בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
13:45
המסחר בתל אביב עבר לירידות קלות:מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.2%. מדד הביטוח בולט לחיוב, ומטפס כעת בכ-1.4%. מנגד, בולטים לשלילה מדדי הבנייה ורשתות השיווק, שיורדים בכ-0.7%.
12:45
המסחר בתל אביב עבר למגמה מעורבת: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 נסחר ביציבות. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב מדד הביטוח, שמתקדם בכ-1.6%, כמו גם מדד הפיננסים, שעולה בכ-0.8%. מנגד, בולטים לשלילה מדדי הבנייה והטכנולוגיה, עם ירידות של כ-0.4%.
מניות שבולטות לחיוב באמצע יום המסחר: טלסיס , מלם תים , ישרוטל , אל על ומנורה .
מניות שבולטות לשלילה: אאורה , טאואר , אלקטרה צריכה , אלקטרה נדלן ודלתא מותגים .
12:20
עליות קלות בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם כעת בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.1%.
11:10
בשעה זו, מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.3%, בעוד מדד ת"א 90 עולה בכ-0.2%. מדד הביטוח בולט לחיוב, וקופץ כעת בקרוב ל-2%. גם מדד הפיננסים בולט לחיוב, עם עלייה של קרוב ל-1%. מנגד, מדדי הבנייה והטכנולוגיה רושמים ירידות קלות.
קנדה גלובל מודיעה הבוקר כי "דירקטוריון החברה אישר ביצוע הקצאה פרטית מהותית לתאגידים מקבוצת הפניקס, תמורת סך של כ-61 מיליון שקל, בנוסף לכתבי אופציה. מימוש מלא של כתבי האופציה משקף לחברה שווי של כמיליארד שקל. בכך, קבוצת הפניקס תחזיק בכ-4.9% ממניות החברה".
10:25
עליות קלות בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.4%, בעוד מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.5%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב מדד הביטוח, שעולה כעת בכ-1.4%, כמו גם מדדי הקלינטק והפיננסים, שמתקדמים בכ-0.6% ובכ-0.9%, בהתאמה.
חברת שירותי ה-IT אברא , בניהולו של שי אוזון, רוכשת שליטה (60%) בחברת מדיסטט בתמורה ל-13 מיליון שקל, בתוספת מקדמה בסכום לא מהותי על חשבון התמורה הנוספת בסך 3 מיליון שקל, שתשולם בכפוף לעמידה ביעדי רווח בעתיד. לאברא יש אופציה לרכוש 20% נוספים מהחברה. מדיסטט מספקת פתרונות לניהול וניתוח נתונים קליניים, בדגש על שלבי פיתוח מוקדמים. זו הרכישה השלישית של אברא בחודשים האחרונים, לאחר שרכשה את מתודה ו-CRG.
10:00
יציבות בפתיחה בתל אביב: המדדים המובילים, מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 נסחרים סביב רמת הבסיס. בקרב המדדים הענפיין, בולטים לחיוב מדדי הביטוח והקלינטק, שמטפסים בכ-0.5%. מנגד, בולט לשלילה מדד הטכנולוגיה, שיורד בכ-0.3%.
מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: דוראל אנרגיה , ישרס אחזקות , נקסט ויז'ן , עזריאלי קבוצה ומשק אנרגיה .
מניות שבולטות לשלילה: דלתא מותגים , אורמת , טאואר , אפריקה מגורים וישרוטל .
8:20
1. שוק המניות
יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת.
לאחר לא מעט ימים של עליות תלולות במהלך מבצע "עם כלביא", נרשמת מתחילת השבוע רגיעה יחסית בבורסה, והמדדים המובילים ננעלו ביום שני בעליות מתונות יחסית: מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1%, כאשר מדד ת"א 90 התקדם בכ-0.4%.
בקרב המדדים הענפיים, בלטו לחיוב מדדי הביטוח והבנקים, שהתקדמו בכ-1.8% ובכ-1.7%, בהתאמה. מנגד, בלטו לשלילה מדד הבנייה, שירד בכ-0.6%, כמו גם מדד הנפט והגז, שאיבד מערכו כ-0.5%.
מתחילת החודש, מדד ת"א 35 עלה בכ־2.6% ומשלים עלייה של כ־27% מתחילת השנה. הכוכב החדש של מדדי הבורסה, מדד ת"א־ביטוח, עלה ב־11% ביולי; נזכיר שבסיכום 12 החודשים האחרונים, הוא נסק ביותר מ־180%.
במהלך יום המסחר, ריכזה עניין מניית דלק נכסים , שהונפקה השבוע ורשמה עלייה של 8.4% ביום המסחר הראשון שלה, ביום ראשון האחרון. מניית החברה, אשר מנהלת את הנדל"ן המניב של רשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחות דלק ישראל, קפצה גם אתמול (ב') בכ-8%, כך שהיא משלימה עלייה של מעל 16% ביומיים.
אמש (ב'), וול סטריט ננעלה בעיקר בעליות: מדד הנאסד"ק טיפס בכ-0.4% מדד ה-S&P 500 עלה בכ-0.2% ומדד הדאו ג'ונס ננעל סביב רמת הבסיס. במהלך יום המסחר, מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 הגיעו שניהם לשיא תוך־יומי של כל הזמנים. בעבור ה-S&P 500, מדובר בפעם העשירית השנה שהמדד המוביל נסגר בשיא כל הזמנים.
את העליות הובילו מניות הטכנולוגיה, על אף שלא כל ענקיות הטכנולוגיה סגרו את יום המסחר בטריטוריה חיובית: אלפאבית מטא אמזון ואפל רשמו עליות, אך אנבידיה וטסלה ננעלו בירידות קלות ומיקרוסופט סגרה את היום סביב רמת הבסיס.
השיאים שנרשמו אתמול באו על רקע פתיחה חזקה של עונת הדוחות בוול סטריט. ב-CNBC ציינו כי מתוך 62 החברות הכלולות במדד ה-S&P 500 שדיווחו עד כה, 85% מהן עקפו את ציפיות האנליסטים - כך לפי FactSet. כמו כן, לפי בנק אוף אמריקה, בעקבות השבוע הראשון של עונת הדוחות, ההכנסות לרבעון השנה משקפות נכון לעכשיו צמיחה שנתית של 5%.
עוד צוין ב-CNBC, כי המדדים המובילים עשויים לקבל תנופה גבית בהמשך השבוע, אם אלפאבית (גוגל) וטסלה - הראשונות מבין "שבע המופלאות" שצפויות לפרסם את תוצאותיהן הכספיות - יצליחו גם הן לעקוף את תחזיות האנליסטים. שתי החברות צפויות לדווח ביום רביעי הקרוב. ענקיות הטכנולוגיה צפויות להיות מנוע מרכזי של צמיחה בהכנסות במהלך עונת הדוחות של הרבעון השני. ג'ון באטרס, אנליסט בכיר ב-FactSet, צופה כי "שבע המופלאות" יציגו צמיחה של 14% בהכנסות ברבעון השני, בעוד שיתר 493 החברות ב-S&P 500 יציגו צמיחה של 3.4% בלבד.
שתי חברות ישראליות בלטו אתמול לחיוב בוול סטריט:
חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן זינקה בכ-10%, לאחר שדווח כי ענקית אבטחת הסייבר פאלו אלטו נטוורקס שוקלת לרכוש אותה - כך לפי גורמים בתעשייה. סנטינל וואן הוקמה בשנת 2013, על־ידי תומר ויינגרטן, אלמוג כהן ואהוד שמיר, והיא נחשבת לאחת מחברות הסייבר הצומחות ביותר בעשור האחרון, בין היתר, בזכות טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית שמאתרת מתקפות לפי דפוסי התנהגות. החברה מעסיקה כ-2,400 עובדים ופועלת ממספר מדינות, בהן ישראל, בה נמצא אחד ממרכזי הפיתוח המרכזיים שלה. אם הרכישה אכן תתממש, מדובר במהלך שיאחד בין שני מותגים מוכרים בעולמות ההגנה על תחנות קצה, סביבות ענן ושירותים מבוססי AI.
חברת האנרגיה הסולארית סולאראדג' קפצה ביותר מ-8%, לאחר שאנליסטים בחברת ההשקעות סוסקהאנה העלו את מחיר היעד של המניה מ-14 דולר ל-26 דולר. נכון לנעילת המסחר אמש, מחיר המניה עומד על כ-29 דולר.
הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים במגמה מעורבת: מדד הדאו ג'ונס עולה בכ-0.1%, מדד ה-S&P 500 נסחר סביב רמת הבסיס ומדד הנאסד"ק יורד בכ-0.1%.
באסיה, המסחר מתנהל הבוקר במגמה מעורבת: מדד הניקיי יורד בכ-0.3%, בורסת שנגחאי מתקדמת בכ-0.5%, ההנג סנג מוסיף לערכו כ-0.4% והקוספי נופל בכ-1.4%.
2. שוקי האג"ח
התשואה לפדיון הגלומה במדד תל גוב־כללי, שכולל את כלל אגרות החוב של ממשלת ישראל, עומדת כיום על 3.35%. אג"ח ממשלת ישראל לעשר שנים (לפירעון במארס 2035), השלימו עלייה של 2.5% בחודש האחרון ונסחרות בתשואה לפדיון של כ־4.2%.
תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים גבוהה יותר (מסוכנת יותר) משיא האופוריה האחרונה בשוק, מוקדם יותר החודש, אז נסחרה סביב 4.07%; אך עדיין, נזכיר שבספטמבר האחרון, ערב מתקפת הביפרים בלבנון, היא עמדה על 5.12%. במילים אחרות, אג"ח ממשלת ישראל מבטאת ירידה במפלס הסיכון בעיני המשקיעים, ולמרות ההוצאות המרובות של קופת המדינה לפיצויים על המלחמה והוצאות על תפעולה השוטף, המשקיעים בהחלט מוכנים וקונים אג"ח ממשלת ישראל.
בשוק החוב האמריקאי, האג"ח הממשלתיות נסחרות הבוקר ביציבות: תשואת האג"ח לעשר שנים יורדת בכנקודת בסיס אחת, לרמה של 4.36%; תשואת האג"ח ל-30 שנה נסחרת ללא שינוי, ברמה של 4.93%; ותשואת האג"ח לשנתיים נסחרת גם היא ללא שינוי, ברמה של כ-3.85%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
לאחר שהדולר צלל לרמה של 3.30 שקלים ב־10 ביולי, הוא השלים מאז מיני־ריבאונד ועלה בכ־1.4%. הוא נסחר אתמול בהיחלשות קלה ביחס לשער היציג מיום שישי האחרון, סביב 3.35 שקלים.
נזכיר כי ב־8 באפריל, בשבוע שבו נפתחה מלחמת המכסים של הנשיא האמריקני, נגע הדולר ברמה של 3.82 שקלים. כלומר, בתוך כארבעה חודשים, הוא צלל ב־12% מול השקל. עיקר הירידה הגיעה על רקע המערכה באיראן, והירידה בסיכון הגיאופוליטי של ישראל (כפי שתופס זאת השוק).
מחירי הנפט נסחרו אתמול בתנודתיות מסוימת, ונעו לאורך היום בין רמת הבסיס לירידות של 1%. זאת, בעוד המשקיעים מעריכים את ההשפעות של הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על רוסיה על שוק הנפט, וכן של ההתפתחויות בגזרת מדיניות המכסים של ארה"ב.
בבנק השוויצרי יוליוס בר מעריכים כי הנפט ימשיך להיסחר ב"אזור חיוג" של 60 דולר לחבית. הכלכלנים שם מציינים כי "חבילת הסנקציות החדשה של אירופה נגד רוסיה מציעה עוד מאותו הדבר, ואינה צפויה לפגוע ביכולתה של רוסיה למכור נפט. אמנם היא נשמעת דרמטית, אך ההשפעות בפועל דומות יותר לאיום סרק. תקרת המחיר המופחתת ואיסור היבוא של תזקיקים הם חידושים שהשוק צפוי להסתגל אליהם במהרה". בבנק הוספיו כי "תחזיות לעלייה ביצוא הנפט ממדינות המזרח התיכון ומסין, צפויות להרגיע את החששות ממחסור בדיזל".
הביטקוין יורד הבוקר בכ-1.5%, ומחירו נע סביב 116 אלף דולר.
מחיר הזהב נסחר הבוקר ביציבות, ונע סביב 3,400 דולר לאונקיה. זאת, לאחר שאתמול רשם עלייה של כ-1.5% במהלך יום המסחר.
4. מאקרו
בדומה לבנק הפדרלי בארה"ב, שממשיך לחכות להתבהרות מגמת האינפלציה כדי להפחית את הריבית על הדולר, כלכלני בית ההשקעות פסגות מציינים כי "גם בבנק ישראל עדיין יושבים על הגדר, אבל נדמה שההחלטה לאיזה צד של הגדר לקפוץ קרובה יותר. החשש בבנק ישראל לא נובע מתהליכים שייקח זמן רב להבין, אלא מההשפעות של סיום המלחמה מול איראן והסכם אפשרי בעזה על הטווח הקצר.
"גם את ההשפעה של שוק השכירות נרגיש כנראה כבר בחודשים הקרובים, שכן בחודשי הקיץ, יש לא מעט חוזי שכירות שמתחדשים לקראת שנת הלימודים החדשה". לכן, אומרים בפסגות כי "במידה שבחודשים הקרובים, הנתונים יראו שהאינפלציה ממשיכה במגמת ההתכנסות ליעד - בנק ישראל יוכל להרגיש בנוח להתחיל כבר בספטמבר בתהליך הדרגתי של הפחתת ריבית. לעומת זאת, אם סעיף הדיור ימשוך את האינפלציה כלפי מעלה, סביר שההחלטה תידחה שוב, הפעם לסוף השנה".
5. תחזית
בעוד שמדדי הדגל בוול סטריט נסחרים סביב שיאי כל הזמנים, על רקע פתיחה חיובית של עונת הדוחות לרבעון השני, חלק מהאנליסטים צופים שהראלי לא יימשך עוד הרבה זמן ומזהירים את המשקיעים מפני שאננות.
מארק האקט, אסטרטג שווקים ראשי בחברת הפיננסים Nationwide, ציין אתמול כי שוק המניות עלול להיות רגוע באופן חריג, כאשר מדד הפחד (VIX), האומד את התנודתיות בוול סטריט, נותר ללא תנועות משמעותיות מתחילת החודש - זאת, על אף הסיכונים המתמשכים סביב מלחמת הסחר ועליית האינפלציה.
"כאשר אנו הולכים לקראת השבוע הבא, במהלכו תתקיים פגישת ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, יפורסמו נתוני תמ"ג, יחול מועד כניסת המכסים לתוקף וגל של חברות ידווחו על תוצאותיהן הכספיות - אפילו הפתעות קטנות עלולות להיות טריגר לתגובות חריפות", כתב האקט. האקט הוסיף: "אנו בתקופת זמן במהלכה רגיעה עלולה במהירות להיתרגם לשאננות. בעוד שהפסקה בתנועה לכל כיוון היא אפשרית, במצב הנוכחי, אנו מהמרים על ראלי שקודם לנפילה".
במרקטוואץ' הביאו את דבריו של ג'ונתן קרינסקי, אנליסט טכני ראשי בחברת הפיננסים BTIG, שטען כי לדעתו, ייתכן שהריבאונד של השווקים מאז טלטלת המכסים באפריל מתחיל להיראות מעט מוגזם מדי.
קרינסקי ציין כי ביום שישי האחרון, הנאסד"ק נעל את יום המסחר ה-60 שלו ברציפות במהלכו הנאסד"ק סיים מעל הממוצע הנע של 20 הימים האחרונים שלו. ניתוח שהוא ערך מעלה כי מדובר ברצף הארוך ביותר מאז פברואר 1999, אז הנאסד"ק רשם רצף העומד על 77 ימי מסחר. אחרי הרצף ב-1999, עברה מעט יותר משנה עד שהנאסד"ק וה-S&P 500 הגיעו לשיאים שלהם בתקופה של בועת הדוט-קום.
בעוד שקרינסקי מבחין בין הרצף של 1999, במהלכו המדד עלה במעל 50%, לרצף של ימינו, שהחל ב-23 באפריל (במהלכו נרשמה עלייה של כ-23%), הוא מצביע על העלייה שנרשמת לאחרונה בפופולריות של מניות מם כסימן פוטנציאלי לדאגה. קרינסקי ציין כי מאז שה-S&P 500 נגע בשפל השנתי שלו, קרן הסל VanEck Social Sentiment, אשר עוקבת אחר מניות המייצרות הרבה באזז תקשורתי, זינקה בכ-60%.
רק אתמול, מניית פלטפורמת רכישת הבתים המקוונת אופן-דור טכנולוג'יס טסה במעל 120% במהלך יום המסחר, וננעלה בעלייה של כ-40%. המניה נסחרת כבר זמן מה בטווח המחיר של 1-5 דולר, לאחר שבשיאה, בפברואר 2021, מחירה עמד על כ-36 דולר, ובשבוע האחרון, היא התחילה לצבור תאוצה בעקבות פוסטים ברשתות החברתיות.
בכתבה שפורסמה בבלומברג, הביאו את התייחסותו של מאט מיילי, אסטרטג שווקים ראשי בחברת הפיננסים Miller Tabak + Co, שאמר כי "משקיעים עצמאיים חוגגים כאילו אנחנו ב-1999". לדבריו, "המהלכים של חלק ממניות המם החדשות הללו מתחיל להזכיר מאוד את מה שראינו ב-1999. המהלך של אופן-דור הוא פשוט הדרמטי ביותר".
לדברי קרינסקי, העלייה של מניות המם מעלה שאלות באשר לרמה בה משקיעים מסבים את תשומת לבם לנתונים בסיסיים, כמו תחזיות לרווחים וצמיחה במכירות - ומעוררת חשש מפני נפילה חדה בשווקים.