר היועץ הכלכלי לרמטכ"ל ● וגם: האם המלצות ועדת נגל עוד רלוונטיות?

מגדלים בבנייה, כיכר המדינה בת''א / צילום: נוי מאיה

לשכת שמאי המקרקעין: הקמת מבנה בלב תל אביב עולה כפליים מאשר בפריפריה

הלשכה השיקה אומדן עלויות בנייה על־פי חלוקה גאוגרפית וסוגי מבנים, שיעודכן מידי חצי שנה וישקף, להערכתה, עלויות של הקמת מבנים נמוכים, גבוהים, רבי־קומות וחניונים תחתיים של מבנים ברחבי הארץ

חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות טעינה מהדור החדש / צילום: יח''צ

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל

לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל מבצעת פיילוט לעמדות טעינה התומכות במהירויות גבוהות פי שלושה וארבעה מהמקובל כיום - אלו צפויות להיות מושקות ברבעון האחרון של השנה ● וגם: שלושת הקרוס־אוברים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נכשל הגישור הפלילי בין הפרקליטות לח"כ דוד ביטן

יו"ר ועדת הכלכלה מואשם בקבלת שוחד ב-715,000 שקל בתפקידיו הקודמים; מכחיש את ההאשמות ● יתחיל להעיד בספטמבר, שעתיים וחצי בלבד בכל דיון מסיבות רפואיות

מאות מהגרים שהגיעו ליוון דרך לוב, השבוע / צילום: ap, nicolas koutsokostas

מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי קורסת, וכל מדינה פועלת למען עצמה

שוטרים פולנים מסיירים על הגבול עם גרמניה, מהגרים נשלחים לכלא ביוון, וקטטות מתרחשות בין פעילי ימין קיצוני לפליטים בספרד ● מדינות אירופה נוטשות את הניסיון לטפל באופן מתואם במשבר הפוקד את היבשת, ודואגות לאינטרס של עצמן בלבד

"אנטישמיות טהורה": זעם בארה"ב על הצעת חוק באירלנד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ראש ממשלת איטליה התבטאה בחריפות נגד המלחמה בעזה, הלוחמה הפסיכולוגית הגלויה של איראן וישראל, ובארה"ב זועמים על הצעת החוק באירלנד נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תקיפת חיל האוויר בטהרן. הפגיעה ביכולות הגרעין האיראניות קריטית גם לביטחון אירופה / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

ישראל עשתה לאירופה את העבודה המלוכלכת. עכשיו הגיע הזמן לשלם

מהמערכה מול איראן כלכלת ישראל יוצאת חבולה, עם חובות, אינפלציה וריבית גבוהים, בעוד אירופה נהנית מההגנה אך לא נושאת בעול ● ישראל צריכה להציב דרישה ברורה לאיחוד האירופי: להשתתף בעלויות המלחמה, ויותר מזה - בעלויות הביטחון השוטף

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט עברה לירידות קלות; שווי שוק הקריפטו חצה את רף ה-4 טריליון דולר

לאחר פתיחה חיובית, המדדים המרכזיים בוול סטריט רושמים ירדות קלות ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● דוח רבעוני טוב לנטפליקס, העלתה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם מדיני: חמאס גורר רגליים ומעלה ספקות לגבי כוונותיו

סיבוב פרסה: הממשלה תאפשר "כניסת כוח סורי" למעוז הדרוזים  ● אחרי ההתפשרות הישראלית בדיונים: אלה הוויתורים במו"מ לעסקהכוחות הביטחון בסוריה נערכים להיכנס מחדש לסוויידא כדי לבלום את העימותים בין הדרוזים לבדואיםשרי החוץ אירופאים מנסים לקדם את חזרתה של איראן לשיחות הגרעין ● 50 חטופים - 651 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

שכונת יובלים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קריית שמונה

השיבה הביתה לצפון: מחירי השכירות ביישובים שפונו עולים, אבל רק בדירות עם מיגון

בדיקות שערכו חברת דיפרנט ושמאי המקרקעין עדן סורדו מעלות כי מחירי השכירות בקריית שמונה עלו ברמה דו־ספרתית באחוזים, אך נראה שלדירות החדשות עם הממ"דים יש משקל גבוה בעלייה ● מה קורה בערים ובשכונות שהמפונים עוזבים?

השבוע בעולם / צילום: Shutterstock

מחקר ענק בדק: באיזה גיל כדאי להביא ילדים

סדר היום של טראמפ: להטיל סנקציות, לבטל שערוריית מין, להדיח את הנגיד, להפציץ את מוסקבה (או בעצם לא) ● נשיא קמרון, זקן שליטי העולם, רץ לכהונה נוספת בגיל 92 ● בקובה הפנסיה קונה תריסר ביצים ● וגם: בלונדון בדקו באיזה גיל כדאי להביא ילדים